.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 13:28

BMW – Πατέντα για σέλα ρυθμιζόμενου πλάτους

Σέλες που ρυθμίζουν καθ’ ύψος έχουν πολλές μοτοσυκλέτες, μα μεταβλητό πλάτος δεν έχουμε συναντήσει ακόμη.

Η BMW πατεντάρησε ένα σχέδιο σέλας που πραγματικά φαντάζει πολύ έξυπνα απλό για να μην έχει εφαρμοστεί ως τώρα. Παρότι απλοί μηχανισμοί για τη ρύθμιση ύψους της σέλας περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο πολλών μοτοσυκλετών εδώ και δεκαετίες, ρύθμιση πλάτους δεν θυμόμαστε να έχουμε συναντήσει ξανά – πλην κάποιων ποδηλατικών εφαρμογών.

Η ιδέα της BMW είναι εξαιρετικά απλή: η σέλα χωρίζει σε τρία κομμάτια, με το μπροστινό που εφαρμόζει στο ρεζερβουάρ καυσίμου και δύο πίσω μέρη που στο κάτω μέρος της σέλας εδράζουν σε ράουλα με σφικτήρες.

bmw seat patent 1

Η αλλαγή του πλάτους γίνεται εύκολα και σχετικά γρήγορα με το χέρι και ένα κατσαβίδι, ωστόσο στην πατέντα αναφέρεται και η μελλοντική δυνατότητα να εξοπλιστεί η σέλα με έναν μηχανισμό που να αλλάζει θέση στα δύο πίσω μισά της σέλας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε κάθε περίπτωση, η σέλα ανοίγοντας προς το πλάι θα αφήνει στη μέση μια κενή λωρίδα.

Προς το παρόν αυτή η πατέντα παραμένει απλώς μια σκέψη ως εκδήλωση πρόθεσης, αλλά πραγματικά είναι μια τόσο απλή διάταξη που δεν βλέπουμε τον λόγο να αργήσει να μπει στην παραγωγή.

Ίσως το νέο μεγάλο GS που αναμένουμε να εμφανιστεί το 2023 να την φορά; Με στάνταρ τη μηχανική ρύθμιση και έξτρα τον σερβομηχανισμό λ.χ., θα ήταν μια ωραιότατη πρωτοτυπία που πλέον προστατεύεται και από πατέντα.

Πηγή: Cycle World

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon