.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 17:52

ΤEST - Yamaha ΜΤ-07 2018 - Αποστολή στην Ισπανία

 

 Η ωρίμαση του αιώνιου έφηβου!

                              

Tου Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Yamaha 

Το MT-07, από το 2014 που παρουσιάστηκε, εκτόξευσε τις πωλήσεις της Yamaha στην κατηγορία των naked μοτοσυκλετών, αποτελώντας το best seller μοντέλο σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Όχι άδικα, αφού ο συνδυασμός προσιτής τιμής, όμορφης εμφάνισης και υψηλού… fun factor στην οδήγηση, δημιουργούσαν ένα δελεαστικότατο πακέτο!

Όμως μετά από μια τετραετία στην αγορά, μια ανανέωση ήταν επιβεβλημένη και η Yamaha το έπραξε, επιχειρώντας μια βελτίωση στα σημεία, παρά μια γενική ανακατεύθυνση. Ομάδα που κερδίζει άλλωστε, δεν την αλλάζεις…

Ευρωπαϊκή υπόθεση

Ναι, πρόκειται για παγκόσμιο μοντέλο (και πλέον θα ονομάζεται ΜT-07 και όχι FZ-07 σε ΗΠΑ και Καναδά) αλλά ο σκληρός πυρήνας των θαυμαστών του, είναι οι μοτοσυκλετιστές της Ευρώπης. Μακράν. Από το 2017 έχουν σημειωθεί 140.000 πωλήσεις των μοντέλων της σειράς MT στην Ευρώπη και οι μισές ανήκουν στο MT-07. Το 2017, το 68% των παγκόσμιων πωλήσεων του MT-07, πραγματοποιήθηκε στην Γηραιά Ήπειρό και τα περίπου το 1/3 των μοτοσυκλετών αυτών, ήταν Α2 κατηγορίας. Δεν χρειάζεται να το αναλύσει λοιπόν κανείς πολύ για να βγάλει τα συμπεράσματα του, είναι… φως φανάρι το ποια αγορά είχε στο μυαλό της η Yamaha, όταν επιχείρησε την ανανέωση του MT-07.

 Προσέλκυση στην “σκοτεινή πλευρά” χωρίς… φόβο

Το MT-07, σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της “σκοτεινής πλευρά της Ιαπωνίας” (The Dark Side of Japan) που εφαρμόζει η Yamaha σε όλα τα MT. Όχι, δεν πρόκειται για μύηση στην Yakuza και άλλα τέτοια πράγματα του υπόκοσμου,  απλά για μια φιλοσοφία που θέλει τα γνωστά  παραδοσιακά ιαπωνικά χαρακτηριστικά, όπως η φιλικότητα η ευχρηστία και η προακτικότητα να μην λειτουργούν εις βάρος του χαρακτήρα και της διασκέδασης.

“Γιατί θα πρέπει μια μεσαία μοτοσυκλέτα να είναι αδιάφορη και βαρετή;”… αυτό αναρωτήθηκε η Yamaha όταν δημιούργησε το MT-07 και η αλήθεια είναι πως έδωσε μια πολύ καλή απάντηση, με μια μοτοσυκλέτα που είχε αρκετή “ζωηράδα και μπρίο”. Οι ισορροπίες κρατήθηκαν φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, μιας και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αγοραστών του MT-07 ήταν και είναι νέοι αναβάτες, ωστόσο ακόμα και οι έμπειροι και απαιτητικοί μοτοσυκλετιστές, αποδείχθηκε ότι δεν βαριούνται στην σέλα του. Το MT-07, ήταν ένα μοντέλο με διχασμένη προσωπικότητα φιλικό αλλά και χούλιγκαν, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις του οδηγού του.

  Οι αλλαγές του 2018

Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Yamaha στην παρουσίαση που προηγήθηκε του οδηγικού  κομματιού, αυτοί οι στόχοι που περιγράφηκαν πιο πάνω, δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν οι ίδιοι και εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του MT-07.

Για το 2018, το MT-07 βελτιώθηκε σε δύο τομείς, στο αισθητικό κομμάτι και στην εργονομία / συμπεριφορά.

Σε ότι αφορά στην αισθητική, ο επανασχεδιασμός του ρεζερβουάρ αλλά και των πλαϊνών αεραγωγών, είχε σαν αποτέλεσμα μια πιο “μυώδη” παρουσία, ενώ οι αλλαγές στο σχήμα του προβολέα και του πίσω φαναριού, αποπνέουν έναν έξτρα δυναμισμό. Το μπροστινό φτερό αποτελεί πλέον έναν μονό, ενιαίο κομμάτι και η ουρά είναι επανασχεδιασμένη, με δύο εύκολα αφαιρούμενα πλαϊνά διακοσμητικά, για την τοποθέτηση αξεσουάρ. 


yamaha mt07 allages 1

Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων που αποτελούν το “κοστούμι” του MT-07, έχει μειωθεί από τα 21 στα 18, για καλύτερη συναρμογή και μείωση των συνδετικών μέσων και των βάσεων στήριξης. Τέλος, τιμόνι, μαρσπιέ και ψυγείο, είναι βαμμένα σε μαύρο χρώμα.

Στον τομέα της εργονομίας, έχουν επανασχεδιαστεί  τα τμήματα της σέλας για οδηγό και συνοδηγό, και ως σύνολο έχουν τραβηχτεί πιο πίσω, κάτι που συνδυασμό με το νέας σχεδίασης ρεζερβουάρ που έχει τοποθετηθεί κατά 10 χλστ. πιο μπροστά, δημιουργούν περισσότερο διαθέσιμο χώρο για οδηγό και συνεπιβάτη. 

yamaha mt07 allages 10

Αναβάθμιση είχαμε και στις αναρτήσεις, με το πιρούνι διαμέτρου 41 χλστ. της KYB να αποκτά κατά 6% αυξημένη διαδρομή ελατηρίου και κατά 16% ταχύτερη απόσβεση επαναφοράς.

Το μονό πίσω αμορτισέρ, επίσης της KYB, απέκτησε δυνατότητα ρύθμισης της απόσβεσης επαναφοράς, διατηρώντας φυσικά την προφόρτιση του ελατηρίου, η οποία για το 2018, είναι πιο εύκολη στην ρύθμιση της, σε ότι αφορά στην πρόσβαση σε αυτή.

Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις του αμορτισέρ, έχουν επίσης αλλάξει, το ελατήριο έχει αυξήσει την διαδρομή του κατά 11%, η απόσβεση επαναφοράς είναι ταχύτερη κατά 27% και ταχύτερη κατά 40%, είναι και η απόσβεση συμπίεσης.

 Στα παράλια της Ανδαλουσίας

Η ακτογραμμή από την Μάλαγα μέχρι και την Μαρμπέγια, είναι ένα ατελείωτο resort με εκατοντάδες ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών, τα οποία φιλοξενούν τον χειμώνα εύρωστους ηλικιωμένους βόρειο-ευρωπαίους οι οποίοι και ξεκοκαλίζουν το εφ άπαξ τους απολαμβάνοντας sea, sun and… golf! Πολύ golf, όπου και αν κοιτούσες είχε και ένα πεδίο στρωμένο με γρασίδι – μοκέτα και διάφορους τύπους ντυμένους με παρδαλά παντελόνια να πολεμάνε να βάλουν ένα μπαλάκι μέσα σε μια τρύπα.

Όπως καταλαβαίνετε, οι χειμώνες σε αυτά τα μέρη δεν είναι αυτό που λέμε συναρπαστικοί, ευτυχώς όμως για εμάς, πάνω από την Μάλαγα έχει βουνά, με πολύ καλά στροφιλίκια κάθε τύπου τα οποία και βαλθήκαμε να κατακτήσουμε με τα νέα MT-07. Πολύ καλύτεροι δρόμοι από τους δικούς μας, δεν το συζητώ αλλά κάτι το πρωινό της ώρας που ξεκινήσαμε την διαδρομή, κάτι η πολύ πυκνή βλάστηση, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά τμήματα το δρόμου να είναι βρεγμένα από την πρωινή υγρασία. Το βαρβάτο γλίστρημα του πίσω τροχού σε μια αριστερή, μου υπενθύμισε ότι οι βρεγμένοι δρόμοι είναι το ίδιο ύπουλοι παντού.

mt 07 2018 ispania 4

Πιο αργός ρυθμός μέχρι που να βρούμε στεγνά λοιπόν και μια καλή ευκαιρία να αξιολογηθούν ορισμένα πράγματα. Αρχίζοντας από την θέση οδήγησης, η νέα σχεδίαση σέλα και ρεζερβουάρ όντως έχει δημιουργήσει έξτρα χώρο. Όχι ότι στο προηγούμενο MT-07 δεν χωρούσα, μια χαρά καθόμουν, απλά το καταλαβαίνει κανείς από το περιθώριο των κινήσεων που έχει μπροστά και πίσω. Οι πιο ψηλοί αναβάτες, σίγουρα θα βρουν στο νέο MT-07 περισσότερο χώρο για να βολέψουν γόνατα και επίσης θα μπορούν να κάτσουν πιο πίσω ώστε να τους έρχεται το τιμόνι στα χέρια όπως επιθυμούν.

mt 07 2018 ispania 5

Σε γενικές γραμμές πάντως, η θέση οδήγησης δεν έχει αλλάξει. Το περίφημο τρίγωνο οδήγησης, παραμένει ως είχε, αφού ούτε το ύψος της σέλας έχει μεταβληθεί, ούτε και η θέση έδρασης των μαρπιέ και του τιμονιού. Σε ότι αφορά στο τιμόνι, είναι σίγουρα ευχάριστο και θετικό το ότι τα σινεμπλόκ του άλλαξαν με πιο σκληρά και στιβαρά. Στο προηγούμενο MT-07, ήταν σχεδόν τρομακτικό το πώς κουνιόταν το τιμόνι πάνω στις ελαστικές –για την απορρόφηση των κραδασμών- βάσεις του, στο μοντέλο του 2018 τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και αυτό δεν σημαίνει ότι πλέον μεταφέρονται κραδασμοί σε αυτό. Ένα άλλο θέμα με το τιμόνι, το οποίο εμπίπτει βέβαια και στο υποκειμενικό πεδίο κρίσης, είναι το πλάτος του. Προσωπικά το βρήκα κάπως “στενό”, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό.

mt 07 2018 ispania 8

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι βέβαια κάτι που αλλάζει εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος. Το μοτέρ, είναι όπως ακριβώς το θυμόμουν, μιας και δεν έχει αλλάξει: εξαιρετικό! Ροπάτο από χαμηλά, ελαστικό, χωρίς κραδασμούς και με θετική απόκριση, ανταποκρίνεται άψογα στα “commuting – βολταδόρικα” του καθήκοντα. Να όμως που βρεθήκαμε στην προσήλια πλευρά του βουνού με την υγρασία στον δρόμο να έχει στεγνώσει. Το γκάζι ανοίγει, ο κινητήρας συνεχίζει να εντυπωσιάζει και σε αυτή την περίπτωση. Δύναμη μέχρι ψηλά χωρίς τρύπες και κομπιάσματα και μια σαφώς πιο αγριεμένη υπόσταση ικανή για sport  οδήγηση. Αν το θέλει και το επιθυμεί κανείς, όλη αυτή η κρυμμένη, δεύτερη φύση του κινητήρα, αποκαλύπτεται με γενναία ανοίγματα του γκαζιού.

mt 07 2018 ispania 3

Ο τομέας των αναρτήσεων ήταν αυτός που υπέστη τις πιο εκτεταμένες αλλαγές, με τα νέα settings να αποσκοπούν στο να βελτιώσουν το μεγαλύτερο θέμα του προηγούμενου MT-07, το “μαλακό” της όλης λειτουργίας τους. Βελτίωση λοιπόν σαφώς και υπάρχει, ειδικά στο μπροστινό, το οποίο όμως εξακολουθεί να είναι αρκετά ενδοτικό υπό πίεση. Προφανώς η Yamaha, δεδομένου και του γεγονότος ότι πολλοί είναι οι νέοι αναβάτες που θα βρεθούν στην σέλα του, δεν θέλησε να το εξοπλίσει με ένα πιρούνι – “κούτσουρο” που θα αφαιρούσε πολύ από την φιλικότητα και την άνεση. Υπάρχει λοιπόν κάτι που θα το ονόμαζα βελτιωμένος συμβιβασμός, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο μπροστινό, το αμορτισέρ πίσω είναι άψογο. Σίγουρα καλύτερα από την προηγούμενη γενιά, συγκρατημένα όμως, για να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

mt 07 2018 ispania 7

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το MT-07 δεν είναι ικανό να οδηγηθεί γρήγορα. Μπορεί και μάλιστα πανεύκολα, χωρίς κόπο και με ασφάλεια. Η αίσθηση του είναι πανάλαφρη, οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται ταχύτατα και το πλαίσιο είναι αρκούντως στιβαρό, ώστε να διατηρεί την συνοχή του συνόλου. Τα φρένα του είναι πολύ καλά, με αίσθηση και ισχύ, ενώ το ABS πιάνει δουλειά όταν ακριβώς πρέπει και για όσο πρέπει. Σε ότι αφορά στα ελαστικά τώρα, η επιλογή των Bridgestone Battlax BT023, σίγουρα έχει γίνει με οικονομοτεχνικά κριτήρια, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής που έχουν.

mt 07 2018 ispania 9

Είναι όμως λάστιχα που ταιριάζουν περισσότερο σε μεγαλύτερες και βαρύτερες μοτοσυκλέτες τουρισμού. Από τη μια το ομοιόμορφο τόξο της κορώνας στο πέλμα τους, μετριάζει κάπως την πολύ γρήγορη γεωμετρία του MT-07, προσφέροντας προοδευτικές κλίσεις, από την άλλη όμως, το βάρος της μοτοσυκλέτας δεν είναι μεγάλο και έτσι καθυστερούν να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας.  Οι πιο “ένθερμοί” μελλοντικοί αγοραστές του MT-07, καλό θα ήταν να επιλέξουν κάτι πιο sport στην πρώτη αλλαγή. Μετά από 220 χιλιόμετρα στα βουνά της Ανδαλουσίας, ήρθε η ώρα της επιστροφής στο ξενοδοχείο.

Κούραση; Η λογική και αναμενόμενη, χωρίς η σέλα ή η θέση οδήγησης να έχουν προσθέσει το παραμικρό ποσοστό σε αυτή. Πιασίματα και μουδιάσματα δεν αισθάνθηκα πουθενά! Το MT-07 μπορεί να ανταποκριθεί άνετα σε ταξίδια μικρού βεληνεκούς, ενώ αν κανείς του προσθέσει ζελατίνα, πλαϊνές βαλίτσες και άλλα τουριστικά αξεσουάρ από τον πολύ πλούσιο κατάλογο της Yamaha, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιχειρηθούν και μεγαλύτερες, πολυήμερες αποδράσεις.

 Η… σούμα

yamaha mt07 allages 9

Εντάξει, σίγουρα στις αποστολές περνάς ωραία. Σε ταΐζουν, σε ποτίζουν, οδηγάς σε νέα μέρη και φανταστικούς δρόμους, γενικά είναι πολύ εύκολο να τα δεις όλα ροζ, με άρωμα βανίλια και φρούτα του δάσους. Πέρα από όλα αυτά όμως, αντικειμενικά: Το MT-07 βελτιώθηκε στα σημεία, διατηρώντας όμως την συνταγή της επιτυχίας του. Παραμένει ένα μοντέλο, που όσο και αν η naked φύση του και η επιθετική του σχεδίαση προϊδεάζουν για μονοδιάστατο και περιορισμένο εύρος χρήσης, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι πολυτάλαντο και μπορεί να ανταποκριθεί σε πληθώρα ρόλων.

Πολύ εύκολο και φιλικό στην οδήγηση του αλλά και με δυναμικά χαρακτηριστικά, έτοιμα προς άμεση εκμετάλλευση από όποιον το επιθυμεί. Ομορφότερο, πιο άνετο και με βελτιώσεις στο σημείο που αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα του (αναρτήσεις), το μοντέλο του 2018 είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του. Το αξίζει άλλωστε!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Yamaha ΜΤ-07 ABS 2018
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ 
Τιμή (euro) Αναμένεται 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά,  4βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 689
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 60 mm x 68,6 mm
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός Πολύδισκος 
Κιβώτιο Μηχανικό, 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, υβριδικής σχεδίασης 
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 745
Ύψος  (mm) 1.090
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Γωνία κάστερ (°) 24 +/-50 
ίχνος (mm) 90
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  182
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Μονό Αμορτισέρ, Προφόρτιση Ελατηρίου, Απόσβεση Επαναφοράς 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 282 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/70-17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 74,8 / 9.000 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,9 / 6.500 σ.α.λ.

 

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 20:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha MT-07 2018: To οδηγήσαμε στην Ισπανία! Test - Yamaha MT-03 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon