.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:08

Υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

Δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ξεκινήσει από τις 14 Νοεμβρίου 2018 τη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

Η διαδικασία ουσιαστικά ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 2014/94/ΕΕ που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών καυσίμων και ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές γι’ αυτά, συμπεριλαμβάνοντας, όχι μόνο τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τα σημεία εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Η οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία το 2016 με τον νόμο 4277/2016 (άρθρο 53, παρ. 1).

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ διακρίνονται 4 μοντέλα τέτοιων δημόσιων υποδομών που προβλέπονται (ή δεν απαγορεύονται) από την αρχική οδηγία.

Το Ανταγωνιστικό μοντέλο αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη δημοσίων δικτύων από ιδιώτες, ενώ το μοντέλο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής προβλέπει ένα κεντρικό δίκτυο που ανήκει και λειτουργεί υπό την όποια νομική οντότητα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η τρίτη επιλογή είναι η σύνθεση των δύο πρώτων, δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, αλλά οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη δημιουργία υποδομών μέσω Διαγωνισμού και Παραχώρησης της ιδιότητας αυτής από τον Διαχειριστή.

Τέλος, ως τέταρτη επιλογή νοείται ένα υβρίδιο των παραπάνω, όπου τόσο ο κρατικά θεσμοθετημένος Διαχειριστής του δικτύου, όσο και οι ιδιώτες μπορούν να επενδύσουν σε υποδομές, στα πλαίσια μιας ελεύθερης αγοράς.

Η ΡΑΕ ξεκίνησε την ελεύθερη αυτή διαβούλευση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις και σχόλια έως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 με ηλεκτρονική επιστολή (email) στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τους συμμετέχοντες σε αυτήν, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών τους.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ΡΑΕ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon