.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 14:52

Φονικές οι μπαριέρες για τους μοτοσυκλετιστές ή μήπως όχι;

 

Υπό διερεύνηση το φλέγον ζήτημα

 

 
Όλοι ξέρουμε ότι οι μπαριέρες μπορεί να προφυλάσσουν τους αυτοκινητιστές σε περίπτωση ατυχήματος αλλά έχουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για τους μοτοσυκλετιστές. “Δεν είναι ακριβώς έτσι” ισχυρίζεται ο Shaun Lennard, πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Μοτοσυκλετιστών, που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι  μπαριέρες συμβάλουν στη μείωση των θανάσιμων τραυματισμών και στα ατυχήματα με δίτροχα. 

“Φυσικά χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση στην σχεδιάση αλλά ακόμα και οι μπαριέρες από συρματόσχοινα που υπάρχουν στην Αυστραλία, έχουν γλυτώσει αρκετές ζωές μοτοσυκλετιστών, παρά το ότι οι αναβάτες εδώ τις θεωρούν φονικά όπλα”, δηλώνει ο Shaun και συνεχίζει “To θέμα δεν είχε εξεταστεί σοβαρά ποτέ στο παρελθόν και εμείς βασιστήκαμε σε στοιχεία που συγκεντρώσαμε από ατυχήματα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όλοι συμφωνούν πως πρέπει και οι μοτοσυκλετιστές να λαμβάνονται υπόψη στα μέτρα και στα έργα για την οδική ασφάλεια αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ λίγη δουλειά σε αυτό το πεδίο. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να γίνουν δοκιμές με προσομοίωση όλων των σεναρίων πρόσκρουσης ενός αναβάτη πάνω στις μπαριέρες, πρακτικά είναι αδύνατο να εξετασθούν όλες οι περιπτώσεις.

Πάντως σε ατυχήματα που συμβαίνουν στην εθνική και γενικά σε δρόμους που είναι κατά κύριο λόγο ευθείες, ακόμα και η κλασική σχεδίαση μιας μπαριέρας συμβάλει υπέρ της ασφάλειας των αναβατών, αφού ουσιαστικά η πρόσκρουση σε αυτές γίνεται με πολύ μικρή γωνία. Στους επαρχιακούς όμως, και ειδικά σε στροφές, θα πρέπει να εφαρμοσθούν νέας σχεδίασης μπαριέρες, ήδη στην Νότιο Κορέα, τοποθετούνται μπαριέρες με κυλίνδρους ολίσθησης και πυκνή διάταξη των σημείων πάκτωσης τους στον δρόμο.” 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 14:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon