.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 15:16

Αναλογικά τέλη κυκλοφορίας: Ενεργοποιείται τον Μάιο η σχετική δυνατότητα

Ο μεγάλος αριθμός κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας οδηγεί σε ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επανεισάγει το μέτρο της αναλογικής πληρωμής τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι δημοσιεύσεις αυτές, πάνω από 130,000 ιδιοκτήτες έθεσαν τα οχήματά τους σε εκούσια ακινησία, δηλαδή κατέθεσαν πινακίδες, στους δύο πρώτους μήνες του 2021. Το γεγονός κρίνεται ως λογικό για όσους δεν μπορούν ή δεν έχουν λόγο να κινήσουν το όχημά τους εν μέσω lockdown, καθώς και για πολύ κόσμο που έχει δεχτεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από το υποχρεωτικό κλείσιμο της αγοράς.

Πιθανότατα αυτή η απώλεια πόρων είναι που προτρέπει την κυβέρνηση να σπεύσει να επανεισάγει το μέτρο των αναλογικών τελών, ώστε κάποια από αυτά τα οχήματα να επιστρέψουν στην κυκλοφορία με την ανάλογη εισροή εσόδων για το κράτος.

Αρχικά η αναλογικότητα στη χρέωση των τελών κυκλοφορίας είχε θεσπιστεί με άρθρο που συμπεριλήφθηκε στον (εντελώς άσχετο, σύμφωνα με τον τίτλο του) νόμο 4607/2019.

Η δυνατότητα αυτή δόθηκε άπαξ το 2019 και δεν επέτρεπε την αλλαγή του χρονικού διαστήματος που επιλέγει να πληρώσει ο πολίτης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 74 αναφέρει τα εξής:

«Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2019, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού, ως εξής: α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

«Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, εξαιρετικά εντός του έτους 2019, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.»


Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τον Μάιο ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορεί κανείς να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θέλει να κινεί το όχημά του. Μόλις πριν λίγο καιρό άλλωστε δόθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης πινακίδων με μια ανάλογη διαδικασία.

Το κατά πόσον η ενδεχόμενη αναλογική χρέωση των τελών θα ακολουθήσει τη λογική του νόμου 4607/2019 δεν είναι γνωστό επί του παρόντος, πάντως η επιλογή του χρόνου (τέλος Άνοιξης) μάλλον μας υποδεικνύει και τα όρια των περιορισμών λόγω covid που βλέπουν οι κυβερνώντες, καθώς φαίνεται πως όλα πια στοχεύουν στην τουριστική περίοδο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 15:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon