Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 12:26

Harley-Davidson – Σε αμφιβολία το ηλεκτρικό της μέλλον;

Η αφαίρεση μιας ολόκληρης ενότητας από την ιστοσελίδα της εταιρείας, συνοδευόμενη με σχετική φημολογία, ρίχνει σκιές στην ηλεκτρική της γκάμα.

Μια σειρά αλλαγών στην επίσημη Αμερικανική ιστοσελίδα της Harley-Davidson έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με αλλαγή ρότας στη στρατηγική της. Ο λόγος αφορά στην ενότητα Future Vehicles (Μελλοντικά Οχήματα), από την οποία αφαιρέθηκε τελείως η ενότητα Electric Concepts (Ηλεκτρικά Πρωτότυπα).

Η ανάλογη ενότητα εξακολουθεί να υφίσταται ως ανεξάρτητη υποσελίδα στο σάιτ της H-D, ωστόσο κι εκεί παρατηρούνται αλλαγές, καθώς υπάρχουν μεν τα γνωστά σχέδια των ηλεκτρικών σκούτερ, αλλά αφαιρέθηκε το ηλεκτρικό πρωτότυπο που περιγράφεται ως middleweight concept, δηλαδή προοιωνιζόταν ως καθημερινή μοτοσυκλέτα λογικού κόστους με αισθητική flat track.

Και, αν όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν στα πλαίσια μιας αναδιοργάνωσης της ιστοσελίδας, έρχεται το έγκυρο Motorcycle.com να επικαλεστεί δικές του πηγές που θέλουν το σχέδιο LiveWire να κλείνει τον κύκλο του το 2021. Μετά από επικοινωνία του Αμερικανικού μέσου με την H-D, η απάντηση τονίζει πως οι αλλαγές στην ιστοσελίδα έγιναν βάσει της νέας στρατηγικής του σχεδίου Rewire, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν θα σχολιάζει εφεξής μελλοντικά μοντέλα πριν από την επίσημη παρουσίασή τους.

Συνεχίζει μάλιστα δηλώνοντας πως το LiveWire είναι “η #1 ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των ΗΠΑ σε πωλήσεις” και πως “η H-D έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη μετάβαση στην Ηλεκτροκίνηση των μοτοσυκλετών”.

Όπως είναι άμεσα προφανές, το πρώτο σχόλιο για τις αλλαγές στην ιστοσελίδα αφήνει ερωτηματικά καθώς δεν αφαιρέθηκαν όλα τα μοντέλα μα μόνο ένα συγκεκριμένο.

Αν το LiveWire των 30 χιλιάδων δολαρίων έχει ένα νόημα, αυτό είναι να αποτελέσει τη βιτρίνα μιας επερχόμενης σειράς προσιτών ηλεκτρικών μοντέλων, σε διαφορετική περίπτωση ο ρόλος του στην αγορά παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος. Αν τα ρεαλιστικά μοντέλα, όπως το αγνοούμενο ηλεκτρικό flat tracker, δεν πρόκειται να έρθουν, ίσως και το ίδιο το LiveWire να χάνει σε κάποιον βαθμό το νόημα ύπαρξής του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως στην ταραχώδη αυτή περίοδο για τα οικονομικά της H-D, το LiveWire εμφανίστηκε (το μακρινό 2014) ως η επόμενη μέρα και λίγο αργότερα η ίδια η εταιρεία δήλωνε πως δεν θα το βγάλει στην παραγωγή μέχρι να εξελιχθεί η τεχνολογία μπαταριών. Μετά όπως ήρθε το νέο στρατηγικό πλάνο, εμφανίστηκαν νέα ηλεκτρικά πρωτότυπα και το LiveWire απέκτησε ξανά προορισμό.

Ή μήπως όχι;

Στις 19 Ιανουαρίου η Harley-Davidson έχει προαναγγείλλει την παρουσίαση της γκάμας της για το 2021 και ελπίζουμε εκεί να εξηγηθεί επαρκώς και το σχετικό ηλεκτρικό πλάνο – αν υφίσταται ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, το 2021 είναι η χρονιά που το σχέδιο Rewire θα δώσει τη θέση του στο 5ετές σχέδιο δράσης Hardwire, το οποίο αναμένουμε πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: Motorcycle.com

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube