.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 10:40

Test - Yamaha MT-03 2017

 

Ολοκληρωμένη παντού, τίμια Α2 πρόταση

 

Του Κώστα Γκαζή
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Για το 2017 το μόνο που άλλαξε στο Yamaha MT-03 ήταν τα νέα χρώματα Night Fluo & Yamaha Blue που ήρθαν να προστεθούν στο υπάρχων Power Black. Εμείς οδηγήσαμε το μοντέλο με το Night Fluo χρωματικό συνδυασμό, που ταιριάζει υπέροχα στο naked / fighter ύφος της μοτοσυκλέτας.

Μπορεί βέβαια το Night Fluo να χαρίζει έξτρα τσαμπουκά στο MT-03, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας είναι πολύ πιο ήπιος από όσο θέλουν να δηλώσουν εμφάνιση και νέο χρώμα. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα υπέροχα στρωτό και φιλικό commuter, με sport γονίδια, που θα οδηγηθεί σε καθημερινή βάση στην πόλη, και τα σαββατοκύριακα θα εκδράμει σε κοντινούς προορισμούς, για να παίξει ο αναβάτης σε δρόμους με στροφές.

Το ΜΤ-03 έπεται του μικρότερου ΜΤ-125 ενώ το ακολουθούν το MT-07, το MT-09 και το ΜΤ-10. Μια πραγματικά πλήρης οικογένεια.

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας βασίζεται στο ελαφρώς πιο sport -και ντυμένο- YZF-R3. 

Σύγχρονη σπορ εμφάνιση

yamaha mt03 2017 details 3

Το design του ΜΤ-03 έχει σαφή σπορ προσανατολισμό. Σύγχρονο, αιχμηρό και επιθετικό είναι, και με αντίστοιχα επιθετική στάση, με χαμηλωμένο προβολέα, και ψηλή ουρά. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό παράταιρο στοιχείο της μοτοσυκλέτας όσον αφορά στη χρηστικότητα της, καθώς η σέλα συνεπιβάτη είναι λεπτή και τοποθετημένη ψηλά, με επίσης τοποθετημένα ψηλά μαρσπιέ που δεν κάνουν άνετη τη διαβίωση του για κάτι παραπάνω από μια σύντομη αστική βόλτα. Παρόλα αυτά, αν οι σέλες δεν ήταν 2 επιπέδων, καταλαβαίνουμε πως θα έμπαινε πολύ νερό στο κρασί του επιθετικού σχεδιασμού.

Η σέλα του αναβάτη είναι λεπτή αλλά σχετικά άνετη, και η απόσταση από το έδαφος σε λογικά επίπεδα (780mm), ώστε να μην φοβίζει τους αρχάριους αναβάτες -μην ξεχνάμε πως εδώ έχουμε μια μοτοσυκλέτα που οδηγείται με Α2 δίπλωμα, ελκύοντας αρκετούς αναβάτες δίχως μεγάλη εμπειρία.

yamaha mt03 2017 8

Οι γωνίες ποδιών και χεριών είναι φυσικές, και η στάση του σώματος όρθια και άνετη για καθημερινή μετακίνηση. Με ύψος 1.70 βολεύτηκα αμέσως πάνω στη μοτοσυκλέτα, ενώ και τα ψηλότερα αναστήματα δεν θα δυσανασχετήσουν με τις γωνίες των χεριών -ίσως τα πόδια να διπλώσουν λίγο παραπάνω.

yamaha mt03 2017 details 9

Στα όργανα θα βρείτε ένα στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων, με κόκκινο στις 12.500 rpm, και 2 ψηφιακές οθόνες, μία μέσα στο στροφόμετρο, με ενδείξεις ρολογιού, βενζίνης και θερμοκρασίας κινητήρα, και μια μεγαλύτερη στα δεξιά του, με ενδείξεις κοντέρ, ταχύτητας κιβωτίου, χιλιομετρητών, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, κ.α.

yamaha mt03 2017 details 7

Τα 2 LED φώτα θέσης μπροστά δίνουν μοναδικό χαρακτήρα στην εμφάνιση του MT-03, όμως στη συνέχεια ο παρατηρητής δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστο τον συμβατικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, όπως το συμβατικό και όχι ανάποδο πιρούνι, το ατσάλινο πλαίσιο, τη συμβατική δαγκάνα φρένου μπροστά, το ABS που ΔΕΝ απενεργοποιείται, και τα σκληρά ελαστικά που στόχο έχουν να βγάλουν πολλά χιλιόμετρα, και όχι το sport κράτημα.

Στόχος φυσικά των παραπάνω η όσο το δυνατόν χαμηλή τιμή, ενώ η σωστή εξέλιξη της Yamaha σημαίνει πως στο MT-03 ευτυχώς το άθροισμα των μερών του δένει τόσο αρμονικά, που τελικά δίνει απρόσμενα καλές επιδόσεις και άριστη οδική συμπεριφορά στη μικρή μοτοσυκλέτα.

Για κάθε μέρα, όλη μέρα

Η φιλικότητα και η ευχρηστία του ΜΤ-03 είναι μεγάλα προσόντα για να μεγαλώσει το μερίδιο αγοραστών της μοτοσυκλέτας, και στις αρετές αυτές συνεισφέρουν ιδιαίτερα ο απίθανα γραμμικός, σχεδόν ηλακτρικός κινητήρας, η άνετη θέση οδήγησης και το μικρό σχετικά βάρος.

yamaha mt03 2017 details 6

Ο κινητήρας, είναι γραμμικός, φιλικός και ελαστικός, βγάζοντας σε παντού ασπροπρόσωπο, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις εσύ χειρουργικής ακριβείας αλλαγές. Προσοχή μόνο θέλει το χειμώνα, καθώς χρειάζεται ένα καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσετε, για να αρχίσει να λειτουργεί γλυκά.

Τα 168 γεμάτα κιλά του MT-03 μεταφράζονται σε ευκολία στην οδήγηση στην πόλη, ειδικά για τους αρχάριους που τρέμουν τις βαριές μοτοσυκλέτες. Το ΜΤ-03 δεν θα φοβίσει κανένα και καμία, ούτε με το μέγεθος του, ούτε με τα κιλά του, ούτε στο χαρτί αλλά ούτε και σε πραγματικές συνθήκες.

yamaha mt03 2017 details 1

Τα καλά και χρηστικά συνεχίζονται με το ικανό κόψιμο του τιμονιού, ενώ και οι καθρέπτες, θα περάσουν πάνω από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων στο μποτιλιάρισμα, δίχως να βρουν κάπου. 

Η κόρνα είναι αστεία σε ήχο, και θυμίζει παπί, όμως αυτό είναι πραγματικά μικρή λεπτομέρεια, όπως είναι και ο χαμηλός σε ένταση και πάθος ήχος του τελικού -από την άλλη δεν θα ενοχλήσετε και γείτονες / άλλους χρήστες του δρόμου.

Σούπερ άνετη η σέλα αναβάτη, χαλαρές οι γωνίες των άκρων, ενώ πάνω του θα βολευτεί μια μεγάλη κλίμακα αναστημάτων. Η κατανάλωση θα μπορούσε να ήταν και μικρότερη, καθώς όπως και στη δοκιμή του YZF-R3, έτσι κι εδώ κυμάνθηκε από 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα σε καθημερινή μετακίνηση, έως και 6 σε οδήγηση τέρμα γκάζι. Με τη βοήθεια του μεγάλου σε χωρητικότητα ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, αυτό μεταφράζεται σε αυτονομία 230-280 χιλιομέτρων, καλή ακόμα και για ταξίδι.

yamaha mt03 2017 2

Τα ελαστικά ψηλού προφίλ ζεσταίνονται δύσκολα το χειμώνα, και θέλουν προσοχή, όμως λόγω του προφίλ τους, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνεση στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ θα βγάλουν ΠΟΛΛΑ χιλιόμετρα. Αν από την άλλη σας ενδιαφέρει το κράτημα, το R3 θα μεταμορφωθεί με ένα σετ μαλακότερων ελαστικών -ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση που θα βγάλουν.

Ο γραμμικός και φιλικός κινητήρας μαζί με το μαλακό στήσιμο της μοτοσυκλέτας δεν εξιτάρουν με το καλημέρα, αντιθέτως ηρεμούν τα πνεύματα. Καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό για κάθε μέρα, καθώς λίγοι είναι εκείνοι που ανέχονται έναν άγριο, απότομο και επιθετικό κινητήρα ΚΑΘΕ μέρα, σε όλες τις συνθήκες.

Τo MT-03 στην πόλη αποδεικνύεται... παπί σε ευκολία, και φιλικότητα, καθώς χώνεται και στα πιο μικρά ανοίγματα στο μποτιλιάρισμα, απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος δίχως να ταλαιπωρεί τη μέση του αναβάτη, ζυγίζει ελάχιστα, και έχει παραδειγματική ελαστικότητα, ελαχιστοποιώντας τις αλλαγές ταχυτήτων.

Έχει και αθλητικά γονίδια

yamaha mt03 2017 1

Όπως προείπαμε, ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας είναι πρωτίστως φιλικός, όμως διαθέτει ΚΑΙ σπορ γονίδια.

Όταν λοιπόν νιώσετε το αίμα σας να βράζει, και θέλετε να... παρεκτραπείτε, είναι στο χέρι σας να δώσετε την εντολή, και το ΜΤ-03 θα ακολουθήσει. Δεν σε σπρώχνει η μοτοσυκλέτα στην "ακολασία", αν όμως εσείς το επιθυμείτε, τότε το MT-03... κρύβει ταλέντα.

Αν κρατήσετε ανοιχτό το γκάζι, θα δείτε πως η επιτάχυνση δεν σταματάει εκεί που νομίζατε, όταν πηγαίνατε απλώς σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, αλλά συνεχίζεται για πολλές ακόμα χιλιάδες στροφές, με τον εύστροφο κινητήρα να δείχνει ακμαίος και ψηλά.

yamaha mt03 2017 3

Αλλάζοντας ψηλά τις ταχύτητες, το MT-03 μεταμορφώνεται σε πυραυλάκι, ενώ οι μαλακές αναρτήσεις σε βοηθούν να κρατήσεις σβέλτους ρυθμούς, συγχωρώντας λάθη και απορροφώντας λακκούβες και σαμάρια, μέχρι ενός σημείου.

Πηγαίνοντας τέρμα γκάζι τα 175 χλμ/ώρα θα έρθουν γρήγορα, ακόμα και σε δρόμο με ανηφορική κλίση, ενώ στην κατηφόρα θα δείτε ακόμα και 190 χλμ/ωρα στο ψηφιακό κοντέρ, με απόλυτη σταθερότητα.

Από την άλλη, σε κακό δρόμο με σαμάρια και λακκούβες, οι μαλακές αναρτήσεις θα δώσουν σήμα να κόψεις το γκάζι -αν πηγαίνεις με την ταυτότητα στα δόντια-, καθώς το R3 αρχίζει να παρουσιάζει κάποια κουνήματα στα άκρα (μιλώντας για ακραίες πάντα καταστάσεις). Σε νορμάλ αλλά και σβέλτη χρήση, ακόμα και τα χειρότερα σαμάρια δεν θα προβληματίσουν τον αναβάτη. Όσον τώρα αφορά στο... "στρίβειν", περιοριστικός παράγοντας θα αποδειχθούν τα σκληρά ελαστικά.

yamaha mt03 2017 4

Η σούζα θα έρθει μόνο με πρώτη στο κιβώτιο, παρόλα αυτά το MT-03 μπορεί να αποδειχθεί άριστος δάσκαλος στον τομέα.

Το ABS δυστυχώς δεν απενεργοποιείται με κάποιο κουμπί, και έτσι δεν μπορείτε να παίξετε με endo ή με drift κατεβάζοντας ταχύτητες.

Συνολικά τα φρένα έχουν καλή απόδοση και αίσθηση, δίχως να εντυπωσιάζουν.

Σύντροφος που τα κάνει όλα

yamaha mt03 2017 10

Το ΜΤ-03 είναι από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον χώρο της μοτοσυκλέτας, ανεξαρτήτως κυβισμού. 

Δεν βάζει στην πρίζα τον αναβάτη του με το καλημέρα, αντίθετα τον ηρεμεί, και τον παίρνει από το χέρι, δείχνοντας τους ένα-ένα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό.

Πρώτα από όλα, η φιλικότητα του, που βγάζει από την εξίσωση το άγχος του αρχαρίου, αλλά και την πίεση του "πρέπει να πάω γρήγορα γιατί έτσι θέλει η μοτοσυκλέτα". Η μοτοσυκλέτα είναι ουδέτερη, και έτσι ο αναβάτης μπορεί με τη σειρά του να "προβάλλει" πάνω της την εκάστοτε διάθεση του.

yamaha mt03 2017 details 2

Είναι η βόλτα το ζητούμενο; Το MT-03 οδηγείται χαλαρά, δίχως σκορτσαρίσματα, ενοχλήσεις σε ψεκασμό, ή χτυπήματα από λακκούβες και σαμάρια.

Αισθάνεστε... αγριεμένοι; Το ΜΤ-03 θα σας γεμίσει εμπιστοσύνη να εξερευνήσετε τα όρια σας, και θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο των γυμνών sport μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού.

Μία μοτοσυκλέτα που σε αφήνει να εκφραστείς όπως αισθάνεσαι την κάθε στιγμή, και δεν σου υπαγορεύει αυτή το πώς πρέπει να κινηθείς. Πολύπλευρη και ολοκληρωμένη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-03
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 5.690 (ABS)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 321
Συμπίεση (:1) 11,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68x44,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό, περιμετρικό
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) 95
Πλάτος  (mm) 745
Μεταξόνιο (mm) 1380
Ύψος (mm) 1035
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος γεμάτο (kg) 168
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 14 / 2,4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 41mm / διαδρομή 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με διαδρομή 125mm
   
Ελαστικά  
μπροστά 110/70-17M/C (54H) Tubeless
Πίσω 140/70-17M/C (66H) Tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 298mm / δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 42,0 / 10.750
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 3,0 / 9.000 

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 10:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon