.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 17:26

Αφιέρωμα - Η μεσαία τάξη των Adventure 2024

Μια από τις πιο καυτές γωνιές της αγοράς γεμίζει με adventure μοτοσυκλέτες με κυβισμούς από 650 ως 950 cc.

Η δημοφιλία των μοτοσυκλετών on-off συνιστά διαχρονική αξία στην Ελλάδα, από τότε που με την περιγραφή αυτή αναφερόμασταν σε μονοκύλινδρα "ψευδοεντούρο". Στην πορεία ήρθαν μεγαλύτερες δικύλινδρες προτάσεις από τους κατασκευαστές, πάνω στις οποίες εδραιώθηκε η σύγχρονη γενιά που πλέον ονομάζουμε adventure και η οποία εξελίχθηκε στη μακράν δημοφιλέστερη σε όλες σχεδόν τις αγορές του κόσμου.

Με τον τεράστιο αριθμό μοντέλων που πια απαρτίζουν την κατηγορία, το σχετικό αφιέρωμα μοιραία έχει σπάσει σε τέσσερα κομμάτια: τα μικρομεσαία μοντέλα έως 500 cc, τα μεγάλα θηρία των 1,000+ κυβικών, την ασφάλτινη πτέρυγα με 17άρες ζάντες, ενώ για τελευταία κρατήσαμε την πολυπληθέστερη γωνιά που απλώνεται πάνω από τα όρια της Α2 με μοντέλα 650 cc και φτάνει ως τις παρυφές των μεγάλων στα 950 cc.

bmw f900 800 family

Σε αυτόν τον μεσαίο χώρο θα συναντήσουμε φέτος πολλά νέα μοντέλα, καθώς η συγκυρία του 2024 έφερε ταυτόχρονες ανανεώσεις δύο ορόσημων της κατηγορίας: BMW F900 GS και Triumph Tiger 900.

Πίσω από αυτές τις πασίγνωστες και δημοφιλέστατες οικογένειες μοντέλων έρχεται ένα νέο κύμα ανταγωνιστών από την Κίνα, καθώς φέτος υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τα QJMOTOR SRT800X, Kove 800X και Voge DS900X.

Eicma/Red

Η Yamaha συνεχίζει να επενδύει στο πετυχημένο Ténéré 700 παρουσιάζοντας δύο ακόμη νέες εκδόσεις που πιάνουν τα δύο άκρα του πεδίου χρήσης της μοτοσυκλέτας. Η Extreme υπόσχεται ακόμη πιο απαιτητικό χώμα και η Explore στήνεται με τονισμένες τις ασφάλτινες δεξιότητές της, ενώ μια σειρά τριών κιτ GYTR υπογραμμίζουν την προσαρμοστικότητα του μοντέλου.

suzuki vstrom800 5

Νέα προσθήκη σημειώνουμε στην οικογένεια των V-Strom 800, καθώς η Suzuki πλαισιώνει την πιο χωμάτινη έκδοση DE που παρουσιάστηκε πέρυσι με ένα νέο μοντέλο που φορά 19ιντση μπροστινή ζάντα και ρίχνει λίγο περισσότερο βάρος στο δεύτερο συνθετικό του adventure touring.

Η Moto Guzzi μπορεί να έχει το νέο Stelvio στην επικεφαλίδα, αλλά και το V85 TT έχει σπουδαία νέα καθώς αναβαθμίστηκε σε πολύ σημαντικούς τομείς, με κυριότερο νέο την προσθήκη αδρανειακών ηλεκτρονκών.

mv agusta lxp orioli 2

Η MV Agusta εμφάνισε επιτέλους το LXP Orioli, την πρώτη συλλεκτική σειρά της adventure μοτοσυκλέτας που πρωτογνωρίσαμε ως Lucky Explorer 9.5 με την οποία κάνει το ντεμπούτο του ο νέος τρικύλινδρος κινητήρας 931 cc της. Πρόκειται για τον πρόλογο της έκδοσης μαζικής παραγωγής που ήδη γνωρίζουμε πως θα ονομάζεται Enduro Veloce, όταν με το καλό μας έρθει, πιθανότατα στη γκάμα του 2025.

Τέλος, στην επικαιρότητα αυτής της κατηγορίας θα συναντήσουμε μια νέα κορυφαία έκδοση Ducati DesertX Rally, τη νέα περιορισμένης παραγωγής KTM 890 Adventure R Rally, καθώς και αρκετές ανανεώσεις στα χρώματα και τον εξοπλισμό μοντέλων που συνεχίζουν από πέρυσι δίχως συνταρακτικές αλλαγές.

Πάμε μια βόλτα με αλφαβητική σειρά σε ό,τι νέο φέρνει το 2024 στις μοτοσυκλέτες περιπέτειας με κινητήρες 650-950 cc.

Aprilia Tuareg 660

Aprilia Tuareg Canyon Sand

Μετά το επιτυχές αγωνιστικό ντεμπούτο της Tuareg στο Transanatolia Rally, η Aprilia μας παρουσιάζει τον νέο χρωματισμό Dakar Podium. Αν και η αφορμή δόθηκε από την αγωνιστική έκδοση που κατέκτησε την τρίτη θέση στον παρθενικό της αυτόν αγώνα το 2023, το νέο χρώμα ποντάρει στη σύνδεση με το Dakar θυμίζοντάς μας το βάθρο που είχε πετύχει η Aprilia στον αγώνα του 2010 όταν το Aprilia RXV 4.5 με αναβάτη τον Francisco “Chaleco” Lopez είχε κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές για να φτάσει στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης, σηματοδοτώντας την τελευταία φορά που μια ιταλική μοτοσυκλέτα ανέβηκε στο βάθρο του θρυλικού αγώνα ράλι.

Παράλληλα, η Aprilia ενσωματώνει δύο ακόμη νέους χρωματισμούς για την Tuareg του 2024, τους Atreides Black και Canyon Sand. Στον πρώτο κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, ενώ ευχάριστη εντύπωση μας κάνει η επιλογή του ονόματος, που μοιάζει με μια ευθεία αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, διασημότερα μέλη της οποίας υπήρξαν δύο αδέλφια απόγονοι του ιδρυτή της, Ατρέα, οι βασιλιάδες των Μυκηνών Αγαμέμνονας και Σπάρτης Μενέλαος.

Στο δεύτερο η μαύρη βάση σπάει με μπεζ στοιχεία στο χρώμα της άμμου, μια ακόμη αναφορά στους αγώνες ράλι.

Στις τρεις νέες βαφές της Tuareg 2024 η Aprilia έχει βάψει κόκκινο το πλαίσιο και έχει προσθέσει την αναγραφή 240 mm στα μπροστινά φτερά ως μια αναφορά στις off-road ικανότητες της μοτοσυκλέτας της, κάτι που υπογραμμίζεται και από τη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού, η οποία εμπλουτίζεται με ένα νέο φίλτρο αέρα ειδικά σχεδιασμένο για αγώνες εκτός δρόμου.

BMW F 900 GS

bmw f900 2

Τρία νέα GS ήρθαν στη ζωή, με τον κυβισμό στο όνομα να παίρνει 50 κυβικά, συστήνοντας μας τα F 800 GS, F 900 GS Adventure και το πλέον ενδιαφέρον ίσως, F 900 GS.

Γιατί μας τραβά πρώτο την προσοχή το F 900 GS; Αρχικά φταίει η νέα εμφάνιση, η οποία όμως καταλήγει και σε βαθιές αλλαγές από τον προκάτοχο. Πόσο βαθιές; Μείον 14 κιλά και συν 10 ίπποι, ας πούμε.

Στα του κινητήρα έχουμε ανέβει από τα 853 στα 895 κ.εκ. με την συνολική ισχύ να φτάνει τους 105 ίππους και την απόδοση να έρχεται με μια πιο φουσκωμένη καμπύλη ροπής – κατά τα λεγόμενα των Βαυαρών πάντα. Στα ηλεκτρονικά του συναντάμε δύο προγράμματα οδήγησης, τα Rain και Road ως στάνταρ, με τα DTC Dynamic Traction Control, ABS Pro και το δυναμικό φως φρένων. Με τα Pro riding modes διαθέσιμα ως προαιρετικό εξοπλισμό εκ του εργοστασίου προστίθενται επιπλέον λειτουργίες οδήγησης, έλεγχος φρένου κινητήρα καθώς και το Dynamic Brake Control DBC.

Πάμε τώρα στους εντυπωσιακούς αριθμούς της... δίαιτας, αφού από το νέο πλαστικό ρεζερβουάρ των 14.5 λίτρων εξοικονομήθηκαν 4.5 κιλά σε σχέση με το προηγούμενο μεταλλικό. Το ανασχεδιασμένο -πιο εντουράδικο- πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας έχασε επίσης 2.5 κιλά. Ε, κάτι και η μπαταρία λιθίου κάτι και το στάνταρ τελικό της Akrapovic, να τα ακόμα -3 περίπου κιλά. Το αποτέλεσμα μετρά πλέον 219 κιλά με το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμο.

Στα του εξοπλισμού έχουμε ανεστραμμένο πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της Showa στη βασική έκδοση, ενώ με το πακέτο Enduro Pro αναβαθμίζεται με αντιτριβική επίστρωση νιτριδίου τιτανίου στα καλάμια, αποστάτες τιμονιού και αλυσίδα μετάδοσης M Endurance. Η ηλεκτρονική ανάρτηση Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) είναι επίσης διαθέσιμη ως προαιρετικός εξοπλισμός.

Οι διαδρομές των αναρτήσεων είναι ικανές να υποστηρίξουν την παντός εδάφους περιπέτεια, με 230 mm μπροστά και 215 πίσω, ενώ οι τροχοί είναι 21 ιντσών ο μπροστινός και 17 ο πίσω.

Στην εμφάνιση η ριζική αλλαγή που είναι… φως φανάρι με μονό προβολέα στο εμπρός φωτιστικό σώμα. Εννοείται πως άπαντες οι φωτισμοί είναι LED, η πληροφορία φτάνει στον αναβάτη μέσω μιας εντυπωσιακής οθόνης 6.5’’ και με τη μοτοσυκλέτα -μεταξύ άλλων- να είναι συμβατή με τα BMW Motorrad Connected Ride Navigator ή το BMW Motorrad Connected Ride Cradle. Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά κομμάτια της μοτοσυκλέτας έχουν επανασχεδιαστεί, με την όλη εργονομία να φωνάζει χώμα.

Το F 900 GS είναι διαθέσιμο σε μαύρο-Blackstorm, κίτρινο-São Paulo και τον GS Trophy χρωματισμό με τους χαρακτηριστικούς λευκούς και μπλε τόνους. Η επίσημη τιμή του για την ελληνική αγορά ξεκινά από τα 14,500 ευρώ.

BMW F 900 GS Adventure

bmw f900 adv 1

Το travel enduro μοντέλο της γερμανικής εταιρείας αναβαθμίζεται σημαντικά, μοιραζόμενο κοινές αρετές με το επίσης νέο F 900 GS. Αρχικά, έχουμε τον ίδιο κινητήρα, ο οποίος έχει ανέβει από τα 853 στα 895 κ.εκ. με τη συνολική ισχύ να φτάνει τους 105 ίππους (+10 από το προηγούμενο) και τα 9 κιλά ροπής.

Κοινό με το F 900 GS του είναι και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Adventure μοντέλου, με τα ίδια προγράμματα οδήγησης, Rain και Road ως στάνταρ, Dynamic Traction Control, ABS Pro και δυναμικό φως φρένων. Και εδώ οι Pro riding modes διατίθενται προαιρετικά με πρόσθετες modes, ρύθμιση φρένου κινητήρα και Dynamic Brake Control.

Συνεχίζοντας στις ομοιότητες, σημειώνουμε το ίδιο ρυθμιζόμενο μπροστινό της Showa που μπορεί να αναβαθμιστεί με το πακέτο Enduro Pro, όπως και στο F 900 GS, ενώ η κορυφαία επιλογή από τη λίστα των έξτρα αφορά στην ηλεκτρονική ανάρτηση Dynamic ESA.

Στον στάνταρ εξοπλισμό του F 900 GS Adventure δε λείπουν τα θερμαινόμενα γκριπ και η αλουμινένια προστατευτική ποδιά για τον κινητήρα, ενώ μια μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο ρεζερβουάρ καυσίμου που εδώ χωρά 21 λίτρα για αχόρταγη αυτονομία.

Εμφανισιακά, το F 900 GS Adventure αλλάζει λιγότερο από το F 900 GS, διατηρώντας το δίδυμο προβολέων μπροστά σε ένα νέο μοτίβο. Καμιά διαφορά δεν εντοπίζουμε επίσης στη νέα οθόνη 6.5’’ με συνδεσιμότητα.

Το νέο F 900 GS Adventure διατίθεται σε μαύρο-Blackstorm και στη Ride Pro εκδοχή του σε ματ λευκό «αλουμινίου», με τιμή που στη χώρα μας ξεκινά από τα 15,600 ευρώ.

BMW F 800 GS

bmw F800GS

Με το νέο F 800 GS η BMW ολοκληρώνει την οικογένεια με ένα μοντέλο που αποδίδει λίγο πιο ήπια και κοιτά καλύτερα την ασφάλτινη χρήση με 19άρι μπροστινό.

Ο κινητήρας είναι μεν ίδιος των 895 κ.εκ. με τα F 900 GS/ F 900 GS Adventure, αποδίδει όμως χαμηλότερη μέγιστη ισχύ 87 έναντι 105 ίππων.

Το F 800 GS μοιράζεται τα ίδια ηλεκτρονικά με τα ισχυρότερα αδέλφια του, την οθόνη 6.5 ιντών με συνδεσιμότητα, καθώς και την προαιρετική δυνατότητα αναβάθμισης με τις Pro riding modes και την ηλεκτρονική ανάρτηση Dynamic ESA.

Ένα σημείο που εξαρχής διαφοροποιεί το F 800 GS από τα 900αρια μοντέλα είναι οι αναρτήσεις, καθώς εδώ έχουμε ένα συμβατικό πιρούνι χωρίς ρυθμίσεις και ένα αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς.

Το F 800 GS έρχεται με χούφτες και θερμαινόμενα γκριπ στον στάνταρ εξοπλισμό, φορά τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, ενώ σταματά στη ζυγαριά δείχνει 227 κιλά με όλα ου τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του 15λιτρου δοχείου βενίνης.

Μας έρχεται σε λευκό, μπλε και μαύρο, με τιμή που στη χώρα μας ξεκινά από €11,690.

Ducati Multistrada V2S

ducati multi v2s

Η πολυτελέστερη S έκδοση του μικρότερου μοντέλου Multistrada αποκτά έναν νέο χρωματισμό που βασίζεται στο μαύρο χρώμα, Thrilling Black, σε συνδυασμό με γκρίζο Street Grey και αρκετές λεπτομέρειες στο γνωστό και μη εξαιρετέο Ducati Red.

Τις καυτές αυτές πινελιές συναντάμε στα νέα γραφικά στα πλαϊνά του ψυγείου, στις εσωτερικές επιφάνειες των αεραγωγών στο ρύγχος και κυρίως στις κατακόκκινες ζάντες.

Το Multistrada V2S συνεχίζει στο 2024 με τον δικύλινδρο V Testastretta 11° των 937 cc, 113 hp και 10 kgm, δίχως άλλες αλλαγές σε αυτόν ή στο βασικό πακέτο της μοτοσυκλέτας. Το οποίο χαρακτηρίζεται από μια πληρέστατη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων (4 Riding Modes, Cornering ABS, Vehicle Hold Control, Ducati Traction Control, Ducati Brake Light) όπως και το βασικό μοντέλο V2.

Επιπλέον η έκδοση V2S φορά στο στάνταρ πακέτο και Cruise Control, Ducati Quick Shift Up & Down καθώς και μια έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών TFT.

Η λιανική τιμή της έκδοσης Multistrada V2S στην Ελλάδα ξεκινά από τα €19,900.

Ducati DesertX Rally

ducati desertx rally 1

Με μια πρώτη ματιά, η αντίστοιχα πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι το ψηλό φτερό εμπρός αλλά και ο νέος χρωματισμός που παίρνει έμπνευση από τα αγωνιστικά χρώματα της μοτοσυκλέτας που ξεχώρισε στο Erzbergrodeo 2023, στα χέρια του Antoine Meo. Βέβαια, οι αλλαγές συνεχίζονται ακόμα και αν δεν είναι άμεσα ορατές.

Έτσι, άλλες και αποκλειστικά για τη Rally έκδοση είναι οι αναρτήσεις, με το πιρούνι 48 mm της KYB με διαδρομή 250 mm, αντιτριβική επίστρωση Kashima και ρυθμίσεις αποσβέσεων συμπίεσης και επαναφοράς. Αντίστοιχα πίσω και πάλι η KYB φέρνει διαδρομή στα 240 mm με ρυθμίσεις για αργή-γρήγορη απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατρίου. Κάπως έτσι, η μοτοσυκλέτα απέχει και 280 mm από το έδαφος.

Τη σταθερότητα και του τιμονιού σε κάθε λογής περιπλανήσεις εξασφαλίζει Ohlins με ένα σταμπιλιζατέρ.

Διαφοροποιημένη είναι η έδραση του αλουμινένιου ψαλιδιού, ενώ συναντάμε ακόμα κατεργασμένο αλουμίνιο σε τιμονόπλακες, ποδόφρενο και μοχλό ταχυτήτων καθώς και στα κέντρα των τροχών, οι οποίοι πλέον έχουν και ανθρακονημάτινες ακτίνες μαζί με τις ατσάλινες.

Κατά τα άλλα, το σύνολο παραμένει γνώριμο και αισθητικά αλλά και μηχανικά, με τον γνωστό Testastretta 11° κινητήρα στα 937 κ.εκ., με τους 110 ίππους στις 9.250 στροφές και τα 9,5 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές.

Η χαλιναγώγηση του γίνεται μέσα από μια πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που περιλαμβάνουν 6 οδηγικά Modes (Sport, Touring, Urban, Wet, Enduro, Rally), 4 επιλογές ισχύος με 3 επίπεδα απόδοσης έκαστη, ρυθμιζόμενο cornering ABS, έλεγχο πρόσφυσης, σούζας, φρένου κινητήρα και cruise control.

Ακόμα, το παρών δίνει το quickshifter δύο δρόμων, ενώ όλη η πληροφορία καταλήγει στον αναβάτη μέσω μιας TFT 5 ιντσών η οποία υποστηρίζει και πλοήγηση turn-by-turn.

To Ducati DesertX Rally είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2024 με αρχική τιμή €24,800.

Husqvarna Norden 901

husqvarna norden 901 3

Το πιο ταξιδιάρικο alter ego του KTM 890 Adventure, μηχανικά και εξοπλιστικά έρχεται σχεδόν αυτούσιο για το 2024 με πρώτη πρόδηλη αλλαγή το νέο γκρι και κίτρινο χρώμα. Δεύτερη ορατή αλλαγή για το νέο Norden, είναι η διαφοροποιημένη εξάτμιση, που έρχεται στο όνομα των προδιαγραφών του Euro5+.

Οι υπόλοιπες βελτιώσεις έρχονται… υποδόρια, όπως η νέα θύρα USB, τα νέα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου και συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του αναβάτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και το traction control που διαθέτει πλέον την επιλογή Explorer Mode που παρέχει πρόσβαση σε 10 διαφορετικά επίπεδα ολίσθησης του πίσω τροχού.

Τα παραπάνω συνοδεύονται μεταξύ άλλων από το Cornering ABS της Bosch, με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όπως προείπαμε να παραμένει γνώριμη. Υπενθυμίζουμε πως το Norden ζωντανεύει από ένα κινητήρα 889 κ.εκ. με μέγιστη ισχύ 105 ίππων και ροπή 10,2 κιλών.

Η ρυθμιζόμενη ανάρτηση Apex της WP παρέχει εξαιρετική άνεση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, με τη μοτοσυκλέτα να διαθέτει επίσης τέσσερις επιλογές οδήγησης (Street, Rain, Offroad, προαιρετικά Explorer) γκάζι Ride-by-wire με ρυθμιζόμενη απόκριση (στη λειτουργία Explorer), Quickshifter, συμπλέκτη PASC Slipper κ.ά.

Το ανανεωμένο Norden 901 του 2024 κοστολογείται από €16,690 στην Ελλάδα.

Kove 800X / Pro / Rally

kove 800x 3

Σε τρεις εκδόσεις θα κάνει σεφτέ στην Ευρώπη η πολυαναμενόμενη adventure της Kove που εντυπωσιάζει με ένα συγκεκριμένο αριθμό από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Η εμφάνιση της Kove στην περσινή EICMA προκάλεσε ενδιαφέρον προερχόμενη από μια σχετικά νέα εταιρεία, εν πολλοίς άγνωστη στο δυτικό κοινό και η οποία λίγες εβδομάδες μετά την ιταλική έκθεση θα πήγαινε στο Ντακάρ με μια δική της μοτοσυκλέτα.

Η δε πρωτότυπη adventure 800X που εμφάνισε έμοιαζε εκ πρώτης όψεως ως απλώς άλλη μια άφιξη στην κατηγορία με τα προβλεπόμενα, δηλαδή δικύλινδρο σε σειρά 799 cc με 95 hp, μα λίγη περισσότερη μελέτη στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας γούρλωνε τα μάτια όταν έφτανες στις διαστάσεις: το υγρό βάρος 190 κιλών είναι ένα όνειρο ακόμη και για Α2 μοτοσυκλέτες.

Πέρυσι το ενδιαφέρον μας για την Kove ήταν λίγο-πολύ ακαδημαϊκό καθώς, πέραν της δεδηλωμένης πρόθεσης να έρθει στην Ευρώπη, η μοτοσυκλέτα ήταν πρωτότυπη και η εταιρεία δεν είχε αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Έναν χρόνο αργότερα όμως μετράμε αντίστροφα για την ενεργοποίησή της στη χώρα μας υπό τη Γκοργκόλης Α.Ε. με την είσοδο του 2024 και το 800Χ αποκτά εντελώς άλλη οπτική, απτή και κοντινή.

Στο Μιλάνο λοιπόν η Kove επέστρεψε με σαφώς μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη γκάμα από πέρυσι, με το 800Χ να πρωταγωνιστεί σε τρεις εκδόσεις. Σε όλες φιγουράρει ο υγρόψυκτος παράλληλος δικύλινδρος με στρόφαλο χρονισμένο στις 270 μοίρες, δύο εκκεντροφόρους και τετραβάλβιδες κεφαλές, με ονομαστική απόδοση 95.2 hp στις 9,000 rpm και 8.2 kgm στις 7,500 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου και μονόδρομου συμπλέκτη.

Η βασική έκδοση ονομάζεται 800X, φορά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Yu-An με ανεστραμμένο πιρούνι και ένα αμορτισέρ, αμφότερα με διαδρομές 210 mm, και φρενάρει με δύο διπίστονες δαγκάνες της Hangte σε δίσκους 310 mm, με μια μονοπίστονη πίσω σε 240 mm δίσκο.

Κυλά σε τροχούς 90/90-21 μπροστά και 150/70-18 πίσω σε ακτινωτές ζάντες που φορούν tubeless λάστιχα της CST, η σέλα της ανέρχεται σε λογικότατο ύψος που ρυθμίζεται μεταξύ 835 και 845 mm και στα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιμένει και φέτος στο νοστιμότατο βάρος των μόλις 190 υγρών κιλών. Το οποίο γίνεται ακόμη γλυκύτερο όταν διαβάζουμε πως περιλαμβάνει 19 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ!

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει traction control, οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα (και δυνατότητα mirroring του τηλεφώνου), πλευρικά κάγκελα προστασίας, ποδιά κινητήρα και παροχή USB.

kove 800xpro 3

Δίπλα της θα βρούμε μια λίγο ανώτερων προδιαγραφών παραλλαγή, την 800X Pro που εξοπλίζεται για περισσότερο χώμα με ρυθμιζόμενα πιρούνι και αμορτισέρ ΚΥΒ με διαδρομές 240 mm, ακτινικά φρένα της Taisko με τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά και λάστιχα της Pirelli σε πρώτη τοποθέτηση.

Οι διαφορές αυτές μεταφράζονται σε ύψος σέλας 865-875 mm, καθώς και σε δύο επιπλέον κιλά στη ζυγαριά.

Ο εξοπλισμός της PRO έκδοσης είναι ίδιος με της Adventure συν μια σημαντική προσθήκη: quick shifter.

kove 800x 1

Το τρίτο χτύπημα στην EICMA 2023 ήταν η 800X Rally, ο οποία δηλώνει πρόθυμη για δύσκολες αποστολές, ενδεχομένως αγωνιστικού τύπου. Εδώ η Kove έχει αλλάξει τη ρύθμιση του κινητήρα που στο μέγιστό του αποδίδει 93.9 hp και την ίδια ροπή με τις άλλες εκδοχές, ενώ φορά ακόμη ψηλότερες αναρτήσεις με την υπογραφή της Yu-An με διαδρομές 270 mm μπροστά και 250 πίσω.

Το ρεζερβουάρ έχει χάσει ένα λίτρο για συνολική χωρητικότητα 19, το πίσω λάστιχο στενεύει σε διάσταση 140/80-18, το ύψος σέλας σκαρφαλώνει στα 895 mm και το μπροστινό φρένο περιορίζεται σε έναν μόνο δίσκο με διπίστονη δαγκάνα της Taisko, ενώ το βάρος σε κατάσταση λειτουργίας περιορίζεται στα άκρως εντυπωσιακά 169 κιλά!

Η βασική έκδοση Kove 800X Pro είναι προς το παρόν η μόνη εκ ων τριών που έχει ανακοινωθεί στη χώρα μας, με εκτιμώμενη άφιξη τον Απρίλιο 2024 και προτεινόμενη λιανική τιμή τα νοστιμότατα €9,290.

KTM 890 Adventure R Rally

KTM 890 R Rally Adventure EU 90 Right EU Global 01 IMAGES

Το KTM 890 Adventure R Rally του 2024 είναι ουσιαστικά μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής, με 700 μοτοσυκλέτες διαθέσιμες για όλον τον κόσμο.

Ξεχωρίζει από τον κορυφαίο εξοπλισμό του, όπως οι αναρτήσεις WP XPLOR PRO 7548 που χρησιμοποιούν τεχνολογία Cone Valve σε συνδυασμό με το αμορτισέρ WP XPLOR PRO 6746, που προέρχονται αμφότερα από το πρόγραμμα WP Pro Components. Με την εμπειρία της WP στους αγώνες, αυτή η premium ανάρτηση υπόσχεται το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης απόσβεσης στις πιο δύσκολες συνθήκες, δίνοντας στον αναβάτη απεριόριστη αίσθηση να πιέζει όλο και πιο γρήγορα πάνω από εμπόδια, διατηρώντας παράλληλα υψηλότερο επίπεδο άνεσης και ελέγχου.

Επιπλέον, αυτό το σύστημα ανάρτησης προσφέρει καλύτερη αίσθηση και σε τουριστική οδήγηση με μεγάλες ποσότητες αποσκευών ή συνοδηγό στα ταξίδια, τόσο σε άσφαλτο όσο και εκτός δρόμου, με διαδρομή στα 270 mm.

Στα του κινητήρα, τα 889 cc αποδίδουν 105 hp και 10.1 kgm, συνδυαζόμενα με το ελαφρύ σύστημα εξάτμισης της Akrapovič, Slip-on Line, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι εργοστασιακές αγωνιστικές ομάδες της KTM. Με το σύστημα Offroad ABS, το Traction Control, την πλοήγηση TURN-BY-TURN+ και τους πολλαπλούς τρόπους οδήγησης ανάλογα με το έδαφος και τις συνθήκες, η τεχνολογία του KTM 890 Adventure R Rally, με την οθόνη TFT 5’’, το Tech Pack και το κιτ μονάδας συνδεσιμότητας, κάνουν το σύνολο εξαιρετικά έτοιμο να εξερευνήσει νέους ορίζοντες.

Moto Guzzi V85 TT

Moto Guzzi V85 2

Η Moto Guzzi επενδύει στο V85 TT ανανεώνοντας δραστικά το μοντέλο, ακόμη κι αν εμφανισιακά δεν το δείχνει τόσο έντονα. Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον κινητήρα, ο οποίος εναρμονίζεται με τις νέες προδιαγραφές Euro 5+ και στην πορεία αυτή αποκτά ένα νέο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVT) που παίζει σε διπλό ταμπλό.

Αφενός συνεισφέρει στη συμμόρφωση στο αυστηρότερο ευρω-πρότυπο χωρίς να χάσει δύναμη, απεναντίας κερδίζει τέσσερα ονομαστικά άλογα, φτάνοντας στα 80 στις 7,750 rpm, και επιπλέον τονώνει σημαντικά τη ροπή του στις χαμηλές και μεσαίες αποδίδοντας το 90% των 8.5 kgm που διαθέτει έως τις 3,500 rpm και το μέγιστο στις 5,100.

Μια ακόμη αναβάθμιση του κινητήρα αφορά στην ενσωμάτωση αισθητήρων "knock sensors" που συμβάλλουν στην ακριβέστερη ρύθμιση της τροφοδοσίας και καύσης στον κινητήρα.

Αφήνοντας το εγκάρσιο V2 90 μοιρών, περνάμε σε άλλες βελτιώσεις, όπως ο νέος ανεμοθώρακας με εύρος ρύθμισης 70 mm σε πέντε θέσεις με το χέρι και ο οποίος υπόσχεται 37% ανώτερη κάλυψη για τον αναβάτη αλλά και βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση για τη μοτοσυκλέτα.

Η αεροδυναμική του V85 TT απασχόλησε αρκετά τους μηχανικούς της Moto Guzzi, καθώς σχεδίασαν στην αεροσήραγγα της εταιρείας στο Mandello del' Lario νέες χούφτες και ένα καινούργιο τμήμα στο μπροστινό μέρος του ρεζερβουάρ που επίσης συμβάλλουν στο να κρατούν τον αναβάτη καλύτερα προστατευμένο.

Τα νέα συνεχίζονται στον ηλεκτρονικό τομέα, όπου το μάτι πρώτα πιάνει τη νέα οθόνη 5 ιντσών, έγχρωμη TFT, και τους νέους διακόπτες στο τιμόνι.

Η σημαντικότερη είδηση εδώ αφορά στη νέα αδρανειακή μονάδα έξι αξόνων (IMU) που ενισχύει και ραφινάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας της μοτοσυκλέτας, βλέπε Cornering ABS και MGCT traction control.

Τέσσερεις προκαθορισμένες riding modes - Road, Sport, Rain, Off-Road - αναλαμβάνουν να φιλτράρουν την απόδοση για διαφορετικές οδηγικές ανάγκες, ενώ μια πέμπτη Custom δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το προσωπικό του γούστο.

Moto Guzzi V85 3

Η Moto Guzzi επιπλέον αναφέρεται πια σε οικογένεια V85 TT και όχι σε ένα απλώς μοντέλο, καθώς το 2024 θα έχουμε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: τη βασική, τη Strada και την Travel.

Το Strada είναι ουσιαστικά το εισαγωγικό μοντέλο της οικογένειας και πιθανότατα το πιο οικονομικό εκ των τριών, καθώς στερείται μερικών στοιχείων εξοπλισμού. Κυριότερο εξ αυτών είναι η αδρανειακή IMU, δεν έχει επίσης σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη και ποδιά κινητήρα, ενώ ξεχωρίζει από τις χυτές ζάντες.

Όλα όσα του λείπουν, ωστόσο, μπορεί να τα φορέσει ως έξτρα εξοπλισμό με το ανάλογο αντίτιμο - αν λχ κάποιος ερωτεύτηκε τις χυτές ζάντες και δε θέλει να θυσιάσει τα cornering ηλεκτρονικά.

Moto Guzzi V85 TT Travel

Η Travel έκδοση είναι η πλουσιότερη έκδοση των τριών, με εξοπλισμό για ταξίδια μακρινά και άνετα. Η αρχή γίνεται με μια Touring ζελατίνα που έχει 22% μεγαλύτερη επιφάνεια από τη στάνταρ και πλευρικούς ανακλαστήρες που συνολικά κόβουν 50% περισσότερο αέρα από τον αναβάτη, ενώ είναι και αυτή ρυθμιζόμενη σε πέντε θέσεις ύψους.

Μετά έχουμε ένα ζευγάρι σκληρές πλαστικές βαλίτσες της Urban σειράς της Moto Guzzi, με χωρητικότητες 37 λίτρα η δεξιά και 27.5 η αριστερή.

Στον βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Travel περιλαμβάνονται ακόμη θερμαινόμενα γκριπ και σέλα αναβάτη, καθώς και το πακέτο συνδεσιμότητας και infotainment Moto Guzzi MIA.

Οι τιμές των νέων εκδόσεων Moto Guzzi V85 TT στη χώρα μας αναμένονται, ενώ τα διαθέσιμα χρώματα έχουν ως εξής:

  • V85 TT: Κόκκινο ή Γκρι, το μοναδικό με κόκκινο πλαίσιο
  • V85 TT Strada: Μαύρο ή Γκρι
  • V85 TT Travel: αποκλειστικά σε μπεζ της ερήμου.

Moto Morini X-Cape

motomorini xcape black

Στην EICMA 2023 η Moto Morini εμφάνισε μια νέα χρωματική εκδοχή του X-Cape, το οποίο δεν έχει καμιά αλλαγή για το 2024 συνεχίζοντας με τον γνωστό μας δικύλινδρο κινητήρα 649 cc.

Το νέο χρώμα που έρχεται να προστεθεί δίπλα στα υπάρχοντα (κόκκινο, γκρι και λευκό) έχει ως βάση του το μαύρο με γραφικά σε γκρι και κόκκινο.

MV Agusta LXP Orioli

mv agusta lxp orioli 3

Ως αναμενόταν η MV Agusta αποκάλυψε στην έκθεση EICMA 2023 την πρώτη της adventure μοτοσυκλέτα με την οποία ντεμπουτάρει στην παραγωγή ένας καινούργιος τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 931 cc με μέγιστη απόδοση 124 hp στις 10,000 rpm και 10.4 kgm στις 7,000 rpm για θεωρητική τελική ταχύτητα 230 km/h, με τους Ιταλούς να αποκαλύπτουν πως το 85% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 3,000 rpm.

Τροφοδοτείται από σύστημα ψεκασμού MVICS 2.1 με τρια μπεκ και σώματα 47 mm, ενώ στα ηλεκτρονικά της διαθέτει 4 χαρτογραφήσεις ανάφλεξης, traction control σε 8 στάθμες, cruise control, launch control, immobilizer και αντικλεπτικό σύστημα Mobisat με γεωεντοπισμό (GPS).

Φορά πλαίσιο ατσάλινο (CrMo) διπλό περιμετρικό με αλουμινένιο ψαλίδι και αφαιρούμενο ατσάλινο υποπλαίσιο.

Εξοπλίζεται με ανεστραμμένο πιρούνι Sachs διαμέτρου 48 mm με διαδρομή 210 mm και πλήρεις ρυθμίσεις, ενώ πίσω βρίσκουμε ένα monoshock Sachs με την ίδια διαδρομή και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο.

Στα φρένα έχουμε την υπογραφή της Brembo με δαγκάνες Stylema μπροστά, τετραπίστονες ακτινικές σε δίσκους 320 mm, υποστηριζόμενο από cornering ABS Continental (MK100) με σύστημα ελέγχου για την αποφυγή ανύψωσης του πίσω τροχού στα έντονα φρένα.

Οι τροχοί είναι σε εντουράδικες διαστάσεις 90/90-21 μπροστά και 150/70-18 πίσω με ακτινωτές ζάντες Takasago Excel που δέχονται tubeless λάστιχα, ενώ το ύψος σέλας φτάνει στα 850-870 mm (ρυθμιζόμενο).

Η νέα LXP ζυγίζει 224 κιλά στεγνή, με άδειο το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων, ενώ συμπεριλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό δύο πλαϊνές βαλίτσες αλουμινίου με χωρητικότητες 39 (αριστερή) και 32 (δεξιά) λίτρα.

Η συγκεκριμένη έκδοση που παρουσιάστηκε είναι περιορισμένης παραγωγής και συνοδεύεται από ένα κιτ με εξάτμιση τιτανίου Termignioni (εγκεκριμένη για Euro 5), ανθρακονημάτινα καπάκια για την άκρη του τελικού και το προστατευτικό για τα πόδια, κάλυμμα μοτοσυκλέτας και πιστοποιητικό γνησιότητας. Πρόκειται για ένα συνοδευτικό που θα προσφερθεί αποκλειστικά στις 500 μοτοσυκλέτες της έκδοσης Orioli που θα φτιαχτούν, ενώ η λιανική τιμή τους είναι αναμενόμενα αλμυρότατη στα €34,500.

Παραδόξως η μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε με την επωνυμία LXP, το κωδικό όνομα που είχε ως Lucky Explorer, ωστόσο στην πορεία είχε γίνει γνωστό πως θα ονομαστεί Enduro Veloce. Όπως και να έχει, η εμφάνιση της συλλεκτικής αυτής έκδοσης είναι προφανώς ο πρόλογος για το μοντέλο ευρείας παραγωγής που θα έρθει αργότερα, όταν και θα ανακαλύψουμε τι διαφορές θα έχει από τη συλλεκτική αυτή έκδοση.

QJMOTOR SRT 800 SX

qjmotor srt 800 sx 1

Η SRT 800SX είναι η νέα ναυαρχίδα της adventure οικογένειας της QJMOTOR με δυνατότερο κινητήρα, πλουσιότερο εξοπλισμό και ανανεωμένη εμφάνιση.

Ο κινητήρας των 799 κυβικών εκατοστών, ο οποίος διατηρεί τη διάταξη των δύο κυλίνδρων εν σειρά, αποδίδει 92.5 ίππους στις 9,000 στροφές και 7.8 kgm ροπής στις 8,000, με αντικραδασμικό άξονα και μονόδρομο και υποβοηθούμενο συμπλέκτη.

Δύο δισκόφρενα μπροστά των 320 mm με ακτινικές δαγκάνες Brembo, με δίσκο 260 mm πίσω και ABS 9.1MB της Bosch αναλαμβάνουν το φρενάρισμα, ενώ στις αναρτήσεις έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι 43mm της Marzocchi και αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς.

Οι τροχοί με διαστάσεις 19"-17" (εμπρός-πίσω) πατούν πάνω στη χρυσή τομή της κατηγορίας ισορροπώντας μεταξύ ασφάλτινης και χωμάτινης χρήσης, με ακτινωτές αλουμινένιες ζάντες που δέχονται tubeless ελαστικά - εν προκειμένω τα μικτής χρήσης MAXXIS MAXXVENTURE.

Στα όργανα συναντάμε μια έγχρωμη οθόνη TFT 7", στην οποία προβάλλονται πολλές χρηστικές πληροφορίες και ενσωματώνει συνδεσιμότητα Bluetooth με το κινητό του αναβάτη, καθώς και ενδείξεις πιέσεων ελαστικών χάρη στους αισθητήρες που διαθέτουν οι τροχοί.

Η SRT 800SX έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες, με την τιμή της να έχει καθοριστεί στα €7,995.

Suzuki V-Strom 800

suzuki vstrom800 4

H δεύτερη εκδοχή του Suzuki V-Strom 800 ήρθε έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του V-Strom 800DE, ακολουθώντας έναν πιο ασφάλτινο προσανατολισμό με τις ανάλογες αλλαγές. Η βασική διαφορά έγκειται στον μπροστινό τροχό διαμέτρου 19 ιντσών με τον πίσω να παραμένει στις 17 ίντσες, ενώ οι ζάντες είναι πλέον χυτές αλουμινένιες και όχι ακτινωτές.

Τα ελαστικά είναι επίσης νέα, διαστάσεων 110/80-19’’ εμπρός και 150/70-17’’ πίσω, ενώ και οι αναρτήσεις έχουν αλλαγές με μείωση των διαδρομών τους στα 150 χιλιοστά, εμπρός και πίσω. Το πιρούνι ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ το αμορτισέρ έχει ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς.

Το ύψος σέλας έχει μειωθεί στα 825 χιλιοστά, αντί 855 της DE έκδοσης, ενώ άλλες αλλαγές έχουν ως εξής: οι εμπρός δαγκάνες φρένων είναι πλέον τετραπίστονες και ακτινικής τοποθέτησης για ισχυρότερο φρενάρισμα στο δρόμο, η ζελατίνα είναι φαρδύτερη και ψηλότερη σε σχέση με τη DE έκδοση και ρυθμίζεται σε ένα εύρος 15 χιλιοστών, ενώ το τιμόνι είναι χαμηλότερο κατά 13 χιλιοστά, στενότερο κατά 15 χιλιοστά και τοποθετημένο 23 χιλιοστά πιο μπροστά. Τα μαρσπιέ είναι πλέον αλουμινένια αντί για ατσάλινα, τοποθετημένα 7 χιλιοστά ψηλότερα και 14 χιλιοστά πιο πίσω, σε σχέση με το DE μοντέλο.

Επιπλέον το νέο μοντέλο αποχωρίζεται τις χούφτες, το προστατευτικό ψυγείου και την ποδιά προστασίας του κινητήρα, έτσι το βάρος του εύλογα είναι αρκετά μικρότερο στα 223 κιλά.

Ο κινητήρας παραμένει όμοιος με αυτόν του 800DE, με ισχύ 83 ίππων και ροπή 8 kgm. Στα ηλεκτρονικά θα συναντήσουμε τρεις χαρτογραφήσεις ισχύος, quick shifter, υποβοήθηση εκκίνησης, traction control σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και με επιλογή απενεργοποίησης, αλλά και ABS με δύο επίπεδα επεμβατικότητας.

Σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο της Suzuki στην Ελλάδα η τιμή του Suzuki V-Strom 800 ορίζεται στα €10,995.

Suzuki V-Strom 800 DE

suzuki vstrom800de 3

Η σημαντική είδηση στη γκάμα του 2024 για τη Suzuki V-Strom 800 είναι η παρουσίαση της νέας πιο ασφάλτινης έκδοσης, ενώ η DE δεν αλλάζει στο τεχνικό της κομμάτι στον δεύτερο χρόνο ζωής της, παρά μόνο ενσωματώνει δύο νέα χρώματα, ένα λευκό με μωβ και ένα πράσινο με κίτρινο.

Στην ουσία το λευκό (Pearl Tech White) μιμείται ακριβώς το μαύρο του 2023 με τον συνδυασμό μωβ, χρυσού πιρουνιού και χρυσών ζαντών, ενώ το πράσινο (Metallic Mat Steel Green) ακολουθεί τη λογική του γκρίζου με κίτρινο, μόνο που αυτό φορά επίσης τις χρυσές ζάντες, ενώ το γκρίζο του 2023 φορούσε μαύρες.

Τα νέα αυτά χρώματα παρουσιάστηκαν αρχικά στην Ιαπωνία, λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση EICMA 2023 στο Μιλάνο, ενώ η παρουσία τους εκεί μάλλον επιβεβαιώνει πως θα ανήκουν και στην ευρωπαϊκή γκάμα του μοντέλου.

Suzuki V-Strom 650

suzuki vstrom650

Νέος χρωματισμός για το αειθαλές μεσαίο on-off της Suzuki εμφανίστηκε στο περίπτερο της EICMA 2023 σε σκούρο γκρι χρώμα με μικρές πορτοκαλιές ανταύγειες στο ρύγχος.

Πρόκειται και εδώ για έναν νέο χρωματικό συνδυασμό που είχε συμπεριληφθεί στις ανάλογες αλλαγές της αμερικανικής γκάμας και ο οποίος προφανώς προοριζόταν και για τις ευρωπαϊκές αγορές.

SWM Superdual Τ

swm superdual t 2

Καινούργιο μοντέλο δεν το λες, αλλά στην ουσία αυτόν τον ρόλο ανέλαβε το γνωστό μας Superdual Τ στην πρόσφατη EICMA 2023. Η SWM επαναφέρει στη γκάμα της τη μοτοσυκλέτα που είχε εκλείψει τα τελευταία τρία χρόνια στην έκδοση Τ.

Η μορφή της δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, στημένη γύρω από τον μονοκύλινδρο 600 cc που προέρχεται από τη Husqvarna (όταν αυτή ανήκε ακόμη στη BMW, πριν πωληθεί στην KTM) με απόδοση που ανακοινώθηκε ως είχε ως το 2020 που πουλιόταν και στην Ελλάδα, στους 54 hp.

Όπως μας θυμίζει το όνομά της, Superdual Τ, η επιστροφή γίνεται με τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω - σε αντίθεση με την έκδοση Χ που φορούσε τροχούς 21-18 ιντσών και κατά τα φαινόμενα παραμένει εκλιπούσα.

Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι Fast Ace και αμορτισέρ Sachs με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και στα δύο άκρα, τα φρένα φέρουν την υπογραφή της Brembo με δίσκους 300 και 220 mm μπρος-πίσω και υποστήριξη από σύστημα ABS.

Το βάρος της Superdual T ανακοινώθηκε ακριβώς όσο και στην προηγούμενη γενιά, στα 169 στεγνά κιλά, δηλαδή με άδειο το ρεζερβουάρ που χωρά 18 λίτρα βενζίνης.

Ελπίζουμε πως θα το ξαναδούμε σύντομα και στην Ελλάδα, με χρόνο άφιξης και τιμή που προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί.

Triumph Tiger 900

triumph tiger 900 1

Ισχυρότερο, πιο οικονομικό και με πολλές ακόμα αλλαγές, το Tiger 900 του 2024 θέλει να ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα, όπως λέει και η ίδια η Triumph. Το νέο μοντέλο θα διατεθεί σε τρεις εκδόσεις, GT, GT Pro και Rally Pro, με σημαντικότερες αλλαγές την ενισχυμένη απόδοση και την προσθήκη νέων τεχνολογιών υπέρ της ασφάλειας του αναβάτη.

Ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας αποδίδει ισχύ αυξημένη κατά 13% φτάνοντας στους 108 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή έχει επίσης ενισχυθεί στα 9.2 kgm. Διατηρώντας την αρχιτεκτονική στροφάλου T-plane, δηλώνει πιο ελαστικός στις χαμηλές στροφές και υπόσχεται μείωση της κατανάλωσης κατά 9%.

Αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές στην εργονομία. Η σέλα αναφέρεται ως πιο επίπεδη και μεγαλύτερη, ενώ στις εκδόσεις Pro είναι θερμαινόμενη στον βασικό εξοπλισμό -είναι παράλληλα ρυθμιζόμενη καθ' ύψος με εύρος 20 mm σε όλα τα μοντέλα, ενώ διατίθεται στον προαιρετικό εξοπλισμό και μια χαμηλότερη κατά 40 mm. Το τιμόνι έχει νέες ελαστικές βάσεις για μεγαλύτερη άνεση, ενώ στην έκδοση Rally Pro έρχεται 15 χιλιοστά πιο κοντά στον αναβάτη, επιτρέποντας "μια πιο ευέλικτη οδήγηση σε καθιστή ή όρθια στάση".

triumph tiger 900 2

Νέα είναι η οθόνη TFT των 7 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας Bluetooth μέσω της εφαρμογής My Triumph σε όλα τα μοντέλα, ενώ προστίθεται και θύρα παροχής ρεύματος USB.

Οι εκδόσεις GT και GT Pro εξοπλίζονται με χυτούς αλουμινένιους τροχούς 19 και 17 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ η έκδοση Rally Pro φέρει ακτινωτές ζάντες 21 και 17 ιντσών με tubeless ελαστικά.

Η Triumph βελτίωσε τις ικανότητες φρεναρίσματος των Tiger 900 2024, με όλα τα μοντέλα της γκάμας να έχουν δαγκάνες Brembo Stylema. Στα ηλεκτρονικά περιλαμβάνεται σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των αλάρμ σε φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ενώ νέα φώτα θέσης αυξάνουν την ορατότητα του μοντέλου και αναδεικνύουν καλύτερα την εμφάνιση του.

Ο εξοπλισμός των Tiger 900 2024 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Cornering ABS και Traction Control με μονάδα IMU
  • Μέχρι και 6 χαρτογραφήσεις λειτουργίας, ανάλογα την έκδοση
  • Full LED φωτισμό και φωτιζόμενους διακόπτες
  • Θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, στις Pro εκδόσεις
  • Quickshifter στις Pro εκδόσεις
  • Σύστημα απεικόνισης πίεσης ελαστικών, στις Pro εκδόσεις
  • Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Marzocchi στις εκδόσεις GT και GT Pro, με την τελευταία να έχει ηλεκτρονική ρύθμιση προφόρτισης και διαδρομές 180 και 170 χιλιοστά, εμπρός και πίσω αντίστοιχα
  • Στην έκδοση Rally Pro, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Showa με διαδρομές 240 και 230 χιλιοστά εμπρός και πίσω, για πιο έντονη off-road χρήση
  • Ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα σε εύρος 50 χιλιοστών.

triumph tiger 900 12

Η μοτοσυκλέτα θα συνοδεύεται και από μία εκτενή γκάμα επίσημων αξεσουάρ, μεταξύ των οποίων εξάτμιση τιτανίου Akrapovic, που σηματοδοτεί μια νέα συνεργασία μεταξύ της Triumph και της σλοβενικής εταιρείας εξατμίσεων.

Οι τιμές των τριών εκδόσεων του νέου Triumph Tiger 900 στην Ελλάδα έχουν οριστεί ως εξής:

Tiger 900 GT: €14,490
Tiger 900 GT Pro: €16,490
Tiger 900 Rally Pro: €17,290.

Triumph Tiger 850 Sport

triumph colors tiger 850

Ένας νέος χρωματικός συνδυασμός Graphite και Jet Black εμπλουτίζει το οικονομικότερο Toger 850 Sport, ενώ παραμένει διαθέσιμος ο Graphite/Diablo Red με τον οποίο το γνωρίσαμε.

Voge DS900X

voge ds900x 2

Η μεγαλύτερη σε κυβισμό και ισχύ μοτοσυκλέτα της Voge φορά δικύλινδρο εν σειρά μοτέρ 895 cc με μέγιστη ισχύ 95.2 hp στις 8,250 rpm, ροπή 9.3 kgm στις 6.250 rpm και quickshifter δύο κατευθύνσεων στον βασικό εξοπλισμό. Είναι επίσης η πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας με ride-by-wire τεχνολογία, δηλαδή πλήρως ηλεκτρονικό γκάζι που επιτρέπει την ενσωμάτωση τεσσάρων riding modes (sport, street, rain, enduro), αλλά όχι και cornering χαρακτηριστικά στα ABS και traction control.

Μάλιστα ο κινητήρας αυτός συγγενεύει στενότατα με τον ομόλογό του των BMW F900 που κατασκευάζεται στην Κίνα και δη στο ίδιο εργοστάσιο από τη μητρική εταιρεία της Voge, Loncin.

Το DS900X φορά τροχούς 21 και 17 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα με tubeless λάστιχα, το πλαίσιο του είναι ατσάλινο περιμετρικό με αφαιρούμενο υποπλαίσιο από το ίδιο υλικό, ενώ το βάρος του ανακοινώνεται στα 215 κιλά, με άδειο το 17 λίτρων δοχείο καυσίμου του.

voge ds900x 8

Ένα στοιχείο που κάνει το DS900X να ξεχωρίζει είναι ο πλουσιότατος βασικός εξοπλισμός του, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:

– Τέσσερα προγράμματα ισχύος
– Quickshifter Up & Down
– Ακτινωτοί τροχοί 21″-17″ tubeless
– Cruise Control
– TCS σύστημα ελέγχου πρόσφυσης
– Αμορτισέρ (σταμπιλιζατέρ) τιμονιού
– LCA (αισθητήρας υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας)
– TPMS σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών
– LED φωτιστικά σώματα
– Έγχρωμη οθόνη TFT
– Συνδεσιμότητα Bluetooth με δυνατότητα πλοήγησης
– Dash Cam (κάμερα καταγραφής διαδρομών)
– Keyless σύστημα εκκίνησης
– Μονόδρομος συμπλέκτης
– Φρένα της Brembo με τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, δύο δίσκοι 305mm και ένας 265mm πίσω
– Απενεργοποιούμενο ABS τελευταίας γενιάς
– KYB πλήρως ρυθμιζόμενo ανεστραμμένο πιρούνι
– ΚΥΒ πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ με μοχλικό σύστημα
– Έξτρα προβολείς ομίχλης LED
– Ρυθμιζόμενες μανέτες
– Προστατευτικές χούφτες
– Ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας
– Θερμαινόμενη σέλα
– Θερμαινόμενα γκριπ
– Άγκιστρο ασφάλισης κράνους
– Πρίζα παροχής ρεύματος και θύρα φόρτισης USB
– Ανοξείδωτα πλευρικά προστατευτικά κάγκελα και σχάρα
– Ανοξείδωτη εξάτμιση
– Πλάγιο & κεντρικό σταντ.

(Οι αλουμινένιες βαλίτσες που απεικονίζονται σε κάποιες φωτογραφίες δεν ανήκουν στο στάνταρ πακέτο και αγοράζονται προαιρετικά.)

Την ως τώρα εντυπωσιακή εικόνα του Voge DS900X συμπληρώνει ιδανικά η λιανική τιμή με την οποία θα διατεθεί στην Ελλάδα: €9,995.

Οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και στη χώρα μας από τον Δεκέμβριο 2023, με την αντιπρόσωπο Mototrend να προσφέρει μια ακόμη νοστιμότερη προσφορά (δείτε εδώ https://voge.gr/bike/ds900x-1-2/) για όσους σπεύσουν να κλείσουν πρόωρα το DS900X με όφελος €500 που κατεβάζει την τιμή στα €9,495.

Yamaha Ténéré 700 Extreme

yamaha tenere700 extreme 1

Η Yamaha Ténéré 700 Extreme είναι μια νέα έκδοση που, όπως λέει το όνομά της, προορίζεται για άγριες χωμάτινες περιπέτειες και έρχεται να προσφέρει μια λίγο πιο καθαρόαιμη εναλλακτική από τη World Rally με διαφορετικό εξοπλισμό και το μικρότερο 16λιτρο ρεζερβουάρ της βασικής έκδοσης.

Δίχως διαφορές σε πλαίσιο και κινητήρα, η Extreme φορά ένα σετ πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων της ΚΥΒ (Kayaba) με μεγαλύτερες διαδρομές κατά 20 mm από την Ténéré 700, στα 220 και 230 mm μπροστά και πίσω αντιστοίχως. Ουσιαστικά πρόκειται για περίπου το ίδιο πολυρυθμιζόμενο πιρούνι της World Rally, με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η αντιτριβική επίστρωση Kashima και το χρυσό φινίρισμα στα καλάμια.

Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος ωστόσο για την Extreme είναι η μεγαλύτερη σε όλη την οικογένεια Ténéré 700, φτάνοντας στα 260 mm έναντι 255 της World Rally και 240 της βασικής έκδοσης.

Το ρεζερβουάρ αφήνει τα 23 λίτρα της World Rally έκδοσης και επιστρέφει στα 16 λίτρα χωρητικότητας όπως και η βασική έκδοση, ενώ ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μερικά αποκλειστικά δωράκια για την Extreme και συγκεκριμένα ένα ζευγάρι ελαφριά μαρσπιέ αναβάτη κατασκευασμένα από τιτάνιο με 35% μεγαλύτερη επιφάνεια για σίγουρο πάτημα με εντουρομπότες, καθώς και προστατευτική σίτα ψυγείου και οδηγό αλυσίδας από αλουμίνιο.

Το υγρό βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 205 υγρά κιλά, όσα δηλαδή και η βασική έκδοση και 14 λιγότερα από τη World Rally.

Η rally σέλα είναι μονοκόμματη και επίπεδη για να επιτρέπει μετακίνηση του σώματος κατά μήκος της, ενώ μπροστά το χαμηλό φτερό έχει δώσει τη θέση του σε ένα δίδυμο με ψηλό μπροστινό φτερό και χαμηλό πίσω για να συγκρατεί καλύτερα όσα εκτοξεύονται από τη ρόδα προς τον αναβάτη.

Η τιμή της νέας Yamaha Ténéré 700 Extreme στην Ελλάδα ορίζεται στα €12,500.

Yamaha Ténéré 700 Explore

yamaha tenere700 explore 1

Η Yamaha παρουσίασε μιαν ακόμη έκδοση Ténéré 700 με το όνομα Explore, που κρύβει πίσω της προσαρμογή στο τουριστικό πεδίο και με την οποία το σύνολο των μελών της οικογένειας ανέρχονται πλέον σε έξι: βασικό μοντέλο, World Raid, World Rally, Rally Edition, Extreme και Explore.

Η βασική διαφορά της Explore έγκειται στο ύψος της, καθώς φορά αναρτήσεις με διαδρομές 190 mm μπροστά και 180 πίσω, δηλαδή 20 mm χαμηλότερες από τη βασική έκδοση Ténéré 700. Επιπλέον, τα ελατήρια τόσο του πιρουνιού όσο και του αμορτισέρ είναι λίγο πιο σφικτά για να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ασφάλτινα καθήκοντα, ειδικά με μεγάλο φορτίο όπως δικάβαλο με φουλ μπαγκάζια.

Αυτό το χαμήλωμα έχει φυσικά συνέπειες και στο ύψος της σέλας, το οποίο κατέβηκε στα πιο ευπρόσιτα 860 mm, από 875 της βασικής έκδοσης.

Οι παραπάνω επιλογές έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα της adventure της Yamaha και να την κάνουν φιλικότερη σε περισσότερο κόσμο που ίσως να τους τρομάζει η πανύψηλη σέλα, αφαιρώντας λίγη από την off-road αιχμή για να δώσει καλύτερη προσαρμογή στο ασφάλτινο ταξίδι.

Έτσι η Yamaha συνοδεύει το χαμήλωμα της Ténéré 700 Explore με μερικά ακόμη αξεσουάρ που θα εκτιμηθούν από τον τουρίστα: ψηλότερος και φαρδύτερος ανεμοθώρακας που προσφέρει 50% περισσότερη επιφάνεια για να προστατεύει τον αναβάτη, καθώς και το quickshifter στον βασικό εξοπλισμό.

Τέλος, η Yamaha προσθέτει στο βασικό πακέτο της Ténéré 700 Explore και τις μεταλλικές βάσεις για τις πίσω πλαϊνές βαλίτσες, έχοντας στρωμένο το έδαφος για να τοποθετηθούν εκεί είτε οι σκληρές ή οι μαλακές βαλίτσες της Yamaha.

Η νέα Yamaha Ténéré 700 Explore διατίθεται στην ελληνική αγορά με λιανική τιμή που ξεκινά από €12,400.

Yamaha Ténéré 700 World Raid

yamaha tenere700 world raid 1

Το φρεσκάρισμα της Yamaha στην έκδοση World Raid για το 2024 αφορά μόνο στα χρώματα, καθώς έχουμε δύο νέες χρωματικές επιλογές, την Icon Blue (μπλε) και τη Mistral Grey (γκρι) με νέα γραφικά.

GYTR Ténéré 700 World Raid Performance Kits

yamaha tenere700 gytr kits 1

Μετά από μια σειρά έξι διαφορετικών μοντέλων Ténéré 700, όπως σχηματίστηκε μετά και την παρουσίαση των δύο νέων, Extreme και Explore, η Yamaha επεκτείνει το πρόγραμμα GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing) και στον χώρο των ράλι με τρία πακέτα - Performace, Handling και Rally - που αφορούν στην αγωνιστική βελτίωση του Ténéré 700 World Raid και εξελίχθηκαν μέσα στις απαιτητικές συνθήκες των διεθνών αγώνων από τη Yamaha Rally Team των Pol Tarres και Alessandro Botturi.

Εκτός των τριών ολοκληρωμένων κιτ ωστόσο πολλά από αυτά τα εξαρτήματα θα είναι διαθέσιμα μέσα από τους καταλόγους GYTR Performance σε όλους τους ιδιοκτήτες οποιουδήποτε Ténéré 700 για να προσθέσουν μια βελτιωτική πινελιά στη μοτοσυκλέτα τους.

Ténéré 700 World Raid GYTR Performance kit

yamaha tenere700 gytr kits 2

Όπως λέει και τ' όνομά του, το κιτ αυτό εστιάζει στην απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα CP2 και ξεκινά με ένα ελαφρύ αγωνιστικό ολόσωμο σύστημα εξάτμισης Akrapovič κατασκευασμένο από τιτάνιο (λαιμοί και τελικό). Αυτή η εξάτμιση δουλεύει αρμονικά με το φίλτρο αέρα GYTR και την κεντρική μονάδα GYTR ECU που ξεκλειδώνει όλη τη δύναμη και ροπή του κινητήρα,

Συνολικά τα οφέλη του πλήρους Performance kit μπορεί να δώσει άλλα 9 άλογα στην απόδοση της μοτοσυκλέτας.

Πέραν των εξαρτημάτων για το μοτέρ, το κιτ περιέχει μια σέλα προδιαγραφών ράλι και μαρσπιέ. Η πρώτη είναι ενιαία, καλυμμένη με αντιολισθητικό υλικό και ανεβάζει το ύψος που κάθεται ο αναβάτης κατά 25 mm, είναι ωστόσο φτιαγμένη για να επιτρέπει εύκολη προσαρμογή (βλέπε κόψιμο) του αφρώδους της για να ταιριάξει ακριβώς στις εργονομικές ανάγκες του καθενός.

Τα μαρσπιέ GYTR προσφέρουν ανώτερο κράτημα στις μπότες και είναι σχεδιασμένα για να αποτρέπουν το χτίσιμο λάσπης όταν οδηγείτε σε τέτοιες συνθήκες.

Το τελευταίο κομμάτι του Performance kit είναι μια αναβάθμιση για το καπάκι του συμπλέκτη, ένα billet αλουμινένιο εξάρτημα που σχεδιάστηκε για εύκολη πρόσβαση για ρυθμίσεις ή επιδιορθώσεις μεταξύ ειδικών διαδρομών του αγώνα.

Το GYTR Performance kit έχει εξελιχθεί με γνώμονα τη εύκολη εγκατάσταση στη μοτοσυκλέτα, διατηρώντας την εργοστασιακή καλωδίωση, τους τροχούς και το σύστημα ABS.

Ténéré 700 World Raid GYTR Handling kit

yamaha tenere700 gytr kits 3

Αφού γυμνάσαμε την απόδοση, περνάμε στο πλαίσιο με ένα πακέτο τροχών και αναρτήσεων για να είναι η μοτοσυκλέτα έτοιμη να τα βάλει με τις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Αγωνιστικών καταβολών πιρούνι cartridge ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 48 mm και αυξημένη διαδρομή 270 mm, με μια επιπλέον βαλβίδα μεσαίας ταχύτητας για ακόμη μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων.

Το κιτ αυτό περιλαμβάνει τιμονόπλακες GYTR για το νέο πιρούνι, κατασκευασμένες από billet αλουμίνιο 6082 σε μαύρη ανοδίωση.

Συνδυάζεται ιδανικά με ένα ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού από τη Scotts Performance με 25 επίπεδα και σχεδίαση για ρύθμιση εν κινήσει. Οι βάσεις τοποθέτησής του συμπεριλαμβάνονται στο κιτ.

Τέλος, ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της ιταλικής Paioli φέρνει αργές και γρήγορες ρυθμίσεις αποσβέσεων επαναφοράς και συμπίεσης.

Οι τροχοί ράλι GYTR κατασκευάζονται από τη Haan Wheels με ζάντες Excel και αλουμινένια κέντρα προσφέροντας μείωση βάρους, ενώ συμπληρώνονται από ένα νέο σύστημα πέδησης με δίσκους 300 mm και δαγκάνες Brembo μπροστά καθώς και δίσκο 267 mm πίσω που κουμπώνει με τη στοκ δαγκάνα της μοτοσυκλέτας.

Το κιτ περιλαμβάνει μια κεντρική μονάδα (ECU) που επιτρέπει την ακύρωση του ABS και του immobiliser.

Συμπληρώνεται από ένα πακέτο ελαφρύτερης αλυσίδας και γραναζιών μετάδοσης, ένα μεγαλύτερο ψυγείο κινητήρα και ξεχωριστό ψυγείο λαδιού, με όλα τα απαραίτητα (σωλήνες, εδράσεις) για την τοποθέτησή του, καθώς και μια προστατευτική σίτα σε μαύρο χρώμα.

Το τελευταίο στοιχείο του GYTR Handling kit είναι το ψηλό μπροστινό φτερό.

Ténéré 700 World Raid GYTR Rally kit

yamaha tenere700 gytr kits 4

Η ολοκλήρωση της μοτοσυκλέτας για αγώνες ράλι φέρνει μεγαλύτερα δοχεία καυσίμου και ό,τι χρειάζεται για την τοποθέτηση roadbook και GPS.

Δύο μπροστινά ρεζερβουάρ, αριστερό και δεξί, κατασκευασμένα από νάιλον και βαμμένα μαύρα, διαθέτουν διάφανο παράθυρο για άμεσο οπτικό έλεγχο της στάθμης καυσίμου. Έχουν επίσης αγωνιστικές τάπες για γρήγορο ανεφοδιασμό, ενώ συμπληρώνονται από βοηθητικά δοχεία που μπαίνουν στην ουρά και αυξάνουν τη συνολική χωρητικότητα στα εντυπωσιακά 37.6 λίτρα.

Περιλαμβάνει ακόμη ένα κιτ τιμονιού GYTR με κοντύτερη γκαζιέρα, χούφτες και βάσεις για να στηρίξει ο καθένας τον προσωπικό του εξοπλισμό πλοήγησης.

Το Rally kit περιέχει ακόμη νέα φλας, μια μπροστινή κατασκευή (tower) με τέσσερα δυνατά φωτιστικά σώματα και νέα ζελατίνα που προστατεύει τόσο τον αναβάτη όσο και τα φώτα της μοτοσυκλέτας.

Το τελευταίο κομμάτι του κιτ αυτού είναι η ποδιά κινητήρα από ανθρακόνημα και κέβλαρ, με όλα τα αυτοκόλλητα που φέρει μια ρέπλικα της αγωνιστικής που έτρεξε στο ράλι Africa Eco Race.

Για την τοποθέτηση όλων αυτών των εξαρτημάτων το κιτ περιλαμβάνει μια καλωδίωση ειδικά σχεδιασμένη για να διευκολύνει τη διαδικασία, ελαφρύτερη της εργοστασιακής και απαραίτητη για την κατάργηση ABS και immobiliser.

Τα πακέτα GYTR για Yamaha Ténéré World Raid είναι ήδη διαθέσιμα για παραγγελία, βρείτε τα όλα εδώ: yamaha-racing.com/gytr/adventure.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon