.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 13:07

Τεχνική ανάλυση - ΚΤΜ SX/SX-F  - Husqvarna FC/TC 2023

Off Road νέας γενιάς

Η KTM και η Husqvarna παρουσίασαν τα νέα τους μοντέλα motocross για το 2023 τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο. Τόσο τα τετράχρονα όσο και τα δίχρονα έρχονται με αλλαγές που τα ξεχωρίζουν στο 99% από τα προηγούμενα που αντικαθιστούν, αφού ουσιαστικά με τα μοντέλα 2022 μοιράζονται μόνο τους τροχούς, το μπροστινό φρένο, τα grip, το τιμόνι (στα KTM), τον ανορθωτή, το σώμα ψεκασμού, το κεντρικό ρελέ και την ECU!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Τα μοντέλα που γνωρίζαμε παραμένουν στην γκάμα με αλλαγές που αφορούν σε κινητήρες, πλαίσια, αναρτήσεις, πλαστικά περιφερειακά και άλλα, ενώ σε αυτά προστίθεται το KTM 300SX το οποίο το συναντάμε μόνο στην γκάμα της KTM.

Νέοι στόχοι, τυποποίηση εξαρτημάτων και ευκολία χρήσης

Οι στόχοι για τα μοντέλα του 2023 ήταν πρώτιστα η διατήρηση του βάρους, μιας και όταν φτιάχνεις κάτι τελείως νέο, ξεκινάς ουσιαστικά από την αρχή. Αυτό τον στόχο η εταιρία τον πέτυχε, όπως και την τυποποίηση (Standardization), που ήταν ο δεύτερος στόχος. Έτσι, παρατηρούμε ότι τα νέα μοντέλα KTM / Husqvarna μοιράζονται μεταξύ τους εξαρτήματα όπως τα τελικά εξαγωγής καυσαερίων για τα τετράχρονα, που είναι ίδια στα 350 και 450, (κοινός σιγαστήρας EU Version για τα 250cc) ενώ οι λαιμοί των εξατμίσεων παραμένουν ίδιοι - με διαφορετική διαδρομή.CAR_0153-web.jpgΚοινά είναι τα ρεζερβουάρ 7,2 λίτρων με ενσωματωμένη τρόμπα που αφαιρείται πλέον εύκολα, οι βάσεις του κινητήρα των τετράχρονων, η πίπα του μπουζί, το φιλτροκούτι, οι βάσεις της εξάτμισης, το καπάκι συμπλέκτη, το καπάκι βολάν στο οποίο αλλάζει το χρώμα ανάλογα την εταιρία. Φυσικά, το πλαίσιο και το υποπλαίσιο, και οι κινητήρες αλλά και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, οι διακόπτες, οι νέες σέλες με πιο αιχμηρό σχέδιο και κάλυμμα και συγκράτηση με μία βίδα.

Που αλλάζουν τα KTM σε σχέση με τα Husqvarna; Ουσιαστικά στα πλαστικά περιφερειακά και στα γραφικά τους, στην εμφάνιση του υποπλαισίου, στην υφή των πλαστικών, στην χαμηλότερη ανάρτηση των Husqvarna, στον χρωματισμό του πλαισίου, στο χρώμα των καπακιών του συμπλέκτη (KTM= Μαύρο, Husqvarna=  Χρυσαφί), στην εμφάνιση του τελικού εξαγωγής. Και για τους πιο ψαγμένους, επειδή τα Husqvarna που βασίστηκαν πάνω στα KTM φτιάχτηκαν λίγο αργότερα, τοποθετήθηκε ένα έξτρα πλαστικό πλαϊνό προστατευτικό καπάκι στο αμορτισέρ, γιατί στην KTM διαπίστωσαν - κάπως αργά μάλλον - ότι η μπότα του αναβάτη μπορεί να αλλάξει την ρύθμιση της απόσβεσης της πίσω ανάρτησης όπως κουνιέται (η ρύθμιση πλέον γίνεται με το χέρι, με πλαστική βίδα).

Νέα σχεδίαση, νέα πρότυπα

Η τυποποίηση προφανώς γίνεται για λόγους κόστους, αλλά όταν έχεις να παράγεις συγκεκριμένα ανταλλακτικά, μπορείς να πετύχεις μικρότερο στοκ ανταλλακτικών  και καλύτερη κάλυψη, αλλά και καλύτερη αξιοπιστία σε αυτά - αυτός ήταν άλλος ένας στόχος που επετεύχθη με όλα αυτά.

Η ευκολία συντήρησης φυσικά είναι κάτι που αφορά τόσο τον ιδιώτη αναβάτη που συντηρεί μόνος του την μοτοσυκλέτα, όσο και τον επαγγελματία, γι' αυτό και πλέον όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα διαθέτουν αναγραφόμενη ροπή σύσφιξης, προκειμένου να μην γίνονται λάθη στο σφίξιμο που ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβληματική λειτουργία. Η εταιρία επίσης ανακοινώνει κάτι πολύ σημαντικό: Διαστήματα service ίδια για όλα τα μοντέλα!

Στο πλαίσιο της ευκολίας συντήρησης, σχεδιάστηκε ένα νέο πεντάγωνο φίλτρο αέρα, το οποίο με το ασύμμετρο σχήμα του, τοποθετείται μόνο σε μία θέση, κι έτσι, δεν χρειάζεται ο μηχανικός να ψάχνει να βρει πως μπαίνει.

Νέα πρότυπα στην ευκολία οδήγησης ήθελε να φέρει στο motocross η KTM / Husqvarna, το οποίο για να επιτευχθούν, χρειαζόταν αρκετή δουλειά, και όχι μόνο σε απλά περιφερειακά.

CAR_0060-web.jpgΟι κινητήρες όλων των μοντέλων ξανασχεδιάστηκαν ώστε να είναι ελαφρύτεροι και πιο συμπαγείς σε διαστάσεις ώστε να γίνει καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Οι κινητήρες μετατοπίστηκαν 2° προς τα πίσω με νέα θέση του γραναζιού κίνησης (3mm προς τα κάτω), κάτι που απ' ότι παρατηρήθηκε, θα επιφέρει αυξημένη φθορά στην γλίστρα του ψαλιδιού από την αλυσίδα.  Όμως, είναι ένα φαινόμενο που συμβάλει στην αυξημένη πρόσφυση των μοτοσυκλετών, κάτι θεμιτό για αγωνιστική οδήγηση. Αφορά το φαινόμενο anti -squat, το οποίο ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός από τους μηχανικούς για το κατά πόσο ο κινητήρας επηρεάζει την συμπίεση της ανάρτησης.

Στα πλαίσια των αλλαγών, η ευκολότερη συντήρηση και οι λιγότεροι κραδασμοί για μεγαλύτερη άνεση του αναβάτη.

Το προαναφερθέν φίλτρο αέρα διαθέτει νέο λάστιχο εισαγωγής με πλαστικό λαιμό, με το σώμα του ψεκασμού καθώς και τον αισθητήρα θερμοκρασίας του περιβάλλοντος να έχουν αποκτήσει νέα θέση.

Κινητήρες SX-F 250 / FC250

Στα μοντέλα των 250cc ο κινητήρας σχεδιάστηκε εκ νέου με αποτέλεσμα πλέον να έχει κοντύνει κατά 8mm για συγκέντρωση μαζών. Νέα είναι τα κάρτερ και νέο το κιβώτιο 5 σχέσεων της Pankl Racing Systems (εταιρία της KTM) με διαφορετικές σχέσεις με μειωμένη απόσταση μεταξύ των αξόνων του κιβωτίου και διαφορετικό επιλογέα, ο οποίος απαιτεί πλέον λιγότερη δύναμη κατά την χρήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πλέον σύστημα Quickshifter ενσωματωμένο, το οποίο ενεργοποιείται ηλεκτρονικά - μόνο για ανεβάσματα, από την 2η σχέση και πάνω. Τα σημεία έδρασης του κινητήρα στο πλαίσιο έχουν μετακινηθεί και έχουν την θέση που είχαν στο 450cc, ενώ νέο και βελτιωμένο είναι και το κουζινέτο στον άξονα του αντικραδασμικού άξονα για αύξηση της αντοχής.

Ο συμπλέκτης παραμένει ίδιος όσον αφορά στη σχεδίασή του, αλλά έχει ανασχεδιαστεί το καλάθι του συμπλέκτη και έχει προσαρμοστεί στις νέες σχέσεις μετάδοσης. Ο συμπλέκτης είναι DS (Diaphragm Steel) και είναι ελαφρύς με μεγάλο εύρος χρήσης και μεγάλη αντοχή.

Όλες οι αντλίες λαδιού και τα γρανάζια του είναι κατασκευασμένα από χάλυβα σε αντίθεση με τα πλαστικά των παλαιότερων μοντέλων - μπορούν να τοποθετηθούν και στα παλαιότερα μοντέλα αν κάποιος το επιθυμεί. Νέα είναι και τα μπεκ ψεκασμού λαδιού. Στα «έγκατα» του κινητήρα είναι όλα νέα, όπως ο στρόφαλος και η μπιέλα, καθώς και το κουζινέτο στο κομβίο του στροφάλου για βελτιωμένη αντοχή.

Η κεφαλή είναι πλήρως ξανασχεδιασμένη, με μεγάλες βαλβίδες τιτανίου εισαγωγής και εξαγωγής (32.5 mm /  27.5mm), νέα σχεδίαση του εκκεντροφόρου αλλά και νέος  χρονισμός του ώστε να δουλεύει καλύτερα με τις νέες βαλβίδες. Η  «γέφυρα» των  εκκεντροφόρων είναι και αυτή καινούρια με αυξημένη ακαμψία και ευκολία συντήρησης. Η τσιμούχα του καπακιού είναι χωρίς λοβούς και δεν υπάρχουν πλέον βιδωτά μπεκ, αλλά οπές για τη λίπανση. Ο θάλαμος καύσης είναι βελτιωμένος και με μικρότερο αυλό εισαγωγής για καλύτερη απόκριση.

Το καπάκι των βαλβιδών διαθέτει πλέον μόνο δύο βίδες, ενώ έχει δεχθεί βελτιωμένη στεγανοποίηση.

Το έμβολο είναι νέο με βάρος 150 γραμμάρια και σχέση συμπίεσης 14,5:1, με τις εσωτερικές διαστάσεις να έχουν αλλάξει με διάμετρο x διαδρομή 81 x 48.5mm (στο προηγούμενο μοντέλο ήταν 78 x 52.3mm) και το συνολικό αποτέλεσμα ωθεί τον κινητήρα σε αυξημένους ρυθμούς περιστροφής με όριο τις 14.000σ.α.λ.

Κινητήρας SX-F 450 / FC450

Στα πρότυπα του 250 κινήθηκε και ο κινητήρας του 450 με νέα κάρτερ στα οποία ο στρόφαλος βρίσκεται 12mm πιο κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Ο άξονας του ψαλιδιού βρίσκεται πλέον κατά 3mm πιο κοντά στον δευτερεύοντα άξονα του κιβωτίου. Ισχύει και εδώ ότι με την νέα θέση του κινητήρα κατά 2 μοίρες προς τα πίσω, η γλίστρα του ψαλιδιού θα φαγώνεται πιο γρήγορα, με όφελος στην πρόσφυση.

Νέα είναι και η διάταξη των αξόνων του νέου κιβωτίου της Pankl με 5 σχέσεις, αντί για 4 του προηγούμενου μοντέλου. Πλέον ο κινητήρας διαθέτει ενσωματωμένο Quickshifter το οποίο απενεργοποιείται από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού, με κίνηση μόνο προς τα πάνω (δουλεύει στις αλλαγές από 2η σχέση και πάνω).

Από την άλλη ο συμπλέκτης κρατάει την ίδια φιλοσοφία σχεδίασης, με νέο όμως καλάθι συμπλέκτη και βελτιωμένη ψύξη, μέσω λίπανσης υπό πίεση. Ο συμπλέκτης είναι DDS (Damped Diaphragm Steel , ελαφρύς με μεγάλο εύρος χρήσης και μεγάλη αντοχή. Οι αντλίες λαδιού και τα γρανάζια του είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και μπορούν να τοποθετηθούν και στα παλαιότερα μοντέλα. Και τέλος, νέα γεωμετρία των λοβών των αντλιών λαδιού και υψηλότερη πίεση λαδιού (ειδικά στις χαμηλές στροφές). Το καπάκι του βολάν διαθέτει αφαιρούμενο καπάκι πρόσβασης, από το οποίο μπορεί ο μηχανικός να κινεί τον στρόφαλο για να χρονίζει τον κινητήρα - κάτι που απουσίαζε χρόνια.

Βελτιώσεις έχει δεχθεί η κεφαλή με ροϊκή βελτίωση του αυλού εισαγωγής, αύξηση της βύθισης των βαλβίδων και του χρόνου ανοίγματος τους, ενώ έχει τοποθετηθεί νέο ελαφρύ καπάκι βαλβίδων  με μόνο δύο βίδες συγκράτησης. Η λίπανση γίνεται  από μόνο ένα μπεκ (οπή) της κεφαλής. Διαθέτει επίσης νέα πιο ανθεκτική καδένα εκκεντροφόρων ενώ το γρανάζι του τελευταίου έχει πλέον δύο σημάδια - Lock και TDC – για τον χρονισμό.

Νέο είναι και το έμβολο με ίδια διάμετρο αλλά με την σχεδίασή του να είναι εμπνευσμένη από τα έμβολα των μοτοσυκλετών Rally που κοστίζουν 2.500euro! Το αυλάκι του ελατηρίου συμπίεσης είναι ανοδιωμένο και η σχέση συμπίεσης ανέρχεται στο 13.6:1 από 12:8 του προηγούμενου μοντέλου. Η δύναμη φτάνει στους 63 ίππους, και το τελικό βάρος του κινητήρα εμφανίζεται μειωμένο στα 26.8kg.

CAR_0106-web.jpgΚινητήρες SX 125 / 250 /300 - TC 125 / 250

Τα μεγάλα νέα στα δίχρονα αφορούν πρώτων, τον ψεκασμό που διαθέτει το 125 και είναι το πρώτο ψεκαστό της κατηγορίας. Το σώμα ψεκασμού προέρχεται από την Keihin και διαθέτει δύο μπεκ, ενώ η βαλβίδα εξαγωγής είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Τα ίδια ισχύουν και για τα 250 και 300 που μπαίνει και αυτό στην γκάμα, με τα κάρτερ καθώς και τον αισθητήρα πίεσης να είναι σε όλα νέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα δίχρονα μοντέλα δεν έχει πλέον μανιβέλα στον εξοπλισμό, και ως στάνταρ εκκίνησης βρίσκεται η μίζα.

Πλαίσια - περιφερειακά

Το πλαίσιο είναι εντελώς νέας σχεδίασης. Η εργονομία έχει παραμείνει ίδια, αλλά η θέση του κινητήρα έχει αλλάξει κατά >2°/-3mm και είναι περισσότερο “ANTI-SQUAT”.

CAR_0045-web.jpgΣτο νέο πλαίσιο αποτέλεσμα είναι να έχει νέα θέση το πίσω αμορτισέρ, του οποίου η πάνω βάση αποσυνδέθηκε από τον λαιμό του μπροστινού συστήματος - έχει αλλάξει το Υ σε κείνο το σημείο έδρασης. Το πλαίσιο είναι ενισχυμένο σε σημείο στο λαιμό και στις βάσεις του κινητήρα που είναι νέες, έχει μεγαλύτερη πλευρική και στρεπτική ακαμψία ενώ έχει δεχθεί βελτίωση της μόνωσης στα ρουλεμάν του τιμονιού για να μην εισέρχεται υγρασία. Τα σημεία στήριξης της εξάτμισης είναι ίδια σε όλα τα μοντέλα, ενώ το πλαίσιο είναι κατά 8mm πιο στενό στο σημείο των μαρσπιέ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πλέον δύο πλαίσια: Ένα για τα δίχρονα και ένα για τα τετράχρονα.

Τα μαρσπιέ έχουν επίσης ξανασχεδιαστεί και είναι 8mm μακρύτερα και 5mm φαρδύτερα για καλύτερη επαφή με τη μοτοσικλέτα και πιο μεγάλη άνεση.

Το νέο υποπλαίσιο είναι “HYBRID”, πλαστικό με ενίσχυση αλουμινίου με αλουμινένια σημεία στήριξης στο κυρίως πλαίσιο, όντας ο καλύτερος συνδυασμός με όλα τα πλεονεκτήματα. Έτσι αποκτήθηκε μεγαλύτερη αντοχή στα πλευρικά φορτία, ευκολότερη ενσωμάτωση των ηλεκτρικών εξαρτημάτων - είναι όλα τα καλώδια περασμένα άριστα εκεί, ενώ μέχρι και οι βάσεις της εξάτμισης έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση.

CAR_0198-web.jpgΤο ψαλίδι έχει επανασχεδιαστεί κρατώντας όμως το ίδιο μήκος με την τρέχουσα γενιά και διαθέτει νέο σχεδιασμό που έχει δώσει βελτιωμένη ακαμψία. Ο άξονας του πίσω τροχού είναι 22mm, οι  νέες  γλίστρες της αλυσίδας έχουν ενσωματωμένους οδηγούς και είναι ελαφρύτερες κατά 190g.

Ο μοχλισμός της ανάρτησης είναι νέος με νέα σημεία σύνδεσης, νέα ράβδο έλξης και τριγωνικό μοχλισμό με πανομοιότυπη καμπύλη με τα προηγούμενα μοντέλα.

Το πίσω αμορτισέρ της WP είναι εντελώς καινούριο και πιο κοντό κατά 15mm, αλλά με μεγαλύτερη διαδρομή στο σύνολο. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με το χέρι,  με πλαστικές βίδες που πιάνονται ακόμη και με γάντια. Διαθέτει νέο μηχανισμό προφόρτισης για ευκολότερη ρύθμιση καθώς και νέο έμβολο.

CAR_0056-web.jpgΤο μπροστινό σύστημα της WP διαθέτει νέο υδραυλικό στοπ, νέες εσωτερικές ρυθμίσεις και νέα προστατευτικά πιρουνιού - πλέον προστατεύει και στο πλαϊνό και πίσω τμήμα των καλαμιών.

Στην θέση οδήγησης συναντάμε νέο πιο άκαμπτο καβαλέτο τιμονιού με νέες υποδοχές στην τιμονόπλακα και μπορεί να τοποθετηθεί με αντικραδασμικά ελαστικά παρεμβάσματα ή απευθείας, σταθερά.

Νέα είναι και η γκαζιέρα της Domino. Επίσης έχει τοποθετηθεί νέο νέο ωρόμετρο με πρόσθετες λειτουργίες, ενσωματωμένη ένδειξη FI, και είναι το ίδιο ανταλλακτικό για όλες τις μάρκες.

Οι διακόπτες στο τιμόνι είναι νέοι και στα δύο άκρα, με τον δεξιό να περιλαμβάνει μόνο το Start– Stop, και τον αριστερό να διαθέτει, εκτός από τις δύο επιλογής χαρτογράφησης, την ενεργοποίηση του Launch control, του Traction Control, αλλά και την επιλογή On/off του Quickshifter.

CAR_0125-web.jpgΗ ηλεκτρική εγκατάσταση είναι και αυτή νέα με καλύτερη ενσωμάτωση των εξαρτημάτων, με μπαταρία  gel σε νέα θέση, νέα ασφαλειοθήκη, νέο αισθητήρα ανατροπής, νέα κεντρική καλωδίωση, καλώδιο γείωσης συνδεδεμένο απευθείας στο πλαίσιο.

Προσπαθώντας να τελειώσουμε με τις αλλαγές των μοντέλων 2023, βλέπουμε ότι τα ψυγεία και τα κολάρα του συστήματος ψύξης είναι καινούρια, η τάπα του ψυγείου  είναι υψηλής πίεσης και το κεντρικό κολάρο προαιρετικά διαθέτει θερμοστάτη.  Το πίσω φρένο έρχεται με νέα δαγκάνα με έμβολο 22mm και νέο λεβιέ και θέση συγκράτησης.

Όλα νέα λοιπόν στα motocross μοντέλα που ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη στον ανταγωνισμό και μάλιστα θέτουν τις βάζεις για τα enduro της επόμενης χρονιάς.CAR_0133-web.jpg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 10:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon