.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 11:11

Καλπάζει η Βραζιλιάνικη βιομηχανία μοτοσυκλέτας: ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο δίκυκλα!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή μοτοσυκλετών στη Βραζιλία πάει για ρεκόρ, ξεπερνώντας το όριο του εκατομμυρίου ήδη από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε Ένωση Κατασκευαστών Δικύκλων της Βραζιλίας, Abraciclo, η παραγωγή μοτοσυκλετών στη χώρα έφτασε στα 1,028,696 κομμάτια μέχρι και τον Νοέμβριο 2019, σχεδόν ισοφαρίζοντας την περσινή επίδοση των 1,036,788 για όλο το 12μηνο! Με αυτόν τον ρυθμό οι ιθύνοντες της αγοράς προβλέπουν πως με το κλείσιμο του 2019 ο αριθμός αυτός θα έχει πάει στα 1,105,000 δίκυκλα, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ παραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Abraciclo, Hilario Kobayashi, οι βελτιωμένες συνθήκες τραπεζικού δανεισμού προλειαίνουν το έδαφος και οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες με περισσότερη αξιοπιστία και οικονομία καυσίμου φέρνουν την πελατεία.

Διά του λόγου το αληθές, οι πωλήσεις χονδρικής στα δίκτυα εμπόρων στο πρώτο 11μηνο του 2019 έφτασαν στα 1,102,967 δίκυκλα, σημειώνοντας αύξηση 13.7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Στην αγορά της Βραζιλίας πρωταγωνιστούν οι μικρού και μεσαίου κυβισμού street μοτοσυκλέτες πόλης, καθώς ευθύνονται για το 49.7% των πωλήσεων. Ακολουθούν οι on-off μικρού και μεσαίου κυβισμού με μερίδιο 19.9% και μετά έρχονται τα παπιά με 15%. Τα σκούτερ κρατούν ένα μερίδιο 8.8% στις πωλήσεις, ενώ στις μεγάλες μοτοσυκλέτες επιδόσεων ξεχωρίζουν οι γυμνές με 2.3% στο σύνολο των πωλήσεων.

Honda Manaus plant Brazil rolls out 20 millionth two wheeler
Ως τo 2014 το εργοστάσιο της Honda στη Manaus είχε παράξει 20 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες. Το σημαδιακό κομμάτι ήταν ένα CG150 Titan

Αν και τα στοιχεία για την παραγωγή και την αγορά είναι ευχάριστα και ελπιδοφόρα, στον τομέα των εξαγωγών τα νούμερα δείχνουν ραγδαία πτώση. Συγκεκριμένα, στους 11 μήνες του 2019 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 45.3%! Βασικός παραλήπτης Βραζιλιάνικων μοτοσυκλετών παραμένει η Αργεντινή, ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κολομβία.

Υπαίτια για την πτώση αυτή θεωρείται αφενός η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή που σημειώνεται σε γειτονικές χώρες – λ.χ. Χιλή, Βενεζουέλα – αλλά και ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες, όπως η Κολομβία και το Μεξικό, που επίσης διαθέτουν μια διογκούμενη βιομηχανία, κυρίως στημένη στη λογική μικρών φτηνών μοτοσυκλετών με Κινέζικη βάση.

Παρόλα αυτά, η υψηλή απορρόφηση της παραγωγής δείχνει πως η εγχώρια αγορά της πάει πολύ καλά για το δίκυκλο και στηρίζει τα συνεχή ρεκόρ παραγωγής.

119937 broadcast10 1 e1476999225175 1280x720

Η βιομηχανική ζώνη του Manaus έχει πλέον αναχθεί στη Motor Valley της Βραζιλίας, καθώς εκεί κατασκευάζεται το 98% της εγχώριας αγοράς και πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν μονάδες παραγωγής. Μεταξύ αυτών και η BMW από το 2016.

Το δε εργοστάσιο της Honda στο Manaus είναι πλέον και επίσημα η μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής μοτοσυκλετών στον κόσμο, απασχολώντας έναν στρατό 5,500 εργαζομένων και έχοντας παράξει πάνω από 23 εκατομμύρια δίκυκλα από το 1976, όταν και πρωτοάνοιξε.

Μιλάμε άλλωστε για μια αγορά μοτοσυκλέτας που έχει την πρώτη θέση καπαρωμένη από τη Honda με μερίδιο σχεδόν 80%…

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 11:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon