.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 11:16

FIM – Οι νέες προδιαγραφές στα κράνη των GP και γιατί αυτό μας αφορά

Άλλο ένα παράδειγμα ότι οι αγώνες εξελίσσουν τις καταστάσεις

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι οι αγώνες εξελίσσουν το “είδος” σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία και τις επιδόσεις, αφού πολλά από τα πράγματα που δοκιμάζονται πιλοτικά και σε πειραματικό στάδιο στο πεδίο αυτό, περνάνε μετά από κάποια καιρό, προσαρμοσμένα αναλόγως φυσικά και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Φυσικά την παράσταση πάντα “κλέβουν” τα μηχανολογικά επιτεύγματα και οι επιδόσεις, ωστόσο ένας τομές που έχει επίσης τροφοδοτηθεί από τους αγώνες είναι και η ασφάλεια και όταν μιλάμε για ασφάλεια και προστατευτικό εξοπλισμό στην μοτοσυκλέτα, το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι το κράνος. Η FIM, μέχρι πρότινος, επέτρεπε στους αγωνιζόμενους να φορούν κράνη τα οποία πληρούσαν τις

“πολιτικές” προδιαγραφές ECE, Snell και JIS, ωστόσο από το 2019 αυτό πρόκειται να αλλάξει, με την ομοσπονδία να θεσπίζει δικά της standard για τα κράνη. Οι προδιαγραφές της FIM, θα είναι “αυστηρότερες”και έχουν αναλυθεί διεξοδικά ως προς τις απαιτήσεις και τις παραμέτρους τους ΕΔΩ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα test της FIM θα διεξάγονται σε ένα δείγμα 10 κρανών για κάθε μέγεθος!

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους εμάς ωστόσο, είναι ότι τα κράνη που θα πληρούν τα νέα αυτά standard, θα πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνουν και σε διαδικασία παραγωγής. Επί της ουσίας η replica του κράνους ενός αγωνιζόμενου, θα πρέπει από το 2019 να πληροί τις νέες αυτές προδιαγραφές, δηλαδή αυτό που θα φοράτε στο κεφάλι σας θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό των πρωτοκλασάτων οδηγών στα MotoGP!

Oι προδιαγραφές αυτές της FIM, δεν θα αντικαταστήσουν -προς το παρόν- της ισχύουσες υποχρεωτικές για πολιτική χρήση, όμως το γεγονός ότι θα υπάρχουν στην αγορά κράνη που θα πληρούν πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, είναι σίγουρο πως θα ωθήσει όλους τους κατασκευαστές να τις υιοθετήσουν και να προσαρμοστούν σε αυτές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 11:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon