.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 10:26

Test – Husqvarna FC 350 – 2014

Συνδυασμός κορυφαίων συστατικών

 

Του Τάκη Μανιάτη

Είκοσι ένα χρόνια μετά την κατάκτηση παγκοσμίου πρωταθλήματος στα τετράχρονα (’93 – Jacky Martens – Husky TC 610), η Husqvarna επανέρχεται με μία μοτοσυκλέτα που τιμά περίτρανα το μότο της, “The Pioneers of Motocross” (Οι πρωτοπόροι του Motocross). Την FC 350.

Δύναμη και συμπεριφορά


Αν έχεις βρεθεί στη σέλα ενός KTM 350 SX-F, τότε θα νιώσεις αμέσως φιλικά στην θέση οδήγησης του νέου FC 350. Η αμεσότητα στην απόκριση κατά το άνοιγμα του γκαζιού, το τράβηγμα του κινητήρα από τις χαμηλές στροφές έως και την κορύφωση της ιπποδύναμης, αλλά και αυτή η διάρκεια στην απόδοση, με τον κόφτη να επεμβαίνει ομαλότατα στις…. 13.000σ.α.λ., είναι αξιοσημείωτα σημάδια λειτουργίας στον κορυφαίας τεχνολογίας μονοκύλινδρο κινητήρα των 350 κυβικών εκατοστών. Το FC 350, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή όντας τόσο δυνατό που αναρωτιέσαι γιατί να χρειαστεί ένας μέσος αναβάτης motocross, ένα δυνατότερο 450. Μπορεί στα χέρια κάποιου – πολύ – φτασμένου αναβάτη, το γκάζι να τελειώσει, ωστόσο αυτό που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη βόλτα, είναι ότι η δύναμη του 350, δεν χαρίζει, ούτε παίζει. Μπορεί να είναι πιο αδύναμο στις χαμηλές και μεσαίες στροφές από ένα 450, αλλά η συνολική του απόδοση, σε κερδίζει.

Και άλλωστε, όταν ανοίξεις το γκάζι για πρώτη φορά, μόνο λίγη δεν θα σου φανεί η δύναμή του, αφού, αυτή η γραμμικότητα κατά την επιτάχυνση, σε συνδυασμό με το θάλαμο διαστολής που βρίσκεται ως standard στον σωλήνα εξάγωγής, προσθέτει δύναμη στις χαμηλές στροφές, η οποία έρχεται σαν σφαλιάρα στο πρόσωπο μόλις τσιμπήσεις λίγο τον νέο προοδευτικό και μαλακό συμπλέκτη της Brembo. Ξαφνικά ψάχνεις από πού να κρατηθείς, και βλέπεις ότι ο μέσος κυβισμός, δεν αστειεύεται. Το πεντάρι κιβώτιο είναι σωστά κλιμακωμένο για να μοιράζει την δύναμη του και ακόμη και σε ανοιχτές πίστες, ο κινητήρας με την αστείρευτη διάρκεια, δεν θα τελειώσει. Και αν τελειώσει, επιλέγεις διαφορετική χαρτογράφηση από το κουμπί που βρίσκεται στο τιμόνι, και αρχίζεις την καριέρα σου ξανά από την αρχή.

Μαζεμένο και φιλικό σύνολο

Αυτό που σε τραβάει όμως στο FC 350 είναι ότι, ο εκπληκτικός κινητήρας, με την διαθεσιμότητα δύναμης σε όλη την καμπύλη, έχει ταιριάξει άριστα με τις διαστάσεις του πλαισίου. Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς πλαίσιο με το FC 250, και το μόνο που αλλάζει στα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι το βάρος, με του 350 να βρίσκεται στα 106,4kg και του 250 στα 104,1kg. Ο λόγος κατασκευής του 350 ήταν να συνδυάσει το χάσμα μεταξύ 250 και 450, κάτι που καταφέρνει εξαιρετικά, με απόδοση αρκετή να σε απογειώσει, και διαστάσεις που προσφέρουν ευκολία κατά την οδήγηση. Το FC 350 είναι εύκολο, βολικό στις αλλαγές κλίσης, σε σφιχτές διαδρομές, αλλά και ελεγχόμενο άνετα στον αέρα. Ενώ και στις προσγειώσεις ακόμη και από απότομα κοφτά άλματα, μετατρέπεται σε μαξιλάρι, και δεν σου σπάει χέρια και πόδια. Σε αυτή του την ιδιότητα, όπως και στην σταθερότητα και την ασφάλεια με την οποία περνάει από σαμάρια, τον ρόλο αναλαμβάνουν οι κορυφαίες αναρτήσεις.

Το μπροστινό σύστημα της WP, 4CS, είναι όσο σκληρό πρέπει για να σου εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και όσο μαλακό για να περνάει από ανωμαλίες χωρίς να σε ταράζει – προτιμότερο από το 50άρι της WP που δημιουργεί ένα πιο στιβαρό αλλά και πιο απαιτητικό σύνολο. Αλλά και το αμορτισέρ της WP, λειτουργεί με μοχλισμό και είναι προοδευτικό στην λειτουργία του, κάτι που γίνεται εμφανές από την αρχή της διαδρομής του, που είναι μαλακή, χωρίς χτυπήματα. Αυτή η προοδευτική λειτουργία των αναρτήσεων, δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να επιταχύνει χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, αρκεί βέβαια να αντέχουν τα χέρια του να χειριστούν την ανακοινώσιμη ιπποδύναμη των 55 ίππων, που φαίνεται ότι το πλαίσιο με το συγκεκριμένο στήσιμο, ελέγχει μια χαρά.

Οι διαφορές

Γράφοντας, ‘’Αν έχεις βρεθεί στην σέλα ενός KTM 350 SX-F’’, ξεκινάει λίγο παραπάνω το άρθρο, και αυτή είναι η ωμή και θετική πραγματικότητα. Το νέο FC 350 χρησιμοποιεί όλη την τεχνολογία της μητρικής KTM και έχει βασιστεί στο 350 SX-F στα περισσότερα μέρη, τόσο στον κινητήρα, όσο και στο πλαίσιο. Διαθέτει φυσικά μίζα για την εκκίνηση, και στον κινητήρα δεν έχει καμία διαφορά με το KTM. Στο πλαίσιο όμως υπάρχουν διαφορές, όπως στο υποπλαίσιο που είναι κατασκευασμένο από πολυαμίδιο, αντί για αλουμίνιο, και δημιουργεί ενιαίο χώρο για το φιλτροκούτι. Αυτό, συμβάλει και στην σταθερότητα.

Επιπρόσθετα, το Husqvarna χρησιμοποιεί ανεστραμμένο σύστημα της WP, 4CS, με διάσταση καλαμιών 48mm, σε αντίθεση με το 50άρι του KTM, της ίδιας όμως εταιρίας. Διαφορά υπάρχει και στην διαδρομή του αμορτισέρ που έχει μειωθεί στα 317mm από 330mm, με Αμερικάνικες προδιαγραφές. Στο Husky, συναντάμε μαύρες ανοδιωμένες πλάκες CNC για την στήριξη του μπροστινού συστήματος, οι οποίες βρίσκονται στο KTM μόνο ως έξτρα από τα power parts – σε πορτοκαλί χρώμα.
Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ παραμένει ίδια, το βάρος όμως έχει αυξηθεί από τα 104,9kg, στα 106,4kg, χωρίς αισθητή διαφορά στην οδήγηση. Τα διαφορετικά πλαστικά περιφερειακά, ο λευκός χρωματισμός με τα κίτρινα – μπλε γραφικά, φέρνουν στο μυαλό εικόνες από τα παλαιότερα Husqvarna και αναμφίβολα τονίζουν την “factory” εικόνα του FC 350.

Βασισμένο στην πρωταθλήτρια

Βασισμένο σε ένα μοντέλο που έχει κερδίσει ήδη παγκόσμια πρωταθλήματα Motocross στα χέρια του Antonio Cairoli, η Husqvarna καταργεί το όνομα TC, και επανέρχεται δυναμικά με ένα νέο όνομα, σε μία κατηγορία που μέχρι πρότινος είχε μόνο το TC 310. Το νέο FC 350 αποτελεί τον συνδυασμό της κορυφαίας τεχνολογίας της KTM σε συνδυασμό με τα επίσης κορυφαία power parts της εταιρίας, τα οποία σε λευκό χρωματισμό, μας δίνουν μία νέα, εντυπωσιακή, και λειτουργική μοτοσυκλέτα. Το νέο FC 350 που μένει είναι μία πιο στιβαρή μοτοσυκλέτα, περισσότερο άκαμπτη και έτοιμη για τον απαιτητικό αγωνιζόμενο. Με τιμή 9.250€ έναντι 9.870€ (8.950€ αγωνιστική) έναντι του KTM, δείχνει σαν ένα πιο φιλικό προς τον χρήστη μοντέλο, το οποίο και ο αγωνιζόμενος θα στήσει πιο εύκολα και ανέξοδα στα μέτρα του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Husqvarna
 Μοντέλο FC 350
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 9250 euro
Εγγύηση 2 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα - 14:50
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο από πολυαμίδιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 992
Απόσταση εδάφους (mm) 375
Βάρος (kg) 106.4
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, 4CS. πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 317mm
Ελαστικά 
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/90-19’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 10:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon