.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 14:16

Test - KTM 390 Duke 2024 - Αποστολή στην Ισπανία

Οικογένεια με πνεύμα

Η οικογένεια KTM Duke συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εορταστεί. Όποιος σκέφτεται Αυστριακούς με τυρολέζικη αμφίεση να πίνουν μπύρες κάνει μεγάλο λάθος. Διότι το πάρτι λογίζεται (ευτυχώς) κάπως διαφορετικά στην KTM.

Δοκιμή: Geman Ooms
Φωτογραφίες: ΚΤΜ, Francesc Montero

Το νέο 390 Duke είναι ένα συμπαγές και εξαιρετικά εύχρηστο μοντέλο που έχει ανανεωθεί πλήρως από την KTM. Mεταξύ άλλων σημειώνουμε τροποποιημένο πλαίσιο, βελτιωμένη και ρυθμιζόμενη ανάρτηση, μια όμορφη οθονη TFT 5 ιντσών και πολλές βελτιώσεις στις λεπτομέρειες. Πολλά έχουν αλλάξει στο 390 Duke μα η αναγνωρισιμότητα διατηρήθηκε στο ακέραιο.

Το ίδιο ισχύει και για την ελαφρώς επιθετική θέση οδήγησης. Χάρη στο νέο υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο και την παράκεντρη τοποθέτηση του αμορτισέρ, το ύψος της σέλας μειώθηκε στα 820 mm καθιστώντας την πρόσβαση στη μοτοσυκλέτα ακόμα πιο προσιτή. Ωστόσο η ίδια η σέλα βάζει αμέσως ένα φρένο στη γιορτή καθώς είναι πολύ κοντή, κάνοντας το πίσω άκρο της ενοχλητικά αισθητό. Η KTM πρέπει να το εξετάσει αυτό.

Ένα σύντομο πάτημα στη μίζα δίνει ζωή στον μονοκύλινδρο κινητήρα με οικείο ήχο από το καινούργιο τελικό της εξάτμισης. Μπροστά στον αναβάτη απλώνεται η νέα ευκρινέστατη οθόνη, καθώς το επανασχεδιασμένο σύμπλεγμα κουμπιών αριστερά στο τιμόνι καθιστά πανεύκολη την πλοήγηση στα λογικώς δομημένα μενού της.

Το πακέτο ηλεκτρονικών του νέου Duke είναι μοναδικό στην κατηγορία του καθώς, εκτός από την πλήρη συνδεσιμότητα με σύστημα πλοήγησης, ενσωματώνει τρεις riding modes (Street, Rain και Track). Φιλοξενεί επίσης μια λειτουργία ελέγχου εκκίνησης (launch control) που επιτρέπει να ξεκινήσεις και στις 7,000 rpm αν θες. Και, αν επιλέξετε την track mode, το ταμπλό αλλάζει φέρνοντας σε περίοπτη θέση το στροφόμετρο, το χρονόμετρο και την ένδειξη σχέσης κιβωτίου. Όλα αυτά σε ένα μονοκύλινδρο 390, άψογα.

 

Ξεκινάμε την οδήγηση στη Street mode, όπου έχεις στη διάθεσή σου και τους 44 ίππους του κινητήρα. Η KTM βελτιστοποίησε περαιτέρω τον μονοκύλινδρο κινητήρα, κάτι που γίνεται γρήγορα ξεκάθαρο χάρη στην ομαλότερη απόδοση της δύναμης απ' ό,τι στο απερχόμενο μοντέλο.

Στις χαμηλές στροφές υπάρχει αρκετή ισχύς για ήρεμες βόλτες και καθημερινή κίνηση στην πόλη, αλλά αν στρέψεις λίγο πιο επιθετικά τη γκαζιέρα ο κινητήρας ανταποκρίνεται με αυτοπεποίθηση.
Ως μονοκύλινδρος δονείται αισθητά μα οι κραδασμοί δεν είναι πραγματικά ενοχλητικοί, απλά παρόντες.

Εάν επιλέξετε τη λειτουργία Track η απόκριση γίνεται πιο κοφτερή και ο κινητήρας βγάζει ένα πιο αγριεμένο και σπορ πρόσωπο, ωστόσο για δημόσιους δρόμους η Street είναι πιο ευχάριστη.

Στη δυναμική συμπεριφορά του νέου 390 Duke έχει γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα προς τα μπρος καθώς, λόγω του ελαφρώς μεγαλύτερου μεταξονίου και των σημαντικά βελτιωμένων αναρτήσεων της WP, η μοτοσυκλέτα πατά πιο σταθερά.

Με ρύθμιση απόσβέσεων συμπίεσης και επαναφοράς στο πιρούνι, καθώς και προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς στο αμορτισέρ, μιλάμε για μια προστιθέμενη αξία που επιτρέπει καλύτερη προσαρμογή σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες. Επιπλέον, χάρη στους ελαφρύτερους τροχούς και παρά το λίγο μακρύτερο μεταξόνιο, το 390 Duke δείχνει εξίσου ευέλικτο, ελαφρύ και παιχνιδιάρικο. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι με ένα Duke.

Τα βελτιωμένα φρένα φάνηκαν ξεκάθαρα και στην όμορφη διαδρομή κατά μήκος της ισπανικής ακτής. Η νέα ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα με τα μεγαλύτερα έμβολα στον μοναχικό μπροστινό δίσκο των 320 mm παρέχει δυνατό φρενάρισμα, ενώ, αν ψάχνετε για όρια, υπάρχει το στάνταρ ABS στις στροφές και το Supermoto ABS για ασφαλή και συναρπαστική οδηγική απόλαυση.

 

Με τιμή €6,680 παίρνετε αρκετή αξία για τα χρήματά σας. Ο εξοπλισμός του ΚΤΜ 390 Duke έχει βελτιωθεί σημαντικά και ξεχωρίζει στην κατηγορία του, ενώ οι αλλαγές στο πλαίσιο χαρίζουν στη μοτοσυκλέτα πιο ώριμη οδηγική συμπεριφορά χωρίς να αλλάζουν στο παραμικρό τον απολαυστικό του χαρακτήρα και τις πρακτικές του ικανότητες.

574997 MY24 KTM 390 DUKE Static 01 STATIC IMAGES

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 390 Duke (2024)

Εισαγωγέας

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τιμή (€)

6,680

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 2 EEK, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

398.7

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

89 x 64

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

44 / 9,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

3.8 / 7,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (μοίρες)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

820

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

15

Βάρος (kg)

150

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm / διαδρομή 150 mm / αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex / διαδρομή 150 mm / προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 320 mm / ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων ByBre / Bosch 9.3 MP με Supermoto ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm / δαγκάνα 2 εμβόλων ByBre / Bosch 9.3 MP με Supermoto ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

Michelin Power 6 (tubeless)

Εμπρός

110/70-17

Πίσω

150/60-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 21:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 1390 Super Duke R / R EVO 2024 - Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon