.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 10:00

Test – Kawasaki Z 650 2023 – Αποστολή στην Ισπανία

Του Jelle Verstaen

Στα παραθαλάσσια στροφιλίκια των πάλαι ποτέ «Σόδομων και Γόμορρων» των Βαλεαρίδων Νήσων, την Ibiza, παρουσιάστηκε το Kawasaki Z650 που αναβαθμίστηκε για το 2023.

Βαθιά κάτω από το μαγευτικό Sugomi σχεδιασμό, κρύβεται η μεγαλύτερη καινοτομία του 2023: το KTRC. Αυτό είναι το σύστημα της Kawasaki για το traction control, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις θέσεις στο Z650 (δύο επίπεδα παρέμβασης και θέση off), αλλά θα θέλαμε να επανέλθουμε σε αυτό λεπτομερώς κατά τη διάρκεια του test drive. Ακόμα, το Z 650 του 2023 είναι κατάλληλο και για την κατηγορία A2, επίσης με δυνατότητα εναλλαγής του KTRC, αν και παρέχεται μόνο μία λειτουργία. Τόσο εμπρός όσο και πίσω, τα ολοκαίνουργια φλας LED συμπληρώνουν τον φωτισμό LED που παρουσιάστηκε νωρίτερα.

Z65023G.jpg

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Z650 γίνεται εμφανές μόλις ανεβείτε πάνω στη σέλα των 790 χλστ. Η «προσβασιμότητα» του αποτελεί ατού. Η σέλα δεν είναι μόνο χαμηλή (διατίθεται προαιρετική ψηλότερη σέλα), αλλά και όμορφα γεμισμένη, χωρίς να πιέζετε τα πόδια σας πολύ μακριά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το λεπτό ρεζερβουάρ ταιριάζει τέλεια ανάμεσα στα γόνατά σας, ενώ το ελαφρώς τραβηγμένο τιμόνι προσφέρει έναν σταθερό μοχλό για να οδηγείτε το «Zed» με ελαφριά ώθηση.

Z65023E.jpg

Η διαρρύθμιση των κουμπιών που απλώνεται και στα δύο μισά του τιμονιού είναι ευκόλως κατανοητή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ρύθμιση του traction control μπορεί επίσης να ρυθμιστεί εύκολα κατά την οδήγηση. Κάντε ένα πάτημα στο «Select» και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα πάνω ή τα κάτω βέλη για να μετακινηθείτε μεταξύ «off», «KTRC 1» ή «KTRC 2». Ένα θετικό πάτημα στο «Select» επιβεβαιώνει την επιλογή σας. Απλά πράγματα. Δεδομένου ότι το φρέσκο πρωινό αεράκι μας ανάγκασε ήδη να φορέσουμε ένα επιπλέον φουλάρι στο λαιμό, επιλέγουμε το KTRC 2 κατά την αναχώρηση. Κρύα άσφαλτος, εξίσου φρέσκα λάστιχα και διαβόητα ολισθηροί ισπανικοί κυκλικοί κόμβοι - τότε η επιλογή για το πιο δραστικό τρόπο λειτουργίας είναι κάθε άλλο από απίθανη.
Σπρώχνουμε το μοχλό ταχυτήτων, αφήνουμε τους μοχλούς φρένου και συμπλέκτη (με πέντε θέσεις) που μόλις ρυθμίστηκαν στο «χέρι μας» και φύγαμε. Ένα γρήγορο σλάλομ μέσα στην κίνηση της πόλης καθιστά σαφές ότι η Z650 αισθάνεται τέλεια εδώ. Με το παραμικρό άνοιγμα του γκαζιού, ο δικύλινδρος κινητήρας αναπτύσσει αρκετή ισχύ για γρήγορη πλοήγηση μεταξύ των αυτοκινήτων, «χορεύοντας» με το αποτελεσματικό και απλό τηλεσκοπικό πιρούνι του και το σχεδόν οριζόντια τοποθετημένο μονοσόκ πίσω αμορτισέρ.
Λόγω της τοποθέτησής του, το τελευταίο βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο βάρους του Z και αρκετά μακριά από την εξάτμιση ώστε να διασφαλίζεται η σταθερή δράση της ανάρτησης. Ταυτόχρονα, αφήνει περισσότερο χώρο για μεγαλύτερο (και πιο ελαφρύ) σιγαστήρα μπροστά από την εξάτμιση, που πάλι τοποθετεί το κέντρο βάρους λίγο πιο κεντρικά. Το αποτέλεσμα είναι καλά ισορροπημένο, ουδέτερο και εύκολο στην οδήγηση, το οποίο έχει λίγα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την άποψη της συμπεριφοράς του τιμονιού. Ακόμα και όταν ανεβαίνει ο ρυθμός.

Z65023F.jpg

Αν το «ανοίξουμε» στους ανοιχτούς δρόμους, το Z650 βγαίνει αρκετά πικάντικο «από χαμηλά». Αν και, κατά τη γνώμη μου, το πάρτι ξεκινά από τις 5.500 σ.α.λ. περίπου μέχρι που ο φωτισμός αλλαγής στις 8.500 σ.α.λ. δείχνει ότι έρχεται ο κόφτης. Επιπλέον, στην πολύ στριφτερή άσφαλτο της Ibiza, βρισκόμαστε τις περισσότερες φορές στη δεύτερη, τρίτη και στην ευθεία στην τέταρτη ταχύτητα για να καλύψουμε την περιοχή μεταξύ 40 και 130 χλμ/ώρα. Το Z τρέχει πρόθυμα μέσα από τις στροφές, μπορεί ακόμη και να αλλάξει και προς τις δύο κατευθύνσεις χωρίς να ξεκολλήσει από την άσφαλτο, με τον υποβοηθούμενο συμπλέκτη να μην προβληματίζεται ακόμα και σε σπορ αλλαγές. Είναι υπέροχο να στρίβεις και να γκαζώνεις, ψάχνοντας το κατάλληλο σημείο, ενώ βλέπεις το νησί να περνά με τρελή ταχύτητα μπροστά από τα μάτια σου.

Z65023B.jpg

Η ανάρτηση καταπίνει με χαμόγελο τις λακούβες και τις αλλαγές φορτίου -και ιδιαίτερα τις άφθονα σπαρμένες στροφές. Η βασική ρύθμιση είναι αρκετά σπορ, αλλά παραμένει αρκετά άνετη για να βγαίνεις από τη σέλα μετά τη βόλτα χωρίς παράπονα. Άψογα και τα φρένα της Nissin. Ακόμα και στη «βόλτα» με υπερβολικές ταχύτητες και μεγάλα φορτία, δεν υπάρχει πτώση στην απόδοση, ενώ μπορείς να τα ελέγχεις όμορφα με το ένα δάχτυλο (ή το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού). Την πρώτη μισή ώρα το είχα στο KTRC 2, την πιο συντηρητική θέση του traction control, που κατά τη γνώμη μου επεμβαίνει λίγο υπερβολικά ανυπόμονα για το στυλ οδήγησης μου. Λίγο γρήγορα να ανοίξεις το γκάζι ή μια στροφή λίγο γρήγορη και η τροφοδοσία στον πίσω τροχό είναι ξεκάθαρα αισθητή, αλλά διακόπτεται για λίγο σε αναζήτηση πρόσφυσης. Φαίνεται τέλειο σε βρεγμένο καιρό ή ως πρόσθετη επιβεβαίωση για αρχάριους αναβάτες. Αλλά αν έχετε γράψει λίγα περισσότερα χιλιόμετρα ή αν θέλετε κάτι πιο σπορ, θα σας αρέσει ιδιαίτερα η λειτουργία KTRC 1 - όπου μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των παρεμβάσεων με το ένα χέρι... Με έσωσε άλλωστε τρεις φορές στους δρόμους που μερικές φορές είναι σπαρμένοι με άμμο στην πλαγιά του λόφου. Συγχαρητήρια για τις εμφανείς (στο ταμπλό) και χειροπιαστές παρεμβάσεις. Η λειτουργία Off αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κλείσιμο στο μάτι σε όσους αρέσει να κάνουν και καμιά σούζα, αλλά το άφησα εκτός λόγω των επισφαλών συνθηκών.

Z65023D.jpg

Συμπέρασμα

Ακριβώς όπως μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε σήμερα, είναι σημαντικό για το Z650 της Kawasaki πως συνεχίσει να ανακαλύπτει τον εαυτό της κάθε χρόνο στο εν λόγω μοντέλο. Μια μικρή αλλαγή στην εικόνα και τον εξοπλισμό μπορεί να είναι ένα δέλεαρ στο οποίο ένα νέο είδος κοινού δεν μπορεί να αντισταθεί. Από αυτή την άποψη, η προσθήκη του KTRC φαίνεται να είναι μια έξυπνη κίνηση από τους Ιάπωνες για να παραμείνουν πολύ επίκαιροι από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα να καθησυχάσουν κάθε οδηγό με ένα επιπλέον ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας. Η μοτοσυκλέτα αντιδρά πολύ ευγενικά σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, αλλά ακόμα και αυτός ο έμπειρος αναβάτης σώθηκε επίσης αρκετές φορές στα σκονισμένα και «μαρμάρινα» ασφάλτινα στροφιλίκια στην Ίμπιζα. Μια καινοτομία που αποδεικνύει τη χρησιμότητά της αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης και για μένα, αυτοί είναι βαθμοί μπόνους στο βιβλίο μου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο Kawasaki Z 650 2023
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, Δικύλινδρος εν σειρά DOHC
Χωρητικότητα (cc) 649
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) -
Σχέση συμπίεσης 10,8 : 1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 68/8.000
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 6,4/6.700
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.410
Γωνία κάστερ (ο) 24
Ίχνος (mm) 100
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση από έδαφος (mm) -
Ρεζερβουάρ (l) 15
Βάρος (kg) 188
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός USD πιρούνι 41 mm
Πίσω Monoshock
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός 2 δίσκοι 300 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
ΤΡΟΧΟΙ  
Εμπρός 120/70-17"
Πίσω 160/60-17"
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 10:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon