.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 15:09

Test – Ducati Scrambler 1100 Sport Pro 2020

Δυναστεία

Του: Thierry Sarasyn
Φωτό: Jonathan Godin

Η οικογένεια Ducati Scrambler, με επτά μοντέλα και τρεις διαφορετικούς κυβισμούς, έχει κάτι για τον καθένα. Όσοι αναζητούν τον πατριάρχη θα τον βρουν στο 1100 Sport Pro.

2020 DucatiBenelux Scrambler1100 Static 005 1

Η Ducati δημιούργησε το Scrambler το 2015, ωστόσο το αυθεντικό μοντέλο – παλιά, τότε που τα ζώα ακόμη μιλούσαν – ήταν μια ελαφριά μοτοσυκλέτα που μπορούσε να οδηγηθεί τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Αυτή η μίξη δύο τύπων μοτοσυκλετών έδωσε και το όνομα στη μοτοσυκλέτα. Τώρα με το 1100 Sport Pro η Ducati απομακρύνεται λίγο από αυτήν την αρχική ιδέα. Εδώ έχουμε περισσότερο ένα roadster που κινείται σε λογική συγγενή με το Monster παρά μια μοτοσυκλέτα παντούς εδάφους. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε τον πολύ οικείο αερο-ελαιόψυκτο desmo V2 και εμφάνιση που καθαρά εντάσσεται στην οικογένεια Scrambler.

Σε κάθε περίπτωση, το 1100 είναι βαρύτερο μέλος της και με την έκδοση Sport η Ducati αποδεικνύει πως, ακόμη και σε μια τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτα, δεν μπορεί να καταπιέσει το σπορ DNA της. Και να οι Öhlins αναρτήσεις μπροστά και πίσω, να και φαρδύ ίσιο τιμόνι. Σημειώνουμε επίσης διαφορετική σέλα και τροποποιημένη εξάτμιση.

Το Fat Bar εξαρχής σε βάζει σε μια κάπως πιο επιθετική θέση οδήγησης και αν τη συνοδεύσεις με ανάλογη οδήγηση αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως αυτές οι αναρτήσεις συνιστούν προστιθέμενη αξία. Μπορείς να τις κουρδίσεις κατά το γούστο σου, μα στους δρόμους των Αρδεννών – όπου η άσφαλτος δεν είναι πάντοτε η καλύτερη – η ανάρτηση έβγαλε το άψογο εαυτό της με τις βασικές ρυθμίσεις. Αν έχετε το περιθώριο για τα επιπλέον χρήματα, μη διστάσετε.

Θέμα που μας φέρνει στο μεγαλύτερο μειονέκτημα του 1100 Sport Pro: είναι κάπως ακριβό. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τους έτερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, BMW R nineT Scrambler, Triumph 1200 Scrambler XC. Αν το δεις έτσι δικαιολογείται το επιπλέον κόστος για το πιρούνι και το αμορτισέρ της Öhlins.

JGO 7493

Γλυκά και δυναμικά

Από πλευράς κινητήρα αυτή η Sport έκδοση δεν διαφέρει σε τίποτα από το στάνταρ Scrambler 1100 Pro. Και στις δύο περιπτώσεις η οδηγική εμπειρία είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς, παρά τον μεγάλο κινητήρα, είναι εξαιρετικά γλυκά στις χαμηλές στροφές λειτουργίας. Με αυτόν τον χαρακτήρα, στις περισσότερες περιπτώσεις σου δίνει την επιλογή μεταξύ τουλάχιστον δύο σχέσεων για να κινείσαι εξίσου άνετα. Δεν είναι ένας πολύστροφος κινητήρας και ήδη από τις 5,000 rpm έχεις στη διάθεσή σου περίπου 9 kg.m.

Η επιλογή των riding modes γίνεται πανεύκολα με ένα κουμπί αριστερά στο τιμόνι, απ’ όπου μπορούν επίσης να ρυθμιστούν άλλες ηλεκτρονικές παράμετροι, όπως το traction control. Ακόμη και στην πιο δυνατή του ρύθμιση, Active, ο δικύλινδρος κινητήρας παραμένει γλυκός και δεν γίνεται βάρβαρος σε καμιά περίπτωση. Δυνατός και ελεγχόμενος, όπως μας αρέσει. Αυτές τις πληροφορίες βέβαια τις βλέπεις στην LCD οθόνη, όχι και με την καλύτερη ευκρίνεια. Σε μια μοτοσυκλέτα αυτού του επιπέδου τιμής, μια TFT θα ήταν πιο πρέπουσα.

Όσο πάντως κι αν εκθειάζουμε την αβρότητα του 1100 Sport Pro, έχει αρκετό τσαγανό για να στείλει τον μπροστινό τροχό στον αέρα, να κινηθεί γρήγορα αν κρατάς το γκάζι ανοικτό. Η Ducati το προίκισε με ένα ζευγάρι υψηλού επιπέδου ακτινικές δαγκάνες της Brembo, εξασφαλίζοντας εξίσου άνετη επιβράδυνση. Για μια φορά ακόμη, όπως με τον κινητήρα και την ανάρτηση, μόνο έπαινοι.

Με τον πρεσβευτή της Ducati και τέσσερεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή καγιάκ, Maxim Richard στην παρέα μας, γνωρίσαμε καλύτερα τη νέα Ducati ως μια μοτοσυκλέτα πολύ διασκεδαστική, με επίπεδα άνεσης ανώτερα του μέσου όρου και προσεγμένο φινίρισμα.

Οδηγήσαμε στην περιοχή των Αρδεννών για σχεδόν μισή μέρα και σε μεγάλη ποικιλία οδοστρωμάτων, μα το Scrambler 1100 Sport Pro δεν λάθεψε πουθενά, είναι στο στοιχείο του σε τέτοιους δρόμους. Η εξαιρετική του ευστάθεια στα φρένα και μέσα στη στροφή δεν οφείλεται μόνο στο σωστό πλαίσιο, αλλά και στα κατάλληλα για τη δουλειά αυτή λάστιχα Pirelli MT60RS. Το σύνολο σου βγάζει εμπιστοσύνη, κάτι σημαντικότατο όταν αναζητάς τα όριά του.

Σημείωση για οποιονδήποτε αναρωτιέται αν οι καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού πρέπει να είναι στραμμένοι πάνω ή κάτω: η απάντηση είναι πάνω. Στη μοτοσυκλέτα της δοκιμής ήταν κάτω και το μόνο που μπορούσα να δω ήταν τα χέρια μου.

2020 DucatiBenelux Scrambler1100 Details 014

Ουσία

Τα όρια του Ducati Scrambler 1100 Sport Pro δεν τα βρήκαμε. Για την ακρίβεια, δεν τα αναζητήσαμε καν. Η αιτία δεν ήταν ούτε η έλειψη χρόνου ή κάποιος άλλος περιοριστικός παράγοντας, μα απλούστατα διότι αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα για να οδηγείς στα όρια.

Αυτό που προσφέρει απλόχερα είναι ανέμελη οδηγική απόλαυση, είτε βρίσκεσαι στην πόλη για τις καθημερινές σου ανάγκες μετακίνησης ή αν παίζεις σε μια διαδρομή διάσπαρτη με στροφές. Δεν χρειάζεται χρονόμετρο, ούτε γόνατα κάτω γι’ αυτά.

Είναι η ουσία της οδήγησης μοτοσυκλέτας και σε αυτή την κατεύθυνση το Scrambler 1100 Sport Pro δεν θα απογοητεύσει κανένα.

JGO 8986 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Scrambler 1100 Sport PRO (2020)
Αντιπρόσωπος KOSMOCAR Α.Ε. 
Τιμή 16,600
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V2 90 μοιρών, 2βάλβιδος, αερo-ελαιόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1,079
Συμπίεση (:1) 11
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 98 x 71
Τροφοδοσία Ψεκασμός, σώματα 55 mm
Σύστημα εξαγωγής 2-1-2
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°) 24.5
Ίχνος (mm) 111
Μεταξόνιο (mm) 1,514
Μήκος x Πλάτος Ύψος  (mm) 920
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος γεμάτο (kg) 206
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Ohlins 48 mm, διαδρομή Δ.Α., πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Αμορτισέρ Ohlins, διαδρομή Δ.Α., προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/80-18
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo Monobloc M4.32 4 εμβόλων, ακτινική τρόμπα φρένου, Bosch Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 245 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, Bosch Cornering ABS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 86 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 8.9 / 4,750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 15:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Streetfighter V4S - Πρώτη Επαφή Test - Ducati Streetfighter V4 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon