.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 17:31

Test - Husqvarna FC 450 2018

 

The Pioneers of Motocross

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης, Γιώργος Σβολόπουλος

Πέντε χρόνια πριν, θα ψάχναμε τα Husqvarna στην κατάταξη του παγκοσμίου αλλά και του πανελλήνιου πρωταθλήματος Motocross. Το FC 450 άλλαξε τα δεδομένα και οι επιτυχίες σε παγκόσμιο και ελληνικό πρωτάθλημα, δεν είναι τυχαίες!

Δύναμη και βελτιώσεις


Η ανανέωση της γκάμας, οι κορυφαίοι κινητήρες και πλαίσια, η επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Husqvarna, έδειξαν ποιος είναι πραγματικά ο πρωτοπόρος στο motocross. Μότο που η Husqvarna χρησιμοποιεί ανέκαθεν, όχι άδικα.

Είδαμε ένα FC450 στα χέρια του Max Nagl να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Motocross και να βρίσκεται στην πρώτη θέση του βάθρου, ή στην τριάδα, πολλές φορές. 

Είδαμε ένα FC450 στα χέρια του Άρη Τσαρνά να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα Motocross και να βρίσκεται στην πρώτη θέση του βάθρου, ή στην τριάδα, πολλές φορές.

Το ανανεωμένο FC450 είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στην γνωστή πίστα motocross της Πεντέλης, παρέα με τα υπόλοιπα enduro και Motocross μοντέλα της Husqvarna και KTM, στα Off Road Days της KTM SEE. Ανανεωμένο ως προς την μεγαλύτερη μπαταρία και τα νέα γραφικά, αλλά και τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Βελτιώσεις που φαντάζουν λίγες, αλλά όταν ένα μοντέλο είναι επιτυχημένο, δεν χρειάζεται να επεμβαίνεις πολύ, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιαστεί κάτι ολοκληρωτικά νέο, όπως μαθαίνουμε για την αμέσως επόμενη χρονιά.

Το Husqvarna FC 450 έχει πετάξει από πάνω του το μπροστινό σύστημα 4CS των προηγούμενων ετών, και διαθέτει πλέον ένα 48άρι AER - αέρος, το οποίο λειτουργεί πολύ καλύτερα.
Είναι και μία από τις αλλαγές που μπορείς να καταλάβεις αμέσως, ειδικά αν έχεις να οδηγήσεις μοντέλο FC από το 2016 και το παλιό μπροστινό σύστημα.
Η πίστα της Πεντέλης είναι σκληρή, με συνεχόμενο σαμάρι, μικρό αλλά κουραστικό, ειδικά αν κινείσαι γρήγορα. Ουσιαστικά πουθενά δεν έχει βαθύ λούκι, αλλά ένα συνεχόμενο σαμάρι που τελικά κουράζει. Και ειδικά πάνω στο FC450 στο οποίο περισσεύει η δύναμη, καταντάει κουραστικό.

Απαιτητικό και στιβαρό


Μικρές ευθείες με δυνατότητα να ανοίξεις 1η και 2η σχέση στο τέρμα, και κάποιες φορές 3η σχέση, σε φέρνουν σε σημείο να κουράζεσαι από τα φρένα. Μεγάλα μπερμ δεν υπάρχουν, κάποια μικρά άλματα, με το ένα να βρίσκεται σε ευθεία, το άλλο σε ανηφόρα, με έξοδο στο άνω τμήμα της πίστας.

Θα λέγαμε ότι δεν είναι το κατάλληλο πεδίο δοκιμών για μία μοτοσυκλέτα 60 ίππων, όπως το FC450. Η μακριά 1η σχέση αρκεί να σε βγάλει με δύναμη και διάρκεια από τα μπερμ, και μπορείς να βασιστείς πάνω της πριν χρειαστεί να κουμπώσεις 2η. Για να το κάνεις με επιτυχία, θα πρέπει να είσαι προπονημένος, γιατί το τέρας δεν αστειεύεται. Άμεση ενεργοποίηση του Traction Control βάζει τα πράγματα στην θέση τους, και δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να εκμεταλλεύεται το ατελείωτο φάσμα στροφών. Με το Traction Control σε λειτουργία, μπορείς να ανοίξεις άφοβα το γκάζι, η μοτοσυκλέτα να βρίσκει πρόσφυση και εσύ να οδηγάς χωρίς το άγχος και τα ''κομμένα'' σου χέρια.

Η επιτάχυνση έρχεται άμεσα στις ευθείες, τα μπερμ γίνονται παρελθόν, ενώ στα άλματα, απλά ανοίγεις το γκάζι και πετάγεσαι εκεί που θες.

Η δύναμη, περισσεύει, και το πλαίσιο και οι αναρτήσεις, είναι εκεί για να τιθασεύουν τις ορμές. Το μπροστινό σύστημα είναι πιο σταθερό από το παλιό και το καταλαβαίνεις ειδικά όταν βρίσκεσαι υπό κλίση. Εντύπωση μας έκανε το ότι δεν χρειάστηκε κάποια ρύθμιση για να έρθει στα μέτρα μας, όπως και το αμορτισέρ άλλωστε. Να σημειώσουμε ότι πλέον όποια ρύθμιση προφόρτισης γίνεται άμεσα με προσθήκη ή αφαίρεση αέρα, σημείο σημαντικό για δοκιμές και σωστό στήσιμο στον αγώνα.

Ατελείωτες δυνατότητες


Μία μικρή πίστα δεν είναι το κατάλληλο σημείο για μία τέτοια μοτοσυκλέτα. Το FC450 έχει φτιαχτεί για να αλώνει τις γκαζερές πίστες και να βγάζει την δύναμη του - έχει 5άρι κιβώτιο, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο τις τρεις σχέσεις!

Όσο το πιέζεις, τόσο αποδίδει, όσο είσαι προπονημένος, τόσο θα φροντίσει να αυξήσει τα όρια σου.

Γεγονός είναι πως πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για να κερδίζει, στην καλύτερη της μορφή. Με γνωστή βάση, από το KTM 450SX, με διαφορετικές πλάκες τιμονιού, μαύρες CNC, με νέα γραφικά στα πολύ όμορφα πλαστικά, και τιμή στα 9.950euro, δείχνει ιδανική για τον ιδανικό αναβάτη.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna 
Μοντέλο FC 450
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9.950 €
Εγγύηση 6 μήνες
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1EEK, SOHC
Κυβισμός (cc) 449,3
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95x63,4
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS
Κιβώτιο ταχυτήτων 4
Πρωτεύουσα μετάδοση 31:76
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13:48
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,1º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1485
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 370
Βάρος (kg) 101,2
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm AER, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 110/80-19’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 17:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon