.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 13:18

O Wayne Rainey στο Goodwood Festival of Speed με τροποποιημένο YZR500!

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής GP θα οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια τη μοτοσυκλέτα με την οποία θριάμβευσε.

Το ετήσιο Goodwood Festival of Speed στην Αγγλία είναι μια από τις δημοφιλέστερες μηχανοκίνητες εκδηλώσεις και η αποδοχή του από το κοινό αυξάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με τις ηχηρές παρουσίες που ολοένα και περισσότερο τιμούν αυτή τη γιορτή.

Το φεστιβάλ του 2022 ωστόσο θα έχει κάτι πολύ-πολύ ξεχωριστό στο πρόγραμμά του. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρωταθλητή GP Wayne Rainey, ο οποίος έχει περιοριστεί σε αναπηρικό καροτσάκι μετά το ατύχημά του στο Ιταλικό Grand Prix στο Misano το 1993.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1993 όταν ο Rainey (Yamaha) στήθηκε στην εκκίνηση ως πρωτοπόρος της κατάταξης, προερχόμενος από την κατάκτηση του τρίτου του τίτλου το 1992. Μια πτώση στον ένατο γύρο του αγώνα τον έστειλε σέρνοντας προς την αμμοπαγίδα, όταν χτύπησε σε ένα υπερυψωμένο βιράζ που του προκάλεσε τον μοιραίο τραυματισμό.

Έκτοτε ο Rainey δεν ξαναπερπάτησε και μοιραία δεν ξανακαβάλησε μοτοσυκλέτα ως το 2019 και το Sound of Engine Festival στη Suzuka της Ιαπωνίας, όταν βρέθηκε ξανά στη σέλα μιας YZF-R1 που η Yamaha είχε τροποποιήσει καταλλήλως ώστε να μπορεί να χειρίζεται αποκλειστικά με τα χέρια.

Φέτος ο Αμερικανός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο Goodwood Festival of Speed presented by Mastercard (23-26 Ιουνίου), όπου αυτή τη φορά θα έχει μια πολύ πιο συγκινητική συνάντηση. Η Yamaha έχει μετασκευάσει τη δίχρονη YZR500 με την οποία κατέκτησε τον τελευταίο του τίτλο GP500 το 1992, με επεμβάσεις που θα του επιτρέψουν να τη χειρίζεται αποκλειστικά με τα χέρια.

WayneRaineyin1990.PhotocourtesyofYamahaMotorCo

Πρόκειται για μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που ο Rainey θα καβαλήσει για πρώτη φορά από εκείνη τη μοιραία μέρα του Σεπτέμβρη 1993, με την οποία θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει την περίφημη ανάβαση (hillclimb) του Goodwood ανάμεσα στους τυχερούς που θα βρίσκονται εκεί για να τον δούν, να τον χειροκροτήσουν και να γευτούν λίγη από τη μαγική διχρονίλα μιας άλλης εποχής των Grand Prix.

Η παρουσία του αποτελεί το κερασάκι στη φετινή γιορτή που θα στηθεί στα πλαίσια του Goodwood Festival με θέμα ‘The Innovators - Masterminds of Motorsport’.

“Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος, όχι μόνο που θα παραβρεθώ για πρώτη φορά στο Goodwood Festival of Speed αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα καβαλήσω και τη Yamaha YZR500 μου από το 1992 στη διάσημη ανάβαση," δήλωσε ο ίδιος. "Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή μου που δεν θα μπορούσα με τίποτε να προσπεράσω. Θέλω να ευχαριστήσω τη Yamaha Motor Company που μου ετοίμασε το YZR500 ώστε να μπορώ να το οδηγήσω, το πρωτάθλημα MotoAmerica που συνέβαλλε στην υλοποίηση του εγχειρήματος και τον Δούκα του Richmond που το έκανε πραγματικότητα. Δε βλέπω την ώρα να συναντηθώ με τους οπαδούς που θα έρθουν από όλον τον κόσμο για το Φεστιβάλ.”

Ο Wayne Rainey μετρά 82 εκκινήσεις στη μεγάλη κατηγορία των 500 cc των Grand Prix, με 24 νίκες και 64 βάθρα, ενώ οι μάχες του με τον “αρχιεχθρό” Kevin Schwantz έχουν πια αποκτήσει μυθική υπόσταση. Όταν υπέστη τον τραυματισμό που του άλλαξε τη ζωή, ο Rainey ήταν πρώτος στην κατάταξη και βρισκόταν πολύ κοντά στον τέταρτο τίτλο του, καθώς απέμεναν μόλις τρεις αγώνες για ολοκληρωθεί η σεζόν του 1993.

Μετά τον τραυματισμό του έγινε team manager της Marlboro Yamaha Team και αποσύρθηκε από τη θέση αυτή το 1998. Το 1999 εισήχθη στο AMA Motorcycle Hall of Fame και το 2007 στο International Motorsports Hall of Fame, ανακηρύχθηκε από τη FIM ως Grand Prix ‘Legend’ το 2000 και η πίστα της Laguna Seca έχει μια στροφή με το όνομά του. Σήμερα ο Rainey είναι πρόεδρος του MotoAmerica, του αμερικανικού πρωταθλήματος Superbikes.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 13:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon