.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 10:47

R.I.P. Roberto Marchesini – Έφυγε από τη ζωή ο επιστήμονας των ζαντών

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τις ζάντες της μοτοσυκλέτας από απλό εξάρτημα σε αντικείμενο ολόκληρης επιστήμης δεν είναι πια εδώ.

Γεννημένος στη Μπολόνια, στην καρδιά της ιταλικής Motor Valley, ο Roberto Marchesini ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του εργαζόμενος στην Campagnolo όπου έμαθε την τέχνη της σχεδίασης και κατασκευής τροχών για ποδήλατα.

Ανήσυχο πνεύμα και ιδιαίτερα δημιουργικός, ο Marchesini έφτιαξε ένα δικό του χυτήριο όπου ασχολήθηκε κυρίως με αλουμίνιο και μαγνήσιο ως πρώτες ύλες και το 1970 παρουσίασε τις πρώτες ζάντες κατασκευασμένες από κράμα μαγνησίου. Το 1983 εισήγαγε άλλη μια τεχνολογική καινοτομία, τις πρώτες χυτές ζάντες μοτοσυκλέτας των οποίων οι ακτίνες ήταν κούφιες, αντί για μασίφ.

Το 1988 ίδρυσε την πασίγνωστη σήμερα εταιρεία του, ακολουθώντας μια φρενήρη πορεία ανάπτυξης που πέρασε από την προμήθεια ζαντών στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας (MotoGP, WorldSBK κ.ο.κ.), ενώ τα προϊόντα του πλέον χαρακτηρίζονται από ένα τεράστιο εύρος, από πανάλαφρες ζάντες εξωτικών υλικών αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση, έως κομμάτια για ΟΕΜ τοποθέτηση σε μοντέλα μοτοσυκλετών του εμπορίου.

Το 2000 η Brembo απέκτησε το 70% των μετοχών της Marchesini, ολοκληρώνοντας την εξαγορά στο 100% τον Οκτώβριο του 2002.

Ο Roberto Marchesini ατυχώς κατέληξε στη Μπολόνια το βράδυ της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου 2020, μετά από μακρά περίοδο ασθένειας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon