.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 12:35

Γαλλία: Βουλευτές ζητούν να γίνουν υποχρεωτικές οι μπότες μοτοσυκλέτας!

Μετά το κράνος και τα γάντια, οι Γάλλοι μπορεί να βρεθούν υποχρεωμένοι να φορούν μόνο εγκεκριμένα μοτοσυκλετιστικά υποδήματα όταν καβαλούν.

Το 2016 η Γαλλία έκανε υποχρεωτική τη χρήση γαντιών μοτοσυκλέτας, παρέα με το (προφανές) κράνος, ενσωματώνοντας τη σχετική διάταξη στον εθνικό της Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες από πολιτικούς να προωθήσουν στον ΚΟΚ την υποχρέωση πλήρους προστατευτικού εξοπλισμού από την κορφή ως τα νύχια, κάτι που ωστόσο δεν πέρασε όταν προτάθηκε το 2018.

Τώρα 12 βουλευτές του κυβερνώντος ρεπουμπλικανικού κόμματος επανέρχονται ζητώντας από την Εθνοσυνέλευση της χώρας να ψηφιστεί η υποχρεωτική χρήση εγκεκριμένης μοτοσυκλετιστικής υπόδησης σε όσους καβαλούν δίκυκλο στη χώρα.

Η αιτιολόγηση της πρότασης αυτής βασίζεται σε μια απαρχαιωμένη έρευνα (διεξήχθη μεταξύ 1996 και 2000) της εταιρείας Prédit που ανακάλυπτε πως οι τραυματισμοί μοτοσυκλετιστών είναι περισσότεροι (65%) στο κάτω μέρος των ποδιών παρά στην περιοχή πάνω από το γόνατο (50%).

Για να κάνουν το επιχείρημά τους πιο δυνατό, το ενίσχυσαν με μια ακόμη έρευνα, κάπως πιο φρέσκια αυτή τη φορά μιας και έγινε το 2009, που ισχυρίζεται πως το 15% των μοτοσυκλετιστών δεν δείχνει ευαισθησία στην προστασία των ποδιών του.

Βάσει αυτών, αιτούνται να γίνει υποχρεωτική η χρήση υποδημάτων με έγκριση CE για μοτοσυκλετιστική χρήση σε όλη τη χώρα.

Σε πρώτη φάση θα έλεγε κανείς πως ό,τι προστατευτικό φορέσεις καλό κάνει. Από την άλλη, πόσο νόημα έχει να βγεις βόλτα με κοντομάνικο, σορτσάκι, κράνος, γάντια και μποτάκια; Διότι από προστασία στο σώμα άστα βράστα, αλλά θα είσαι 100% νόμιμος!

Ο Γαλλικός μοτοσυκλετιστικός Τύπος απαντά με πιο πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή του 2-wheel Lab που διεξήχθη την περίοδο 2016-2019 και δείχνει πως το 93% των αναβατών της χώρας πλέον προτιμά να φορά μοτοσυκλετιστικά υποδήματα έτσι κι αλλιώς. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους κυρίους της πρότασης αυτής πως ο κόσμος της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 20-30 χρόνια και δη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόκειται άραγε για ένα πυροτέχνημα σχεδιασμένο να ταΐζει την εικόνα του “νοιαζόμαστε για το καλό σας” ή μήπως έρχεται να λειτουργήσει ως κερκόπορτα για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα – μπουφάν, παντελόνι, ανακλαστικό γιλέκο κλπ;

Δυστυχώς, οι στατιστικές της Γαλλίας δείχνουν πως τα δίκυκλα αφορούν στο 2% της συνολικής κυκλοφορίας στους δρόμους της, αλλά αναλογούν στο 22% των θανάτων και πάνω από 30% των τραυματισμών από τροχαία, οπότε η τροφή είναι εκεί και μοσχοβολάει για όποιον είναι πρόθυμος να καταπιεί χωρίς καν να μασήσει.

Θυμίζουμε πως η Γαλλία υπήρξε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που επέβαλλε υποχρεωτικό ανώτατο όριο 100 ίππων σε όλες τις μοτοσυκλέτες που πωλούνται στο έδαφός της, μέτρο που ίσχυσε για περίπου 20 χρόνια (καταργήθηκε το 2016) χωρίς ποτέ να επιδείξει απτά αποτελέσματα στη μείωση των ατυχημάτων με δίκυκλα.

Παρά την εμφανή του αποτυχία ωστόσο, το μέτρο αυτό προτάθηκε πολλάκις και στις Βρυξέλλες για όλη την αγορά της Ε.Ε., με αρκετές απόπειρες από τη δεκαετία του 1990 ως και το 2010, όλες αποτυχημένες ευτυχώς.

[Στην κεντρική φωτό απεικονίζεται ο Ryan Dungey, Αμερικανός πολυπρωταθλητής AMA MX και SX, σε lifestyle φωτογράφηση για το περιοδικό ESPN The Magazine - The Body Issue (2016).]

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon