.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 11:27

Test – Husqvarna TC 125 2014

Φιλική… επιθετικότητα!


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στα δίχρονα motocross τις τελευταίες δεκαετίες, η Husqvarna συνεχίζει στον δρόμο για την κορυφή, με το τελείως νέο TC 125 του 2014.

Two Stroke Motocross


TC – T για Two, για δίχρονο, C – Cross για Motocross. Το όνομα του δίχρονου 125 άλλαξε από CR που ήταν μέχρι πέρσι, και έγινε TC, ενώ μαζί του άλλαξαν και πάρα πολλά πράγματα. Πάντα η Husqvarna είχε ηγετικό ρόλο στα δίχρονα 125 στο motocross, αλλά αυτή τη φορά, τράβηξε διαφορετικό δρόμο για να διεκδικήσει την κορυφή. Οι νέες Husqvarna, βρίσκονται πλέον υπό την στέγη της KTM και το νέο TC, δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο CR, του 2013.

Δεν αποτελεί μία εξέλιξή του δηλαδή, αφού εκείνο, πλέον βρίσκεται στο ράφι, και την θέση του, έχει πάρει ένα ολόλευκο με μπλε και κίτρινα γραφικά, KTM SX 125. Αυτή η κίνηση βέβαια δεν μειώνει καθόλου την Husqvarna, αντιθέτως, δίνει στον αγοραστή μία κορυφαία επιλογή που έχει εξελιχθεί και κερδίσει σε παγκόσμιο επίπεδο, με βασικές διαφορές που την κάνουν ακόμη πιο θεμιτή. Οι βασικές διαφορές που ξεχωρίζουν τα παρόμοια μοντέλα 125 motocross των KTM και Husqvarna, αφορούν στο διαφορετικό μπροστινό σύστημα, όπου στο Husky είναι το 4CS της WP, με ξεχωριστούς θαλάμους και ευκολία συντήρησης και σεταρίσματος, οι πλάκες δεσίματος που είναι κατασκευασμένες σε CNC, για σταθερότητα και ακαμψία.

Επίσης, το TC, χρησιμοποιεί υποπλαίσιο κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό, από πολυαμίδιο, το οποίο είναι πιο στιβαρό, και συμβάλλει και αυτό στην ακαμψία του συνόλου. Το συγκεκριμένο υποπλαίσιο, έχει ενσωματωμένο το κουτί του φίλτρου αέρα, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο χώρο για τον απαραίτητο αέρα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό το υποπλαίσιο σε δίχρονη μοτοσυκλέτα, και ιδίως στο motocross, αφού η σειρά Husaberg που το χρησιμοποιούσε μέχρι και πέρσι, το είχε στα enduro μοντέλα που διέθετε.

 Κορυφαίος εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός του νέου TC 125 περιλαμβάνει ως standard τις προστατευτικές χούφτες για τα χέρια, ενώ το τιμόνι του είναι μεταβλητής διατομής, και προέρχεται από την Renthal. Μάλιστα, οι βάσεις του επιτρέπουν να ρυθμίζεται σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στην άνω πλάκα, ώστε να έρθει εύκολα στο σημείο που επιθυμεί ο κάθε αναβάτης. Το νέο TC διαθέτει φρένα της Brembo, συμπλέκτη της ίδιας εταιρίας, ενώ το πλαίσιό του είναι ατσάλινο και ελαφρύ. Το αλουμινένιο χυτό ψαλίδι έρχεται για να συμβάλλει με το λιγοστό βάρος του στην λειτουργία της ανάρτησης, η οποία έχει μοχλισμό, όπως άλλωστε και στο KTM.

Οι τεχνικές αλλαγές για την νέα χρονιά, έχουν περάσει από το KTM στο Husqvarna, και αφορούν στην τρόμπα του συμπλέκτη που ήδη αναφέραμε, η οποία έρχεται από την Brembo αντί για την Magura, στα reed της Boyesen, στο βελτιωμένο έμβολο της Vertex για αύξηση της δύναμης και της αντοχής, όπως και της βελτιωμένης βαλβίδας εξαγωγής – power valve, και του κυλίνδρου, για μέγιστη ροπή στο άμεσο άνοιγμα του γκαζιού. To Husqvarna TC 125 ολοκληρώνεται με το λευκό χρώμα στο πλαίσιο, τα μαύρα στεφάνια Dirt Star της D.I.D., ελαφρύτερα κέντρα τροχών σε σχέση με το KTM, και το σύνολο, είναι από τα πλέον όμορφα που υπάρχουν. Χρηστική λεπτομέρεια, οι ρυθμιστές της μπροστινής ανάρτησης που βρίσκονται στο άνω τμήμα και με το χέρι, αλλάζουν τις ρυθμίσεις σε απόσβεση συμπίεση και επαναφοράς, πανεύκολα. Σε σχέση με το KTM, η πίσω ανάρτηση του Husqvarna, είναι ίδια σε ρυθμίσεις, αλλά διαθέτει μικρότερη διαδρομή, στα 317 χιλιοστά, από 330.

 Διαθέσιμη ροπή

Τα 125 κυβικά είναι ένα μεγάλο σχολείο, λόγω της ιδιαίτερης λειτουργίας τους, αλλά και του μικρού βάρους – όγκου. Οι νέοι αναβάτες τα προτιμούν γιατί είναι ελαφριά, στενά, πιο άνετα για οδήγηση από ένα πιο βαρύ τετράχρονο. Το νέο Husqvarna, είναι πιο φαρδύ στο πίσω τμήμα από το αντίστοιχο KTM, αφού το πλαστικό υποπλαίσιο, δημιουργεί μία φαρδιά ουρά, χωρίς όμως να ενοχλεί, αφού ο αναβάτης δεν φτάνει εκεί πίσω. Οι λαβές που προσφέρει είναι ιδανικές για την μετακίνηση της μοτοσυκλέτας ως σταματημένη, ενώ τα πλαστικά των ψυγείων, είναι διαφορετικά εδώ, φαρδύτερα από του KTM, παρά το ότι έχουν ίδιας χωρητικότητας ρεζερβουάρ 7,5 λίτρων. Συνολικά, δεν είναι μία μικρή και μαζεμένη μοτοσυκλέτα, όπως η αντίστοιχη KTM και θυμίζει μεγαλύτερου κυβισμού, μέχρι τουλάχιστον να την κρατήσεις από το τιμόνι ή να ανέβεις επάνω, και να διαπιστώσεις ότι έχει πανάλαφρη αίσθηση. Η μικρή διαφορά βάρους, από τα 90,8 κιλά του KTM, στα 92,3 κιλά του Husqvarna, δεν μπορεί να γίνει αισθητή, και μάλιστα, αυτό το φάρδος στα καπάκια του ψυγείου, σε βοηθούν να σφίξεις καλά την μοτοσυκλέτα πάνω σου, όταν επιταχύνεις σε έξοδο από στροφή, είτε σε άλμα.

Το TC 125, είναι δυνατό, και το καταλαβαίνεις από τα πρώτα μέτρα της βόλτας. Αρκεί το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού για να πεταχτεί μπροστά και να σου δείξει ότι δεν αστειεύεται, και πως η δύναμη του δίχρονου 125 έρχεται άμεσα, χωρίς να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας. Είναι γνωστό πως ο κινητήρας του KTM είναι ο δυνατότερος και πιο ροπάτος της κατηγορίας, και σε σχέση με τον απερχόμενο κινητήρα του προηγούμενου Husqvarna CR 125, αυτό το TC, δείχνει τα δόντια του από νωρίς. Μάλιστα, η χαρακτηριστική αναμονή του CR μέχρι να ξεπεράσει κάποιες στροφές και να βγάλει την δύναμή του, στο νέο TC, δεν υπάρχει, και η δύναμη έρχεται γρήγορα.

 Δυναμική και στιβαρότητα

Το γεγονός ότι το νέο TC είναι πολύ δυνατό από τις χαμηλές στροφές, σε κάνει να το οδηγάς σβέλτα χωρίς να ζορίζεσαι. Με το κοντά κλιμακωμένο 6άρι κιβώτιο, η επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών γίνεται γρήγορα, ενώ το κράτημα του γκαζιού σε συνδυασμό με γρήγορες αλλαγές, σου δίνει την απαραίτητη ταχύτητα για να είσαι ανταγωνιστικός, χωρίς να κουράζεσαι. Το παιχνίδι με το λεβιέ των ταχυτήτων θα φροντίσει ώστε να μην πάει χαμένος κανένας ίππος, και ο αναβάτης του TC να οδηγάει ξεσπώντας πάνω στο δίχρονο 125. Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, κινείσαι γρήγορα χωρίς να χάνεις δύναμη στις αλλαγές, αλλά και λάθος επιλογή σχέσης να κάνεις, ο κινητήρας δεν θα διστάσει αρκετά για να βρει ξανά την ιδανική καμπύλη λειτουργίας του.

Με τον κινητήρα να λειτουργεί εξαιρετικά, καταλαβαίνεις ότι το “μικρό” 125 δεν είναι καθόλου μικρό, και με τον κατάλληλο αναβάτη, θα κάνει εκπληκτικούς χρόνους σε πίστα. Σύμμαχος του είναι το στιβαρό πλαίσιο που ενισχυμένο με τις πλάκες CNC αλλά και το άκαμπτο υποπλαίσιο, θα σε κάνει να μην ασχοληθείς καθόλου με την σταθερότητα του. Το TC είναι στιβαρό, περνάει από ανωμαλίες άνετα και διατηρεί την γραμμή που έχεις επιλέξει χωρίς αναπηδήσεις, μιας και οι αναρτήσεις του είναι ρυθμισμένες πολύ σωστά. Το μπροστινό σύστημα μάλιστα, 4CS, δείχνει να ταιριάζει καλύτερα στο 125 παρά στα μεγαλύτερου κυβισμού και βάρους μοντέλα της Husqvarna. Καμία αναπήδηση, κανένα χάσιμο του μπροστινού τροχού σε στροφή, παρά, ακριβέστατη πληροφόρηση και διατήρηση της επαφής του ελαστικού με το έδαφος, κάθε στιγμή. Ακόμη και στα άλματα, οι αναρτήσεις του 125 συμπιέζονταν προοδευτικά χωρίς χτυπήματα κατά την προσγείωση, ώστε να νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

 Η μεγάλη κόντρα

Η ελαφριά αίσθηση στα άλματα, το ζύγισμά του που επιτρέπει γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά και η σωστή εργονομία του, δίνουν στο TC 125 τους απαραίτητους πόντους για χαρακτηριστεί πανεύκολο. Όντας μία μοτοσυκλέτα με ιστορία στην εξέλιξη και στις νίκες, λόγω της μαμάς εταιρίας KTM, έρχεται με τιμή στα 7.300euro να χτυπήσει στα ίσα τον μεγάλο του αντίπαλο, KTM 125 SX, που βρίσκεται στα 7.750euro με αγωνιστική τιμή στα 7.100euro. Όντας ποιοτικό, με κορυφαία περιφερειακά, καλύτερο εξοπλισμό και ίδια εξέλιξη και αξιοπιστία, φαίνεται να παίρνει τα ηνία για το 2014.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  Husqvarna
Μοντέλο TC 125  2014
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 7.300euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής Reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (c.c.) 124,8
Συμπίεση (:1) 11,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 54 x 54,5mm 
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική της Kokusan
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ / μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 23:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13:50 
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο κατασκευασμένο από πολυαμίδιο
Κάστερ (°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1480
Ύψος σέλας (mm) 992
Απόσταση εδάφους (mm) 395
Βάρος (kg) 92,3
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 7.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4860 4CS διαμέτρου 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS  5018 DCC πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 317mm
Ελαστικά 
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 110/100-19’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 12:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Husqvarna FC 350 – 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon