.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:03

Η Brembo εξηγεί τι εστί φρενάρισμα σε απαιτητικές πίστες όπως το Twin Ring Motegi

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Brembo που συνεργάζονται στενά και με τους 24 αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας, το Twin Ring Motegi είναι μια πολύ απαιτητική πίστα για τα συστήματα πέδησης.

Η πίστα έχει μόνο λίγες γρήγορες στροφές και πολλές αργές, διάσπαρτες με μεσαίου μήκους ευθείες: 7 από τις στροφές παίρνονται με ταχύτητα μικρότερη των 100 km/h. Αυτές οι στροφές που πραγματοποιούνται με 2η ταχύτητα καθιστούν το Motegi μία από τις πιο απαιτητικές πίστες GP λόγω της δυσκολίας ψύξης των δίσκων μεταξύ της μιας στροφής και της επόμενης.

Για να αντιμετωπίσει τις πιο απαιτητικές πίστες όπως αυτή, η Brembo παρουσίασε το 2022 στο MotoGP δίσκους από ανθρακονήματα διαμέτρου 355mm μαζί με αυτούς των 340mm. Αυτοί οι δίσκοι χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές σε Sepang, Jerez και Barcelona και στην πίστα στο Spielberg ικανοποιώντας πολύ τους αναβάτες.

2bre.jpg

Οι κανονισμοί ορίζουν επίσης ότι, για λόγους ασφαλείας, οι αναβάτες πρέπει να επιλέξουν δίσκους 355 mm ή 340 mm στις πίστες Motegi, Spielberg και Buriram. Οι δίσκοι 320mm δεν επιτρέπονται, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα άλλα GP. Αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν σε συνθήκες βροχής επειδή η ένταση πέδησης μειώνεται. Αν και οι δίσκοι διαμέτρου 355 mm ήταν σταθμός στην ιστορία του MotoGP, το μέγιστο όριο για μοτοσυκλέτες μαζικής παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο. Ο μεγαλύτερος πλευστός δίσκος Brembo είναι διαμέτρου 330mm και χρησιμοποιείται σε μερικές Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες.

4bre.jpg

Λόγω αυτού και όλων των άλλων σημείων φρεναρίσματος, οι αναβάτες του MotoGP χρησιμοποιούν τα φρένα τους για 34 δευτερόλεπτα ανά γύρο, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του Ιαπωνικού GP. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό φρενάρισμα στη στροφή 5, όπου το φορτίο στη μανέτα του φρένου είναι 5,6 kg ενώ το υγρό φρένων Racing Brembo φτάνει σε πίεση 12 bar. Συνοψίζοντας όλες τις δυνάμεις που ασκεί ένας αναβάτης στη μανέτα του φρένου Brembo από τη γραμμή εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία, το αποτέλεσμα φτάνει σε σχεδόν 950 κιλά.

3bre.jpg

Η στροφή 11 (90 μοιρών) ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα πέδησης: οι μοτοσυκλέτες φθάνουν στο σημείο αυτό με 311 km/h και φρενάρουν για 5,3 δευτερόλεπτα μειώνοντας την ταχύτητά τους στα 81 km/h. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι αναβάτες ασκούν πίεση 6,2 kg στη μανέτα του φρένου καθώς οι μοτοσυκλέτες καλύπτουν απόσταση 230 μέτρων και η πίεση του υγρού φρένων αυξάνεται στα 13,3 bar.

Πηγή: Brembo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon