.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 10:20

Bosch - Μετατρέπει τα κοινά γυαλιά σε… έξυπνα με HUD!

Στο τεχνολογικό σαλόνι CES 2020, στις 7-10 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, η Bosch θα παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό σύστημα που μετατρέπει τα κοινά γυαλιά οράσεως σε έξυπνα, χαρίζοντας τους σύστημα Head Up Display!

Υπεύθυνη για το νέο HUD σύστημα, είναι η θυγατρική της γερμανικής φίρμας, υπό το όνομα Bosch Sensortec, ενώ το βίντεο του προιόντος παρουσιάζει τους χρήστες να φορούν τα γυαλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνοντας πληροφορίες πλοήγησης, μαγειρικής, ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές του smartphone τους, λίστες με ψώνια, κ.α.

Το μικροσκοπικό σύστημα που χωράει στον βραχίονα των γυαλιών, ονομάζεται «Bosch Smartglasses Light Drive module», αποτελείται από καθρέπτες MEMS, οπτικά στοιχεία, αισθητήρες (μαγνητόμετρο, βαρόμετρο, κ.α.), σύστημα επικοινωνίας Bluetooth, και έναν επεξεργαστή.

Η Bosch αναφέρει πως το σύστημα παρέχει καθαρές ενδείξεις στα γυαλιά του χρήστη, που γίνονται άμεσα διακριτές και πάντα εστιασμένες, ακόμα και αν έχετε τον ήλιο απέναντι σας.

Στο δελτίο τύπου της, η εταιρεία αναφέρει πως με το συγκεκριμένο σύστημα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να… φρικάρουν τους γύρω σας, όπως έγινε για παράδειγμα με τα Google Glasses- στοιχεία όπως κάμερες ή εμφανείς οθόνες, κι έτσι θα μπορείτε να παραμένετε… κοινωνικά αποδεκτός.

Στα θετικά στοιχεία του συστήματος, η Bosch αναφέρει πως οι χρήστες δεν χρειάζεται να κοιτούν πλέον συνεχώς το κινητό τους, ενώ θεωρεί πως με τα έξυπνα γυαλιά της οι οδηγοί θα μπορούν να λαμβάνουν έξτρα πληροφορίες δίχως κίνδυνο. Βέβαια, μένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο νομοθέτης μελλοντικά, καθώς για την ώρα μάλλον υπάρχει νομοθετικό κενό όσον αφορά τα συστήματα HUD.

Τουλάχιστον εντυπωσιακός είναι ο τρόπος λειτουργίας των γυαλιών, καθώς ένας σαρωτής φωτός (microelectromechanical system (MEMS) based collimated light scanner, σε ελεύθερη μετάφραση τρέχα γύρευε) μέσα στο σύστημα σαρώνει ένα ολογραφικό στοιχείο (HOE) που βρίσκεται ενσωματωμένο στον φακό των γυαλιών. Το ολογραφικό στοιχείο ανακατευθύνει την ακτίνα φωτός στον αμφιβληστροειδή του χρήστη, σχηματίζοντας μια εικόνα που είναι πάντα εστιασμένη!

Η παραπάνω τεχνολογία σημαίνει πως κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να δει τις πληροφορίες που προβάλλει το σύστημα, ούτε να καταλάβει πως φοράς έξυπνα κινητά. Εκτός δηλαδή αν το παρακάνεις με το πάτημα του βραχίονα, καθώς εκεί υπάρχει ένα κρυφό κουμπί πλοήγησης.

Σημειώστε πως για να λειτουργήσει το σύστημα, ο χρήστης πρέπει να το συνδέσει μέσω Bluetooth με το smartphone του, ώστε να λαμβάνει πληροφορίες και ειδοποιήσεις από το κινητό.

Το σύστημα είναι συμβατό με όλους τους φακούς γυαλιών, είτε αυτοί είναι οπτικής διόρθωσης, είτε απλό γυαλί, ενώ οι μικρές του διαστάσεις (45-75 mm x 5-10 mm x 8 mm (Μ x Υ x Π), και το επίσης μικρό του βάρος (μικρότερο από 10 γραμμάρια), σημαίνουν πως μπορεί να ενσωματωθεί σχεδόν σε όλα τα γυαλιά, δίχως πρόβλημα.
Τα έξυπνα γυαλιά «Bosch Smartglasses Light Drive» θα είναι διαθέσιμα το 2021 για τους κατασκευαστές οπτικών, με τον κωδικό BML500P, ενώ για την ώρα δεν ανακοινώνεται η τιμή του συστήματος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 10:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon