.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 12:16

H Kawasaki σχεδιάζει ένα καινοτόμο σύστημα quickshifter

Σχέδια πατεντών από την Ιαπωνία μας δείχνουν τι έχουν στο μυαλό τους στο Akashi για την επόμενη μέρα των quickshifters.

Οι συσκευές ταχείας αλλαγής σχέσης, quickshifters, γεννήθηκαν στις πίστες αγώνων και σήμερα έχουν φτάσει ακόμη και σε καθημερινές μοτοσυκλέτες. Η δουλειά τους είναι να κόβουν την ανάφλεξη τη στιγμή της αλλαγής σχέσης στο κιβώτιο, ώστε η μετάβαση να γίνει απρόσκοπτα και γρήγορα, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συμπλέκτης και δίχως καν να κλείσει το γκάζι.

Ξεκινώντας από τα απλούστερα συστήματα που δουλεύουν μόνο στα ανεβάσματα, σταδιακά η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών στις μοτοσυκλέτες επέτρεψε πιο εξελιγμένα quickshifters που σήμερα συνδράμουν τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα σχέσης, ενώ η διακριτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους έχει κάνει άλματα προόδου την τελευταία δεκαετία.

Ένα ζητηματάκι ωστόσο παραμένει, και αυτό αφορά στην κίνηση σε μικρές ταχύτητες και τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές, δηλαδή όπως συμβαίνει καθημερινά στην πόλη. Εκεί οι shifters δεν δουλεύουν τόσο μεταξένια και συχνά η χρήση τους είναι σκληρή στον λεβιέ και νευρική στις αλλαγές. Κάπου εδώ έρχεται η πατέντα της Kawasaki.

Οι Ιάπωνες σχεδιάζουν ένα σύστημα που καθοδηγείται από τη δική του μονάδα ελέγχου, η οποία με τη σειρά της ενσωματώνεται στην ανάλογη κεντρική μονάδα (ECU) της μοτοσυκλέτας.

kawa qs patent 2

Μέσω του δικού του controller λοιπόν, το καινοτόμο quickshifter της Kawasaki δεν περιορίζεται στο να εξομαλύνει την αλλαγή σχέσης επιδρώντας στην ανάφλεξη, αλλά έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και τον συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας.

Έτσι, όταν ο αλλαγή συμβαίνει σε μια περιοχή λειτουργίας του κινητήρα όπου οι στροφές δεν είναι αρκετές για να υποστηρίξουν μια βελούδινη αλλαγή, αυτό μπορεί να διορθωθεί με την αυτόματη επέμβαση του συμπλέκτη που εξομαλύνει τη διαδικασία.

kawa qs patent 3

Στα σχέδια της πατέντας φαίνεται πως η μονάδα ελέγχου του quickshifter δέχεται δεδομένα από πολλούς αισθητήρες: σχέση κιβωτίου, κίνηση μοχλού (λεβιέ), ταχύτητα οχήματος, άνοιγμα γκαζιού, στροφές κινητήρα, θερμοκρασία ψυκτικού, ατμοσφαιρική πίεση. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η ηλεκτρονική μονάδα αποφασίζει αν η αλλαγή σχέσης θα γίνει παραδοσιακά με το quickshifter ή αν απαιτείται συνδρομή από τον συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο στην πατέντα, καθώς το Z1000SX φαίνεται μάλλον μια εύλογη επιλογή, ωστόσο η εμφανής απουσία μανέτας συμπλέκτη περιπλέκει λίγο την κατάσταση.

Πρόκειται άραγε για μια διάταξη που καταργεί τη χρήση συμπλέκτη ολοκληρωτικά διατηρώντας ωστόσο το γνωστό μηχανικό, ποδοκίνητο κιβώτιο με συμπλέκτη;

Αν και εφόσον το quickshifter αυτό φτάσει στην παραγωγή, θα μάθουμε περισσότερα για αυτό που μοιάζει ως ένα ιδιαίτερα καινοτόμο σύστημα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 12:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon