.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 11:16

Test - KTM 125SX / 300SX / 450SX-F 2023

Από 125, σε 300 και 450. Από το νέο δίχρονο 125SX στο νέο 300SX και στο ανανεωμένο 450SX-F. Τα νέα μοντέλα motocross της KTM ανεβάζουν ψηλά τον πήχη προσφέροντας ευκολίες και αίσθηση που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού.

Νέα δεδομένα στο motocross

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Για το 2023 η KTM ανανέωσε τελείως την γκάμα των Motocross τα οποία είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα, σε σημείο που μόνο ο μπροστινός τροχός, τα φρένα, τα γκριπς και κάποια από τα ηλεκτρονικά, είναι ίδια. Όλα τα άλλα, τελείως νέα!

CAR_0233-web.jpgΕμείς βρεθήκαμε στο οροπέδιο της Ζήριας στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, όπου παραδοσιακά πλέον η KTM K-Motors South East Europe διοργανώνει την εκδήλωση παρουσίασης για τους δημοσιογράφους, εδώ όπου επίσης παραδοσιακά, ξεκινούν τα off road days της εταιρίας. Και φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μόνη εταιρία που διοργανώνει κάτι τέτοιο για δημοσιογράφους και ιδιώτες, δίνοντας την μοναδική αυτή ευκαιρία να οδηγήσουν τα νέα χωμάτινα μοντέλα.

Για το 2023, τόσο τα δίχρονα όσο και τα τετράχρονα μοντέλα έχουν αλλάξει τελείως από αυτά του 2022 που αντικαθιστούν, με νέο πλαίσιο το οποίο πλέον είναι το ίδιο για όλους τους κυβισμούς των τετράχρονων, ίδιο για όλα τα δίχρονα (δύο πλαίσια συνολικά). Έχουμε νέα πλαστικά περιφερειακά, πιο αιχμηρά, νέα σέλα που πιάνει με μία βίδα εμπρός, νέο πεντάγωνο φίλτρο αέρα, νέα μαρσπιέ, διαφορετικά σεταρισμένες αναρτήσεις, με το αμορτισέρ να διαθέτει πλέον πλαστική βίδα για ρύθμιση με το χέρι. Σε αυτά, θα έρθει να προστεθεί κάποια στιγμή ένα πλαστικό προστατευτικό καπάκι, όπως είδαμε στα αντίστοιχα Husqvarna, ώστε να μην αλλάζει η ρύθμιση όταν βρίσκεται πάνω της η μπότα του αναβάτη.

CAR_0136-web.jpgΝέοι και οι κινητήρες, μικρότεροι σε διαστάσεις, με διαφορετικές κεφαλές και κιβώτια ταχυτήτων, νέα έμβολα, νέα κάρτερ και μεταλλικά γρανάζια στις αντλίες νερού, καθώς και διαφορετικούς διακόπτες στο τιμόνι. Στο 450SX-F, περιλαμβάνουν εκτός από τους χάρτες ρύθμισης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, και το launch control, το traction control, αλλά και για πρώτη φορά σε χωμάτινη μοτοσυκλέτα, το σύστημα Quickshifter, το οποίο επιτρέπει αλλαγές σχέσεων μόνο προς τα πάνω χωρίς συμπλέκτη (από 2η σε 5η).  Πεντάρι κιβώτιο σχέσεων πλέον στο 450SX-F, ψεκασμός στο 125SX και νέος κυβισμός, το 300άρι SX, το οποίο έρχεται να δώσει νέα πνοή στους ερασιτέχνες αναβάτες.

Όλες οι μοτοσυκλέτες μοιράζονται το ίδιο ρεζερβουάρ και περιφερειακά ανάμεσα σε άλλα, μιας και αυτός ήταν ένας στόχος της KTM προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής αλλά και να έχει διαθέσιμο στοκ πολύ πιο εύκολα.

Όλες οι μοτοσυκλέτες, διαθέτουν μόνο μίζα για εκκίνηση, και η μανιβέλα έχει πάρει την θέση της στο ράφι.

Περισσότερα όμως για όλες τις αλλαγές αναλυτικά, στην σχετική τεχνική ανάλυση.

125SX

Είναι το πρώτο δίχρονο ψεκαστό 125 το οποίο συναντάμε στην γκάμα της KTM, αλλά και γενικότερα σε όλες τις δίχρονες μοτοσυκλέτες. Ο ψεκασμός όμως δεν είναι το μοναδικό νέο πάνω στην 125SX αφού ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί εκ νέου, με νέα κάρτερ, στρόφαλο, κύλινδρο και έμβολο, καπάκι, τρόμπες, τα πάντα. Όπως και φυσικά το πλαίσιο, τα περιφερειακά, η σέλα και το ρεζερβουάρ, και η θέση οδήγησης, τα ψυγεία, που είναι ενιαία για όλα τα μοντέλα. Το σετάρισμα στις αναρτήσεις, οι τιμονόπλακες, το αμορτισέρ που ρυθμίζει με πλαστική βίδα πλέον, δίνουν στην 125SX την δυναμική που θέλει ο επαγγελματίας αναβάτης.

Γιατί αυτή είναι μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να τρέξει σε κάθε είδους αγώνες στην παρούσα μορφή, με τον ψεκασμό να είναι το κυριότερο σημείο αλλαγής για την νέα χρονιά. Και λέμε το κυριότερο, γιατί το 125 είναι το πιο απαιτητικό απ' όλους τους κυβισμούς της γκάμας αναφορικά με τις ρυθμίσεις σε διαφορετικά υψόμετρα και θερμοκρασίες, κάτι που πλέον, γίνεται μόνο του. Για παράδειγμα, στην Ζήρια των 1500 μέτρων υψόμετρο, αρκούσε ένα πάτημα της μίζας (δεν υπάρχει μανιβέλα πλέον) για να τεθεί σε λειτουργία ο ''μικρός'' δίχρονος κινητήρας, ο οποίος ''ξύριζε'' σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Κανένα μπούκωμα, κανένας δισταγμός. Έτοιμος ρυθμισμένος για τέλεια λειτουργία σε όλη την καμπύλη απόδοσης. Η αίσθησή του είναι ελαφριά, είναι ψηλό, με λεπτή σιλουέτα και σφικτές αναρτήσεις, σε αφήνει να μετακινηθείς άνετα σε όλο το μήκος της σέλας.

CAR_3052-web.jpgΑλλά αυτό είναι κάτι που το συναντάς ούτως ή άλλως και στα προηγούμενα μοντέλα, αν και εδώ γίνεται πιο εύκολα, μιας και το υλικό της σέλας είναι καλύτερο. Ο κινητήρας είναι δυνατός, έχει ροπή στο άνοιγμα του γκαζιού και το βλέπεις αυτό όταν κινείσαι αργά στις εξόδους των στροφών. Είναι όμως ένα 125 το οποίο λειτουργεί σωστά όταν το μαστιγώνεις, και σαν τέτοιο, δείχνει ότι η δύναμή του είναι πιο μεγάλη από το προηγούμενο μοντέλο, και μάλιστα, φτάνει στις ψηλές στροφές πιο γρήγορα. Ο ψεκασμός κάνει το πέρασμα από τις χαμηλές στροφές στις ψηλές πιο άμεσο, ενώ μπορείς να ελέγχεις τις μεσαίες στροφές χωρίς κομπιάσματα, σημείο κλειδί για τις εισόδους των στροφών ή για σημεία που δεν θες να πηγαίνεις τέρμα. Στο τέρμα όμως βγάζει όλη του τη δύναμη, δείχνει ότι είναι μικρό μόνο στο μάτι, και σε απογειώνει. Ακόμη και στην μεγάλη ανηφόρα με το κοφτό άλμα, οι συνεχείς αλλαγές σχέσεων ανέβαζαν στροφές αδιάκοπα, ενώ η διατήρηση του γκαζιού στο τέρμα με έβγαζε μέχρι το τέρμα της ανηφόρας χωρίς κατέβασμα.

CAR_0169-web.jpgΜε νέα βαλβίδα εξαγωγής καυσαερίων που ρυθμίζεται ηλεκτρονικά, ο συνδυασμός με τον ψεκασμό είναι άριστος και δημιουργεί μία βελούδινη λειτουργία για δίχρονο 125 που δεν συναντάς. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση της δύναμης σε όλο το φάσμα των στροφών, και φυσικά, σε πρόσφυση και επιτάχυνση, και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην οδήγηση. Με νέα φαρδύτερα μαρσπιέ που σου δίνουν καλύτερο γκριπ στην μπότα, νέο πλαίσιο και υβριδικό υποπλαίσιο, το πλαίσιο παίζει τον δικό του ρόλο ως ανάρτηση, και ο συνδυασμός με τις νέα σεταρισμένες αναρτήσεις, ωθεί τον αναβάτη στα όρια. Η τοποθέτηση στις στροφές είναι παιχνίδι, η διατήρηση της ταχύτητας μέσα στο μπερμ αστεία υπόθεση, η έξοδος με τσίμπημα του συμπλέκτη δυνατή, και η απορρόφηση των ανωμαλιών, παιχνίδι. Όπως είναι και το 125SX του 2023, ένα παιχνίδι για κάθε επίπεδο αναβάτη, το οποίο είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί από ποτέ.

300SX

Είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα motocross 300SX που βγάζει η KTM στην σύγχρονη εποχή, αν και το 300άρι είναι κάτι στο οποίο πειραματιζόταν από το τέλος της δεκαετίας του '80, για να μπει τελικά στην παραγωγή το 1992. Προβλήματα με ηλεκτρικά συστήματα και κυρίως, τζετάρισμα του βελτιωμένου από 250 κινητήρα, δεν έδωσαν ποτέ στην μοτοσυκλέτα αυτό που θα έπρεπε για το motocross. Στο enduro όμως, το 300άρι έπαιζε ''δυνατά'' από το '93 και έπειτα, αν και με βαριά αίσθηση και άγρια λειτουργία. Πλέον η 300SX με τον ολοκαίνουριο κινητήρα είναι ''ψεκαστή'', με νέα βαλβίδα εξαγωγής καυσαερίων η οποία ρυθμίζεται ηλεκτρονικά. Είναι φυσικά βασισμένη στην 250SX και είναι η μοτοσυκλέτα που κατασκευάστηκε προκειμένου να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ροπής και δύναμης του 450SX-F με την ελαφριά αίσθηση και δύναμη που απαιτεί μία δίχρονη 250. Μία μοτοσυκλέτα που ήρθε να προσφέρει λιγότερη συντήρηση και αντίστοιχα κόστος, και να βάλει την KTM στην MX Open κατηγορία, με ιδανική αναλογία δύναμης / κιλών.

CAR_3199-web.jpgΈνας αναβάτης που οδηγεί 450 θα μπορούσε να βρει όλα τα χαρακτηριστικά δύναμης και ροπής που έχει συνηθίσει, αλλά με περισσότερη ευκολία στην οδήγηση. Κάτι που στην πράξη μεταφράζεται ως λιγότερη κατανάλωση δύναμης, σε σχέση με την ''μπουλντόζα'' που είναι το 450, και σε καλύτερο και πιο σταθερό γυρολόγιο τελικά στην πίστα. Είναι στενή στα ίδια πλαίσια με τις υπόλοιπες SX / SX-F, και ιδίως με το 450 που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, με την ίδια θέση οδήγησης, αλλά η αίσθηση που σου δίνει στην αλλαγή κατεύθυνσης έχει τεράστια διαφορά. Η λειτουργία του κινητήρα με την νέα βαλβίδα εξαγωγής καυσαερίων και τον ψεκασμό είναι κάτι περισσότερο από άριστη. Πατώντας την μίζα (δεν διαθέτει μανιβέλα) νιώθεις τον κινητήρα να λειτουργεί βελούδινα και το γύρισμα του γκριπ ωθεί τις λειτουργία του στα άκρα. Το βασικό όμως είναι η πράξη, και στην οδήγηση συμπεραίνεις από τα πρώτα μέτρα πως η ομαλότητα είναι το βασικό στοιχείο στην λειτουργία του δίχρονου κινητήρα των 293,2 κυβικών εκατοστών.

CAR_3149-web.jpgΔύναμη παντού. Από τις πολύ χαμηλές στροφές, τις μεσαίες, τις ψηλές, αλλά και σε κάθε 100άδα στροφών που βρίσκεται ενδιάμεσα. Πουθενά κενά, πουθενά ξέσπασμα, ομαλότητα σε όλη την καμπύλη, αλλά μία καμπύλη με τόση διάρκεια που μέχρι πρότινος μπορούσες να βρεις μόνο στο 450. Το 300SX με την ομαλότητα και την ευκολία του σε κερδίζει αμέσως και καταλαβαίνεις ότι μπορείς να πας σε όποιο ρυθμό θες. Όπως αντέχεις, όπως ξέρεις, χωρίς να χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας, ή full προπονημένος. Στο 300SX θα νιώσεις αμέσως ότι το ξέρεις, θα εκμεταλλευτείς την ροπή του στις στροφές, στις ανηφόρες, στις εξόδους, στα άλματα, και θα αρκεστείς στο γύρισμα του δεξιού γκριπ για να περάσεις κάθε εμπόδιο. Ένα άριστο παιχνίδι το οποίο δεν... παίζει!

Με την ελαφριά αίσθηση, με την άνεση που σε κάνει να νομίζεις ότι οδηγείς μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτα, έχει τις κατάλληλα ρυθμισμένες αναρτήσεις για να διατηρεί τους τροχούς στο έδαφος και να μην μεταφέρει χτυπήματα στον αναβάτη. Το ανεστραμμένο 48άρι μπροστινό XACT της WP (air type), το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, το νέο πλαίσιο με υβριδικό υποπλαίσιο αλλά και την νέα έδραση του αμορτισέρ στην κεντρική ραχοκοκαλιά που έχουν εξαλείψει το φαινόμενο anti-squat (τεχνικός όρος για την συμβολή του πλαισίου στην πρόσφυση), δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα που βρίσκει πρόσφυση παντού. Τα 99,4 κιλά δεν φαίνονται η μοτοσυκλέτα δύσκολα σε κουράζει, είναι σταθερή και προβλέψιμη, ενώ ο συνδυασμός με τον νέο ψεκαστό κινητήρα την κάνουν ασύγκριτη. Αξίζει να την δοκιμάσει κανείς αφού ο συνδυασμός ομαλής δύναμης και ευκολίας στην οδήγηση είναι ασύγκριτος!

450SX-F

Η KTM 450SX-F είναι η μοτοσυκλέτα με την οποία η αυστριακή εταιρία έχει κατακτήσει 5 τίτλους τις τελευταίες 7 σεζόν, στο αμερικάνικο AMA S450 Supercross, οπότε η εξέλιξή της έχει γίνει στα καλύτερα χέρια.

Μία μοτοσυκλέτα απαιτητική, για αναβάτες που είναι προπονημένοι, έτοιμη όμως να πρωταγωνιστήσει όπως βγαίνει από το εργοστάσιο. Στόχος της KTM να την κάνει φιλικότερη προς τον μέσο χρήστη, γι' αυτό και ανανεώθηκε συνολικά, στα πρότυπα των υπολοίπων, με νέο πλαίσιο που είναι μοναδικό για όλα τα τετράχρονα, με ίδια περιφερειακά, πλαστικά και ρεζερβουάρ / σέλα, ίδια θέση οδήγησης. Ο κινητήρας είναι τελείως νέος με νέα κεφαλή, μικρότερος σε διαστάσεις, βρίσκεται στα 26,8 κιλά και διαθέτει πλέον 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων, για καλύτερη διαχείριση της δύναμης στις περισσότερες πίστες. Η αίσθηση που σου δίνει όμως από την αρχή που θα βρεθείς στη σέλα είναι αρκετά βαριά σε σχέση με το 300άρι που οδηγήσαμε πιο πριν, όπως είναι και λογικό άλλωστε.

CAR_3123-web.jpgΗ KTM κατάφερε σε μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα να διατηρήσει το βάρος στα επίπεδα του 2022 μοντέλου, στα 102,6 κιλά, φέρνοντας όμως τις μάζες πιο κοντά στο κέντρο της μοτοσυκλέτας. Γεγονός που συμβάλλει στον έλεγχο, στην αίσθηση και φυσικά στην κούραση. Επιπρόσθετα, το φαινόμενο anti-squat που είδαμε και στο 300άρι, εδώ έχει περισσότερη εφαρμογή λόγω στροφορμής του κινητήρα, αλλά και της περίσσιας δύναμης που βρει το δρόμο για το έδαφος. Η απόλυτη δύναμη που συνήθως απαιτεί ''χέρια'', έχει ελεγχθεί εδώ από την KTM με το σύστημα Traction Control το οποίο φροντίζει για το μειωμένο σπινάρισμα του πίσω τροχού, αλλά και με τους δύο χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Αναλόγως επιπέδου οδήγησης, ή προπόνησης, ή πίστας, δημιουργείς το δικό σου 450, εύκολα, πατώντας τα κουμπιά στον νέο αριστερό διακόπτη. Εκεί, υπάρχει και το Launch Control το οποίο μειώνει την δύναμη στις εκκινήσεις ώστε να μπορεί ο αναβάτης να επιταχύνει πιο εύκολα. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει και Quickshifter προκειμένου να μην χρειάζεται η χρήση του συμπλέκτη στα ανεβάσματα σχέσεων, και λειτουργεί από την 2η σχέση και πάνω.

CAR_0208-web.jpgΚαι κάπου εκεί που νιώθεις ότι οδηγείς την ''μπουλντόζα'' η οποία ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της, μπορείς να την ρυθμίσεις έτσι ώστε να απολαμβάνεις οδήγηση στα μέτρα σου. Παραμένει βέβαια ένα κτήνος που είναι φτιαγμένο για γρήγορους αναβάτες που μπορούν να το πάνε όπως του αρμόζει, αλλά είναι αυτή η ευκολία που σου δίνει τόσο η ομαλή λειτουργία του κινητήρα, η πιο ελαστική απόδοση και μετάδοση της δύναμης, όσο και το πλαίσιο και οι αναρτήσεις που συνηγορούν τελικά σε ένα διαχειρίσιμο για τον κυβισμό και την δύναμη σύνολο.

Βρίσκει πρόσφυση εύκολα, μετατρέπει το άνοιγμα του γκαζιού σε επιτάχυνση με λιγότερη προσπάθεια από τον αναβάτη, παραμένει όμως ένα τρομερό όπλο που θα κουράσει γρήγορα τους απροπόνητους, ή θα γεμίσει τρόπαια τους προπονημένους.

Διαβάστε την αναλυτική τεχνική ανάλυση εδώ. Τεχνικά χαρακτηριστικά 125SX, 300SX, 450SX-F

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 11:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon