.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 19:17

Αφιέρωμα - Οι μεγάλες Adventure του 2024

Έντονη κινητικότητα με πολύ σημαντικές νέες αφίξεις στην κορυφή της πυραμίδας των adventure μοτοσυκλετών πάνω από τα 1000 cc.

Είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία μοτοσυκλετών σε όλον τον κόσμο και βρισκόμαστε στο πιο ψηλό της ράφι, εκεί όπου εκτίθενται τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα μοντέλα με κινητήρες χωρητικότητας άνω του λίτρου.

Φέτος εμφανίστηκε η πέμπτη γενιά στη σύγχρονη ιστορία της διαχρονικής best seller της BMW Motorrad, R1300GS, σε μια περίτεχνη επίδειξη ισορροπίας. Από τη μια έπρεπε να διατηρηθούν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που σφραγίζουν τη μοναδικότητα του μεγάλου GS, από την άλλη η ανάγκη για ανταγωνιστική εξέλιξη έφερε ένα νέο πλαίσιο, για πρώτη φορά αλουμινένιο σε GS, αλλά και τον πιο δυνατό boxer που έχει τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα της BMW στα 101 χρόνια της.

bmw R1300GS 6

Δύο ακόμη νέες αφίξεις για το 2024 μας έρχονται από την Ιταλία και τις Moto Guzzi και Moto Morini.

Η πρώτη προέβη στο αναμενόμενο, δηλαδή να φορέσει τον νέο της υγρόψυκτο V2 κινητήρα 1,042 cc σε μια ψηλή μοτοσυκλέτα και ιδού το νέο Stelvio.

moto guzzi stelvio 1

Η δε Moto Morini άρχισε να ξανανοίγει τα φτερά της και φέτος βασίζει την επέκταση της γκάμας της όχι σε κινέζικης προέλευσης κινητήρες, όπως στα 650 της, αλλά επαναφέροντας στο σήμερα τον ιταλικότατο V2 που είχε σχεδιάσει ο Franco Lambertini πριν την εξαγορά-διάσωση από το Zhongneng Vehicle Group.

moto morini xcape 1200 1

Η Honda είχε επίσης σημαντικά νέα στη δική της adventure γκάμα με την αναδιάταξη και ανανέωση της οικογένειας Africa Twin. Δύο μοντέλα με διακριτές διαφορές στόχευσης, όπου το πολυτελέστερο Adventure Sports ταΐζει την ασφάλτινη πλευρά του με 19ρη μπροστινό τροχό, ενώ το βασικό μοντέλο διατηρεί τις 21 ίντσες μπροστά.

honda africatwin 5

Η Ducati παρουσίασε δύο νέες εκδόσεις Multistrada V4, την υπερτουρίστρια παντός εδάφους Grand Tour και την αθλητικότερη RS με 17άρες ζάντες - τη δεύτερη θα τη δούμε λεπτομερέστερα σε επόμενο αφιέρωμα στις καθαρά ασφάλτινες adventure της νέας σοδειάς.

Αναδιάταξη έχουμε και στον οίκο των Triumph Scrambler 1200, καθώς αμφότερες οι εκδόσεις φρεσκαρίστηκαν σε ρυθμίσεις και εξοπλισμό, με τη βασική πλέον μετονομασμένη σε Scrambler 1200X δίπλα στην ψηλότερη 1200ΧΕ.

triumph scrambler 1200 x 2

Αν απορείτε γιατί ως εδώ δεν έχετε διαβάσει πουθενά τη λέξη ΚΤΜ σε ένα αφιέρωμα που λέει adventure στον τίτλο, η αιτία είναι απλή: δεν υπάρχει κάτι νέο στον περιπετειώδη οίκο των Αυστριακών καθώς φέτος η ΚΤΜ έριξε βάρος στη φαμίλια των Duke με τα 1390 Super Duke και 990 Duke. Προφανέστατα περιμένουμε πλέον τη μετακόμιση του νέου μεγαλύτερου V2 και στην Adventure οικογένεια, λογικά στη γκάμα του 2025.

Ας δούμε αναλυτικότερα και σε αλφαβητική σειρά τις νέες και ανανεωμένες adventure μοτοσυκλέτες της σοδειάς του 2024.

BMW R 1300 GS

bmw R1300GS 3

Ριζικές είναι οι αλλαγές στο BMW R 1300 GS 2024, το οποίο κρατά ίδιο μόνο το βασικό στοιχείο ταυτότητας του: Τον Boxer κινητήρα.

Η αλλαγή στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας είναι ολοκληρωτική. Αφήνοντας στο παρελθόν το «ασύμμετρο» look του παρελθόντος, το νέο R 1300 GS πέρασε από extreme makeover και δεν χρειάζεται να σας γράψουμε πολλά για αυτό: οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Το R 1300 GS όμως είναι ανασχεδιασμένο μέσα και έξω, καθώς χτίζεται πάνω σε νέο πλαίσιο από φύλλα ατσαλιού, νέο υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο, με πλήρως ανασχεδιασμένες αναρτήσεις, ενώ φέρει και έναν εντελώς νέο κινητήρα, πιο μικρό σε διαστάσεις από το παρελθόν. Η BMW ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι αλλαγές έχουν φέρει μία μείωση βάρους 12 κιλών στο μοντέλο, στα 237 γεμάτο, έτοιμο για οδήγηση.

Ο ολοκαίνουργιος boxer κινητήρας των 1.300 κυβικών ακριβώς είναι ο ισχυρότερος boxer που η BMW έχει κατασκευάσει στην ιστορία της, αποδίδοντας 145 ίππους στις 7.750 σ.α.λ., με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 15,2 kgm στις 6.500 στροφές. Εκπλήσσοντας μας σε ένα βαθμό, η BMW συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ανάμικτη ψύξη αέρα/υγρού και στον νέο κινητήρα, όμως η διαφορετική τοποθέτηση της μετάδοσης κίνησης στους εκκεντροφόρους και η τοποθέτηση του κιβωτίου ταχυτήτων χαμηλά στον κινητήρα, συμβάλλουν στην μείωση των διαστάσεων του.

Ο κινητήρας φέρει επίσης, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων της BMW, ShiftCam. Οι χαρτογραφήσεις λειτουργίας του νέου R 1300 GS είναι 4, από τον βασικό εξοπλισμό: Eco, Rain, Road και Enduro.

bmw R1300GS 1

Οι αναρτήσεις του νέου R 1300 GS 2024 φέρουν νέα τμήματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, για αύξηση της ακρίβειας οδήγησης και της σταθερότητας, σε ένα πλαίσιο που η BMW αναφέρει ως πιο άκαμπτο. Στον προαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου, υπάρχει διαθέσιμη η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DSA – Dynamic Suspension Adjustment, η οποία (όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας), ρυθμίζει ηλεκτρονικά τόσο τα υδραυλικά όσο και την σταθερά του ελατηρίου σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, προσαρμόζεται αυτόματα στο φορτίο της μοτοσυκλέτας ανά πάσα στιγμή.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται επίσης, σύστημα ρύθμισης του ύψους από το έδαφος αυτόματα, ενώ μια διαφορετική sports ανάρτηση με 20 χιλιοστά επιπλέον διαδρομής εμπρός και πίσω, προσφέρεται ως εξτρά. Οι διαδρομές αναρτήσεων, ανέρχονται στα 190 και 210 χιλιοστά εμπρός και πίσω αντίστοιχα (+20 χιλιοστά για όσους επιλέξουν την σπορ ανάρτηση).

Ο νέος προβολέας LED του R 1300 GS 2024, ο οποίος… σίγουρα θα διχάσει εμφανισιακά, χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία LED. Ένα πολύ μικρό σε μέγεθος φωτιστικό σώμα προσφέρει «ανεπανάληπτη καθαρότητα στον φωτισμό», ενώ τα 4 παράπλευρα φωτιστκά σώματα είναι το DRL-φως ημέρας. LED είναι και τα υπόλοιπα φωτιστικά σώματα –τα εμπρός φλας ενσωματωμένα στις χούφτες, και τα πίσω συνδυαστικά φλας/φώτα θέσεως και στοπ. Στο προαιρετικό πακέτο Headlight Pro, το εμπρός φως ακολουθεί την πορεία των στροφών με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση. Το νέο BMW R 1300 GS χρησιμοποιεί πομποδέκτη ραντάρ, συνδυαζόμενο με ηλεκτρονικά βοηθήματα Active Cruise Control (ACC), σύστημα προειδοποίησης εμπρός σύγκρουσης FCC, αλλά και προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας SWW.

O βασικός εξοπλισμός του μοντέλου έχει αυξηθεί σε σχέση με το απερχόμενο 1250 GS, περιλαμβάνοντας επίσης:

  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Keyless σύστημα εκκίνησης
  • Σύστημα RDC - παρακολούθηση πίεσης ελαστικών ηλεκτρονικά
  • Σύστημα MSR - ηλεκτρονικά ελεγχόμενο φρένο κινητήρα
  • Σύστημα ABS Pro Full Integral
  • Cruise control DCC με αυτόματο φρενάρισμα
  • Μπαταρία λιθίου
  • Χούφτες με ενσωματωμένα φλας
  • Θήκη φόρτισης κινητού τηλεφώνου με παροχή ρεύματος USB και επιπρόσθετη παροχή ρεύματος 12V.

Το BMW R 1300 GS είναι διαθέσιμο στη βασική έκδοση και στις εξής επιπλέον:

  • Triple Black, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στην εμφάνιση
  • GS Trophy, σε χρώμα Racing Blue, με ταινίες σε λευκό και κόκκινο και υποπλαίσιο σε λευκό ματ χρώμα
  • Option 719 Tramuntana, την πλέον αποκλειστική έκδοση, με χρυσό στους τροχούς, κομμάτια CNC αλουμινίου και χρώμα Aurelius Green Metallic.

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour

ducati multi v4 grandtour 2

Το Multistrada V4 S Grand Tour έρχεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εικοστής επετείου της οικογένειας των Multistrada και περιλαμβάνει όλες τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το εν λόγω μοντέλο. Στην «Grand Tour» έκφανσή του, είναι μια μοτοσυκλέτα full στα έξτρα βασισμένη στο μοντέλο S με ρυθμίσεις Travel & Radar, δηλαδή με σύστημα radar με Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD) για βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης στην οδήγηση.

Όσον αφορά ακόμα την ασφάλεια, το σύστημα TPMS το οποίο δείχνει την πίεση των ελαστικών στο ταμπλό και πρόσθετα φώτα LED για τη βελτίωση της ορατότητας τη νύχτα και στην ομίχλη, τοποθετούνται ως standard εξοπλισμός.

Από το εργοστάσιο, έρχονται ακόμα στο Multistrada V4 S Grand Tour οι πλαϊνές βαλίτσες των 60 λίτρων, (οι οποίες είναι και στο χρώμα της μοτοσυκλέτας), το κεντρικό σταντ, τα θερμαινόμενα grips και σέλες αναβάτη και επιβάτη.

Το Multistrada V4 S Grand Tour ενσωματώνει αρκετές από τις αναβαθμίσεις και του V4 Rally, όπως το τιμόνι που είναι στερεωμένο άκαμπτα στην κεφαλή του τιμονιού χωρίς λαστιχένια μπλοκ, παρέχοντας μια πιο άμεση αίσθηση οδήγησης χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση. Ακόμα, Rally καταβολές έχουν η σέλα του επιβάτη αλλά και ασπίδες θερμότητας στο ψαλίδι και στην αριστερή πλευρά του υποπλαισίου.

Όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες της οικογένειας Multistrada V4, το Grand Tour είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε Mirroring με το κινητό, μετατρέποντας την οθόνη των 6,5" σε έναν έγχρωμο πλοηγό χαρτών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ducati-multi-v4-grandtour-1.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">ducati-multi-v4-grandtour-1.jpg" alt="ducati multi v4 grandtour 1" width="1600" height="1067" />

Στο Multistrada V4 S Grand Tour υπάρχει επίσης η λειτουργία «Ελάχιστης Προφόρτισης», η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να κατεβάζει τη μοτοσυκλέτα όταν σταματά και όταν ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα, μειώνοντας την προφόρτιση του αμορτισέρ στο ελάχιστο. Η λειτουργία «Easy Lift» από την άλλη, μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για την ανύψωση της μοτοσυκλέτας από το πλαϊνό σταντ ανοίγοντας το υδραυλικό σύστημα της ανάρτησης όταν το κλειδί είναι στη θέση ΟΝ.

Στα θετικά του ταξιδιού που είναι και το ζητούμενο, προσθέστε και τα χρονικά διαστήματα συντήρησης, με τον έλεγχο διάκενου βαλβίδας να ορίζεται κάθε 60.000 χλμ. καθώς και τα προγράμματα 4EVER Ducati και Roadside Assistance. Το πρώτο προσφέρει εγγύηση 4 ετών με απεριόριστα χιλιόμετρα και το πρόγραμμα Οδικής Βοήθειας που προσφέρεται σε όλα τα Multistrada V4, προσθέτει οδική βοήθεια, μεταφορά για αναβάτη και επιβάτη, όχημα αντικατάστασης και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε περίπτωση προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής στην περίοδο κάλυψης εγγύησης.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V4 Granturismo των 1.158 κ.εκ. που αποδίδει 170 ίππους στις 10.500 στροφές και 12,7 κιλά ροπής στις 8.750, με ιδιαίτερα γραμμική καμπύλη ροπής που εγγυάται ομαλή και προοδευτική απόκριση σε όλες τις ταχύτητες. Γίνεται διαχειρίσιμος φυσικά χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα (IMU) η οποία ελέγχει τη λειτουργία των ABS Cornering, Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Traction Control (DTC), Cornering Lights (DCL) και Vehicle Hold Control (VHC), κάτι που κάνει την επανεκκίνηση σε κεκλιμένους δρόμους απλή υπόθεση.

Ακόμα, στο Grand Tour η αδρανειακή πλατφόρμα επικοινωνεί συνεχώς με το ημιενεργό σύστημα ελέγχου ανάρτησης Ducati Skyhook Suspension (DSS). Αυτό το σύστημα δεν είναι μόνο ικανό να αναλύει τις συνθήκες οδήγησης και να ρυθμίζει το πιρούνι και το υδραυλικό αμορτισέρ αμέσως, αλλά για πρώτη φορά ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία Autolevelling. Το Autolevelling αναγνωρίζει το στήσιμο της μοτοσυκλέτας και το προσαρμόζει αυτόνομα για να επαναφέρει τη σέλα στο ιδανικό ύψος από το έδαφος στις διάφορες διαμορφώσεις οδήγησης, προσθέτοντας στις -χειροκίνητες- επιλογές που είναι ήδη διαθέσιμες στον χρήστη: αναβάτης, αναβάτης και βαλίτσες, αναβάτης, βαλίτσες και συνεπιβάτης, αναβάτης και επιβάτης.

Φυσικά, δεν λείπει ποτέ το «κάτι παραπάνω» σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα, με μια μακρά λίστα εξαρτημάτων και εξοπλισμού αναβάτη.

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports

honda-africatwin-6.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">honda-africatwin-6.jpg" alt="honda africatwin 6" width="1600" height="1132" />

To κορυφαίο Adventure μοντέλο της Honda λαμβάνει πολλές αλλαγές που θα ωφελήσουν την ασφάλτινη χρήση, μεταξύ των οποίων ο τροχός 19 ιντσών εμπρός, μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων και πλατύτερο εμπρός ελαστικό. Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Ξεκινώντας από τα παραπάνω, το Honda Africa Twin 1100 Adventure Sports του 2024 έχει πλέον εμπρός τροχό 19 ιντσών που συνδυάζεται με πίσω ζάντα 18 ιντσών, αμφότερες με ακτίνες και ελαστικά χωρίς σαμπρέλα (tubeless). Παράλληλα, το εμπρός ελαστικό είναι φαρδύτερο στα 110 χιλιοστά πλάτους, από 90, για καλύτερη σταθερότητα στο δρόμο.

Οι διαδρομές των αναρτήσεων έχουν επίσης μειωθεί στα 210/200 χιλιοστά εμπρός/πίσω, ενώ η σέλα έχει χαμηλώσει στα 835-855 χιλιοστά από το έδαφος. Οι αναρτήσεις είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες -Showa EERA με 4 χαρτογραφήσεις λειτουργίας και μία παραμετροποιήσιμη επιλογή User, ενώ η προφόρτιση ελατηρίου μπορεί να ρυθμιστεί και εν κινήσει.

Ο κινητήρας παραμένει στα 102 άλογα απόδοσης, όμως έχει αυξημένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές που πλέον φτάνει τα 11.4 kgm. Η τροφοδοσία με καύσιμο εξασφαλίζεται από το μεγάλο ρεζερβουάρ των 24.8 λίτρων.

Στην έκδοση με DCT έχουν γίνει αλλαγές για πιο φυσική αίσθηση εκκίνησης και κίνησης σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Στα ηλεκτρονικά συστήματα, έχουμε μονάδα IMU 6 αξόνων, η οποία συνεργάζεται με Traction Control 7 επιπέδων, Wheelie Control 3 επιπέδων, Cornering ABS με ρύθμιση λειτουργίας εκτός δρόμου, έλεγχο ανύψωσης πίσω τροχού και λειτουργία αλλαγών ταχυτήτων στις στροφές.

Για την άνεση του αναβάτη έχει αυξηθεί το πάχος του γεμίσματος της σέλας, ενώ το τιμόνι είναι τοποθετημένο ψηλά. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και χαμηλή σέλα στα 795 χιλιοστά από το έδαφος.

Νέο είναι επίσης το άνω φέρινγκ, για πιο μυώδη εμφάνιση και καλύτερη προστασία από τον αέρα.

Στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Ζελατίνα ρυθμιζόμενη σε 5 θέσεις
  • Ποδιά προστασίας κινητήρα
  • Παροχή ρεύματος 12V
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Αλουμινένια πίσω σχάρα
  • Full LED φώτα με λειτουργία DRL και αυτόματα φώτα στροφής 3 επιπέδων
  • Cruise control
  • Οθόνη TFT 6,5 ιντσών αφής και συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο.

Το μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο και με τα εξής πακέτα εξοπλισμού: Rally για έντονη χρήση εκτός δρόμου, Adventure για μεγάλες διαδρομές, Urban για μεγαλύτερη πρακτικότητα εντός πόλης, αλλά και Travel, με βαλίτσες και επεμβάσεις υπέρ της άνεσης.

Οι χρωματικές επιλογές έχουν ως εξής: Matt Ballistic Black Metallic (μαύρο μεταλλικό) και το γνωστό τρικολόρ Pearl Glare White.

Honda CRF1100L Africa Twin

honda-africatwin-4.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">honda-africatwin-4.jpg" alt="honda africatwin 4" width="1600" height="1132" />

H βασική έκδοση της Africa Twin 1100 διατηρεί τον πιο χωμάτινο χαρακτήρα της, αποκτά (επιτέλους) ελαστικά tubeless, ενώ δίνει την επιλογή και για τοποθέτηση ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων.

Ο κινητήρας επωφελείται των ίδιων αλλαγών με το Adventure Sports μοντέλο που ενισχύουν τη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η μέγιστη τιμή της φτάνει και εδώ τα 11.4 kgm στις 5,500 στροφές, με την μέγιστη ισχύ να παραμένει στους 102 ίππους.

Το Africa Twin 1100 του 2024 μπορεί να αποκτηθεί είτε με συμβατικές πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa, είτε κατ' επιλογή με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις Showa EERA, όπως και στο μεγάλο Adventure Sports (έκδοση ES). Και στις δύο περιπτώσεις οι διαδρομές των αναρτήσεων ορίζονται στα 230/220 χιλιοστά, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Το Africa Twin 1100 2024 εξοπλίζεται πλέον με tubeless ελαστικά στους ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, εμπρός και πίσω. Για μεγαλύτερη άνεση του αναβάτη, υπάρχει πλέον ανασχεδιασμένο εμπρός φέρινγκ για καλύτερη ανεμοκάλυψη, αλλά και ρυθμιζόμενη ζελατίνα σε 5 θέσεις.

Στα ηλεκτρονικά, υπάρχουν: Traction Control 7 επιπέδων σε συνεργασία με IMU, Wheelie Control σε 3 επίπεδα, Cornering ABS, σύστημα ελέγχου ανύψωσης πίσω τροχού και λειτουργία cornering στο DCT κιβώτιο. Ο αναβάτης έχει στην διάθεση του οθόνη TFT 6.5 ιντσών, αφής, με δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο.

Και οι δύο εκδόσεις (απλή και ES) μπορούν να αποκτηθούν και με το ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DCT, ενώ η ES έκδοση προσθέτει θερμαινόμενα γκριπ και παροχή ρεύματος στον βασικό εξοπλισμό.

Το τιμόνι σε ψηλή θέση, η λεπτή σέλα και οι στενή σιλουέτα του Africa Twin εστιάζουν στην πιο άνετη χρήση του εκτός δρόμου. Το ύψος της σέλας ρυθμίζεται μεταξύ 850-870 χιλιοστών, ενώ με την επιλογή χαμηλής σέλας κατεβαίνει έως τα 825/845 χιλιοστά. Υπάρχει και η επιλογή Comfort με ύψος 865/885 χιλιοστών, μεγαλύτερη επιφάνεια κατά 8% και 15% παχύτερο γέμισμα μεταβαλλόμενης πυκνότητας.

Τα πακέτα εξοπλισμού Rally, Adventure, Urban και Travel είναι απολύτως συμβατά και με τη βασική έκδοση Africa Twin, η οποία διατίθεται σε τρία χρώματα: Grand Prix Red, Matt Ballistic Black Metallic και το γνωστό τρικολόρ, διαθέσιμο μόνο για την έκδοση ES με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις.

Moto Guzzi Stelvio

<a target=moto guzzi stelvio 3" width="1600" height="1067" />

Λίγο πριν την έκθεση EICMA στο Μιλάνο επισημοποιήθηκε η επιστροφή του Stelvio με τον υγρόψυκτο κινητήρα που πρωτοφορέθηκε στο V100 Mandello και στο ιταλικό σαλόνι αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Η αεροδυναμική έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, με την Moto Guzzi να δηλώνει ότι έχουν δαπανηθεί "άπειρες ώρες" στην αεροδυναμική σήραγγα, ώστε ο τελικός σχεδιασμός να εξασφαλίζει το μέγιστο της προστασίας αναβάτη-συνεπιβάτη από τα στοιχεία της φύσης. Η ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ένα εύρος 70 χιλιοστών.

Ο κινητήρας είναι ο νέος Compact Block της Moto Guzzi που γνωρίσαμε και από το V100 Mandello, ανανεωμένος σε πολλά σημεία. Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται ανασχεδιασμός της ελαιολεκάνης, ώστε να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος και να βελτιστοποιηθεί η κυκλοφορία του λαδιού μειώνοντας την κατανάλωση. Ανασχεδιασμένο είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων, για ομαλότερες αλλαγές και καλύτερη αίσθηση, ενώ άλλαξε και η στρατηγική λειτουργίας του quick shifter.

Επιπλέον έχει ενισχυθεί για εκτός δρόμου χρήση ο άξονας μετάδοσης, που παίζει και τον ρόλο του ψαλιδιού. Η απόδοση του μοτέρ αγγίζει τους 115 ίππους και 10.7 kgm ροπής, από τα οποία το 82% (περίπου τα 8.8 δηλαδή) είναι διαθέσιμα από τις 3,500 στροφές. Το μοτέρ έχει εναρμονιστεί και με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

To πλαίσιο του Stelvio 2024 είναι νέο από σωλήνες ατσαλιού και χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον στοιχείο, ενώ το μπροστινό σύστημα είναι επίσης νέο. Το ύψος σέλας στα 830 χιλιοστά και το ειδικά μελετημένο κάθισμα τονίζουν την εργονομία, ενώ το τιμόνι είναι φαρδύ, αλουμινένιο και ρυθμιζόμενο. Το σύστημα εφαρμογής βαλιτσών είναι ενσωματωμένο στο βασικό πακέτο εξοπλισμού, ενώ οι βαλίτσες αγοράζονται έξτρα.

Η ανάρτηση αποτελείται από ανεστραμμένο ρυθμιζόμενο πιρούνι Sachs 46 mm και επίσης ρυθμιζόμενο αμορτισέρ KYB, οι τροχοί 19 και 17 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ το σύστημα φρένων παρέχει η Brembo.

Στον έξτρα εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνεται σύστημα ραντάρ PFF Rider Assistance Solution, με πομποδέκτες εμπρός και πίσω, που μπορεί να προσφέρει λειτουργίες Following Cruise Control με μέτρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου BLIS και υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας LCA.

Κατά τα άλλα η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα υπερπλήρες πακέτο ηλεκτρονικών με αδρανειακή μονάδα ελέγχου (IMU) 6 αξόνων, Cornering ABS, 5 χαρτογραφήσεις λειτουργίας, αλλά και σύστημα διασύνδεσης με κινητό τηλέφωνο μέσω της πλατφόρμας Piaggio MIA (το τελευταίο στον προαιρετικό εξοπλισμό).

Το μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο σε 2 χρώματα, το μαύρο Nero Vulcano και το κίτρινο Giallo Savana, ενώ στα αξεσουάρ περιλαμβάνονται δεκάδες επιλογές, από βαλίτσες μέχρι θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, κεντρικό σταντ, βοηθητικά φώτα κ.ά.

Moto Morini X-Cape 1200

<a target=moto morini xcape 1200 6" width="1260" height="840" />

To Moto Morini X-Cape 1200 έρχεται να γεμίσει την κορυφή κυβισμού στη γκάμα της εταιρείας και στην καρδιά του χτυπά ο V2 CorsaCorta EVO, ένας κινητήρας σχεδιασμένος και ανεπτυγμένος 100% στην Ιταλία.

Με 1,187 κυβικά αποδίδει "περισσότερους από 125 ίππους" με γωνία κυλίνδρων στις 87 μοίρες, διάμετρο εμβόλου 107 χιλιοστά και διαδρομή στα 66 χιλιοστά.

Η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται με σύστημα ραντάρ για την ανίχνευση κινδύνων στα τυφλά σημεία, ενώ φέρει επίσης cruise control, traction control, quickshifter και 4 χαρτογραφήσεις ισχύος.

Χτίζεται πάνω σε ένα σωληνωτό πλαίσιο τύπου trellis με αλουμινένιο ψαλίδι και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις διαδρομών 180 mm. Οι τροχοί είναι διαμέτρου 19 και 17 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ εξοπλίζονται και με αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλλουν τις μετρήσεις τους στην οθόνη.

Η τελευταία είναι TFT 7 ιντσών με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, ενώ ο φωτισμός της μοτοσυκλέτας είναι Full LED και συμπεριλαμβάνει φώτα στροφής.

Τα φρένα προέρχονται από την Brembo, με δύο δίσκους 320 χιλιοστών εμπρός και δαγκάνες ακτινικές τετραπίστονες monobloc, με δίσκο 280 χιλιοστών πίσω. Το ABS είναι Cornering και μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται "μικρότερο των 250 κιλών", με ύψος σέλας στα 860 χιλιοστά.

Triumph Scrambler 1200 X

triumph-scrambler-1200-x-1.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">triumph-scrambler-1200-x-1.jpg" alt="triumph scrambler 1200 x 1" width="1600" height="1188" />

H Triumph ανανέωσε το δίδυμο των Scrambler 1200 για το 2024, με αρκετές αλλαγές σε βασικά μέρη τους και νέα ονοματοδοσία για τη χαμηλότερη έκδοση XC που πλέον θα λέγεται X.

Το Scrambler 1200 Χ ενίσχυσε την ασφάλτινη πλευρά του ξεκινώντας με μια σημαντική αναβάθμιση που ως πέρυσι ήταν αποκλειστικό προνόμιο του ΧΕ. Απέκτησε αδρανειακή κεντρική μονάδα ελέγχου (IMU) που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Continental και επιτρέπει την ενσωμάτωση cornering ABS και traction control - το τελευταίο και με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι επιλέξιμες χαρτογραφήσεις (ride modes) είναι πέντε - Sport, Road, Rain, Off-Road και η Rider Configurable με τις προσωπικές επιλογές του ιδιοκτήτη - και ελέγχουν την απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού και τις ρυθμίσεις ABS και TC.

Οι αναρτήσεις είναι νέες και προέρχονται από τη Marzocchi με ανεστραμμένο πιρούνι 45 χιλιοστών εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίων. Οι διαδρομές των αναρτήσεων και στα δύο άκρα μετρούν 170 χιλιοστά.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό και των δύο εκδόσεων Χ και ΧΕ είναι η διατήρηση των τροχών σε διαστάσεις 21 ιντσών μπροστά και 17 πίσω με ζάντες που δέχονται λάστιχα χωρίς αεροθάλαμο (tubeless).

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται η στρογγυλή έγχρωμη TFT οθόνη που γνωρίζαμε από πριν στα Scrambler 1200, LED φωτισμός με φώτα ημέρας DRL, νέο πίσω φωτιστικό σώμα και νέα φλας, παροχή ρεύματος USB, ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθεί συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο για πλοήγηση, χρήση τηλεφώνου και μουσικής.

Τα φρένα στην έκδοση αυτή προέρχονται από τη Nissin με διπίστονες δαγκάνες σε δίσκους 310 χιλιοστών μπροστά και δίσκο 255 χιλιοστών πίσω - αντικαθιστώντας το σύστημα της Brembo που φορούσε ως τώρα.

O κινητήρας παραμένει όμοιος με αυτόν του απερχόμενου μοντέλου, με μερικές επεμβάσεις στην αναπνοή του. Ο δικύλινδρος εν σειρά 1200 cc της οικογένειας Bonneville τροφοδοτείται με καύσιμο από ένα νέο σώμα ψεκασμού διαμέτρου 50 mm, ενώ επανασχεδιασμένες είναι τόσο οι εισαγωγές αέρα, όσο και οι λαιμοί της εξάτμισης, με αποτέλεσμα ενίσχυση της ροπής από τις 5,000 στροφές και πάνω.

Η κορύφωση της ισχύος φτάνει στους 90 ίππους και της ροπής στα 11.2 χιλιογραμμόμετρα, μέγιστα που έχουν κατέβει ελαφρώς χαμηλότερα στις 7,000 και 4,250 σ.α.λ. αντίστοιχα.

Triumph Scrambler 1200 XE

triumph-scrambler-1200-xe-new-1.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">triumph-scrambler-1200-xe-new-1.jpg" alt="triumph scrambler 1200 xe new 1" width="1600" height="1067" />

Στο κορυφαίο Scrambler 1200 XE η Triumph αντικατέστησε τα δύο αμορτισέρ Ohlins της πίσω ανάρτησης με Marzocchi, πλήρως ρυθμιζόμενα και με διαδρομές που φτάνουν τα 250 χιλιοστά.

Μπροστά το πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm φέρει την ίδια ιταλική υπογραφή και έχει επίσης χορταστική διαδρομή 250 χιλιοστών, καθώς το Scrambler 1200 XE προωθείται ως ικανότερο για εκτός δρόμου χρήση.

Στα φρένα η Triumph επιλέγει δαγκάνες Brembo Stylema εμπρός σε δύο δίσκους 320 χιλιοστών, ενώ πίσω υπάρχει μια δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin.

Το Scrambler 1200 XE μπορεί να ρυθμιστεί σε έξι ride modes, πέντε κοινές με το αδελφό Scrambler 1200 X και επιπλέον την Off-Road Pro ως αποκλειστική του ΧΕ.

Αρκετές από τις αλλαγές της έκδοσης Χ περνούν και στην ΧΕ, όπως τα νέα φλας, οι επεμβάσεις στην εισαγωγή και εξαγωγή του κινητήρα και το νέο φωτιστικό σώμα πίσω.

Το τιμόνι του XE είναι φαρδύτερο από αυτό του X κατά 65 χιλιοστά, ενώ επιπλέον διαθέτει και ρυθμιζόμενα μαρσπιέ.

ΝΕΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

BMW R 1250 GS Adventure

bmw-R1250GS-Adv.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">bmw-R1250GS-Adv.jpg" alt="bmw R1250GS Adv" width="2000" height="1413" />

Μπορεί να εμφανίστηκε το νέο R1300GS, ωστόσο η Adventure παραλλαγή δεν το συνόδευσε στη γκάμα του 2024 και μάλλον θα πρέπει να περιμένει άλλον έναν χρόνο.

Ως τότε τη δουλειά θα συνεχίσει να κάνει το γνωστό R1250GS Adventure, το οποίο για το 2024 θα απολαμβάνει ενός νέου χρωματισμού με βάση το μπλε, το Racing Blue Metallic.

Triumph Scrambler 1200 XE και XC

triumph-scrambler-1200-xe-old.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">triumph-scrambler-1200-xe-old.jpg" alt="triumph scrambler 1200 xe old" width="1600" height="1176" />

Αν και παρουσιάστηκαν δύο νέα Scrambler 1200 X και XE, στη γκάμα του 2024 η Triumph διατηρεί και τα απερχόμενα Scrambler 1200 XE και XC με μόνες αλλαγές την προσθήκη ενός νέου χρωματισμού.

Η νέα απόχρωση και για τις δύο εκδόσεις ονομάζεται Matt Sandstrorm/Matt Jet Black, ενώ οι χρωματισμοί Matt Khaki Green/Matt Jet Black και Sapphire Black παραμένουν ως είχαν το 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 10:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon