.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 12:51

TEST - Aprilia Tuono V4 1100 Factory 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η γκάμα Tuono της Aprilia να συμπληρώθηκε από τα Tuono 125 & Tuono 660, όμως στην κορυφή της οικογένειας παραμένει πάντα το Tuono V4 1100 Factory. Μια συγκλονιστική Streetfighter μοτοσυκλέτα που βασίζεται στη Superbike RSV4, εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής και ότι καλύτερο υπάρχει σε εξαρτήματα και περιφερειακά.

Το Tuono V4 1100 Factory διαφέρει από τη βασική έκδοση V4 1100 κυρίως όσον αφορά στον εξοπλισμό με την top έκδοση να χρησιμοποιεί Pirelli Diablo Supercorsa ελαστικά, με φαρδύτερη πίσω διάσταση 200/55, σφυρήλατες ζάντες και ηλεκτρονικές ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins, αντί για συμβατικές. Διαφορετική είναι και η εργονομία, προσανατολισμένη σε σπορ χρήση στο Factory και στην άνεση στη βασική έκδοση, διαφορετικά είναι και τα χρώματα -πιο “σοβαρά” στην απλή έκδοση, πιο αγωνιστικά στη Factory.

Για το 2021, το Tuono V4 1100 Factory έρχεται σε νέα χρώματα και γραφικά, ενώ οι αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο είναι λίγες και εστιάζουν περισσότερο στην εναρμόνιση της μοτοσυκλέτας με τις Euro 5 προδιαγραφές.

Οι διαφορές μεταξύ 2020-2021

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00012

Στα μπροστινά φώτα βρίσκουμε τη γνωστή τριπλέτα των sport μοτοσυκλετών του Noale, ενώ έχουμε και DRL LED φώτα. Όλα τα φωτιστικά σώματα του Factory είναι LED, συμπεριλαμβανομένων και των φλας, που έχουν και αυτόματη ακύρωση. Σημειώστε επίσης πως η μοτοσυκλέτα έχει και ένα ζευγάρι φώτων για το εσωτερικό της στροφής (bending lights τα αποκαλεί η Aprilia), για καλύτερη ορατότητα όταν στρίβετε το βράδυ.

Νέο για το 2021 είναι το ρεζερβουάρ, που ναι μεν έχει την ίδια χωρητικότητα με πριν (18.5 λίτρα), έχει όμως παράλληλα και νέο design, πιο λεπτό στα πλάγια για να “κουμπώνει” καλύτερα ο αναβάτης στα πόδια, και για να προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στα χέρια του στο φρενάρισμα, κρατώντας τον περισσότερο ξεκούραστο.

Νέα είναι και η σέλα, πιο μακριά και πιο άνετη από πριν, καλύτερη για ψηλότερους αναβάτες.

Αναρτήσεις, φρένα και πλαίσιο παραμένουν ως είχαν, όμως νέο είναι το ψαλίδι, με την ενισχυτική γέφυρα από κάτω αυτή τη φορά και όχι από πάνω, για να χαμηλώσει περαιτέρω το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.

Την ίδια στιγμή είναι απλούστερο στην κατασκευή από προηγουμένως, αποτελούμενο μόνο από 3 κολλημένα κομμάτια αντί για 7, ενώ χάρη στα μακρύτερα μπράτσα της γέφυρας, η ακαμψία του έχει αυξηθεί κατά 48% κοντά στο κέντρο του τροχού, βελτιώνοντας έτσι την πρόσφυση.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα παραμένουν κορυφαία και χωρίς αλλαγές για το 2021. Ας τα δούμε.

Ηλεκτρονική πανδαισία

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00011

Στάνταρ στην έκδοση Factory είναι οι αναρτήσεις της Ohlins (Nix ανάποδο πιρούνι και ΤΤΧ αμορτισέρ πίσω) με ηλεκτρονική λειτουργία EC 2.0, για βέλτιστες ρυθμίσεις σε όλα τα οδοστρώματα και τις συνθήκες, δίχως να πιάσει κατσαβίδι στο χέρι ο αναβάτης.

Οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από το menu της οθόνης και τα κουμπιά στο τιμόνι, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει και manual (αντί για ημιενεργητικό) mode, αν έτσι θέλει.

Τρεις χάρτες (Α1, Α2 και Α3) αλλάζουν τη λειτουργία των αναρτήσεων. Ο πρώτος έχει σχεδιαστεί για χρήση με slick ελαστικά, ο δεύτερος για ελαστικά δρόμου και πίστες με ανωμαλίες στο οδόστρωμα και ο τρίτος για τον δρόμο, προσανατολισμένος περισσότερο στην άνεση.

Όσον αφορά στο Manual Mode, η μοτοσυκλέτα έχει 3 επιπλέον χάρτες (Μ1, Μ2 και Μ3), που ρυθμίζουν διαφορετικά τις αναρτήσεις δίχως όμως να παρέχουν κατόπιν ημί-ενεργητική λειτουργία.

Ο χρήστης έχει επιπλέον τη δυνατότητα να επέμβει στη λειτουργία των παραπάνω 6 χαρτών, ώστε να ρυθμίσει μικρομετρικά τις αναρτήσεις, φέρνοντας τις επακριβώς στα δικά του γούστα.

Η ηλεκτρονική λειτουργία περιλαμβάνει και το σταμπιλιζατέρ της Ohlins, λειτουργία που επίσης μπορεί να ρυθμίσει ο αναβάτης.

Νέα είναι η έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων 5 ιντσών, με καλύτερα γραφικά και πιο τακτοποιημένο interface.

Και περνάμε στον κινητήρα.

Euro 5 και γενικό ραφινάρισμα

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00005

Έφτασε η ώρα των Euro 5 προδιαγραφών και για το Factory, με την Aprilia να επιλέγει να μην ανεβάσει την ισχύ με κάποιο τρόπο, αν και όπως θα δούμε η μοτοσυκλέτα του 2021 είναι πιο πολύστροφη.

Ο V4 των 65 μοιρών και των 1.077 κ.εκ. διαθέτει για το 2021 ελαφρύτερα και πιο αποδοτικά “καπελότα” βαλβίδων που επιτρέπουν στον κινητήρα να κερδίσει 300 rpm ψηλά, για μέγιστο όριο 12.800 rpm αντί για 12.500 του προηγούμενου μοντέλου.

Νέα είναι η Euro 5 εξάτμιση, ελαφρύτερη και με νέα εντόσθια στο τελικό, ενώ νέα είναι και η ανάφλεξη Magneti Marelli ECU 11MP ECU με 144 ακίδες αντί για 80, που επιτρέπει τη σύνδεση περισσότερων ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ μπορεί να ελέγξει πιο πολύπλοκους αλγόριθμους από πριν, με υπολογιστική δυνατότητα 4 φορές ταχύτερη από το 2020.

Κάπως έτσι ο κινητήρας πλέον πληροί τις αυστηρότερες Euro 5 προδιαγραφές, με τα ονομαστικά νούμερα ιπποδύναμης και ροπής να παραμένουν ίδια, στους 175 hp / 11.350 rpm και στα 12,33 kgm / 9.000 rpm.

Εδώ πρέπει να πούμε πως στο δυναμόμετρο, το νέο Tuono V4 1100 Factory έδειξε 156,81 hp στον τροχό αντί για τους 163,41 hp του μοντέλου του 2019. Μιλάμε για μια μείωση 6,6 hp, που αποδίδουμε τόσο στις Euro 5, όσο και στις μικροδιαφορές μεταξύ μοντέλων της ίδιας χρονιάς. Σημειώστε επίσης πως το δυναμόμετρο στο PowerHouse Engineering άλλαξε πρόσφατα, παράγοντας που επίσης μπορεί να έχει παίξει τον ρόλο του.

Το σημαντικό είναι πως αυτοί οι 156,81 hp αποδίδονται εξαιρετικά γραμμικά, δίχως τρύπες, με ένα ελαφρύ σκαλοπάτι λίγο πριν τη μέση, κάτι που μεταφράζεται σε εξαιρετικά γραμμικές επιδόσεις στον δρόμο.

Αναβαθμισμένη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων APRC

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00009

Η νέα έκδοση της σουίτας ηλεκτρονικών βοηθημάτων της Aprilia κάνει ντεμπούτο το 2021 στα δυο μεγάλα Tuono V4, εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο τους άγρυπνους φρουρούς – σύμμαχους του αναβάτη.

Η APRC συνεργάζεται με μια μονάδα αδρανειακών μετρήσεων IMU 6 αξόνων, που υπολογίζει με μεγάλη ακρίβεια την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας (επιτάχυνση, επιβράδυνση, κλίση στα πλάγια, κλπ.), βελτιστοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία όλων των βοηθημάτων.
Ένα νέο χαρακτηριστικό της APRC του 2021 είναι το ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα ΑΕΒ (Aprilia Engine Brake), που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους χάρτες κινητήρα.

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η νέα APRC:

  • ATC: Aprilia Traction Control, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ρυθμιζόμενο σε 8 επίπεδα και εν κινήσει, δίχως να κλείσεις το γκάζι. Βελτιωμένη απόδοση για το 2021.
  • AWC: Aprilia Wheelie Control, σύστημα ελέγχου σούζας ρυθμιζόμενο σε 5 επίπεδα και εν κινήσει δίχως να κλείσεις το γκάζι, με μεγαλύτερη ακρίβεια λειτουργίας για το 2021.
  • AEM: Aprilia Engine Map, 3 διαφορετικοί χάρτες που αλλάζουν τον χαρακτήρα απόδοσης του κινητήρα.
  • AEB: Aprilia Engine Brake, φρένο κινητήρα ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, λαμβάνει υπόψη του και την κλίση της μοτοσυκλέτας.
  • ALC: Aprilia Launch Control, σύστημα αγωνιστικής εκκίνησης, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα.
  • AQS: Aprilia Quick Shift, ηλεκτρονικές αλλαγές ταχυτήτων δίχως τη χρήση του συμπλέκτη, με νέα στρατηγική. Επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα -ακόμα και με το γκάζι ανοιχτό.
  • APL: Aprilia Pit Limiter, σύστημα περιορισμού ταχύτητας για τα pits, ή για να μην παραβαίνετε τα όρια ταχύτητας στον δρόμο.
  • ACC: Aprilia Cruise Control, για να ταξιδεύετε δίχως να χρειάζεται να κρατάτε το γκάζι ανοιχτό με το χέρι.

Πέρα από τα υπόλοιπα βοηθήματα της σουίτας APRC, το Tuono V4 1100 Factory έρχεται με δικάναλο Cornering ABS 9.1 MP των Bosch / Aprilia στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το παραπάνω σύστημα συνεργάζεται με το σύστημα Aprilia RLM (Rear Liftup Mitigation) που αποτρέπει την ανύψωση του πίσω τροχού σε δυνατό φρενάρισμα.

Το ABS ρυθμίζεται σε 3 επίπεδα, με το πρώτο να απενεργοποιεί το σύστημα στον πίσω τροχό.

Έξι είναι τα Riding Modes που αλλάζουν την απόδοση των Traction Control, Wheelie Control, engine brake, ABS, κ.α..

Τρία για τον δρόμο (Tour, Sport και User, με το τελευταίο να είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο) και τρία για την πίστα (Race, Track 1, Track 2 -τα τελευταία 2 πλήρως παραμετροποιήσιμα).

Η ρύθμιση όλων των παραπάνω γίνεται με νέους εργονομικούς διακόπτες στο τιμόνι, όπου στα αριστερά έχουμε έναν “κύβο” με 3 βελάκια και έξοδο από τα μενού, αλλά και με το χειριστήριο του Cruise Control, και δυο κουμπιά (+ και – για να αλλάζετε γρήγορα ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά).

Στον πίνακα οργάνων ο αναβάτης έχει 2 επιλογές διαρρύθμισης (Road και Track), με τον αισθητήρα εξωτερικού φωτός να αλλάζει αυτόματα το φόντο σε μαύρο ή λευκό για καλύτερη ορατότητα σε όλες τις συνθήκες.

Όσον αφορά στα έξτρα αξεσουάρ, εκεί θα βρείτε και την πλατφόρμα πολυμέσων Aprilia MIA, που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει το smartphone του με τη μοτοσυκλέτα για λειτουργίες τηλεφωνίας, μουσικής, φωνητικού ελέγχου και πλοήγησης. Παράλληλα, η MIA επιτρέπει στον αναβάτη να σώσει διαδρομές και να αναλύσει δεδομένα από τη μοτοσυκλέτα στο app της, με προηγμένες δυνατότητες τηλεμετρίας.

Και μιας και μιλήσαμε για τη ΜΙΑ, ας ρίξουμε και μια ματιά στον κατάλογο των επίσημων αξεσουάρ της Aprilia.

Αξεσουάρ να φάν’ κι οι κότες

Μεταξύ άλλων, στα επίσημα αξεσουάρ για το Tuono V4 1100 Factory περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Τελικό εξάτμισης δρόμου από τιτάνιο της Akrapovic.
  • Αγωνιστικό carbon τελικό εξάτμισης της Akrapovic.
  • Ολόσωμη αγωνιστική εξάτμιση της Akrapovic με carbon τελικό.
  • Αγωνιστικό προστατευτικό μανέτας φρένου.
  • Κάλυμμα βάσεων πινακίδας για αφαίρεση της σε χρήση πίστας.
  • Αεραγωγοί φρένων από carbon.
  • Εξάρτημα για μετατροπή του κιβωτίου σε ανάποδο.
  • Carbon φτερό και προστατευτικά φτέρνας.
  • Carbon ή αλουμινένια βάση εξάτμισης αν αφαιρέσετε τα μαρσπιέ συνπειβάτη.
  • USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών δίπλα στα όργανα.
  • Ρυθμιζόμενα μαρσπιέ από billet αλουμίνιο.
  • Tail-Tidy από ατσάλι.
  • Κουκούλα φύλαξης.
  • Aprilia MIA kit.
  • Πιο άνετη σέλα.
  • Ζελατίνα φέρινγκ μεγαλύτερη και φαρδύτερη κατά 18%.

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00029

Αφού βγάλαμε από τη μέση τα διαδικαστικά της αναβάθμισης του 2021, ας δούμε πώς περάσαμε κατά την εβδομαδιαία συμβίωση μας με τη μοτοσυκλέτα.

Λες και δεν πέρασε μια μέρα από το 2019, όπου και οδηγήσαμε το προηγούμενο μοντέλο. Εξωτερικά οι 2 μοτοσυκλέτες είναι σχεδόν ίδιες, αν εξαιρέσεις τα ελαφρώς διαφορετικά χρώματα. Το μόνο χρώμα που προσφέρεται το Tuono V4 1100 Factory του 2021 είναι το Aprilia Black, όπου έχουμε αποχαιρετίσει το ασημί του προηγούμενου μοντέλου για χάρη του μαύρου, ενώ μαύρη είναι και η σέλα αντί για την κόκκινη του 2020.

Επόμενες και τελευταίες διαφορετικές λεπτομέρειες που μπορεί να ανιχνεύσει κανείς με την πρώτη ματιά είναι το νέο Euro 5 τελικό με το μαύρο καπάκι, η διαφορετική καρίνα, και το νέο ψαλίδι με τη γέφυρα στο κάτω του μέρος.

Ενώ τώρα η μοτοσυκλέτα διαθέτει μαρσπιέ συνεπιβάτη, το κάλυμμα της σέλας πρέπει να αντικατασταθεί από τη σέλα του για να μπορέσετε να πάρετε 2ο άτομο μαζί σας, ενώ στη μορφή της δοκιμής μας, η μοτοσυκλέτα δεν έπαιρνε συνεπιβάτη.

Γυρίζεις το κλειδί στον διακόπτη και θαυμάζεις τη νέα TFT οθόνη οργάνων, με πολύ πιο όμορφη και καθαρή διαμόρφωση ενδείξεων.

Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα κρατά τις προτιμήσεις του αναβάτη και για τις επόμενες βόλτες, κι έτσι δεν χρειαζόταν να απενεργοποιώ κάθε φορά Traction και Wheelie control.

Βάζεις μπροστά και παρά τις Euro 5, το Tuono βρυχάται με δυνατό και απολαυστικό ήχο. Στις χαμηλές στροφές δεν θα σας πάρει τα αυτιά, όμως ψηλότερα η ένταση δυναμώνει και οι οδηγοί των προπορευόμενων οχημάτων κάνουν βιαστικά στο πλάι για να περάσει ο επερχόμενος ιταλικός πύραυλος!

Η πρώτη συνεχίζει να μπαίνει ηχηρά στο κιβώτιο, ενώ η μοτοσυκλέτα έχει γραμμική απόδοση από χαμηλά, αν και στις πολύ χαμηλές στροφές αυτή σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη μιας μοτοσυκλέτας πόλης.

Αν όμως τη συγκρίνετε με μια Superbike, η απόδοση του Factory ακόμα και χαμηλά είναι εξαιρετική, ενώ με λίγη συνδρομή από τον συμπλέκτη δεν θα έχετε πρόβλημα να κάνετε και commuting. Φυσικά υπάρχει commuting και commuting, και αν οι δρόμοι είναι σχετικά ανοιχτοί δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Αν τώρα μπλεχτείτε σε δύσκολο μποτιλιάρισμα, η σκληρή μανέτα του συμπλέκτη, το μικρό κόψιμο τιμονιού, η θερμοκρασία που εκπέμπει ο κινητήρας το καλοκαίρι και η ελαφρώς ακατέργαστη απόδοση του στις πολύ χαμηλές στροφές θα κουράσουν. Η αγάπη όμως τέτοια “πλημμελήματα” δεν τα κοιτά, και αν είστε τυπικός αναβάτης Tuono, μας διαβάζετε αυτή τη στιγμή και γελάτε. Εμείς τα γράφουμε πάντως για να είμαστε ολοκληρωμένοι, αν και η αλήθεια είναι πως α) κανείς δεν θα πάρει το Factory για commuting και β) αυτοί που θα το πάρουν θα κάνουν και commuting και δεν θα χαλαστούν καθόλου γιατί ΞΕΡΟΥΝ για ποιο λόγο το αγόρασαν.

Και ο λόγος αυτός είναι φυσικά οι εκρηκτικές του επιδόσεις σε συνδυασμό με το κορυφαίο πλαίσιο, τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις που απλώνουν ένα μαγικό χαλί κάτω από τις ρόδες της μοτοσυκλέτας απορροφώντας και εξομαλύνοντας όλες τις ανωμαλίες και ταλαντώσεις, και τα φρένα-άγκυρες που σου επιτρέπουν ελεγχόμενα απολαυστικά rolling endo.

Το Tuono V4 1100 Factory αφορά σε όλους όσους θέλουν ένα κορυφαίο Superbike δίχως τα κλιπόν, για συχνότερη χρήση δίχως να τους πιάνει λουμπάγκο μετά από κάποια ώρα παραμονής στη σέλα του, όπως συμβαίνει με κάποια Superbike.

Στην πόλη το Factory χαραμίζεται, αλλά τα καταφέρνει. Στις ελληνικές συνθήκες εκτός πόλης και πάλι χαραμίζεται, όμως μπορεί να “ξεμουδιάσει” και να σου δώσει ένα δείγμα από τις δυνατότητες του. Φυσικά αν θέλουμε να το πάμε με το γράμμα το νόμου, μια μοτοσυκλέτα 175 ίππων με τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 270 χλμ/ώρα στο κοντέρ δεν έχει νόημα ύπαρξης στον δρόμο, καθώς τα 120-130 που είναι το μέγιστο όριο ταχύτητας τα πιάνεις και με σκούτερ.

Τι τα θέλετε όμως, η ζωή είναι γεμάτη αντιθέσεις

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00040

Εκεί που το Tuono αισθάνεται στο στοιχείο του, και θα δώσει την απόλαυση για την οποία έχει σχεδιαστεί, είναι φυσικά σε δρόμο με καλή άσφαλτο και ανοιχτές στροφές, αλλά ακόμα καλύτερα σε κάποια πίστα.

Κορυφαίο κράτημα, αναρτήσεις για φίλημα, φρένα με ιδανική αναλογία δύναμης-προοδευτικότητας, ευελιξία, προβλεψιμότητα, ελεγχόμενη αγριάδα, σούζες στις εξόδους από τις στροφές, μεγάλα όρια κλίσεων, και ομοιογενής συμπεριφορά σε όλους τους τομείς, δημιουργούν μια μοτοσυκλέτα-όνειρο για γρήγορη οδήγηση.

Η ένσταση μας στα πολλά χιλιόμετρα έρχεται από την ανύπαρκτη ζελατίνα, με τον αναβάτη να είναι εντελώς εκτεθειμένος, όσο και να σκύψει. Μια ψηλότερη και φαρδύτερη ζελατίνα, όπως στο “απλό” Tuono μπορεί να κάνει το Factory να χάσει μέρος της αγωνιστικά λιτής του εμφάνισης, θα ανεβάσει όμως την άνεση του αναβάτη κατά πολύ.

Έχοντας τώρα οδηγήσει το προηγούμενο μοντέλο, το μοντέλο του 2021 μου φάνηκε κατά τι πιο μανιτζέβελο, λιγότερο άκαμπτο, πιο εύκολο να στρίψει και να αλλάξει διεύθυνση. Είναι άραγε η προσφορά του ανάποδου ψαλιδιού τόσο μεγάλη; Όπως και να έχει, το Factory του 2021 είναι εξαιρετικά ευέλικτο και έτοιμο να αλλάξει κατεύθυνση “με τη σκέψη”.

Παράλληλα, είναι σταθερότατο μέχρι και τα 270 χλμ/ώρα που είδαμε στο κοντέρ, δίχως την υποψία ταλάντωσης ακόμα και σε καμπές με 220-230 χλμ/ώρα, όσο προσπαθήσαμε!

Αν τώρα ανοίξει κανείς το γκάζι και το κρατήσει ανοιχτό, θα πρέπει να περιμένει πως το λαμπάκι της ρεζέρβας θα ανάψει στα 100 χλμ., με τη μοτοσυκλέτα να ρουφά αχόρταγα το καύσιμο.

Παρόλα αυτά, με συνδυασμό παράνοιας και πιο λογικής χρήσης, η μέση κατανάλωση θα κυμανθεί στα 7-8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ένα άκρως ικανοποιητικό νούμερο για V4 κινητήρα τέτοιας απόδοσης.

Βροντά και αστράφτει

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00017

Εμφάνιση τσεκ, κορυφαία περιφερειακά τσεκ, ήχος τσεκ, all-round χαρακτήρας με κάποιες παραχωρήσεις τσεκ, οδηγική παράνοια όταν ανοίξεις το γκάζι τσεκ, σούζες-endo-drift αν έτσι τη βρίσκετε τσεκ, δυνατότητα να “ντροπιάσετε” πολλούς αναβάτες Superbike στην πίστα τσεκ.

Το Tuono V4 1100 Factory είναι μια από τις πλέον κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας, με όλες τις πισταδόρικες αρετές του Noale, και με δυνατότητα να αποτελέσει τη μοναδική σας μοτοσυκλέτας, διεκπεραιώνοντας τις καθημερινές σας μετακινήσεις, για να σας συγκλονίσει σε κάθε γρήγορη βόλτα μαζί της.

aprilia tuono v4 1100 factory 2021 00019

Εξοπλισμός αναβάτη: Μπουφάν Seventy Degrees SD-JR69, γάντια Seventy Degrees SD-C13, και κράνος Yohe 977 G09 από το Moto Pegasus.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ APRILIA TUONO V4 1100 FACTORY
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ APRILIA HELLAS
ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ) 20.090
ΕΓΓΥΗΣΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ (ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 2)
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, υγρόψυκτος, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ / ΔΙΑΔΡΟΜΗ 81 x 52.3 mm
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.077 cc
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 13.6:1
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ 175 CV (129 kW) στις 11.350 σ.α.λ.
ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ 121 Nm στις 9.000 σ.α.λ.
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Φιλτροκούτι με δυναμικές εισαγωγές μπροστά. 4 σώματα πεταλούδας Marelli 48 χιλ. με 8 μπεκ ψεκασμού και σύστημα διαχείρισης κινητήρα Ride-By-Wire, πολλαπλής χαρτογράφησης
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας. Μοχλός ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα γρήγορης αλλαγής Aprilia Quick Shift electronic system (ΑQS)
ΤΥΠΟΣ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με μηχανικό σύστημα περιορισμένης ολίσθησης
ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αλυσίδα : Σχέση μετάδοσης 42/15
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗΣ Αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων, ηλεκτρονικό σύστημα APRC με ATC (έλεγχος πρόσφυσης), AWC (έλεγχος σούζας), AEB (φρένο κινητήρα), AEM (χαρτογράφηση κινητήρα), ACC (cruise control) ALC (έλεγχος εκκίνησης), Pit limiter (APT). 6 προγράμματα οδήγησης (Road και Track, 3 σταθερά και 3 ρυθμιζόμενα)
ΠΛΑΙΣΙΟ Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα. Διαθέσιμες ρυθμίσεις: θέση και γωνία λαιμού τιμονιού, ύψος κινητήρα, ύψος άξονα ψαλιδιού. Αμορτισέρ τιμονιού Öhlins με ηλεκτρονική διαχείριση Smart EC 2.0
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ Πιρούνι Öhlins NIX με επιφανειακή επίστρωση TIN ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με σύστημα Smart EC 2.0. Διαδρομή τροχού 120 mm.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ Αλουμινένιο ψαλίδι δύο μπράτσων, τεχνολογία μικρού πάχους και χύτευσης. Αμορτισέρ Öhlins με piggy-back, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με σύστημα Smart EC 2.0. Διαδρομή τροχού: 129 mm
ΦΡΕΝΑ Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι ∅ 330 χιλ. Brembo M50 monobloc ακτινικές δαγκάνες με 4 Ø 30 mm αντικριστά έμβολα. Μεταλλικά σωληνάκια υψηλής πίεσης. Ακτινική αντλία. Πίσω: Δίσκος ∅ 220 χιλ., δαγκάνα Brembo με 2 ξεχωριστά έμβολα ∅ 32 χιλ. Αντλία με ενσωματωμένο δοχείο και μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης Bosch 9.1 MP ABS με λειτουργία cornering, ρυθμιζόμενο με 3 χάρτες και εφοδιασμένο με λειτουργία περιορισμού ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation).
ΤΡΟΧΟΙ Από κράμα αλουμινίου. Εμπρός: 3,5’’x17’’ Πίσω: 6’’x17’’
ΕΛΑΣΤΙΚΑ Radial tubeless, εμπρός: 120/70 ZR17 / πίσω: 200/55 ZR17
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Μεταξόνιο : 1450 mm Μήκος : 2070 mm Πλάτος : 810 mm Ύψος σέλας: 837 mm Γωνία κάστερ : 24,8° Ίχνος : 99,9 mm
ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΥΓΡΑ 209 kg (90% καύσιμο)
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΥΠΟΥ Euro 5
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7,20 lt/100 km
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ CO2 170 g/km
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 17,9 lt (4 ρεζέρβα)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 13:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Aprilia Tuono 660 Test - Aprilia Tuono V4 1100 (2022) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon