.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 16:43

Αφιέρωμα - H ασφάλτινη πτέρυγα των Adventure για το 2024

Η υποκατηγορία των adventure που τινάζει επιδεικτικά τη σκόνη από πάνω της υποδέχτηκε φέτος μερικές εξαιρετικές αφίξεις για τα πολύ ψηλά ράφια.

Οι μοτοσυκλέτες περιπέτειας με 17άρες ζάντες διατηρούν σταθερά τη δική τους αποκλειστική γωνία στην ευρύτερη περιοχή των adventure και για το 2024 αυγατίζουν με σημαντικές νέες μοτοσυκλέτες.

Η BMW Motorrad φρόντισε να εμπλουτίσει την κατηγορία με μια μοτοσυκλέτα που από καιρό μαντεύαμε. Η M1000XR ήρθε να ψηλώσει ακόμη τη φαμίλια των XR προσθέτοντας το εκλεκτό γράμμα Μ και όλον τον κόσμο υψηλού επιπέδου αξεσουάρ σε μια ήδη πετυχημένη συνταγή που ακούει στο όνομα S1000XR, η οποία με τη σειρά της ευεργετήθηκε με περισσότερη δύναμη στον κινητήρα και αναβάθμιση του εξοπλισμού της.

bmw M1000XR 3

 

Η άλλη σημαντική είδηση μας ήρθε από τη Suzuki, η οποία βρήκε άλλη μια εφαρμογή για τον τετρακύλινδρο που προέρχεται από τη θρυλική superbike GSX-R1000 K5, σε μια υλοποίηση καθαρά ασφάλτινη.

suzuki gsx s1000 gx 7

Η Ducati επίσης είχε μια σπουδαία είδηση καθώς στα 20χρονα της οικογένειας Multistrada παρουσίασε το νέο μέλος της. Η V4 RS εξοπλίζεται με κορυφαίο εξοπλισμό που θα βρούμε σε πολύ εκλεκτές μοτοσυκλέτες δρόμου της εταιρείας όπως οι SP2 εκδόσεις των Panigale V4 και Streetfighter V4.

ducati multi v4 rs 1

Εκτός από τα τρία παραπάνω νέα μοντέλα, η σοδειά του 2024 στις Street Adventure περιλαμβάνει ακόμη ανανέωση στα χρώματα τριών γνωστών αξιών της κατηγορίας: BMW F900XR, Kawasaki Versys 1000, Triumph Tiger Sport 660.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις του 2024 στη δρομίσια γωνιά των adventure μοτοσυκλετών.

BMW M 1000 XR

bmw M1000XR 2

Το επονομαζόμενο και M XR διαθέτει έναν υγρόψυκτο, τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα που βασίζεται στην ανάλογη μονάδα ισχύος του S 1000 RR, με μέγιστη ισχύ που φτάνει τους 201 hp στις 12,750 rpm, τουτέστιν +31 ίπποι από ό,τι στο νέο S1000XR. Η μέγιστη ροπή των 11.5 kgm επιτυγχάνεται στις 11,000 rpm.

Η τελική μετάδοση κόντυνε μέσω ενός γραναζιού με 47 δόντια (αντί 45 του S 1000 XR), ενώ οι τρεις τελευταίες σχέσεις (4, 5, 6) είναι κοντύτερες σε σύγκριση με το S 1000 XR. Κάπως έτσι το M 1000 XR δηλώνει επιτάχυνση 0-100 km/h σε λίγο πάνω από 3 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα να φλερτάρει με τα 300 km/h!

Ο εκρηκτικός κινητήρας του M1000XR κλέβει μεν την παράσταση μα υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές και αναβαθμίσεις σε σχέση με το στάνταρ S 1000 XR, συμπεριλαμβανομένων των αεροδυναμικών πτερυγίων που προκαλούν κάθετη δύναμη, ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης Dynamic Damping Control (τώρα με ρύθμιση ταχύτητας ελατηρίου) και δαγκάνες φρένων M για τους δύο δίσκους των 320 mm εμπρός και το μονό πίσω των 265 mm.

Στο μεταξύ τα προαναφερθέντα πτερύγια είναι πολύ πιο διακριτικά από ό,τι στα άλλα μοντέλα Μ καθώς είναι κρυμμένα στα πλαϊνά πάνελ, με τη BMW να ισχυρίζεται ότι παράγουν 12 κιλά κάθετης δύναμης στα 200 και κάτι χιλιόμετρα ανά ώρα.

Όπως θα περίμενε κανείς, το M1000XR συνοδεύεται από κάθε ηλεκτρονικό βοήθημα που υπάρχει στο οπλοστάσιο της BMW. Δηλαδή πάμπολλες λειτουργίες οδήγησης που αλλάζουν τις ρυθμίσεις ανάρτησης και κινητήρα, την υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων, τη λειτουργία συγκράτησης σε ανηφόρα, ABS pro καθώς και ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού. Ακόμα συναντάμε και βοήθειες πίστας και μόνο, όπως το Launch Control, Braking Slide Control αλλά και περιοριστή ταχύτητας pit lane.

BMW S 1000 XR

bmw S1000XR 2

Διατηρώντας τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 999 cc, το S1000RR του 2024 αλλάζει ως προς την εισαγωγή αέρα και τη νέα χαρτογράφηση. Βελτιστοποιημένο είναι και το Shift Assistant Pro, υποσχόμενο καλύτερες αλλαγές ταχυτήτων. Αν και η ισχύς αυξάνεται όπως προείπαμε κατά +5 ίππους, η ροπή παραμένει στα 11.6 kgm στις 9,250 rpm.

Αναθεωρημένη είναι και η εργονομία, η οποία κατά τη BMW αποσκοπεί στη χρήση τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα. Η BMW λέει ότι η θέση οδήγησης έχει επανασχεδιαστεί πλήρως – προσφέροντας επιπλέον 10 mm ύψος καθίσματος μεταφέροντάς το στα 850 mm, παρέχοντας λίγο περισσότερο χώρο για τα πόδια, ενώ για όσους τα βρίσκουν πολύ ψηλά υπάρχουν διαθέσιμες τρεις επιλογές ύψους σέλας. Επανασχεδιασμένη είναι ακόμα η τιμονόπλακα και η ρύθμιση του πίσω αμορτισέρ.

Οπτικά οι αλλαγές είναι λίγες, με το μπροστινό ρύγχος να είναι πλέον στο ταιριαστό χρώμα και όχι μαύρο, ενώ η επένδυση του ψυγείου έχει πια ανάγλυφο φινίρισμα. Ακόμα, η ουρά έχει αλλάξει επίσης ελαφρώς με γνώμονα το πιο επιθετικό design.

Στα του εξοπλισμού, στάνταρ είναι πλέον τα cornering φώτα πορείας, ενώ δε λείπουν η ανάφλεξη χωρίς κλειδί και η θύρα φόρτισης USB. Στη λίστα των αλλαγών του 2024 είναι και η χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία είναι επίσης αυξημένη από 9Ah σε 12Ah. Τέλος, η μοτοσυκλέτα μπορεί πλέον να εξοπλιστεί με τροχούς M Carbon ως προαιρετικό πρόσθετο για μείωση του μη αναρτημένου βάρους.

Θα είναι διαθέσιμο σε Blackstorm, Gravityblue και Lightwhite Motorsport με τον τελευταίο να είναι και ο πιο εντυπωσιακός ίσως χρωματισμός.

Ducati Multistrada V4 RS

ducati multi v4 rs 4

Ένα Panigale V4 με… «προβιά» Multistrada είναι ο τρόπος που οι Ιταλοί διάλεξαν να γιορτάσουν τα 20 χρόνια του μοντέλου. Και ναι, εντυπωσιάζει σε κάθε λεπτομέρεια.

Ξεκινώντας εκ των έσω, ο Granturismo V4 κινητήρας δίνει τη θέση του στο Desmodesici Stradale. Τουτέστιν, δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων, 1,103 cc και 180 hp στις 13,500 rpm, ενώ από τα Panigale V4 SP2 και Streetfighter V4 SP2 έρχεται και ο ξηρός συμπλέκτης, STM-EVO SBK. Με το ειδικό κιτ εξάτμισης και το αγωνιστικό λάδι της Ducati η απόδοση του κινητήρα φτάνει τους 195 ίππους αναπνέοντας μέσω εξάτμισης της Akrapovic.

Για την αντιμετώπιση της ζέστη οι πίσω κύλινδροι απενεργοποιούνται όταν η μοτοσυκλέτα είναι σε νεκρά ή στάσιμη για μερικά δευτερόλεπτα. Το πλαίσιο και η γεωμετρία του έρχονται από την Pikes Peak έκδοση της μοτοσυκλέτας, με εντυπωσιακό να είναι το υποπλαίσιο από τιτάνιο, που σε συνδυασμό με τη μικρότερη μπαταρία επιφέρουν δίαιτα επτά κιλών από το Multistrada V4S. Φυσικά, δε λείπει και ένα μικρό… φεστιβάλ ανθρακονήματος, με το εξωτικό υλικό να χρησιμοποιείται σε εμπρός φτερό, χούφτες κ.ά.

Τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο, χαλιναγωγούνται από μια πλούσια ηλεκτρονική παλέτα επαναπρογραμματισμένη από την αντίστοιχη σουίτα Multistrada V4 S που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τεχνολογία ραντάρ τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, η οποία σημαίνει Adaptive Cruise Control (ACC) και ανίχνευση τυφλού σημείου (BSD).

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Multistrada V4 RS ενορχηστρώνεται από την αδρανειακή πλατφόρμα της Bosch και περιλαμβάνει τέσσερεις Power Modes (Full, High, Medium, Low), Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC) , Control Brake Engine (+EBC) και Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down. Όλα αυτά έχουν βαθμονομηθεί για τα χαρακτηριστικά και την προβλεπόμενη χρήση του μοντέλου και έχουν ενσωματωθεί σε τέσσερις Ride Modes, συγκεκριμένα Race, Sport, Touring, Urban.

ducati multi v4 rs 2

Στο V4 RS η λειτουργία Full Power Mode (που ενσωματώνεται στην προεπιλογή της λειτουργίας Race Riding Mode και χαρακτηρίζεται από μια καρό σημαία πάνω από το όνομα) εισάγεται για πρώτη φορά στην οικογένεια Multistrada. Αυτό παρέχει μέγιστη ισχύ σε όλες τις ταχύτητες, με άμεση απόκριση από το γκάζι. Οι άλλες λειτουργίες Power Modes έχουν βαθμονομηθεί για χρήση στο Multistrada V4. Συγκεκριμένα:

  • High (προεπιλογή στη Sport Riding Mode) προσφέρει μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα με ελαφρά μείωση της ροπής στην 1η, 2η και 3η ταχύτητα, με άμεση απόκριση στο γκάζι.
  • Medium (προεπιλογή στην Touring Riding Mode) προσφέρει επίσης μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα, με ελαφρά μείωση στην 1η, 2η και 3η, αλλά με πιο γλυκιά απόκριση στο γκάζι.
  • Low (προεπιλογή στην Urban Riding Mode) με ισχύ μειωμένη στους 114 ίππους και ομαλή απόκριση στο γκάζι.

Το Multistrada V4 RS είναι επίσης εξοπλισμένο με EBC (Engine Brake Control) ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα, το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να προσαρμόσει το φρενάρισμα του κινητήρα ανάλογα με το στυλ οδήγησης και το περιβάλλον.

Στα του εξοπλισμού δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από το πιο ψηλό ράφι, με ηλεκτρονικές αναρτήσεις Smart EC 2.0 της Öhlins και φρένα Brembo Stylema με δίσκους των 330 mm εμπρός και 265 mm πίσω. Παρόν δίνει και το cornering ABS 10.3ME το οποίο αποτελεί καρπό συνεργασίας των Bosch και Brembo. Το σύνολο κυλά σε 17αρηδες τροχούς από σφυρήλατο αλουμίνιο της Marchesini με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Τέλος η εμφάνιση είναι αναμφίβολα Multistrada, με ελαφρά επανασχεδιασμένο το πίσω μέρος θυμίζοντας Panigale στις καλαίσθητες χειρολαβές του συνεπιβάτη. Το χρώμα ονόματι «Iceberg White» είναι επίσης ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της RS έκδοσης, με μια μακρά λίστα αξεσουάρ από αισθητικής μέχρι ταξιδιωτικής φύσης να κάνουν ακόμα πιο μοναδική τη μοτοσυκλέτα που αναμένεται έτσι και αλλιώς να βγει σε περιορισμένο αριθμό, αναγραφόμενο στην τιμονόπλακα και το κλειδί χαραγμένο με laser.

Suzuki GSX-S1000GX

suzuki gsx s1000 gx 10

Η νέα Suzuki GSX-S1000GX είναι μία ψηλή sport touring μοτοσυκλέτα που στήθηκε γύρω από τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που προέρχεται από το GSX-S1000GT, αποδίδοντας 150 ίππους αλλά και ικανοποιώντας τις προδιαγραφές Euro 5+.

Είναι επίσης η πρώτη μοτοσυκλέτα στην ιστορία της Suzuki που φορά ηλεκτρονικές ημιενεργητικές αναρτήσεις της Showa, το σύστημα SAES – Suzuki Advanced Electronic Suspension. Το σύστημα συλλέγει δεδομένα και από έναν αισθητήρα IMU 6 αξόνων της Bosch, ρυθμίζοντας σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία των αναρτήσεων.

Οι τρεις χαρτογραφήσεις ισχύος A-B-C συναντώνται και εδώ, ενώ το μοντέλο περιλαμβάνει επίσης Cruise Control, οθόνη TFT 6.5 ιντσών, συνδεσιμότητα με smartphone, αλλά και παροχή ρεύματος USB ακριβώς δίπλα στην οθόνη.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα θα συναντήσουμε Traction και Wheelie Control, αλλά και ένα νέο σύστημα Roll Torque Control που ρυθμίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δύναμη που φτάνει στον πίσω τροχό με τη μοτοσυκλέτα υπό κλίση. Παράλληλα, περιλαμβάνεται Cornering ABS, quick shifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα, αλλά και σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανωφέρεια.

Η εμφάνιση του νέου μοντέλου είναι εντελώς νέα, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις και είναι διαθέσιμη σε τρία μεγέθη. Η σέλα έχει περισσότερο γέμισμα, ενώ το τιμόνι είναι πιο κοντά στον αναβάτη κατά 55 χιλιοστά, πιο φαρδύ κατά 50 χιλιοστά και εδράζεται σε ελαστικές βάσεις, για μεγαλύτερη άνεση. To ρεζερβουάρ έχει όγκο 19 λίτρων, ενώ το ύψος σέλας ανέρχεται στα 845 χιλιοστά.

Η νέα GSX-S1000GX αναμένεται στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2024, στο μεταξύ ωστόσο έχει ενεργοποιηθεί στην ελληνική ιστοσελίδα φόρμα προκρατήσεων για όσους θέλουν να είναι στους πρώτους που θα παραλάβουν τη μοτοσυκλέτα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: suzuki.gr/motos/proparaggelia.

ΝΕΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Kawasaki Versys 1000

kawa versys1000 se

Με εξαιρετικά πλούσιο εξοπλισμό και πανίσχυρο τετρακύλινδρο κινητήρα η ψηλή ταξιδιάρα της Kawasaki δεν αλλάζει στην τεχνική της βάση, συνεχίζοντας με τρεις εκδόσεις - βασική, S και SE - και δύο νέα χρώματα για το 2024.

Κάθε μια από τις τρεις εκδόσεις του μοντέλου διαχωρίζεται επίσης σε τρία επίπεδα εξοπλισμού για τις εκδοχές Tourer, Tourer Plus και Grand Tourer, σκαρώνοντας έτσι μια γκάμα 12 επιλογών Versys 1000.

Τα χρώματα του 2024 έχουν ως εξής:

Versys 1000: Metallic Matte Graphenesteel Gray/Metallic Spark Black (μαύρο-σκούρο γκρι)
Versys 1000 S και SE: Metallic Diablo Black/Metallic Phantom Silver (μαύρο-ασημί) και Metallic Matte Dark Gray/Metallic Diablo Black (μαύρο-γκρι).

Kawasaki Versys 650

kawa versys650 3

Γνωστή αξία, περπατημένη και οικεία στο αγοραστικό κοινό της Ευρώπης, το Versys 650 ήταν το πρώτο μοντέλο της Kawasaki που έφερε στην Ελλάδα η νέα της αντιπρόσωπος KSR Hellas, σημαίνοντας την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας στη χώρα μας.

Ο γνωστός δικύλινδρος σε σειρά των 649 cc των 66 hp και 6.3 kgm συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Versys 650 που είναι καλά εξοπλισμένο με εξαιρετική αεροδυναμική προστασία, την ασφάλεια του KTRC traction control και TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Smartphone.

Για το 2024 η Kawasaki θα διαθέσει το Versys 650 σε τρεις χρωματισμούς με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη σκοτεινή, μαύρη βάση σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς. Στη μια περίπτωση το μαύρο παντρεύεται με το παραδοσιακό πράσινο, στη δεύτερη έχουμε κόκκινες παρεμβολές, ενώ η τρίτη επιλογή ποντάρει σε δύο αποχρώσεις μαύρου.

Η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι €9,495.

BMW F 900 XR

bmw f900 xr 1

Η F 900 XR είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που το 2020 φόρεσε τον δικύλινδρο κινητήρα της σειράς F στη μεγαλύτερη εκδοχή που ανέβασε τον κυβισμό από τα 853 στα 895 cc και την ισχύ στους 105 ίππους - και η οποία μόλις φέτος έφτασε στη νέα γενιά F 900 GS.

Στη γκάμα του 2024 δεν αλλάζει τίποτε στο F 900 XR πλην των χρωματικών επιλογών, όπου εισάγονται τρεις νέες: Light White για τη βασική έκδοση, Blackstorm Metallic 2 για τη σκοτεινή Triple Black και Racing Blue metallic 2 για την έκδοση Sport.

Triumph Tiger Sport 660

triumph colors tiger 660 1

Η μεσαίου κυβισμού τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα της Triumph συνεχίζει στην τρίτη χρονιά της δίχως αλλαγές.

Βασισμένη στον κινητήρα 660 cc που είχαμε πρωτογνωρίσει έναν χρόνο νωρίτερα με το Trident 600, με απόδοση 81 hp και 6.6 kgm για 206 υγρά κιλά, η Tiger Sport 660 συνεχίζει διατηρώντας μόνο το κόκκινο χρώμα (Korosi Red/Graphite) από την προϋπάρχουσα γκάμα.

Δίπλα του έρχονται δύο νέα, το λευκό Snowdonia White και το μαύρο Graphite.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon