.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 10:54

Έξωση ή φόρος για παλιές μοτοσυκλέτες στο Λονδίνο

Ο,τιδήποτε προ-Euro 3 πληρώνει αδρά

Ονομάζεται Ultra Low Emission Zone (ULEZ) και πρόκειται για μια ζώνη στο κεντρικό Λονδίνο που θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος μόνο σε οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Η κυκλική αυτή ζώνη ουσιαστικά ταυτίζεται με την περιοχή στην οποία ήδη κάθε τετράτροχο που μπαίνει πληρώνει το λεγόμενο Congestion Charge (δηλαδή ένα Κόστος Κυκλοφοριακού, σε κάπως ελεύθερη μετάφραση).

Το νέο αυτό μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Απριλίου 2019 και προβλέπει πως τα οχήματα που ορίζονται ως εκτός προδιαγραφών για τη ζώνη ULEZ θα πρέπει να πληρώσουν 12.5 λίρες Αγγλίας (περίπου €14.3 με ισοτιμία 1/2/2019) για κάθε μέρα! Αν δεν πληρώσουν το προβλεπόμενο χαράτσι, το πρόστιμο ανέρχεται σε 160 λίρες (€183).

Τονίζεται πως αυτή η χρεώση είναι επιπλέον του Congestion Charge, ενώ εξαιρούνται μόνο όσοι κατοικούν εντός της ULEZ και έχουν βγάλει κάρτα εξαίρεσης από το παραπάνω “διόδιο”. Ωστόσο η εξαίρεση δε θα κρατήσει για πάντα, καθώς έχουν προθεσμία ως τις 25 Οκτωβρίου 2021 να αναβαθμίσουν το όχημά τους εντός των στάνταρ της ULEZ, διαφορετικά θα αρχίσουν να ματώνουν οικονομικά και αυτοί.

Για τις μοτοσυκλέτες, οποιοδήποτε δίκυκλο είναι παλιότερο από Euro 3 (δηλαδή προ 2008 πρακτικά) θα πρέπει να πληρώσει για να μπει.

Στα αυτοκίνητα, προκειμένου για βενζινοκινητήρες το κατώτατο όριο είναι οι Euro 4, ενώ αν είναι ντίζελ τότε θα πρέπει να είναι Euro 6 και πάνω (τα απόνερα του dieselgate της VW συνεχίζονται…).

Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν και για όλα τα είδη οχημάτων, δηλαδή από τα μικρά βανάκια ως και τις μεγαλύτερες νταλίκες.

ulez map 800

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της ULEZ, καθώς από τις 25/10/2021 η ζώνη θα διευρυνθεί στο ευρύτερο κεντρικό Λονδίνο, καλύπτοντας μια έκταση από τον Βόρειο ως τον Νότιο Περιφερειακό δρόμο. Ειδικά δε για τα φορτηγά (άνω των 3.5 τόνων), η ζώνη από το 2020 θα περιλαμβάνει ολόκληρο το Λονδίνο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική που πρακτικά αναγκάζει τους ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν στο κέντρο είτε να τα αναβαθμίσουν σύντομα, ή να στραφούν σε άλλες λύσεις, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, ηλεκτρικά κλπ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η χρήση μιας μοτοσυκλέτας εκτός προδιαγραφών ULEZ κάποιου που εργάζεται καθημερινά στο κέντρο του Λονδίνου μεταφράζεται χοντρικά σε €3,400 ετήσιο επιπλέον κόστος (πενθήμερη εργασία x 12 μήνες)!

Αν, δε, μιλάμε για αυτοκίνητα, προσθέτουμε σε αυτά και το Congestion Charge και πλέον μιλάμε για το κόστος ενός καλού μεταχειρισμένου κάθε χρόνο για να χρησιμοποιείς κάθε μέρα το αυτοκίνητό σου στο Λονδίνο!

Κοινώς, ο δήμαρχος Sadiq Khan δεν αφήνει και πολλά περιθώρια…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 10:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon