.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 11:29

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας – Πώς γίνεται, τι πρόστιμα επισύρει

Ανοίγει εντός του Δεκεμβρίου 2020 η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για κατάθεση πινακίδων χωρίς φυσική παρουσία στις ΔΟΥ.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμά ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να προβούν σε προσωρινή δήλωση ακινησίας οχήματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τέλη κυκλοφορίας (και άλλες υποχρεωτικές δαπάνες, όπως η ασφάλιση).

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η δήλωση να γίνει ως το τέλος του χρόνου (και όχι μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021 που είναι η νέα, παρατεταμένη καταληκτική μερομηνία πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και να έχουν εξοφληθεί οι τρέχουσες υποχρεώσεις του οχήματος, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας ως και το 2020.

Από κει και πέρα, η εφαρμογή MyCar θα είναι διαθέσιμη πιθανότατα μέσω της ιστοσελίδα gov.gr και εκεί οι πολίτες θα κάνουν την ηλεκτρονική δήλωση προσωρινής ακινησίας, στη συνέχεια θα αφαιρούν οι ίδιοι τις πινακίδες τους και θα τις αποθηκεύουν στο σπίτι.

Για τη φύλαξη του οχήματος ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει υπόψην του την ήδη ισχύουσα νομοθεσία - Νόμος 2992/2002, άρθρο 46, παράγραφος 6:

“Κάτοχος οχήματος που επιθυμεί να καταθέσει την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες αυτού σε Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στη Δ.Ο.Υ., με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 93 του Ν. 2696/1999 (ΦεΚ 57 Α') "Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας", υποχρεούται είτε να φυλάξει αυτό σε ιδιωτικό κλειστό χώρο είτε να το παραδώσει για πολτοποίηση, εκποίηση ή απόσυρση στον Ο.Δ.Δ.Υ. Για την κατάθεση των ανωτέρω στοιχείων απαιτείται και η προσκόμιση είτε υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, στην πρώτη περίπτωση, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού είτε βεβαίωσης του Ο.Δ.Δ.Υ. στη δεύτερη περίπτωση.”

Εδώ βέβαια υπάρχει μια γνωστή γκρίζα περιοχή, καθώς ο παραπάνω νόμος ισχύει όπως βλέπουμε από το 2002, ωστόσο στην πράξη δεν υπήρξε ως τώρα αυστηρή επιτήρηση της ακρίβειας στις δηλώσεις χώρων στάθμευσης των εν λόγω οχημάτων. Ωστόσο με τη νέα νομοθεσία προστίθεται μια νέα διάταξη που αναγράφει το εξής:

“Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.” (Νόμος 4758/2020, άρθρο 66, παράγραφος 3 – σύνδεσμος αμέσως μετά).

Η νέα διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης πινακίδων περιγράφεται από τον νόμο 4758/2020, άρθρο 66.

Τα πρόστιμα για όσους συλληφθούν να κινούνται με όχημα που έχει δηλωθεί σε ακινησία είναι εξοντωτικά. Ξεκινούν με τα προβλεπόμενα πρόστιμα (τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμο μη καταβολής τους) και ειδικά για την περίσταση προσθέτουν ένα διοικητικό πρόστιμο €10,000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται (€30,000) και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου για τρία χρόνια.

Η άρση της ακινησίας μπορεί να γίνει και πάλι ηλεκτρονικά, εφόσον έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Εδώ ο νέος νόμος δεν κάνει αναφορά στην προϋπόθεση ασφαλιστήριου συμβολαίου για την άρση ακινησίας, όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια για να παραλάβει κανείς πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας από τη ΔΟΥ. Ούτως ή άλλως όμως το υποχρεωτικό της ασφάλισης θεωρείται αυτονόητο για κάθε όχημα που πρόκειται να κυκλοφορήσει στον δρόμο.

Προς το παρόν η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή MyCar δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο η κυβέρνηση τονίζει πως αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου και προτρέπει στους πολίτες να μην σπεύσουν στις ΔΟΥ για κατάθεση πινακίδων, αλλά να περιμένουν να το κάνουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 11:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon