.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 11:30

METL από την Smart Tire Company - Μεταλλικά ελαστικά με βάση τεχνολογία της NASA!

Η Smart Tire Company είναι μια startup εταιρεία που στόχο έχει να βγάλει στην παραγωγή μέσα στο 2022 ελαστικά χωρίς αέρα από μεταλλικά κράματα, για ποδήλατα, αυτοκίνητα και πιθανώς και μοτοσυκλέτες, με βάση μια επαναστατική τεχνολογία της NASA για τα διαστημικά της οχήματα.

Πολλές από τις επενδύσεις της NASA σε προηγμένες τεχνολογίες για διαστημικά οχήματα καταλήγουν να βελτιώνουν τη ζωή και στη Γη. Μια από αυτές πιθανώς και να είναι τα ελαστικά METL (λογοπαίγνιο με το METAL), της νεότευκτης Smart Tire Company, που ιδρύθηκε το 2020.

Η Smart Tire Company βρίσκεται σε συνεργασία με τη NASA, και είναι μέρος του NASA Startup Program, που αφορά στην εμπορευματοποίηση των εφευρέσεων της διαστημικής αμερικάνικης υπηρεσίας.

Τώρα, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο προϊόν της, το ελαστικό METL που όπως λέει η Smart Tire Company θα κυκλοφορήσει αρχικά για ποδήλατα, στις αρχές του 2022.

Τα ελαστικά METL χρησιμοποιούν την τεχνολογία Shape Memory Alloy (SMA), που εξελίχθηκε από τους τεχνικούς της NASA Santo Padula και Colin Creager.

Η SMA επιτρέπει την κατασκευή ελαστικών αποκλειστικά με τη χρήση συνδεδεμένων ελατηρίων από κράμα νικελίου και τιτανίου (Nitinol). Το Nitinol με την τεχνολογία SMA αναδιατάσσει την μοριακή του δομή όταν κάμπτεται, αλλά αμέσως μετά επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα, τέλεια! Επιπλέον, τα SMA ελαστικά δεν χρειάζονται αέρα, ενώ είναι άτρωτα σε τρυπήματα.

Τα μεταλλικά ελάσματα των ελαστικών μπορούν να παραμορφώνονται όσο χρειάζεται για να παρέχουν… καλύτερο κράτημα από τα συμβατικά ελαστικά (έτσι διατείνεται η εταιρεία) αλλά και απόσβεση κραδασμών, και να επιστρέφουν κατόπιν στο αρχικό τους σχήμα!

Ανακεφαλαιώνοντας, τα SMA ελαστικά δεν θα χρειάζονται φούσκωμα, δεν θα σκάνε, ενώ θα κρατάνε πολύ περισσότερο από τα συμβατικά ελαστικά –πάντα σύμφωνα με την Smart Tire Company.

Για την ώρα η εταιρεία βρίσκεται σε crowdfunding στάδιο, και αναμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει, και αν όντως τα SMA ελαστικά προσφέρουν αυτά που υποστηρίζουν οι εφευρέτες τους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 22:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon