.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 16:50

Η διήθηση προκαλεί 12% περισσότερα ατυχήματα, σύμφωνα με Γαλλικό πείραμα

Η Γαλλία εξετάζει τη διήθηση μοτοσυκλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα και την επίπτωσή της στην οδική ασφάλεια, με ανησυχητικά αποτελέσματα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώθηκε ένα πενταετές πείραμα που διεξήχθη από τη Διϋπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Γαλλικού κράτους. Σε αυτό 11 επαρχίες της χώρας νομιμοποίησαν τη διήθηση δικύκλων μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας όταν η κίνηση ήταν αργή ή όλα τα αυτοκίνητα ήταν σταματημένα.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναλύθηκαν από το κέντρο CEREMA (Κέντρο Σπουδών και Κατάρτισης στους Κινδύνους, το Περιβάλλον, την Κινητικότητα και τον Σχεδιασμό), καταλήγοντας σε ένα απογοητευτικό συμπέρασμα.

Εκεί που η διήθηση ήταν νόμιμη, τα ατυχήματα με δίκυκλα αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ μειώθηκαν κατά 10% όπου απαγορευόταν.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται ως απολύτως αξιόπιστο, μιας και το πείραμα δεν είχε τα στοιχεία μιας πλήρους και σωστά δομημένης έρευνας, η οποία θα έπρεπε να λάβει υπόψην και άλλους παράγοντες.

Έναν από αυτούς εξηγεί η FEMA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων), η οποία συνεργάστηκε στο πείραμα παρέα με τη Γαλλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας, FFMC, εξηγώντας πως η οδική συμπεριφορά και ο αριθμός των ατυχημάτων βελτιώθηκαν σημαντικά στην πορεία της πενταετίας του πειράματος, δείχνοντας πως η θέσπιση κανόνων στη διήθηση έχει θετικό αποτέλεσμα, αν και όχι τόσο ώστε να θεωρείται ικανοποιητικό.

Επίσης, καλό θα ήταν να προσμετρούσαν και στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό των κυκλοφορούντων δικύκλων, καθώς η αύξησή τους λογικά συνδέεται με περισσότερα ατυχήματα.

Η Γαλλική Διϋπουργική Επιτροπή επίσης βλέπει την ανάγκη για ένα πιο καλά δομημένο πείραμα, συναντώντας δυσεξήγητες διακυμάνσεις στα επιμέρους στατιστικά, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της, Marie Gautier-Melleray:

“Ο στόχος του πειράματος αυτού ήταν να μειώσουμε τα ατυχήματα μηχανοκίνητων δικύκλων δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την τακτική της διήθησης εκεί που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα δεν αντανακλά τις προσδοκίες μας καθώς το ποσοστό ατυχημάτων στο δίκτυο του πειράματος συγκριτικά με άλλα δίκτυα δείχνει μεγάλη αύξηση σε μια ζώνη και ελαφρά μείωση σε άλλες. Ένα νέο πείραμα με κατάλληλους κανόνες θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη σωστή συνέχιση αυτής της τακτικής.”

Στην Ε.Ε. η διήθηση αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Κάποια κράτη, όπως λ.χ. η Αγγλία και η Γερμανία, έχουν νομοθετήσει την τακτική αυτή επιτρέποντας υπό όρους στις μοτοσυκλέτες να κινούνται μεταξύ λωρίδων, μα στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών –και στην Ελλάδα– θεωρητικά απαγορεύται, ωστόσο αντιμετωπίζεται με ανοχή.

Το προφανέστατο πρόβλημα είναι πως μια ενδεχόμενη αυστηρή απαγόρευση της διήθησης αφαιρεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα του δικύκλου στην πόλη. Αν όλα τα μηχανάκια στήνονταν στη λωρίδα τους ως αυτοκίνητα, τότε το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα γιγαντωνόταν, χώρια που πολλοί δικυκλιστές εύλογα θα προτιμούσαν να κολλούν στη κίνηση με μουσικούλα, καφεδάκι και ζέστη, παρά κρυώνοντας στη βροχή, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση έχει ως στόχο να νομοθετήσει τη διήθηση με προδιάθεση υπέρ της νομιμοποίησής της υπό προϋποθέσεις, τις οποίες ακριβώς καλείται να διερευνήσει η Διϋπουργική Επιτροπή με πείραμα όπως το εν λόγω.

Η σημασία της ωστόσο δεν είναι καθόλου μικρή για την υπόλοιπη Ε.Ε., καθώς λίγο πιο βόρεια στις Βρυξέλλες υπάρχει μια άλλη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας που συχνά μοιάζει να έχει ως αποκλειστικό σκοπό τον ευνουχισμό της Μοτοσυκλέτας, βλέποντας στο βάθος μια σημαντική μείωση ατυχημάτων που θα μοσχοπουληθεί στο ευρύ σώμα ψηφοφόρων, με κατηφορικά γραφήματα που γράφουν μούρλια στις κάμερες.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει την Επιτροπή αυτή της Ε.Ε. να βγάζει γενικευμένα συμπεράσματα από έρευνες που η FEMA απορρίπτει ως αποσπασματικές ή αμφιβόλου εγκυρότητας, με το πιο πρόσφατο να αφορά μια ανάλογη έρευνα που κούμπωσε ιδανικά στο πακετάκι που σχεδιαζόταν στις Βρυξέλλες και χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τη θέσπιση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων δικύκλων σε όλη την Ε.Ε..

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 09:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon