.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 13:59

Υποχρεωτικά τα ‘μαύρα κουτιά’ σε αυτοκίνητα και φορτηγά από το 2022 – Τι ισχύει για τα δίκυκλα

Σε έναν χρόνο από τώρα ένα ακόμη καταγραφικό μηχάνημα θα είναι υποχρεωτικό στις περισσότερες κατηγορίες οχημάτων στους δρόμους της Ε.Ε.

Από τον Ιούλιο 2022 όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένα από το εργοστάσιο με μια συσκευή που ονομάζεται Event Data Recorder (EDR).

Εκτός από τα καινούργια οχήματα, που πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης τύπου (ομολογκασιόν) για να μπορέσουν να ταξινομηθούν, η αναβάθμιση αυτή θα πρέπει να γίνει και στο υπάρχον στοκ καινούργιων οχημάτων με τελική προθεσμία τον Ιούλιο του 2024.

Τη συσκευή EDR θα τη συναντήσουμε επίσης με διάφορα άλλα ονόματα: Electronic Data Recorder, Route Data Recorder, Crash Data Retriever κ.ά. και στην ουσία πρόκειται για κάτι ανάλογο με το μαύρο κουτί των αεροσκαφών.

Καταγράφει στοιχεία κρίσιμης σημασίας για τη διελεύκανση ενός ατυχήματος, όπως η θέση και η ταχύτητα του οχήματος, οι αντιδράσεις στο τιμόνι, το άνοιγμα των αερόσακων, το φρενάρισμα, η δύναμη στις ζώνες ασφαλείας κ.ο.κ., εξυπηρετώντας δύο σκοπούς.

Πρώτον, προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα περιγράφουν τις συνθήκες και ευθύνες σε ένα τροχαίο ατύχημα και, δεύτερον, συνεισφέρει στη δημιουργία ακριβέστερων βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση επικίνδυνων σημείων και τη σχεδίαση του οδικού δικτύου με ασφαλέστερα χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτή η οδηγία δεν αναφέρεται καθόλου στις μοτοσυκλέτες ή τα πάσης φύσεως σχετιζόμενα οχήματα – τρίκυκλα, ATV κ.ο.κ. Συνεπώς σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να έχει κάποια επίδραση στον δίκυκλο κόσμο, αλλά όπως έχει διδάξει η ιστορία, αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας, όπως λ.χ. το υποχρεωτικό ABS (2017).

Εδώ υπάρχουν δύο ζητούμενα. Πρώτον, το ότι πρόκειται για μια ακόμη ηλεκτρονική προσθήκη που θα μετακυλιστεί ως κόστος στον πελάτη. Στην αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται πως το EDR θα προσθέσει περίπου €100 σε κάθε αυτοκίνητο, συμπεριλαμβάνοντας τη συσκευή, την εξέλιξη του προγράμματος (software) που θα το χειρίζεται και όλες τις ενέργειες για ενσωμάτωση στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά του οχήματος.

Επιπλέον, γεννώνται ερωτήματα ιδιωτικότητας. Όλα αυτά τα ωραία δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για απομακρυσμένο έλεγχο ή παρακολούθηση οχημάτων που δεν εμπλέκονται σε ατύχημα. Σε ποιον φορέα έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη;

Για κάποιους αυτή η νέα υποχρέωση φαντάζει άσκοπη σε ύποπτο βαθμό. Αφού πλέον όλα τα οχήματα έχουν έναν σκασμό ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά διαγνωστικά συστήματα On Board Diagnostics (OBD) ήδη από τις Euro 4 – και OBD II από τις Euro 5 – που συλλέγουν τις περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες, γιατί να μην αντληθούν από εκεί τα εν λόγω δεδομένα; Τι παραπάνω θα εξυπηρετήσει μια ακόμη συσκευή καταγραφής;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon