.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 11:25

Test - Husqvarna FC 250 2023 - Pioneers of MX2!

Μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για την κατηγορία ΜΧ2, αλλά παράλληλα μία πολύ βολική motocross για όλους τους αναβάτες, ανεξαρτήτως επιπέδου. Η νέα Husqvarna FC 250 έρχεται ανανεωμένη και αιχμηρή, εδραιωμένη στην κορυφή της κατηγορίας.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Το Motto της Husqvarna, είναι Pioneers of Motocross, και η FC 250 το τιμά μέχρι την τελευταία βίδα. Η νέα FC250 για το 2023 έρχεται βολικότερη, φιλικότερη, γρηγορότερη, ιδανική για κάθε επίπεδο αναβάτη. Και αυτό, όχι επειδή δεν είναι επιθετική, το αντίθετο μάλιστα, αλλά κυρίως γιατί συνολικά είναι τόσο ευκολοδήγητη που σε κάνει να μπορείς να την οδηγήσεις γρήγορα για όσο χρειαστείς.

Είχαμε την ευκαιρία να την οδηγήσουμε στην παρουσίαση των νέων μοντέλων που διοργανώνει παραδοσιακά η K-Motors SEE, αντιπρόσωπος εν μέσω άλλων και των μοτοσυκλετών Husqvarna, στη Ζήρια. Για να διαπιστώσουμε εν μέσω άλλων, ότι δεν είναι διόλου τυχαίο πως πρόκειται για μία από τις δυνατότερες μοτοσυκλέτες της αγοράς, κάτι το οποίο δεν αρκούσε ώστε να την αφήσει στην τύχη της η Husqvarna. Για το 2023 Η νέα FC 250 είναι τελείως νέα, κάθε ανταλλακτικό επάνω της είναι νέο, και όταν λέμε ''κάθε'', θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ''παλιά'' παραμένουν πάνω της ο μπροστινός τροχός και τα φρένα που τα συναντάμε και στο 2022 μοντέλο. Όλα τα υπόλοιπα, άλλαξαν, σχεδιάστηκαν εκ νέου, διαμόρφωσαν μία τελείως διαφορετική μοτοσυκλέτα σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά.

CAR_0036-web.jpgΘα μπορούσαμε απλώς να αναφέρουμε πως το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, τα πλαστικά περιφερειακά, η σέλα, ο κινητήρας, είναι όλα νέα, και να τελείωνε κάπου εκεί. Όμως, μιλάμε για μία τελείως νέα κατασκευή, η οποία σχεδιάστηκε σε λευκό χαρτί, και δεν έχει καμία σχέση με το μοντέλο 2022.

Η έκδοση του 2023 βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, μικρό σε διαστάσεις και ελαφρύτερο το οποίο είναι πλέον κοινό για όλες τις τετράχρονες motocross του group, με ίδιες βάσεις κινητήρα σε όλα τα μοντέλα.

Νέες βάσεις

Βαμμένο σε μπλε electric χρώμα, το υποπλαίσιο του πλέον αποτελείται από δύο υλικά, από πολυαμίδιο (60% ) και αλουμίνιο (40%) για αύξηση της σταθερότητας, και βάρος μόλις 1,7 κιλά. Τα πλαστικά περιφερειακά είναι τελείως νέα και αυτά, αιχμηρά, με νέο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 7,2 λίτρων, με την θέση οδήγησης να παραμένει στενή, πιο ίσια από το προηγούμενο μοντέλο. Το ρεζερβουάρ δεν ενοχλεί καθόλου στα πόδια και η νέα, τελείως ίσια σέλα που βιδώνει με μία βίδα εμπρός, σε αφήνει να μετακινηθείς πολύ πιο εύκολα στο μήκος της, από την τάπα του ρεζερβουάρ έως το πίσω φτερό, με νέο υλικό να φροντίζει για την συγκράτηση επάνω της.

CAR_0056-web.jpgΤο φίλτρο αέρα είναι τελείως νέο, πενταγωνικό, με αποτέλεσμα πλέον να έχει μόνο μία θέση τοποθέτησης, ενώ το καπάκι του αφαιρείται χωρίς εργαλεία - η Husqvarna προσφέρει και έξτρα καπάκι για καλύτερη αναπνοή, αναλόγως πίστας.

Στην περίπτωση της Husqvarna, μιας και το πλαίσιο είναι κοινό και για τα KTM,  οι μηχανικοί διαπίστωσαν σε δοκιμές που έκαναν, πως η κίνηση της μπότας του αναβάτη μπορεί να ακουμπήσει τον νέο ρυθμιστή και να αλλάξει τις ρυθμίσεις της ανάρτησης. Έτσι, τοποθέτησαν ως standard ένα πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα στο ρεζερβουάρ της πίσω ανάρτησης (κάτι που θα δούμε αργότερα και στις ΚΤΜ). Έτσι λοιπόν, αποκαλύπτουμε πως η ανάρτηση της WP, XACT, είναι τελείως νέα και πλέον ρυθμίζει με το χέρι τις αποσβέσεις, τόσο επαναφοράς, όσο και συμπίεσης, αλλά και με νέο σημείο έδρασης στο άνω τμήμα της, στο πλαίσιο, σε ξεχωριστή βάση που την κρατά μακριά από την κεντρική ραχοκοκαλιά του πλαισίου. Αυτό έγινε για συμβολή του πλαισίου στην πρόσφυση του πίσω τροχού και για μείωση του φαινομένου anti-squat (τεχνικός όρος για την συμβολή του πλαισίου στην πρόσφυση). Η μπροστινή ανάρτηση προέρχεται και αυτή από την WP, XACT, και αφορά σε ανεστραμμένο πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm, το οποίο συγκρατείται με πλάκες δεσίματος κατασκευασμένες σε CNC, προσφέροντας δύο τρόπους τοποθέτησης του τιμονιού: Με ελαστικά παρεμβάσματα για μείωση κραδασμών, ή απευθείας στην πλάκα για μέγιστη αίσθηση του μπροστινού συστήματος.

car__4.jpgΕκ βάθρων σχεδίαση

Ο κινητήρας είναι νέας σχεδίασης, κοντύτερος κατά 8 χιλιοστά και ελαφρύτερος κατά 60 γραμμάρια, με επανασχεδιασμένο κιβώτιο ταχυτήτων της Pankl, για ομαλότερες επιλογές σχέσεων, και σύστημα Quickshifter για αλλαγές χωρίς συμπλέκτη. Νέος κύλινδρος και έμβολο της CP με βάρος μόλις 150 γραμμάρια, αυξάνουν την συμπίεση στο 14,5:1 για βελτίωση της ροπής και της κορυφαίας απόδοσης στις ψηλές στροφές. Οι εσωτερικές διαστάσεις έχουν αλλάξει με διάμετρο x διαδρομή 81 x 48.5mm (από 78 x 52.3mm) και το συνολικό αποτέλεσμα ωθεί τον κινητήρα σε αυξημένους ρυθμούς περιστροφής με όριο τις 14.000σ.α.λ.

Η κεφαλή είναι πλήρως ξανασχεδιασμένη, με μεγάλες βαλβίδες τιτανίου εισαγωγής και εξαγωγής (32.5 mm /  27.5mm), νέα σχεδίαση του εκκεντροφόρου αλλά και νέο χρονισμό του ώστε να δουλεύει καλύτερα με τις νέες βαλβίδες. Η  "γέφυρα' των  εκκεντροφόρων είναι και αυτή καινούρια με αυξημένη ακαμψία και ευκολία συντήρησης. Η τσιμούχα του καπακιού είναι χωρίς λοβούς και δεν υπάρχουν πλέον βιδωτά μπεκ, αλλά οπές για τη λίπανση. Ο θάλαμος καύσης είναι βελτιωμένος και με μικρότερο αυλό εισαγωγής για καλύτερη απόκριση. Ανασχεδιασμένο καλάθι στον συμπλέκτη DS - Diaphragm Steel, νέες αντλίες λαδιού με γρανάζια από χάλυβα, νέα μπεκ ψεκασμού λαδιού και κουζινέτο στο κομβίο του στροφάλου, συνθέτουν τις αλλαγές.

CAR_0043-web.jpgΟ κινητήρας έχει γυρίσει 2 μοίρες προς τα πίσω στο πλαίσιο και αποτέλεσμα και αυτής της αλλαγής, το γρανάζι να βρίσκεται πλέον πιο κάτω κατά 3 χιλιοστά. Απ΄ ότι παρατηρήθηκε σε δοκιμές, αυτό επιφέρει αυξημένη φθορά στην γλίστρα του ψαλιδιού από την αλυσίδα, αφού το τελευταίο παρέμεινε στην ίδια θέση.

Η Husqvarna κατάφερε να διατηρήσει το βάρος στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου μοντέλου, κάτι σημαντικό για μία μοτοσυκλέτα που σχεδιάζεται εκ νέου. Στα 101,2 κιλά, είναι ελαφριά, έχει ελαφριά αίσθηση και το ζύγισμά της είναι εκπληκτικό.

Νέα ψυγεία, μεγαλύτερα, μικρό σε διαστάσεις τελικό εξαγωγής συμβάλλουν τόσο στην απόδοση, όσο και στο βάρος.

Οι αναρτήσεις έχουν χαμηλότερες διαδρομές σε σχέση με μία αντίστοιχη KTM (305 / 293mm από 310 / 300mm) δημιουργώντας ουσιαστικά μία πιο φιλική μοτοσυκλέτα.

Με ηλεκτρονικά "καλούδια"

car__2.jpgΔιαθέτει μίζα για την έναρξη φυσικά, πατώντας τον νέο διακόπτη του Run/Off που βρίσκεται στο δεξί τμήμα του τιμονιού, ενώ συναντάμε και νέο διακόπτη αριστερά, για το Traction control και τους δύο χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης.

Εκτός από αυτά, συναντάμε για πρώτη φορά κουμπί ενεργοποίησης / απενεργοποίησης για το σύστημα Quickshifter για αλλαγή σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, ένα σύστημα που δουλεύει μόνο προς τα πάνω, δηλαδή μπορείς να αλλάξεις σχέσεις από την 2η προς την 3η/4η/5η σχέση, και όχι σε κατέβασμα - εκεί θα χρειαστείς συμπλέκτη. Από 1η σε 2η χρειάζεται συμπλέκτη, και από κει και πάνω, απλά ''κουμπώνεις'' σχέσεις με το πόδι. Είναι ένα σύστημα το οποίο συναντάμε για πρώτη φορά σε αμιγώς χωμάτινη μοτοσυκλέτα, όπως και στις αδελφές KTM, με τις οποίες μοιράζεται άλλωστε αρκετά δομικά στοιχεία.

Έχοντας οδηγήσει και τις αντίστοιχες KTM στις ίδιες συνθήκες, ήταν εύκολο να καταλάβουμε αμέσως ότι αυτή η μικρή διαφορά στις αναρτήσεις, σε συνδυασμό βέβαια με το χαμηλό βάρος, δημιουργούν μία πιο βολική μοτοσυκλέτα.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ύψος της FC 250, αφού είναι ευκολότερο να ανέβεις πάνω της, μιας και τα 939 χιλιοστά, ακούγονται και είναι πιο προσιτά από τα 958 του αντίστοιχου KTM SX-F 250. Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελεί κριτήριο για κάποιον μέσου αναστήματος αναβάτη, αν και μόλις ανέβεις στη σέλα, όλες τελικά, θα κινηθούν το ίδιο.

Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι πως, το κέντρο βάρους βρίσκεται συνολικά πιο κάτω, και αυτό κάνει τη αίσθηση στην αλλαγή κατεύθυνσης, πιο ανάλαφρη.

Η Husqvarna FC250 δείχνει πιο ελαφριά και πιο στιβαρή στην αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ τολμώ να πω πως ακόμη και στην τοποθέτηση στις στροφές ή κατά την διάρκεια προσπέλασης ενός μπερμ, δείχνει πιο σταθερή, πιο δεμένη με το έδαφος, πιο εύκολη.

CAR_0068-web.jpgΤόσο - όσο

Η μικρή διαφορά αυτή στις αναρτήσεις, δεν μπορεί φυσικά να κόψει κάτι από την απόδοση τους η οποία παραμένει κορυφαία, με το σύνολο να είναι σφιχτό, αλλά λειτουργικό, και φυσικά, να μην μπορεί να εξαντλήσει τις διαδρομές και τις δυνατότητες στις συνθήκες ''Ζήριας''.

Μία χαραγμένη πίστα σε οροπέδιο, με ανοιχτές παρατεταμένες και κλειστές στροφές με χαμηλά μπερμ, κάποια άλματα μικρά, ικανά να σου δώσουν μία γεύση για την δύναμη, την σταθερότητα, την ευχρηστία.

Η Husqvarna FC 250 είναι ένα σύνολο το οποίο διαθέτει ακαμψία και φιλικότητα, με πολύ δυνατό και ελαστικό κινητήρα στις χαμηλές στροφές, με δύναμη που ''ξυπνάει'' με λίγο συμπλέκτη, με τρομερή διάρκεια στην απόδοση, με 14.000σ.α.λ. κορύφωση που σου δίνει την δυνατότητα να διατηρείς τέρμα το γκάζι σε μικρές ευθείες ή παρατεταμένες στροφές, με την ίδια σχέση. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιείς λιγότερα φρένα, και να κερδίζεις σε χρόνο, αλλά και σε οικονομία δυνάμεων. Με μία σχέση μπορείς να διαγράψεις μία καμπύλη, ένα μπερμ, χωρίς να κουράζεσαι. Με δύναμη να διατηρήσει την ταχύτητα σου ακόμη και να επιταχύνει σε μεγάλη ανηφόρα, αλλάζοντας σχέσεις με το γκάζι στο τέρμα. Έχει όσα άλογα χρειάζεσαι να κινηθείς πολύ γρήγορα, μπορεί να σε απογειώσει, να πας πολύ γρήγορα, και να εκμεταλλευτείς την συνολική του απόδοση με στόχο, είτε να κερδίσεις εθνικά πρωταθλήματα, είτε να πρωταγωνιστήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς αλλαγές!

car__8.jpgΜε το νέο quickshifter το οποίο ουσιαστικά βγάζει μία λειτουργία από το μυαλό, αυτή του συμπλέκτη, έρχεται να προσθέσει πόντους σε ένα σύνολο που ανανεώθηκε πλήρως και όντας πιο ''ηλεκτρονικό'', δείχνει το μέλλον. Και με το Traction Control, για τις γλιστερές συνθήκες, ή τους χάρτες για επιλογή δύναμης και καμπύλης, το σύνολο διαμορφώνεται πανεύκολα όπως το επιθυμεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός αναβάτης.

Για εμάς, ήταν αναμφίβολα η καλύτερη μοτοσυκλέτα της παρουσίασης, ανάμεσα σε όλους τους κυβισμούς και κατηγορίες!

Διαβάστε την ktm-sx-sx-f-husqvarna-fc-tc-2023">αναλυτική τεχνική ανάλυση εδώ. Τεχνικά χαρακτηριστικά husqvarna-motorcycles.com/en-us/models/motocross/4-stroke/fc-250-2023.html">Husqvarna FC 250

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 11:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon