.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 16:00

Το επαναστατικό κράμα NASA Alloy GRX-810

Ερευνητές της NASA ανακάλυψαν ένα νέο υπερανθεκτικό κράμα μετάλλου που μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στη βιομηχανία οχημάτων.

Το GRX-810 ανακαλύφθηκε το 2022 στο NASA Glenn Research Center στο Κλίβελαντ, όπου μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα κράμα μετάλλου που υπόσχεται πρωτόγνωρη αντοχή στις καταπονήσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τα κορυφαία κράματα που χρησιμοποιεί η NASA σήμερα.

Το NASA Alloy GRX-810 δημιουργήθηκε μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία οι ερευνητές μελέτησαν πρώτα τη δομή που θα πρέπει να έχει σε υπολογιστικά μοντέλα και στη συνέχεια το κατασκεύασαν σε 3D εκτυπωτή συνδυάζοντας διάφορα μέταλλα σε μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη δομή. Το μυστικό όπλο του είναι η ενίσχυση με διασπορά νανοσωματιδίων οξειδίων στην επιφάνειά του, κάτι που επίσης έγινε με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Το αποτέλεσμα κατά τους δημιουργούς του προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα κορυφαία κράματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στις διαστημικές εφαρμογές της NASA. Το GRX-810 σε θερμοκρασία άνω των 1000 βαθμών Κελσίου καταφέρνει:

  • διπλάσια αντοχή στο ράγισμα
  • 3.5 φορές μεγαλύτερη ελαστικότητα πριν ραγίσει
  • πάνω από 1000 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής υπό έντονη καταπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, η παραγωγική του διαδικασία είναι πολύ ταχύτερη από πριν, γεγονός που επιτυγχάνεται χάρη στον συνδυασμό υπολογιστικών μοντέλων και τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Όπως εξηγεί ο μηχανικός της NASA και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Tim Smith, “ο συνδυασμός αυτών των δύο διαδικασιών μείωσε δραστικά τον ρυθμό ανάπτυξης του υλικού. Τώρα μπορούμε να φτιάχνουμε νέα υλικά ταχύτερα και πιο αποδοτικά. Αυτό που ως τώρα απαιτούσε χρόνια προσπαθειών, μπορεί τώρα να επιτευχθεί σε μερικές εβδομάδες ή μήνες".

Η τεχνολογία αυτή προφανώς αναπτύχθηκε για υπηρετήσει τους διαστημικούς στόχους της NASA, αλλά είναι προφανές πως ένα τέτοιο κράμα μπορεί να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των οχημάτων.

Με την ανθεκτικότητα που δηλώνει σε μηχανικές καταπονήσεις και υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να συμβάλλει σε κινητήρες πολύ μικρότερους σε μέγεθος, ελαφρύτερους, πιο αξιόπιστους και πολύ αποδοτικότερους. Επιπλέον η μεθοδολογία κατασκευής του προσφέρει επιπλέον εν δυνάμει οφέλη, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, που θα μπορούσαν να φτάσουν ως την τελική τιμή του προϊόντος.

Η ανακάλυψη αυτή της NASA έχει πλέον φτάσει στην παραγωγή καθώς τέσσερεις αμερικανικές εταιρείες από τον χώρο της μεταλλουργίας έχουν εξασφαλίσει άδεια να τη χρησιμοποιήσουν.

>>> Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ένα εξάρτημα από τουρμπίνα που έχει κατασκευαστεί από το κράμα GRX-810 / Φωτογραφία: NASA

Πηγές: Ride Apart, NASA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon