.
Κατηγορία Harley Davidson
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 16:04

Harley-Davidson Custom 1250 – Επιστρέφει στο προσκήνιο

Απο τα πρωτότυπα μελλοντικά μοντέλα που παρουσίαζε η H-D το 2018 μόνο το Pan America είχε απομείνει στο πλάνο παραγωγής της. Μέχρι που επέστρεψε και το Custom.

Η πολυθρύλητη νέα σειρά μοτοσυκλετών της H-D με τον Revolution Max V2 κινητήρα παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων το 2018, ενταγμένη σε ένα πλάνο εκτενούς αναδιάρθρωσης της αμερικανικής εταιρείας.

Σε ένα κλίμα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, διαρκών προβλημάτων με τους φορολογικούς πολέμους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και τις πωλήσεις να έχουν πάρει την κατηφορία, η Harley-Davidson πήρε γενναίες αποφάσεις, άλλαξε CEO και έθεσε σε εφαρμογή το πλάνο Rewire που περιλαμβάνει απόσυρση από αρκετές αγορές του κόσμου και συγύρισμα στην παραγωγική βάση και το δίκτυό της πριν μπει σε εφαρμογή το επόμενο βήμα, Hardwire – το οποίο προς το παρόν παραμένει απλώς ένα όνομα δίχως άλλη περιγραφή.

Πιθανότατα σε αυτό θα περιλαμβάνεται η συμφωνία με την κινεζική QJ Group (ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, και της Benelli) για ανάπτυξη μικρών μοντέλων, σε μια προφανή προσπάθεια να φέρει νέο κόσμο στη Harley-Davidson από μια δεξαμενή πελατών που οικονομικά ανήκε σε ένα άλλο σύμπαν ως τώρα.

Εν μέσω αυτής της θυελλώδους διαδικασίας ήρθε και η απρόβλεπτη παράνοια του covid-19. Με τις πωλήσεις της εταιρείας να εμφανίζουν σχεδόν σταθερή συρρίκνωση ακολούθησαν πολλά μπρος-πίσω, όπως λ.χ. το μέλλον του ηλεκτρικού LiveWire που τη μια μέρα έβγαινε στα μαγαζιά για 30 χιλιάδες δολάρια και την επόμενη εκτός προγραμματισμού, τη μια ήταν το μέλλον και την άλλη ασύμφορο.

Μοιραία αυτή η κυκλοθυμία βάρυνε σημαντικά και στην εξέλιξη των νέων μοντέλων της, έτσι πέρυσι χάθηκε από την ιστοσελίδα με τα Future Vehicles (Μελλοντικά Οχήματα) το streetfighter Bronx – που θα φορούσε τη μικρότερη εκδοχή του Revolution Max με 975 cc και 115 hp.

Στη συνέχεια αυτή η ενότητα στην ιστοσελίδα της H-D άρχισε να χάνει κι άλλες καταχωρήσεις, ώσπου στο τέλος απέμειναν κάποια μικρούλια ηλεκτρικά πρωτότυπα, τα ποδήλατα Serial1 και η adventure Pan America των 1250 cc και 145 hp, προορισμένη για παραγωγή αρχικά μέσα στο 2020 και τώρα με στόχο το 2021 – ας όψεται ο κορωνοϊός.

Ώσπου ξαφνικά επανεμφανίστηκε στην ιστοσελίδα αυτή και το Performance Custom 1250. Για την ακρίβεια, επέστρεψε ως Μελλοντικό Όχημα στην αμερικανική ιστοσελίδα της εταιρείας, διότι στον δημοσιογραφικό ιστότοπο της εταιρείας η Pan America εξακολουθεί να αισθάνεται αφόρητη μοναξιά.

Αν κάτι βγάζει νόημα εδώ είναι το εξής απλό: με το τέλος των Euro 4 βγαίνει εκτός προδιαγραφών ο κινητήρας των Sportster και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η H-D δεν θα μπει στον κόπο να τον προσαρμόσει στα νέα δεδομένα. Και θα έχει απολύτως δίκιο, αν θέλετε τη γνώμη μας, καθώς πρόκειται για έναν αρκετά παλιό κινητήρα που δύσκολα θα δικαιολογούσε την επένδυση εις βάρος μιας σύγχρονης μονάδας, όπως ο Revolution Max με δύο εκδόσεις κυβισμού και επιδόσεις που στέκονται επάξια στα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Βέβαια, η Ε.Ε. έδωσε παράταση ενός ακόμη χρόνου στις μοτοσυκλέτες Euro 4 στην αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η εταιρεία δεν πρέπει να προετοιμάζει την επόμενη μέρα του Sportster. Κι επειδή πρόκεται για ένα ιστορικό και δημοφιλέστατο μοντέλο, θα θεωρούσαμε απολύτως φυσιολογικό το πρωτότυπο που σήμερα ονομάζεται Performance Custom 1250 να μετονομαστεί στο κοντινό μέλλον σε Sportster.

Έτσι κι αλλιώς, κοιτάξτε το στη φωτογραφία, δεν μοιάζει ήδη με το επόμενο Sportster;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 16:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon