.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 10:57

Έρχονται συστήματα φρένων ανάγκης AEBS στην Ε.Ε.

Συμφωνία 40 κρατών για πρόταση ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Στις 12 Φεβρουαρίου η UNECE, δηλαδή η United Nations Economic Commission for Europe (Επιτροπή Οικονομικών των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη), υιοθέτησε ένα προσχέδιο σύμφωνα με το οποίο στα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή συστημάτων AEBS στα αυτοκίνητα που κινούνται σε δημόσιους δρόμους;.

Ως AEBS εννοούμε Advanced Emergency Braking Systems, ή Εξελιγμένα Συστήματα Φρεναρίσματος Ανάγκης, κοινώς ένα σύστημα αισθητήρων γύρω από το όχημα που ενεργοποιούν αυτομάτως τα φρένα προς αποφυγή ατυχήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η UNECE σε συνεργασία με τις Euro NCAP και Australasian NCAP, η εφαρμογή αυτού του αυτοματισμού θα οδηγήσει σε 39% μείωση των συγκρούσεων που συμβαίνουν όταν ένα όχημα πέσει από πίσω σε ένα άλλο με χαμηλή ταχύτητα.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή τονίζει πως αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,000 ζωές κάθε χρόνο στην Ε.Ε., όπου τα στοιχεία μετρούν 9,500 θανάτους ετησίως από τροχαία ατυχήματα σε αστικές περιοχές. Εξ αυτών, το 50% αφορά σε θανάτους οδηγών και το 40% σε πεζούς, αρκετοί εκ των οποίων θα είχαν σωθεί αν το αυτοκίνητο που επέβαιναν ή αυτό που τους χτύπησε διέθετε AEBS.

Όπως ενημερώνει η UNECE, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από 40 χώρες, οι οποίες δεν κατονομάζονται αναλυτικώς, αλλά από τη στιγμή που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να συνυπολογίσουμε και την Ελλάδα σε αυτές – ή τουλάχιστον σε αυτές όπου το μέτρο θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στην Ευρώπη τα συστήματα AEBS για αυτοκίνητα θα γίνουν υποχρεωτικά από το 2022.

Στο σχέδιο αυτό δε γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε μοτοσυκλέτες, καθώς εξετάζεται πρωτίστως η υπόθεση των αυτοκινήτων και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδρασή τους με τους πεζούς. Ωστόσο είναι σαφές πως το όλο ζήτημα αφορά και τις μοτοσυκλέτες, καθώς η ασφάλειά τους αναπόφευκτα επηρεάζεται από την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων σε αυτοκίνητα.

Δεν ξεχνάμε ωστόσο πως ήδη δύο εταιρείες έχουν υπό εξέλιξη ανάλογα συστήματα και για μοτοσυκλέτες. Μιλάμε για τις Ducati και ΚΤΜ, οι οποίες αποδεδειγμένα εξελίσσουν συστήματα ανίχνευσης του περίγυρου των μοτοσυκλετών τους και αυτά ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και το αυτόματο φρενάρισμα στα μέτρα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Πηγή: UNECE

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 10:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon