.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 13:55

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι εξορίζουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Σταδιακή απαγόρευση, αρχίζει από το 2025

Πρόκειται για μια συζήτηση που απασχολεί το τοπικό κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων Νήσων (Ibiza, Mallorca, Menorca, Formentera και λοιπά μικρά νησάκια) από πέρυσι, αλλά τώρα υπερψηφίστηκε και επισήμως.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, από το 2035 θα απαγορευτούν όλα τα οχήματα, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, που καίνε ορυκτά καύσιμα, δηλαδή βενζίνη ή ντίζελ. Παράλληλα, ειδικά για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, η απαγόρευση θα αρχίσει να ισχύει δέκα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το 2025.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται αναμενόμενα οι μόνιμοι κάτοικοι, ωστόσο αν αποφασίσουν να αποκτήσουν καινούργιο όχημα μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, τότε αυτό θα πρέπει να είναι επιτρεπόμενων προδιαγραφών, άρα όχι με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Φυσικά οι επισκέπτες στα νησιά αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες (1/1/2025 ή 1/1/2035) δε θα μπορούν να πάρουν μαζί τους το όχημά τους, εφόσον αυτό εμπίπτει στις απαγορευμένες κατηγορίες.

Το όλο ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς μιλάμε για ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά μέρη της Ευρώπης και η απαγόρευση επηρεάζει και τη μεγάλη βιομηχανία ενοικιαζόμενων οχημάτων, η οποία θα πρέπει να έχει μετατρέψει τον στόλο της σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων ως το 2035 το αργότερο.

Παράλληλα, εγκρίθηκε ένα κονδύλι 12 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο προβλέπεται να συμπεριλάβει 1,000 σημεία συνολικά σε όλα τα νησιά.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί σφαιρικά το ζήτημα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έθεσε ως στόχο στο σύνολο τους τα νησιά να τροφοδοτούνται από 100% καθαρή ενέργεια ως το 2050.

Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για καθαρότερες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, αλλά και μια δέσμη μέτρων για την επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα κτίρια και τις κατοικίες. Τα νέα μέτρα είναι αρκετά άκαμπτα, καθώς προβλέπουν υποχρεωτικά τροφοδοσία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για κάθε νέο κτίριο, ενώ μια σειρά από περιβαλλοντικά επιβαρυντικές βιομηχανίες σταδιακά θα κλείσουν.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 13:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon