.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 18:27

Test - KTM 1390 Super Duke R / R EVO 2024 - Αποστολή στην Ισπανία

Το πάρτι της ζωής σου

"Πάρτι είναι η οδήγηση και η οδήγηση είναι πάρτι" θα έπρεπε να γράφει πάνω από την πύλη του εργοστασίου της ΚΤΜ. Οδηγώντας το νέο Τέρας στους πιο όμορφους στριφτερούς δρόμους της Ισπανικής Ριβιέρας και στην πίστα της Αλμερία, για παράδειγμα.

Δοκιμή: German Ooms
Φωτογραφίες: ΚΤΜ, Kiska GmbH

Στη χρονιά που η ΚΤΜ γιορτάζει τη συμπλήρωση 30 ετών Duke, το πάρτι γενεθλίων στήθηκε επί ισπανικού εδάφου και άνοιξε με το νέο 1390 Duke που η ΚΤΜ αποκαλεί The Beast, Το Τέρας. Αν και η πρόγνωση καιρού ήταν κακή, η τύχη ήταν με το μέρος μας, η πίστα σχεδόν στεγνή και μετά από μια σύντομη τεχνική ενημέρωση είμαστε έτοιμοι για οδήγηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης μαθαίνουμε ότι το Duke αποτελείται κατά 60% από νέα μέρη και τα σημαντικότερα νέα έρχονται από τον κινητήρα. Χάρη σε μια προσαρμογή στους εκκεντροφόρους και με ελαφρώς μεγαλύτερο κυβισμό αποδίδει ούτε λίγο ούτε πολύ 188 hp στις 10,000 rpm και τεράστια ροπή 14.8 kgm στις 8,000 rpm. Μιλάμε για 10 επιπλέον άλογα και 0.5 χιλιογραμμόμετρα περισσότερα από το απερχόμενο μοντέλο. Αν φορέσεις δε και την προαιρετική εξάτμιση της Akrapovic φτάνεις στους 200 ίππους... Με μια δικύλινδρη γυμνή.

563273 MY24 KTM 1390 SUPER DUKE R EVO ORANGE EU Front Right Studio GLOBAL EUROPE STUDIO 03 STUDIO

Μετά τους πρώτους γύρους στην τεχνικά δύσκολη πίστα της Αλμερία, το παρατσούκλι The Beast γίνεται πολύ ξεκάθαρο. Τι δύναμη! Αυτό το KTM είναι δυνατό, πανίσχυρο σε όλο το εύρος λειτουργίας και με το (δυστυχώς) προαιρετικό quickshifter επιταχύνει σα δαιμονισμένο.

Ο πρώην αστέρας των Grand Prix και αναβάτης δοκιμών της KTM, Jeremy Mc Williams, όταν καβάλησε το πρωτότυπο το σύγκρινε με μια δίχρονη αγωνιστική GP500 και πρότεινε προοδευτικότερη απόδοση της δύναμης. Βάσει αυτών είναι ευτυχές που Το Τέρας διαθέτει ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο.

Φυσικά υπάρχουν τα συνήθη προγράμματα οδήγησης και ένα ρυθμιζόμενο traction control δέκα επιπέδων. Νέα είναι η ρύθμιση του wheelie control, με πέντε επιλογές ευαισθησίας και ένα όμορφο εικονίδιο ενός Δούκα που σουζάρει να εμφανίζεται στην οθόνη κάθε φορά.

Στην προαιρετική λειτουργία Track μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς το traction control και έχετε επίσης πρόσβαση σε ένα σύστημα τηλεμετρίας που δείχνει τη γωνία κλίσης, τις επιταχύνσεις (G) που δημιουργούνται και ένα χρονόμετρο γύρου μεταξύ άλλων.

IMG 4505 rotated

Αφιερώνουμε το πρώτο οδηγικό κομμάτι για να (ξανα)εξερευνήσουμε την πίστα και να πατήσουμε τα ολοκαίνουργια ελαστικά Michelin Power GP - μια επιλογή της ΚΤΜ που οδήγησε αμέσως σε εξοικονόμηση βάρους τουλάχιστον 1.2 κιλών!

Η θέση οδήγησης έχει αλλάξει ελάχιστα, αλλά το ρεζερβουάρ είναι εντελώς νέο και αυτό κάνει το 1390 Duke να φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό. Το ρεζερβουάρ μεγάλωσε κατά 1.5 λίτρο, αλλά είναι κυρίως οι επίπεδες πλευρές του που εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη επαφή των ποδιών με τη μοτοσυκλέτα. Η επιθετική θέση οδήγησης είναι περίεργη όταν πας το Super Duke στην πίστα, όπου ειδικά στις ευθείες θα πρέπει να αντέξεις στη μάχη με τον αέρα χωρίς κανένα καταφύγιο. Στην ευθεία φτάνει πανεύκολα σε ταχύτητες άνω των 240 km/h και θα το νιώσεις για τα καλά στους μύες του σβέρκου που μετά βίας μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις του κράνους.

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για ξεκούραση γιατί το 1390 Super Duke σε εκτοξεύει από τη μια στροφή στην άλλη με εκτυφλωτικό ρυθμό. Ο συνδυασμός φανταστικών φρένων και εξαιρετικών ηλεκτρονικών σημαίνει ότι μπορείς πραγματικά να πας πολύ γρήγορα χωρίς να νιώθεις ότι ρισκάρεις. Αυτό λέει πολλά για την απίστευτα αποτελεσματική λειτουργία των ηλεκτρονικών.

RA 1823

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων οδηγικών συνεδριών που είχαμε στη διάθεσή μας οι ρυθμίσεις της ανάρτησης έσφιγγαν και του traction control χαλάρωναν, κάτι που αγρίευε το 1390 Super Duke όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα, το πίσω ελαστικό έπρεπε να διαχειριστεί ολοένα και περισσότερη δύναμη και αυτό μερικές φορές προκαλούσε κάποια αναστάτωση. Η διαδικασία παραμένει ωστόσο ελεγχόμενη, έτσι η έξοδος από τη στροφή με το πίσω λάστιχο να κάνει μικρά γλιστρήματα προς το πλάι δε γίνεται ποτέ τρομακτική. Και όλα αυτά ενώ οδηγείς ολοένα και πιο γρήγορα.

Το υπέροχο είναι ότι μπορείς να προσαρμόσεις όλες τις πιθανές ρυθμίσεις σε πολύ μικρά βήματα και πάντα εκπλήσσεσαι από το πώς αυτά επηρεάζουν την οδήγηση. Εάν θέλετε πραγματικά να μιμηθείτε τις προωθητικές φωτογραφίες και τα βίντεο της KTM φροντίστε να επιλέξετε τις προαιρετικές Performance και Track modes. Ειδικά όταν στην Track, το Duke μετατρέπεται από μοτοσυκλέτα δρόμου σε αγωνιστική. Με την πιο άμεση απόκριση γκαζιού εξασφαλισμένη, έχεις δέκα επίπεδα traction control και άλλα πέντε wheelie control για να καθορίσεις πόσο τρελό θα είναι το πάρτι.

561712 MY24 KTM 1390 SSUPER DUKE R ORANGE EU TRACK DASHBOARD Details Parts DETAILS PARTS

Το 1390 Super Duke είναι διαθέσιμο στην 'standard' έκδοση R και στην πιο ακριβή Evo, η οποία ξεχωρίζει από την τελευταία έκδοση της ημιενεργής ανάρτησης της WP με προκαθορισμένες ρυθμίσεις που προσαρμόζουν την ανάρτηση ανάλογα με την επιθυμητή λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, το πάρτι των 30ών γενεθλίων της οικογένειας KTM Duke είναι εξασφαλισμένα συναρπαστικό. Αν κανείς περίμενε πως ένα καταπληκτικό Τέρας όπως το 1290 Super Duke δε μπορούσε να γίνει ακόμη πιο εκρηκτικό, το νέο 1390 είναι εδώ για να τον διαψεύσει πανηγυρικά.

RA 2487

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 1390 Super Duke R / EVO (2024)

Εισαγωγέας

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τιμή (€)

R: 24,350 / EVO: 26,450

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, V2 75 μοιρών, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,350

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

110 x 71

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος PASC

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

188 / 10,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

14.8 / 8,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (μοίρες)

24.7

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

834

Απόσταση από έδαφος (mm)

149

Ρεζερβουάρ (l)

17.5

Βάρος (kg)

200.5 (χωρίς καύσιμο)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 48 mm / διαδρομή 125 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο (EVO: ηλεκτρονικές ημιενεργές WP Apex 48 mm)

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex / διαδρομή 140 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο (EVO: ηλεκτρονικές ημιενεργές WP Apex)

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema Monobloc / Bosch 9.3 MP με Cornering και Supermoto ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm / δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων

   

ΤΡΟΧΟΙ

Michelin PowerGP (tubeless)

Εμπρός

120/70-17

Πίσω

200/55-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 19:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon