.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 08:25

Γιώργος Λεγάκης

 

Με όπλο το φακό

 


Οκτώ Αυγούστου δύο χιλιάδες δέκα,
καλοκαίρι…

Κυριακή πρωί,
στο Loket  της Τσεχίας.
Με μανία ο μεταλλικός ήχος φερμουάρ,
ανοίγει διάπλατα το πορτάκι της βρεγμένης σκηνής.
Και μαζί δίνει ένα παράθυρο στον έξω κόσμο. Ήλιος, επιτέλους.
Φορτηγά, χρώματα, αυτοκινούμενα τροχόσπιτα κι αγουροξυπνημένος κόσμος.
Η βαλίτσα με τα φωτογραφικά, στην πλάτη, κι ο δρόμος για την πίστα γνωστός…

Ευρώπη

Ήταν αρχές του περασμένου Απρίλη, όταν από το Sevlievo της Βουλγαρίας, σε μια από τις καλύτερες πίστες του παγκόσμιου πρωταθλήματος Motocross, ο φωτογράφος Γιώργος Λεγάκης ξεκινούσε για μια περιπέτεια, που κανείς άλλος Έλληνας του χώρου δεν έχει ποτέ τολμήσει. Ταξίδι, άπειρα χιλιόμετρα στον δρόμο, σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία. Η τσάντα με τα φωτογραφικά, μερικά ρούχα, η σκηνή κι ο υπνόσακος. Ευρώπη αλλά και Αμερική, Μεσόγειος αλλά και Σκανδιναβία.

Ένας χρόνος γεμάτος στιγμές, κλικ, λάσπη, σκόνη, ανθρώπους, εμπειρίες. Κι όμως, αυτό που αρκετοί ονειρεύτηκαν, ο Γιώργος Λεγάκης το έκανε πραγματικότητα. Ακολουθώντας και φωτογραφίζοντας κάθε αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Motocross, με τους καλύτερους αναβάτες στον κόσμο να μάχονται σώμα με σώμα για τη διάκριση, τη νίκη. Και μέσα από τον φωτογραφικό φακό, να περνούν άπειρες μικρές ιστορίες, να ξετυλίγεται ένα παραμύθι διάρκειας εφτά μηνών, ίσως η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής.

“Και για ποιόν όλα αυτά;”, έχεις μάθει να ακούς να ρωτούν, όσοι τυχόν σε εσένα είδαν τον εαυτό τους, όσοι με εσένα ένιωσαν να γίνεται πραγματικότητα το όνειρο της μεγάλης φυγής, από τα τετριμμένα, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως show του αθλήματος του Motocross. Ή όσους μαζί σου πήρες, όσους ταξίδεψες, έστησες πλάι σου στο αμμουδερό μπερμ, το τριπλό άλμα του τερματισμού, λίγο πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, με τις μοτοσυκλέτες στους κόφτες και τον κόσμο να ουρλιάζει, μέσα από τον φακό σου. Ίσως για εσένα, ίσως για εμάς.

Συνεργασίες με περιοδικά σε Ελλάδα (0300), σε όλο τον κόσμο μέχρι την Ιαπωνία (Freeride Magazine). Κάθε βράδυ Παρασκευής, μπροστά στην οθόνη μας, ζωντανά το άγχος των πρωταγωνιστών ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, συγκρατημένα χαμόγελα, ματιές κλεφτές στους ανταγωνιστές. Από το αεροδρόμιο, μέχρι τα Paddock του παγκόσμιου MX. Και μετά, οι επικές μάχες στην πίστα. Μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του μοναδικού πόρταλ για το Motocross στην Ελλαδα (mxdaily.gr). Στην καρδιά του παγκόσμιου Motocross, στην τελευταία στροφή της πίστας, στεκόμαστε μαζί σου, και ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο.

Αμερική και ξανά πίσω

Τέλη Μαΐου στην Αμερική, στη χώρα όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, το πρωτάθλημα επιστρέφει μετά από έντεκα χρόνια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι θαμώνες του Αμερικανικού πρωταθλήματος απέναντι στους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου. Κάτω από τον ιστορικό λόφο του Glen Helen, εκεί κι εμείς.

Αρχές Αυγούστου, στην Μέκκα του παγκόσμιου Motocross. Γνήσια Φλαμανδική και βαθιά άμμος αυτή του Lommel. Κι ένας Ιταλός, ο Antonio Cairoli, φτερό στον άνεμο, πετά μέσα στην πίστα, και χώνεται μέσα στον φωτογραφικό φακό, ταξιδεύει μέχρι την οθόνη μας, κι εμείς μαζί του, στον δρόμο για τον τερματισμό, τη νίκη, τον θρίαμβο.

Μα οι στιγμές δεν τελειώνουν ποτέ. Αποτυπώνονται, εξωτερικεύονται και “ταξιδεύουν” σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τον ετήσιο λεύκωμα του Γιώργου Λεγάκη. Μια διαδρομή εφτά μηνών και άπειρων χιλιομέτρων, μέσα από εκατόν σαράντα οχτώ σελίδες. Οι καλύτερες στιγμές, οι πιο ζωντανές μάχες, αμέσως μετά το πέσιμο της μπάρας εκκίνησης. Και στην γραφιστική επιμέλεια, τις απαραίτητες πινελιές προς της ολοκλήρωση, ένας άνθρωπος με εμπειρία δέκα ετών στον χώρο των περιοδικών μοτοσυκλέτας. Ο Θανάσης Βασιλείου βάζει τον καλύτερο εαυτό του, και μετά από αρκετά ξενύχτια, δίνει στο ταξίδι μορφή, ζωή και υφή. Οι στιγμές μια περιπέτειας σε χαρτί. Το μυαλό σε αεροδρόμια, Εθνικές Οδούς, στις πίστες όλου του κόσμου.

Οι λέξεις, ελάχιστες
Ψεύδη να μην χωρούν
Η αλήθεια γυμνή,
Μπροστά μας
Σε ένα ταξίδι, αφορμή
Για αλλαγές ζωής

No Words No Lies, Ραντεβού το 2011…

Για να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Λεγάκη:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
giorgoslegakis.wordpress.com

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 19:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ημερολόγιο Pirelli 2010 Arnold Schwarzenegger »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon