.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 11:35

TEST - CFMOTO 150NK 2019

Ψάχνοντας ένας τίτλο για την δοκιμή του 150NK της CFMOTO, το κλισέ και το τετριμμένο με τραβούσαν με βαρυτική έλξη αντίστοιχη αυτής που ασκεί μια μαύρη τρύπα. “Δαβίδ”, “Ακριβά αρώματα και μικρά μπουκαλάκια”, “Mικρό στο μάτι” κ.ο.κ. Πριν φτάσω στο κατώφλι του ορίζοντα των γεγονότων και χαθώ μέσα στην κοινοτυπία, αποφάσισα να απεμπλακώ από όλο αυτό και να αρκεστώ σε μια περιγραφική απόδοση: Tο 150ΝΚ είναι μικρό με πολύ “μεγάλη” απόδοση και αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Πάμε να δούμε λοιπόν πως το καταφέρνει αυτό.

Η CFMOTO, είναι μια εκ των ποιοτικότερων και σοβαρότερων κατασκευαστριών σινικής προέλευσης και αυτό το γράφω, έχοντας βρεθεί στην σέλα αρκετών μοντέλων της. Η ποιότητα  των μοτοσυκλετών της, δεν σου επιτρέπει να αλλάξεις την οπτική σου για να δικαιολογήσεις διάφορα κακώς κείμενα, βάζοντας “στο ζύγι” και την τιμή.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση της εταιρείας λοιπόν, είναι το ότι σχεδόν σου επιβάλει να την αντιμετωπίσεις ισότιμα, όπως και όλες τις άλλες κατασκευάστριες, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Με αυτό κατά νου λοιπόν, βρέθηκα να παραλαμβάνω το 150ΝΚ, από την νέα αντιπροσωπεία της CFMOTO στην Ελλάδα, Motostuff, στην Κερατέα (Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου 1, Θέση Πέτα).

Πολύ καλές οι πρώτες, στατικές εντυπώσεις. Το 150NK, έχει σχεδιαστεί από το γνωστό για την συνεργασία του με την ΚΤΜ, studio KISKA, και η αλήθεια είναι ότι η “αιχμηρές” και δυναμικές γραμμές του, του προσδίδουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα στο design, αυτή που όλοι αναγνωρίζουμε ως “KISKA”.

Tα στοιχεία που υπερτονίζονται, βοηθούμενα από την γαλάζια “ελεκτρίκ” βαφή, είναι το πλαίσιο χωροδικτύωμα και οι ζάντες, που κάνουν πολύ ωραία αντίθεση με τα μαύρα πλαστικά και τον κινητήρα στην πρώτη περίπτωση και τα… μαύρα ελαστικά στην δεύτερη περίπτωση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι δίπλα στο 150ΝΚ, βρισκόταν η μεγαλύτερη σε κυβισμό έκδοση, 250NK, και η αλήθεια είναι ότι το “μικρό”, χάρη στα έντονα γραφικά και την τριχρωμία στο ρεζερβουάρ, κέρδιζε τις εντυπώσεις!  

cf moto 150nk 27

Οι καλές εντυπώσεις συνεχίστηκαν και στην διαδικασία του οπτικού… “ψειρίσματος” από κοντά. Υψηλή η ποιότητα κατασκευής, πολύ καλή συναρμογή, προσοχή στις λεπτομέρειες και στο φινίρισμα. Θα μπορούσε να φέρει άνετα το λογότυπο ιαπώνων ή ευρωπαίων κατασκευαστών, χωρίς να δημιουργήσει υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά!

Το 150ΝΚ, το παρέλαβα ολοκαίνουργιο και άστρωτο, οπότε η επιστροφή από την Λεωφόρο Λαυρίου και την Αττική Οδό, έγινε με σεβασμό, χωρίς να πιέσω την μοτοσυκλέτα. Τις επόμενες μέρες θα έκανα κάποια χιλιόμετρα οπότε θα φτάσουμε και σε αυτό. Μέχρι λοιπόν να στρωθεί το 150ΝΚ (οδηγάω εγώ τώρα…), ευκαιρία για την παράθεση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, πρόκειται για μια υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα, με 149,4 κ.εκ χωρητικότητα, δύο βαλβίδες και μονό εκκεντροφόρο στην κεφαλή. Ρέπει ελαφρώς προς την υποτετράγωνη φύση σε ότι αφορά στην διάμετρο Χ διαδρομή του εμβόλου, με τις τιμές να είναι 57 Χ 58,5 χλστ., ενώ η συμπίεση του είναι στον “φυσιολογικό” για την χωρητικότητα, 10,5:1 λόγο.

Η ονομαστική απόδοση, είναι 14,3 ίπποι στις 9.000 σ.α.λ. και 1.2 kg-m ροπής στις 6.800 σ.α.λ. με την διαχείριση της να γίνεται μέσω μηχανικού συμπλέκτη και εξατάχυτου κιβωτίου.

Το πλαίσιο, όπως ήδη αναφέρθηκε είναι χωροδικτύωμα, κατασκευασμένο από ατσάλινους σωλήνες κυκλικής διατομής και η ίδια κατασκευαστική δομή συνεχίζεται τόσο στο υποπλαίσιο, όσο και στο ψαλίδι.

Στον τομέα των αναρτήσεων και των φρένων, ένα USD πιρούνι δεσπόζει μπροστά, συνοδευόμενο από μονό δισκόφρενο 292 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα ακτινικής έδρασης. Πίσω, μονός δίσκος διαμέτρου 220 χλστ με μονοπίστονη δαγκάνα και μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, ολοκληρώνουν την εικόνα. Τα δε ελαστικά της μοτοσυκλέτας είναι διαστάσεων 100/80-17 και 130/70-17.

cf moto 150nk 11

Χαμηλά η σέλα, στα 775 χλστ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει θυσιαστεί η απόσταση από το έδαφος, που βρίσκεται στα 150 χλστ. Γενικά, το 150ΝΚ, είναι στενή και “μαζεμένη” μοτοσυκλέτα, ως όφειλε βέβαια βάση του κυβισμού της, με το μεταξόνιο στα 1.360 χλστ. Μικρό αναμενόμενα και το βάρος, που ανακοινώνεται στα 150 –γεμάτα- κιλά, ενώ το ρεζεβρουάρ, έχει χωρητικότητα 10 λίτρα.

Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, το 150ΝΚ φέρει δικάναλο ABS, Full LED φώτα και πίνακα οργάνων με αναλογικό στρόφομετρο, σε συνδυασμό με μια μεγάλη, μονόχρωμη, LCD οθόνη. Στην οθόνη αυτή, πέραν του ψηφιακού ταχύμετρου, προβάλλονται κατ’ επιλογή του αναβάτη, αρκετές ενδείξεις, με την στάθμη καυσίμου να είναι η πλέον χρήσιμη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ύπαρξη shift light που αναβοσβήνει, προειδοποιώντας όταν η βελόνα του στροφόμετρου μπαίνει στα κόκκινα.

Τέλος, το 150ΝΚ έχει δύο riding modes, E(conomy) και S(port) και είναι προφανώς αντιληπτό σε τι χρησιμεύουν. Στην πράξη, με την χρήση του economy χάρτη, παρατηρήθηκε απλώς ένα ανεπαίσθητα πιο αργό ανέβασμα στροφών.

Επιστρέφοντας στα της δοκιμής, κάποια στιγμή, συμπληρώθηκε ένας σεβαστός αριθμός χιλιομέτρων στο άτρωτο κατά την παραλαβή 150NK και μπορούσα να το πιέσω χωρίς τύψεις. Η CFMOTO αναφέρει –συγκρατημένα- τα 100 χλμ./ώρα σαν τελική για το μοντέλο, εγώ είδα 115 στο κοντέρ και το μοτέρ ήταν ακόμα “σφιχτό”, σίγουρα κάτι ακόμα θα “τσιμπήσει”, όταν ανοίξει πλήρως.

cf moto 150nk 1

Σε αυτές τις ταχύτητες, ο κινητήρας βγάζει ελάχιστους κραδασμούς και ο αέρας δεν ενοχλεί, όχι λόγο αποτελεσματικής κάλυψης αλλά γιατί τα 100 χλμ./ώρα… δεν ενοχλούν. Το 150NK είναι σταθερότατο και αποπνέει στιβαρότητα και σιγουριά, με αίσθηση “πατήματος” μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας.

Ανάλογη αίσθηση έχει το 150ΝΚ όπου και όπως και αν κινείται, νοιώθεις ότι πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και τελικά συνολικά η οδηγική συμπεριφορά του, θα μπορούσαν άνετα να διαχειριστούν διπλάσιες και τριπλάσιες ιπποδυνάμεις. Είναι αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν “overkill”, η υπερβολή και ο πλεονασμός, που στην προκειμένη περίπτωση, σαν πραγματικότητα, είναι φυσικά καλοδεχούμενη!

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά είναι και αχρείαστα, αφού οι 14,3 ίπποι ποτέ δεν θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα δομικά και περιφερειακά στοιχεία του 150ΝΚ, στην πραγματικότητα όμως, είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά  που επιτρέπουν να οδηγείς το μοντέλο  οριακά, προσφέροντας σου αυτή την ευχάριστη… σαδιστική αίσθηση, ότι το μηχανάκι το “ξεζουμίζεις” και του “πατάς τον λαιμό”.

Όλα αυτά εκδηλώνονται στο μέγιστο μέσα στην πόλη, ένα πεδίο στο οποίο το 150ΝΚ ταιριάζει απόλυτα. Το πανάλαφρο και στημένο σαν μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη μοτοσυκλέτα μοντέλο, μπορεί να φρενάρει οριακά και να αλλάζει κατεύθυνση αστραπιαία, χωρίς να ανησυχεί τον οδηγό του στο παραμικρό, μοιράζοντας εκπλήξεις σε οδηγούς παπιών αλλά και μεγαλύτερων μηχανών.

cf moto 150nk 16

Η δύναμη του κινητήρα, είναι “απλωμένη” σε όλο το εύρος των στροφών λειτουργίας,  δεν υπάρχουν κενά και “τρύπες” στην απόδοση και η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού είναι πάντα θετική. Προφανώς το 150ΝΚ δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο αλλά μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα. Πως; Αν μάθει κανείς να το οδηγά “με την φόρα” και αν μπει στην φιλοσοφία εκμετάλλευσης ακόμα και της τελευταίας ικμάδας της ισχύος του.

Αυτή η προσέγγιση την οδήγηση, είναι το καλύτερο “φροντιστήριο” για νέους αναβάτες και ένα πολύτιμο “σεμινάριο” για τους πιο έμπειρους. Tο να διαχειρίζεσαι με φειδώ τα φρένα και το γκάζι, όπως και το να προβλέπεις την εξέλιξη των οδηγικών σεναρίων που εκτυλίσσονται μπροστά σου, προκειμένου να διατηρήσεις την ταχύτητα σου, σε κάνει πολύ καλύτερο οδηγό και είναι και πολύ διασκεδαστικό! Πόσο μάλλον, όταν –θα το ξαναγράψω, δεν πειράζει- το 150ΝΚ δεν πρόκειται να δυσφορήσει όσο και αν το πιέσεις, αφού άνετα θα “σήκωνε” κινητήρα 250 κ.εκ και βάλε!

Mπήκα λοιπόν σε αυτή την νοοτροπία και όταν μετά το πέρας της δοκιμής επέστρεψα την μοτοσυκλέτα στην αντιπροσωπεία, μου έλειψε αρκετά αυτή η αίσθηση της οδήγησης. Την  επόμενη, όταν καβάλησα την προσωπική μου μοτοσυκλέτα 650 κ.εκ., μου φάνηκε αδικαιολόγητα βαριά και τρομερά δυσκίνητη, έπρεπε λοιπόν να “επαναπρογραμματιστώ” στα νέα δεδομένα. Δεν μου άρεσε η διαδικασία.  Ποιος θα περίμενε ότι μοτοσυκλέτα 150 κ.εκ. και 14 ίππων θα δημιουργούσε “στερητικό σύνδρομο”; Και όμως!

cf moto 150nk 24

Αν όλα αυτά σας ακούγονται καλά (και είναι όντως καλά), ορίστε και κάτι ακόμα καλύτερο, η τιμή του 150ΝΚ, είναι 2.490 ευρώ “φουλ κομπλέ”, με τέλη ταξινόμησης και τα “πάντα όλα”, δηλαδή “πάρε το κλειδί και καλοτάξιδο”. Tα χρήματα αυτά τα αξίζει μέχρι τελευταίου cent και προτείνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά σε νέους οδηγούς. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “άλλα” και αυτό είναι ο κυβισμός του κινητήρα, που ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικό το μοντέλο, στους κατόχους Α1 διπλώματος (επιτρέπεται να οδηγούν μοντέλα μέχρι 125 κ.εκ.). Δηλαδή η ομάδα αναβατών για τους οποίους το 150ΝΚ είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα τους, αποκλείεται βάση νόμου. Από την άλλη, οι κάτοχοι Α2 διπλώματος, έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του επίσης εξαιρετικού 250ΝΚ, οπότε το “μικρό” κινδυνεύει να μείνει στα “αζήτητα” και είναι πραγματικά κρίμα!

Όπως και να έχει πάντως, με τέτοια τιμή, το 150ΝΚ μπαίνει απέναντι από παπιά και από scooter αντίστοιχου κυβισμού και το πλεονέκτημα που προτάσσει απέναντι στην πρακτικότητα αυτών, είναι ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα και μάλιστα καλή, παρά τα “μόλις” 150 κ.εκ. της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Kατασκευαστής

CF MOTO 

Μοντέλο

150NK 

Αντιπρόσωπος

Motostuff

Τιμή

2.490

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4Τ, 1Κ, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 2β/Κ

Κυβισμός (cc)

149,4

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

57 Χ 58,6

Συμπίεση (:1) 

10,5:1

Τροφοδοσία 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής 

1 σε  1

Λίπανση 

Υγρό κάρτερ - αντλία λαδιού

Εκκίνηση 

Μίζα

Συμπλέκτης 

Υγρός πολύδισκος - μηχανικός 

Μετάδοση

6 σχέσεων με αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος  

Ατσάλινο χωροδικτύωμα 

Μεταξόνιο (mm)

1.360

Ύψος σέλας (mm)

775

Μήκος (mm)

2.025

Πλάτος (mm)

770

Ύψος (mm)

1.070

Βάρος (πλήρες, kg)  

150

Ρεζερβουάρ (lt.) 

10

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 

Πίσω 

Μονό αμορτισέρ, χωρίς μοχλικό 

   

Ελαστικά

 

Μπροστά

110/80-17''

Πίσω 

130/70-17''

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος διαμέτρου 292mm, διπίστονη ακτινικής έδρασης δαγκάνα,  ABS

Φρένα

Δίσκος 220mm, μονοπίστονη δαγκάνα, ABS 

   

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 

14,3 / 9.000

Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 

1,2 / 6.800

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 15:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - CF MOTO 250NK 2019 TEST – CFMOTO 400NK »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon