.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 13:18

Test - Kawasaki Z e-1 (2024) - Αποστολή στις Βρυξέλλες

Smart Z

Συνέβη κι αυτό. Ιάπωνας κατασκευαστής παρουσίασε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και η τιμή αυτή ανήκει στην Kawasaki και τη Z e-1, την οποία σπεύσαμε να οδηγήσουμε.

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Kawasaki

Πριν έναν χρόνο η Kawasaki υποσχέθηκε πως θα παρουσίαζε μια σειρά δικύκλων φιλικών προς το περιβάλλον ως το 2024. Πριν δύο μήνες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την υβριδική Kawasaki και τώρα παίρνει σειρά η πλήρως ηλεκτρική σειρά των Z e-1 και Ninja e-1.

Κατέχοντας μια σημαντική θέση στην ιστορία της εταιρείας, τα μοντέλα που φέρουν το όνομα Ζ είναι ως γνωστόν γυμνά και εδώ η Kawasaki ακολουθεί τον δρόμο της λογικής με την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Αυτή δεν ανταγωνίζεται καμιά άλλη μηχανή, πρακτικά μπορούμε να τη δούμε ως μια κατηγορία από μόνη της.

test bikeit kawasaki ze1 2024 ev 9

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό το νέο μοντέλο έχει τόση σχέση με τις μοτοσυκλέτες της Kawasaki όσο ένα δεξαμενόπλοιο, ελικόπτερο, τρένο ή τζετ σκι που επίσης κατασκευάζει η ίδια εταιρεία. Ακούγεται υπερβολικά απλοϊκή ως σκέψη, άλλωστε παραμένει ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο, μόνο που είναι εντελώς διαφορετικό.

Χρησιμοποιεί τεχνολογία και τεχνογνωσία που η Kawasaki έχει αναπτύξει στη διάρκεια αρκετών δεκαετιών στην κατασκευή μοτοσυκλετών. Και δε μιλάμε μόνο για το εξαιρετικό πλαίσιο ή τα φρένα και τα ηλεκτρονικά, αλλά ακόμη για το δίκτυο συνεργατών και τη συντήρηση. Όποιος επιλέξει την ηλεκτρική Kawasaki μπορεί επίσης να βασιστεί στην υποστήριξη από ένα δίκτυο που η εταιρεία εξελίσσει για περισσότερο από μισό αιώνα. Αυτό είναι ένα προσόν.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ο κινητήρας αυτός. Κρίνοντας από παραμέτρους όπως η ισχύς, η μέγιστη ταχύτητα και η αυτονομία, το Z e-1 είναι πολύ κοντά στα 125 cc και απαιτεί το ίδιο δίπλωμα (Α1) για να οδηγηθεί. Με 5 kW (6.7 hp) βέβαια παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο ισχύος της κατηγορίας που είναι 11 kW (14.75 hp) για Α1 και Β διπλώματα οδήγησης. Ωστόσο στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες η καθαρή ιπποδύναμη είναι τόσο σχετική όσο ένα χασαπομάχαιρο για έναν χορτοφάγο, μα τα 4.1 kgm ροπής είναι πολύ πιο σημαντικά.

Η Kawasaki συμπεριέλαβε ένα κουμπί e-boost που σου δίνει 12 hp (9 kW) για 15 δευτερόλεπτα. Και τα νιώθεις. Θες να ξεκολλήσεις γρήγορα από το φανάρι; Απλά πατάς το e-boost και από τη στιγμή που ξεκινάς έχεις 15 δευτερόλεπτα με παραπάνω δύναμη στο χέρι σου, χρήσιμη για προσπεράσεις ή για κάθε άλλη περίσταση που θα χρειαστεί λίγους παραπάνω μύες.

test bikeit kawasaki ze1 2024 ev 10 

Οδηγήσαμε το Z e-1 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, και στο αστικό περιβάλλον για το οποίο κατασκευάστηκε αυτή η πρώτη ιαπωνική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο είναι επίσης ένας στόχος, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Φλάνδρας που η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται εν πολλοίς στα 70 km/h, μα στην πόλη είναι που αυτή η Kawasaki βρίσκεται στο στοιχείο της.

Ο ουρανός φρόντισε να μας κεράσει κάμποσο νερό στη διάρκεια της οδηγικής δοκιμής, μα αυτό δε μας εμπόδισε απ' το να διαπιστώσουμε πόσο απαλά η ηλεκτρική Kawasaki διέσχιζε τις Βρυξέλλες και ... πόσο εύκολα γλιστρούσαν οι κακοί δρόμοι κάτω από τους τροχούς της. Τίτλος τιμής για τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας είναι αυτός.

Ένα ακόμη μεγάλο κομπλιμέντο οφείλουμε στη μπαταρία και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο φορτίζει. Στην ουσία πρόκειται για δύο αφαιρούμενες μπαταρίες, έτσι δεν απαιτείται οπωσδήποτε να έχεις μια ηλεκτρική παροχή εκεί που παρκάρεις τη μοτοσυκλέτα. Βγάζεις τις μπαταρίες και τις φορτίζεις, με ή χωρίς βάση φόρτισης, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο ή στο υπόγειο, τόσο απλά. Αν θες και μπορείς βέβαια φορτίζεις τις μπαταρίες και πάνω στη μοτοσυκλέτα.

test bikeit kawasaki ze1 2024 ev 12 

Η Kawasaki επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο μπαταρίες αντί μιας μεγαλύτερης ακριβώς για να μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα. Η κάθε μπαταρία ζυγίζει 11.5 κιλά και το ζεύγος του Ζ e-1 μπορεί συνδυαστικά να δώσει αυτονομία έως περίπου 70 χιλιόμετρα.

Αν και το πλήρες βάρος είναι αρκετά χαμηλό στα 135 κιλά, η Kawasaki έστρεψε την προσοχή της σε ένα πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουν οι νέοι αναβάτες: τους ελιγμούς σε μικρές ταχύτητες.

Το παρκάρισμα της μοτοσυκλέτας είναι πολύ εύκολο με τη συνδρομή της walk mode, η οποία σπρώχνει προς τα μπροστά ή προς τα πίσω σε ρυθμό περπατήματος μέσω του γκαζιού. Και η πρακτικότητα επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας: ήσυχη και απαλή απόδοση, χωρίς αλλαγές ταχυτήτων.

Αυτό είναι το Z e-1, σίγουρα όχι το πρώτο του είδους του, αλλά μάλλον το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που μπορεί να καυχιέται πως βασίζεται σε μια παράδοση κατασκευής μοτοσυκλετών και υποδομές δεκαετιών. Αυτό, καθώς και το γεγονός πως είναι η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από την Ιαπωνία, το κάνουν να ξεχωρίζει.

test bikeit kawasaki ze1 2024 ev 4

Οι κλασικές ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί εναντίον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών εξαφανίζονται στην περίπτωση αυτής της Kawasaki, καθώς στοχεύει ένα κοινό με διαφορετικές προτεραιότητες από τον μέσο μοτοσυκλετιστή. Μικρές αποστάσεις, καθημερινή μετακίνηση στα όρια της πόλης, αυτή είναι τόσο λύση μετακίνησης όσο και μοτοσυκλέτα.

Επιπλέον ο αναβάτης του δε έχει να ασχολείται με το παιχνίδι της συνεργασίας συμπλέκτη και κιβωτίου ταχυτήτων, αυτόν τον περίπλοκο συνδυασμό που τόσο αγαπούν οι μοτοσυκλετιστές, αλλά είναι συχνά εμπόδιο για αρχάριους.

Το Kawasaki Z e-1 (όπως και το Ninja e-1) είναι εν τέλει προσιτό, πρακτικό και οικονομικό στη χρήση του. Αυτά δεν είναι απαραιτήτως προσόντα για μια κλασική μοτοσυκλέτα, αλλά για ένα δίκυκλο καθημερινής χρήσης είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Η Kawasaki έκανε μια στρατηγική κίνηση παρουσιάζοντας μια μοτοσυκλέτα που εστιάζει στα δυνατά σημεία των ηλεκτρικών, όπου τα προσόντα τους τονίζονται και τα αρνητικά τους ελαχιστοποιούνται ή εξαφανίζονται.

Για όσους μπορούν να διαθέσουν τα €8,439 (τιμή στο Βέλγιο) για μια καθημερινή μοτοσυκλέτα πόλης, η πρώτη ηλεκτρική από την Ιαπωνία είναι σαφώς μια καλή επιλογή.

test bikeit kawasaki ze1 2024 ev 27 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Kawasaki Z e-1 (2024)
   
Κινητήρας  
Τύπος Ηλεκτρικός κεντρικά τοποθετημένος, με σύστημα ανάκτησης ενέργειας (regenerative)
Power Modes Eco / Road / Walk (με όπισθεν) / e-Boost
Μετάδοση Κιβώτιο 1 σχέσης, αλυσίδα
   
Επιδόσεις  
Μέση ισχύς 6.7 hp (5 kW) / 2,800 rpm
Μέγιστη ισχύς 12 hp (9 kW) με e-Boost
Μέγιστη ροπή 4.1 kgm
Ονομαστική κατανάλωση 49 Wh/km
Μέγιστη ταχύτητα (Eco mode) 62 km/h (72 km/h με e-Boost)​
Μέγιστη ταχύτητα (Road mode) 85 km/h (99 km/h με e-Boost)
Αυτονομία 72 km (WMTC Class 1)
   
Μπαταρία  
Στοιχεία 2 x ιόντων λιθίου 50.4 V / 30 Ah (1.5 kWh)
Βάρος μπαταριών 23 kg (2 x 11.5)
Χρόνος φόρτισης 0-100% 3.7 ώρες / στοιχείο
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) 93
Μεταξόνιο (mm) 1,370
Ύψος σέλας (mm) 785
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,980 x 730 x 1,035
Απόσταση εδάφους (mm) 170
Βάρος (kg)   135
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι 41 mm / Διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ Uni-Track / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου / Διαδρομή 133 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/80-17 (52S)
Πίσω  130/80-17 (65S)
    
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 290 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 13:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kawasaki Z 650 2023 – Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon