.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 14:50

Honda – Ετοιμάζει Africa Twin με υπερσυμπιεστή;

Τα σχέδια πατέντας που κατέθεσε η Honda στην Ιαπωνία αποκαλύπτουν εκ νέου ένα σχέδιο που δουλεύεται ήδη αρκετά χρόνια.

Το ζήτημα της εξαναγκασμένης τροφοδοσίας, είτε αυτό αφορά τούρμπο ή υπερσυμπιεστή (κομπρέσορα), έχει πολλάκις εξεταστεί από τους μεγάλους κατασκευαστές μοτοσυκλετών και για κάποιους θεωρείται ως μια δόκιμη λύση για το άμεσο μέλλον.

Σε αυτήν την περίπτωση η χρησιμότητά της δεν θα είναι απαραίτητα η παραγωγή εξωφρενικής ισχύος, όσο το να τονώσει τις επιδόσεις εκεί που πάσχουν λόγω προδιαγραφών ή για να προσδώσουν τσαγανό σε μοτέρ μεσαίου κυβισμού. Όσο οι προδιαγραφές ανά τον κόσμο σφίγγουν διαρκώς τα λουριά, εκτιμάται πως τέτοιες λύσεις θα έρχονται ολοένα και πιο κοντά στον κόσμο των μοτοσυκλετών παραγωγής.

Το πρωτότυπο Recursion της Suzuki το 2013 εξυπηρετούσε ακριβώς αυτή τη σκέψη: ένας δικύλινδρος κινητήρας μεσαίου κυβισμού με ένα τούρμπο κουρδισμένο σε σχετικά χαμηλή πίεση να ταΐζει τις χαμηλομεσαίες για οικονομία και ροπή – αντί για τις ψηλές με καθαρόαιμα άλογα κούρσας. Ατυχώς δεν το έχουμε δει ακόμη στην παραγωγή.

Παραδόξως σήμερα η μοναδική τέτοια διάταξη σε μοντέλο μαζικής παραγωγής έχει έρθει από την Kawasaki και τη σειρά H2, όπου ο χαρακτηρισμός “παραδόξως” έρχεται να υπογραμμίσει πως η συγκεκριμένη εφαρμογή εξυπηρετεί περισσότερο τη λογική του εντυπωσιασμού και πανίσχυρης απόδοσης, παρά την οικονομία και την πρακτικότητα. Βέβαια, η τροποποίηση του κομπρέσορα στο H2 SX μας δείχνει μια εφαρμοσμένη επιλογή για πρακτικότητα και οικονομία, σε μια sport touring μοτοσυκλέτα που είχε ούτως ή άλλως περισσότερο γκάζι απ’ όσο χρειαζόταν και προσέθεσε την εξαναγκασμένη τροφοδοσία για να της δώσει πιο ροπάτες μεσαίες και καλύτερη οικονομία καυσίμου.

Η Honda είχε πειραματιστεί με τέτοια συστήματα πολύ παλιά, σε εποχές CX500 Turbo, μα έκτοτε ουδέν επί του ζητούμενου. Ωστόσο πριν τρία χρόνια μια σειρά από σχέδια πατεντών αποκάλυπταν πως στην Ιαπωνία το ζήτημα της εξαναγκασμένης τροφοδοσίας συνεχίζει να απασχολεί τη Honda, καθώς σε αυτά διακρίναμε μια V2 γυμνή μοτοσυκλέτα με έναν υπερσυμπιεστή.

Το θέμα ξεχάστηκε ενδιάμεσα, ώσπου ήρθε η δημοσίευσή της πριν μερικούς μήνες να το επαναφέρει στο προσκήνιο. Και τώρα το κακό τριτώνει, καθώς μια νέα πατέντα που κατέθεσε η Honda στην σχετική Ιαπωνική υπηρεσία αποκαλύπτει μια Africa Twin με έναν υπερσυμπιεστή αρκετά παραπλήσιο με αυτόν της προηγούμενης πατέντας. Προφανώς το σχέδιο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται και, αν το 2017 δεν υπήρχε στη γκάμα της Honda ένας V2 κινητήρας που να ταιριάζει στην περιγραφή, αυτή τη φορά απασχολεί ένα υπαρκτό μοντέλο.

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά έναν κομπρέσορα πολύ διαφορετικό από αυτόν της Kawasaki. Αντί για τη φτερωτή των Η2, εδώ έχουμε μια διάταξη με δύο άξονες με σπείρωμα στην εξωτερική τους επιφάνεια που περιστρέφονται αντίστροφα, παγιδεύουν μεταξύ τους τον αέρα και τον οδηγούν σε συμπίεση καθώς περνά μέσα από διόδους που ολοένα και στενεύουν, αναγκάζοντάς τον να επιταχύνει δραστικά πριν αναμιχθεί με το καύσιμο και μπει στον θάλαμο καύσης.

Εδώ η Honda συνδυάζει τον υπερσυμπιεστή με μια διάταξη άμεσου και έμμεσου ψεκασμού, δηλαδή υπάρχει το μπεκ στον αυλό εισαγωγής που αναμιγνύεται το καύσιμο με τον αέρα, αλλά και άλλο ένα μπεκ που ψεκάζει κατευθείαν μέσα στον θάλαμο καύσης.

Ο προφανής στόχος είναι η λεπτομερέστερη ηλεκτρονική διαχείριση της διαδικασίας, καθώς πλέον τα σύγχρονα ηλεκτρονικά επιτρέπουν ακριβέστατη ρύθμιση της τροφοδοσίας με βάση τα δεδομένα που εισρέουν από δεκάδες αισθητήρες ώστε σε κάθε περίπτωση να έχουμε την καλύτερη δυνατή καύση.

Προφανώς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό το σχέδιο αφορά κάτι που θα έρθει σύντομα στην παραγωγή ή αν θα έρθει καν ποτέ στην παραγωγή. Ωστόσο η φαινομενική επιμονή της Honda στη διάταξη αυτή μας δείχνει πως εξετάζεται σοβαρά και επί σειρά ετών στα κεντρικά της εταιρείας.

Πηγή: Bike Social

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon