.
Κατηγορία CFMOTO
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 09:11

TEST - CF MOTO 250NK 2019

Η 250NK, η γυμνή μοτοσυκλέτα της CF MOTO αποτελεί έναν μεγάλο “μικρό” πειρασμό στα 250 κυβικά συγκεντρώνοντας εξαιρετικά value for money στοιχεία που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

H ελληνική αντιπροσωπεία της CF MOTO άλλαξε χέρια και εκπροσωπείται πλέον από την Motostuff (Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου 1, Θέση Πέτα). Αυτός ήταν και  ο λόγος που βρέθηκα στη σέλα της 250NK για να γνωρίζω μια έκπληξη που ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ.

Με τιμή μικρού... scooter!

Τρεις χιλιάδες διακόσια ενενήντα ευρώ. Μόλις. Αυτά είναι τα χρήματα που πρέπει να δώσετε για να κάνετε δική σας την 250NK. Κοιτάζοντας την μοτοσυκλέτα της CF Moto από απόσταση μοιάζουν εντυπωσιακά λίγα και το ίδιο ισχύει και όταν βρεθείς κοντά της. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται στα καλά επίπεδα για την κατηγορία και απλά δεν έχει σχέση με τα χρήματα που καλείσαι να αποχωριστείς. Πολύ καλή ποιότητα βαφής στα μεταλλικά μέρη, σωστά τοποθετημένα πλαστικά με πολύ καλό φινίρισμα που δεν τρίζουν και δεν συντονίζουν, σωστές ανοχές. Το μόνο που βλέπω είναι  λίγο περισσότερο υλικό στις μεταλλικές κολλήσεις του πλαισίου από όσο θα ήθελα, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαλάσει την ποιοτική εικόνα της μοτοσυκλέτας. Εδώ δεν σε αφήνει να παραπονεθείς για την αισθητική της, η οποία σε γενικές γραμμές σκίζει, με αυτό θα ασχολείσαι;

cf moto nk250 2019 test bikeit 24

Σχεδίαση με υπογραφή

Για την άκρως μοντέρνα και επιθετική εικόνα του 250NK υπεύθυνος είναι ο γνωστός σχεδιαστικός οίκος KISKA, με την χαρακτηριστική ταυτότητα στις γραμμές που δίνει στις δίτροχες δημιουργίες του. Αυτές τις γραμμές τις έχουμε γνωρίσει φυσικά και στις μοτοσυκλέτες της KTM. Η 250NK στέκεται εξαιρετικά σαν σύνολο στο μάτι. Αυτό που μου αρέσει όμως περισσότερο από όλα είναι η σχεδίαση της ουράς με τα “ανοίγματα” πίσω από τη σέλα του αναβάτη.

cf moto nk250 2019 test bikeit 12

Το πλαίσιο χωροδικτύωμα προσθέτει τους δικούς του πόντους που είναι ακόμη περισσότεροι στο έντονο χρώμα της μοτοσυκλέτα της δοκιμής, ενώ το ίδιο συνεισφέρει και το ατσάλινο ψαλίδι που ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο. Το σεβαστών διαστάσεων ανεστραμμένο πιρούνι αλλά και η ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα δίνουν τον δικό τους σπορ τόνο και προϊδεάζουν για την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, όπως και οι ζάντες με τα πέντε “διπλά” μπράτσα με την NK250 να στέκεται περήφανη σε κάθε οπτική σύγκριση απέναντι σε οτιδήποτε άλλο έχει να επιδείξει σχεδιαστικά η συγκεκριμένη κατηγορία. Βοηθούν βλέπετε και τα full LED φώτα. Η CF MOTO έχει πιάσει τον σχεδιαστικό παλμό της αγοράς και η 250NK είναι η καλύτερη απόδειξη.

Εργονομία για όλα

Περνάς το πόδι σου πάνω από τη σέλα, κάθεσαι και αμέσως διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα εξαιρετικό “εργαλείο” για την καθημερινότητά σου. Η NK250 προσφέρει μια θέση οδήγησης που ταιριάζει άριστα στο αστικό περιβάλλον χωρίς να σε περιορίζει όμως στην οδήγηση και εκτός των τειχών. Ο κορμός στέκεται όρθιος και τα χέρια φτάνουν στο σχετικά ψηλά τοποθετημένο τιμόνι δίχως κόπο με το τελευταίο να δίνει παράλληλα και πολύ καλό μοχλό. Τα γόνατα δεν σχηματίζουν περίεργες γωνίες ακόμη και αν ξεπερνάς τα 1,8 μ. με αποτέλεσμα να υιοθετείς μια φυσική στάση κατά την οδήγηση που παρέχει παράλληλα έλεγχο σε χαμηλές αλλά και υψηλές ταχύτητες.

cf moto nk250 2019 test bikeit 9

Στις σωστές θέσεις βρίσκονται και τα χειριστήρια του τιμονιού. Τα πολύ λίγα λεπτά εξοικείωσης που είναι απαραίτητα για να συνηθίσει κανείς τη διάταξή τους δεν ξεφεύγουν από τον καλό μέσο όρο στα δίτροχα, με μόνη εξαίρεση την τοποθέτηση του κουμπιού της δυνατής κόρνας που βρίσκεται πιο μακριά από τον αντίχειρα από όσο θα επιθυμούσα. Οι μανέτες, τέλος, δεν ρυθμίζονται αλλά για τα δικά μου μακριά δάκτυλα βρίσκονται στη σωστή θέση και δείχνουν ότι δεν θα προβληματίσουν ούτε και εκείνους με κοντύτερα άκρα.

cf moto nk250 2019 test bikeit 7

Σε καλομαθαίνει

Το κλειδί γυρνάει στον κεντρικό διακόπτη και η μοτοσυκλέτα της CF MOTO διαψεύδει για άλλη μια φορά την τιμή της αφού μπροστά σου βλέπεις μια έγχρωμη TFT οθόνη με προσεγμένα γραφικά και όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστείς. Ρολόι, δείκτης βενζίνης και θερμοκρασίας κινητήρα, βολτόμετρο, στροφόμετρο, ταχύμετρο, μερικός χιλιομετρητής. Δεν τα λες και λίγα και έχεις μάλιστα στη διάθεσή σου και δύο τρόπους παρουσίασης “Rain” και “Sport”. Όχι μόνο αυτό αλλά μπορείς να ρυθμίσεις χειροκίνητα την ένταση της φωτεινότητας, ενώ η οθόνη αλλάζει το φόντο από λευκό σε μαύρο ανάλογα με τα επίπεδα φωτισμού του περιβάλλοντος! Είπατε κάτι; Αν ναι, σκέψου ξανά την τιμή. Βάλε επίσης σε αυτή τα full LED φώτα, το ανεστραμμένο πιρούνι και την ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα που έχει και συνέχεια...

Πολιτισμός και επιδόσεις

Η 250ΝΚ χρησιμοποιεί για την κίνηση της έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με τέσσερις βαλβίδες στον κύλινδρο και δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Στα χαρτιά η ισχύς του ανέρχεται στους 26,5 ίππους και η ροπή στα 2,2 κιλά στις 9.000 και 7.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Το δυναμόμετρο της Power House έδειξε 22,1 ίππους, οι οποίοι γίνονται αισθητοί και στο δρόμο και κάθε άλλο παρά απογοητεύουν με τις επιδόσεις που προσφέρουν στη μοτοσυκλέτα που ζυγίζει πλήρης υγρών 151 κιλά. Η λειτουργία είναι πολιτισμένη και το μοτέρ νιώθει πολύ άνετα να το στροφάρεις και να φτάνεις μέχρι και το όριο. Οι σχέσεις του κιβωτίου, με το σαφές αλλά με ελαφρώς μεγάλες διαδρομές λεβιέ, έχουν παράλληλα σωστή κλιμάκωση για άνετη και οικονομική μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον και ρίχνουν τις στροφές όσο χρειάζεται για να αισθάνεσαι ότι ο κινητήρας δεν “ζορίζεται” ούτε στον αυτοκινητόδρομο. Η τελική αγγίζει τα 146 χλμ./ώρα στο κοντέρ με την CF Moto να ανακοινώνει επίσημα τα 128 χλμ./ώρα. Κάτι μου λέει όμως ότι η πραγματική τιμής μάλλον είναι ελαφρώς πάνω από αυτό το νούμερο κρίνοντας από τον ρυθμό που προσπερνάς αυτοκίνητα στη σέλα της 250NK.

cf moto nk250 2019 test bikeit 30

Το επιβραδυντικό έργο έχει αναλάβει μια δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης της J.Juan με δύο έμβολα με την διάμετρο του δίσκου να φτάνει στα 300 χλστ. Πίσω η δαγκάνα είναι μονοπίστονη και ο δίσκος 250 χλστ. με την συνεργασία να χαρακτηρίζεται από δύναμη που έρχεται κάπως απότομα. Συνολικά τα φρένα έχουν τη δύναμη που χρειάζεται για να φρενάρουν με ασφάλεια τη μοτοσυκλέτα της CF MOTO με την προοδευτικότητα να χαρακτηρίζει το εμπρός, από το οποίο ωστόσο λείπει επίσης ένα κομμάτι από την αίσθηση. Το κακό είναι μικρό αφού ο αναβάτης το συνηθίζει γρήγορα, ενώ όταν έρθει το μπλοκάρισμα, κάτι που γίνεται πολύ δύσκολα, η λειτουργία του σύγχρονου ABS δεν αφήνει παράπονο για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της 250NK με την ενεργοποίησή του να γίνεται τη σωστή στιγμή.

cf moto nk250 2019 test bikeit 5

Τα καταφέρνει παντού

Πολιτισμένο, ταχύ και “ορεξάτο”. Με αυτές τις τρεις λέξεις μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς την μοτοσυκλέτα της CF Moto και να πέσει μέσα αφού η εντυπωσιακή εικόνα που παρουσιάζει σταματημένη την συνοδεύει και στον δρόμο . Η 250NK φτιάχτηκε για να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εντός των τειχών της πόλης και η CF Moto την εφοδίασε με όλα τα απαραίτητα όπλα για να το κάνει αυτό με επιτυχία. Αν προτιμάτε τις μοτοσυκλέτες έναντι των scooter για κίνηση στο αστικό περιβάλλον τότε θα είναι πραγματικά  έγκλημα να παραβλέψετε την πρόταση της κινέζικης εταιρίας που τα έχει όλα και συμφέρει με το παραπάνω.

cf moto nk250 2019 test bikeit 26

Η άνετη θέση οδήγησης μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της όλη την ημέρα αν της ζητηθεί αφού το σχήμα της σέλας που ταιριάζει σε ψηλούς και κοντούς διατηρεί τα μαλακά σας μόρια φρέσκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η 250ΝΚ δίνει αίσθηση σιγουριάς στο δρόμο και συνδυάζει ένα καλοζυγισμένο και στιβαρό πλαίσιο με μεγάλο κόψιμο στο τιμόνι για άνετες μανούβρες και ελιγμούς ακόμη και εκεί που τα πράγματα στενεύουν με το παραπάνω. Η μανέτα του συμπλέκτη είναι παράλληλα σούπερ μαλακή και προοδευτική στο άφημα  και διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το πλαίσιο χωροδικτύωμα που δεν είναι εκεί μόνο για το φαίνεσθαι και τα μόνο 1.360 χλστ. του μεταξονίου ανάγουν την 250NK σε ένα αιλουροειδές εξ Ανατολών που ελίσσεται με χαρακτηριστική άνεση και την ίδια στιγμή μπορεί να κινηθεί με σίγουρο πάτημα και στις υψηλότερες ταχύτητες. Οι στροφές μόνο εμπόδιο δεν αποτελούν στη σχέση στοργής που θα αναπτύσσεται γοργά, η αλήθεια είναι όμως ότι για να εκμεταλλευτείς τα χαρίσματα της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να αλλάξεις τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης με κάτι πιο ποιοτικό αφού δεν τα πάνε πολύ καλά στην ελληνική άσφαλτο. Οι αναρτήσεις από την άλλη δεν προβληματίζονται. Απορροφούν τις ανωμαλίες χωρίς να χαρακτηρίζονται μαλακές και αυτό τις κάνει αποδοτικές και όταν ο ρυθμός ανέβει.

cf moto nk250 2019 test bikeit 31

Στην σέλα της 250NK οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου βρίσκονται εντός του μενού καθώς κινείται άνετα με 130 χλμ./ώρα στο κοντέρ χωρίς να κουράζεται ο αναβάτης και παρά την όρθια θέση οδήγησης, με την ταχύτητα κίνησης να μειώνεται ελαφρώς με δεύτερο άτομο στη σέλα χωρίς όμως να γίνεται σε καμία περίπτωση απαγορευτική για ασφαλή μετακίνηση και στον αυτοκινητόδρομο.

Ολοκληρωμένη, με τιμή που βγάζει μάτια

Είναι κάτι που δεν έχει η 250NK; Σε αυτήν τη τιμή όχι. Είναι κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να έχει η μοτοσυκλέτα της CF Moto;Αν ζητούσαμε κάτι παραπάνω θα ήμασταν πλεονέκτες και οι απαιτήσεις μας θα ήταν ουτοπικές. Στα 3.290 ευρώ πραγματικά δεν μπορείς να ζητάς παραπάνω, ειδικά από τη στιγμή που η εικόνα της μοτοσυκλέτας, η ποιότητά αλλά και ο ώριμος και μεστός χαρακτήρας της στο δρόμο, σου δείχνουν ότι καθένα από αυτά τα ευρώ που καλείσαι να δώσεις το παίρνεις πίσω και με το παραπάνω. Η 250NK όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει κάτι ακόμη και από προτάσεις με υψηλότερο κόστος, αλλά σε αυτή την κατηγορία τιμής βάζει τα γυαλιά στον όποιο ανταγωνισμό με το συνολικό πακέτο που προσφέρει. Αποτελεί ιδανική πρόταση ως δεύτερη μοτοσυκλέτα για αστική χρήση, μπορεί να παίξει άνετα το ρόλο της “μίας και μοναδικής”, με έμφαση φυσικά στην αστική χρήση, ενώ η προσεγμένη σχεδίασή της την κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια μικρών και μεγάλων αφού και μοντέρνα είναι και δεν φτάνει στα άκρα. Τι περιμένετε λοιπόν; Πηγαίνετε να την γνωρίσετε από κοντά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάσετε.

Κατασκευαστής CF MOTO 
Μοντέλο 250NK 
Αντιπρόσωπος Motostuff
Τιμή 3.290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 249
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 Χ 61,2
Συμπίεση (:1)  11,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ - αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος - μηχανικός 
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα 
Μεταξόνιο (mm) 1.360
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 1.990
Πλάτος (mm) 780
Ύψος (mm) 1.070
Βάρος (πλήρες, kg)   151
Ρεζερβουάρ (lt.)  12,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, χωρίς μοχλικό 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17''
Πίσω  140/60-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm, διπίστονη ακτινικής έδρασης δαγκάνα,  ABS
Φρένα Δίσκος 250mm, μονοπίτσονη δαγκάνα, ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  26,5/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  2,2/7.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 14:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - CFMOTO 150NK 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon