.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 11:28

BMW Group: Παραγγελίες 10 δις Ευρώ σε μπαταρίες για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Η Γερμανική εταιρεία προλειαίνει το έδαφος για τους βραχυπρόθεσμους και ενδιάμεσους στόχους της.

Στις 14 Νοεμβρίου η BMW ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου τεχνολογίας μπαταριών, το Battery Cell Competence Centre (BCCC) με έδρα στο Μόναχο. Ο στόχος του είναι σε βάθος χρόνου η εταιρεία να παράγει μόνη της τις μπαταρίες που θα κινούν τον ηλεκτρικό της στόλο και για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη δεσμεύσιε μια επένδυση της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ.

Στο μεταξύ ωστόσο, μια νέα συμφωνία-μαμούθ ανακοινώθηκε από το Μόναχο με τις εταιρείες  CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) και Samsung SDI. Με μια συνολική επένδυση που θα φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ, η BMW εξασφαλίζει την παροχή μπαταριών υψηλής τεχνολογίας για τη δεκαετία που μας έρχεται.

Μάλιστα μεσολάβησε και πίεσε πολύ ώστε η CATL να στήσει μια γραμμή παραγωγής στη Γερμανία και το BMW Group θα είναι ο πρώτος της πελάτης.

Αμφότερες οι συμφωνίες με τις παραπάνω εταιρείες θα τρέχουν ως το 2031 και το BMW Group δε θα είναι απλός πελάτης, αλλά θα τις προμηθεύει με πρώτες ύλες και δη κοβάλτιο και λίθιο που θα προμηθεύεται απευθείας από ορυχεία σε Αυστραλία και Μαρόκο.

Στο βάθος της στρατηγικής αυτής, ωστόσο, κρύβεται η διάθεση για τεχνολογική αυτονομία της BMW, καθώς στο διάστημα αυτό θέλει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία και δηλώνει πως από το 2021 θέλει οι μπαταρίες της να κατασκευάζονται αποκλειστικά χωρίς τη χρήση σπάνιων γαιών, ώστε σταδιακά να σταματήσει να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητά τους.

Αυτή τη στιγμή η BMW κατασκευάζει μπαταρίες στα εργοστάσιά της σε Γερμανία (Dingolfing), ΗΠΑ (Spartaburg) και στην Κίνα μέσω της εκεί γραμμής παραγωγής της BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA).

Παράλληλα, έχει συνάψει μια κοινοπραξία με δύο Ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής μπαταριών, τη Σουηδική Nortvolt και τη Βελγική Umicore, με τη βοήθεια των οποίων θέλει σύντομα να φτάσει στο επίπεδο να εξελίσσει τις δικές της κυψέλες μπαταριών με βάση την τεχνολογία που αναπτύσσεται στο BCCC.

Έχοντας ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή της να έχει τουλάχιστον 25 ηλεκτροκίνητα μοντέλα στη γκάμα των αυτοκινήτων της ως το 2023 και στοχεύοντας σε “ηλεκτροποίηση” του 33% της γκάμας της ως το 2025 και 50% ως το 2030, η υποστήριξη με τις δικές της μπαταρίες κρίνεται ως μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon