.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 11:14

Kawasaki - Εξελίσσει δίχρονο υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο… υβριδικό κινητήρα!

Πατέντες που είδαν το φως του διαδικτύου, αποκαλύπτουν πως η Kawasaki δουλεύει πάνω σε έναν δίχρονο υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα, με Crossplane στρόφαλο και άμεσο ψεκασμό, που θα συνεργάζεται με ηλεκτροκινητήρα για ένα απίστευτο υβριδικό αποτέλεσμα!

Πολλές καινοτόμες ή μη τεχνολογίες, βρίσκονται έτσι συγκεντρωμένες όλες μαζί στον θαυμαστό αυτό κινητήρα του Akashi που προορίζεται για μοτοσυκλέτες, ταχύπλοα, τρίκυκλα οχήματα και buggies.

Ο κινητήρας θα χρησιμοποιείται σε ένα υβριδικό σύνολο, μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα, που θα διαφέρει όμως από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στα υβριδικά αυτοκίνητα, όπου ο σχετικά αδύναμος ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιείται μόνος του, αποκλειστικά σε κίνηση με μικρές ταχύτητες στην πόλη, με τον βενζινοκινητήρα να αναλαμβάνει τις υψηλές ταχύτητες, και τη φόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρικού.

Στην πατέντα της Kawasaki, ο ηλεκτροκινητήρας θα είναι υψηλών επιδόσεων, ενώ θα λειτουργεί συνεχώς στην πιο αποδοτική του ταχύτητα.

Οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος στον εν λόγω κινητήρα, καθώς όσον αφορά στο βενζινοκίνητο τμήμα του, θα λειτουργεί με… βαλβίδες και δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, παρόλη τη δίχρονη φύση του!

Οι παραπάνω νεοτερισμοί έχουν στόχο τους εξαιρετικά χαμηλούς ρύπους, με την Kawasaki να δανείζεται τεχνολογία από τους δίχρονους diesel κινητήρες που χρησιμοποιούνται στα μεγάλα πλοία.

Εδώ δεν έχουμε θυρίδες, αλλά βαλβίδες και εκκεντροφόρους, με την καύση όμως να γίνεται σε 2 χρόνους.

Κι εδώ έρχεται και κουμπώνει η υπερτροφοδότηση. Σε έναν κλασικό δίχρονο κινητήρα, η πλήρωση του θαλάμου γίνεται μέσω μιας θυρίδας, από την καθοδική κίνηση του πιστονιού. Χωρίς αυτό, χρειαζόμαστε έναν κομπρέσορα για να αυξήσει την πίεση του μείγματος εισαγωγής ώστε να γεμίσει τον κύλινδρο και να εξάγει τα αέρια του προηγούμενου κύκλου.

Αυτό σημαίνει πως αμφότερες οι βαλβίδες εξαγωγής και εισαγωγής είναι ανοικτές την ίδια χρονική στιγμή, που επιτάσσει τη χρήση άμεσου ψεκασμού, καθώς έτσι το καύσιμο μπορεί να εισαχθεί αφού οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής έχουν κλείσει, ώστε να μην διαφύγει άκαυτο μείγμα στην εξάτμιση.

Καθώς ο κινητήρας είναι δίχρονος, έχουμε διαστήματα ανάφλεξης κάθε 360 μοίρες του στροφάλου, αντί για 720 που έχουμε σε έναν τετράχρονο.

Αν λοιπόν η Kawasaki χρησιμοποιούσε έναν κλασικό στρόφαλο, όπως στους περισσότερους τετράχρονους κινητήρες, αυτό σημαίνει πως θα είχαμε ταυτόχρονη ανάφλεξη σε 2 κυλίνδρους, γεγονός που θα δημιουργούσε κραδασμούς και φορτία στον κινητήρα. Έτσι το Akashi χρησιμοποιεί crossplane στρόφαλο, ώστε τα διαστήματα ανάφλεξης να είναι απλωμένα, με τον κάθε κύλινδρο να έχει ανάφλεξη στις 90 μοίρες.

Κι αντί ενός συμβατικού συμπλέκτη και κιβωτίου, η Kawasaki έχει τοποθετήσει μια ηλεκτρική γεννήτρια σε κάθε άκρο του στροφάλου. Αυτές αποθηκεύουν ενέργεια σε μια μπαταρία ή σε ένα ζεύγος υπέρ-πυκνωτών, που με τη σειρά τους στέλνουν ηλεκτρισμό σε έναν ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στον πίσω τροχό.

Εκπληκτικές τεχνικές αναζητήσεις, που μας κάνουν να περιμένουμε το μέλλον με ανυπομονησία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon