.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 13:28

Xtrac IGS

 

Επαναστατικό κιβώτιο ταχυτήτων

 



Η εταιρία Xtrac είναι γνωστή κυρίως από τις εφαρμογές της σε κιβώτια ταχυτήτων σε αγωνιστικά αυτοκίνητα Group A αλλά και με την συνεργασία με την Lotus και ομάδες της Formula 1.

Με την τελευταία της ενασχόληση φαίνεται ότι χτυπάει φλέβα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Το κιβώτιο ταχυτήτων που σχεδίασε και ονομάζεται IGS  (Instantaneus Gearbox System) αποτελεί τον κυριότερο αντίπαλο του σύγχρονου κιβωτίου DCT (Dual clutch) που χρησιμοποιεί το Honda VFR 1200 F. Με τους κατασκευαστές να ψάχνουν λύσεις ώστε να εκμηδενίσουν τις απώλειες από τις αλλαγές ταχυτήτων κατά τη μεταφορά της δύναμης στο δρόμο, φήμες αναφέρουν ότι η Honda και η Yamaha ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το DCT στα CBR 1000RR και YZF R1.

Το βάρος και η πολυπλοκότητα του συστήματος είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που αποτελούν πρόβλημα για τοποθέτηση σε μοτοσυκλέτες που παίζουν κάθε χρονιά με την μείωση του βάρους.
Από την άλλη, η Xtrac υπόσχεται ένα σύστημα πολύ πιο απλό και ελαφρύ, τόσο που θα μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τα κλασικά κιβώτια ταχυτήτων όπως τα γνωρίζουμε.

Το σύστημα IGS περιλαμβάνει μία καμπάνα και δύο άξονες όπως τα κλασικά αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μπορεί να εμπλέκει δύο σχέσεις την ίδια στιγμή με την χρήση μόνο ενός ζευγαριού γραναζιών. Αυτό πρακτικά δίνει μηδενική απώλεια στην αλλαγή σχέσης μιας και δεν θα υπάρχει κενό ανάμεσα στην μετάβαση από την μία σχέση στην άλλη.
Μετά από δύο χρόνια αγωνιστικής εξέλιξης η εταιρία ισχυρίζεται πως το σύστημά της είναι ότι πιο εύκολο και χρήσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία μοτοσυκλέτα.

Σίγουρα, τόσο το νέο IGS όπως και το DTC αποτελούν συστήματα που θα μας κάνουν να μιλάμε σύντομα για “εκείνα τα παλιά κιβώτια ταχυτήτων που είχαν οι μοτοσυκλέτες το…. 2008”!

 

xtrac.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 19:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Ducati στην Ταϋλάνδη O Pierre Terblanche στην Norton »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon