.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:21

TEST - Husqvarna FC 250 2020

Τα όρια... ψηλά!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Αν θέλεις να μάθεις να οδηγάς, θα πρέπει να περάσεις απαραίτητα από την κατηγορία των δίχρονων 125. Αν τα δίχρονα δεν σου αρέσουν, στην σέλα του Husqvarna FC250 θα πάρεις όση διχρονίλα θέλεις, θα απολαύσεις κορυφαίες ψηλές στροφές αλλά και "λύσσα " στα ''κόκκινα''. Και σίγουρα θα το ευχαριστηθείς!

Κυνήγι και απόλαυση

Τα δίχρονα 125 είναι το μεγαλύτερο σχολείο για οδήγηση, και αν και έχουν βγει εκτός "μόδας", δεν παύουν να αποτελούν το ιδανικό παιχνίδι για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο. Τα τετράχρονα 250 από την άλλη, που ήρθαν για να μπλεχτούν στην ίδια κατηγορία, πήραν τα σκήπτρα, και καταφέρνουν να συνδυάζουν και την ευκολία των τετράχρονων, αλλά και την κοφτερή συμπεριφορά των μικρότερων σε κυβισμό, δίχρονων.

Το Husqvarna FC250, που ουσιαστικά έπειτα από την εξαγορά της εταιρίας από την KTM, το 2013, βαδίζει στα βήματα της KTM, όντας περίπου ένα λευκό-μπλε 250 SX-F, μοιράζεται και τα ίδια μηχανικά μέρη, αλλά και αρκετά από τα περιφερειακά.

Ο κινητήρας του, ανεβάζει πάνω από τις 14.000σ.α.λ. με αποτέλεσμα να δίνει αυτή την λύσσα που κανένα δίχρονο δεν μπορεί να προσφέρει, απογειώνοντας ουσιαστικά τις αισθήσεις σε κάθε επαφή.

Για το 2020, οι αλλαγές είναι ελάχιστες στην μοτοσυκλέτα, με τις αναρτήσεις της WP να διατηρούνται με νέες ρυθμίσεις, αλλά και με νέο όνομα στο μπροστινό σύστημα, που τώρα λέγεται Xact 48, και πλέον δουλεύει με συνιστώμενη πίεση στα 10,4bar - μεγαλύτερη από το μοντέλο '19.

Το ίδιο όνομα, Xact έχει και το αμορτισέρ, με νέες ρυθμίσεις για τη νέα χρονιά. Να θυμίσουμε ότι και εδώ διατηρείται ο μοχλισμός στην ανάρτηση.
Τα γραφικά όμως είναι νέα, στα πλαστικά που είδαμε και πέρσι, ενώ το πλαίσιο, έχει δεχθεί βελτιώσεις προς όφελος της ακαμψίας.

Φωνάζει ''δεν θέλω!'' στα σφιχτά κομμάτια

husqvarna fc250 2019 test bikeitgr 4

Η μοτοσυκλέτα της Husqvarna διαθέτει νέους αεραγωγούς στο καπάκι του φίλτρου αέρα, ενώ συνεχίζει να διαφοροποιείται από την αντίστοιχη KTM σε συγκεκριμένα περιφερειακά, όπως το τιμόνι της Pro Taper, τα στεφάνια τροχών της D.I.D. και συμπλέκτη της Magura.

Με τις 14.000σ.α.λ. που ανεβάζει ο μονοκύλινδρος τετράχρονος, είναι εύκολο να διαπιστώσεις ότι η διάρκεια στην απόδοση είναι ασταμάτητη, και το ανέβασμα στροφών ατελείωτο - δεδομένα που σε ανοιχτές πίστες, με μεγάλες ανηφόρες, παρατεταμένες στροφές και τεράστιες ράμπες για άλματα, θα εκτιμηθούν δεόντως.

Στο Σοφικό όμως, στην παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, το FC250, δεν ''χώραγε''. Ήταν άλλωστε εμβόλιμη η παρουσία του στην δημοσιογραφική παρουσίαση, όπου τα enduro είχαν τον πρώτο λόγο, και η διαδρομή, είχε στηθεί ειδικά γι' αυτά.

Κλειστές στροφές, συνεχόμενα φρένα, μικρές ευθείες, ήταν ότι χειρότερο στην προσπάθεια να βρεις τι του αρέσει και τι όχι. Σίγουρα τίποτα απ' όλα αυτά.

Το σφιχτό πλαίσιο, το σφιχτό σετάρισμα των αναρτήσεων, στα δεδομένα και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, δύσκολα κατάφερναν να κρατήσουν το σύνολο στην πορεία του, που πέρναγε τον περισσότερο χρόνο του γλιστρώντας και ψάχνοντας σημείο επαφής.

Με κορυφαία εξαρτήματα, έτοιμη για βάθρο

husqvarna fc250 2019 test bikeitgr 30

Ο σκληρός συμπλέκτης, η μακριά 1η σχέση, δυσκόλευαν την κατάσταση και τα σβησίματα στα φρένα, ή στις εξόδους των στροφών, ήταν συχνό φαινόμενο.

Προσπάθεια και συνήθεια, αλλά και προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες, έκαναν το μικρό FC250 να χορεύει ανάμεσα στους πασσάλους και τις κορδέλες, αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα, με θετικό το μικρό βάρος, και την ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης.

Η δύναμη του κινητήρα από τις χαμηλές στροφές, που με ένα τσίμπημα του συμπλέκτη έστελνε τη μοτοσυκλέτα στην επόμενη στροφή, έδειχνε τη διάθεση.

Η συμβολή των χαρτών της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και του Traction Control για τις γλιστερές συνθήκες, ήταν καθοριστική.

Αλλά το FC250, δεν είναι φτιαγμένο για τέτοιες συνθήκες και το φωνάζει από την πρώτη στιγμή.

Είναι φτιαγμένο για κανονικές πίστες motocross, όπου στα χέρια του κατάλληλου αναβάτη θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τις αρετές του αλλά και να δείξει την αξία των ποιοτικών εξαρτημάτων του.

Είναι μία μοτοσυκλέτα που ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό λόγω των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί από το εργοστάσιο, των επιδόσεων της, της σταθερότητας και επιθετικότητας στην οδήγηση, μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να κυνηγήσει τις κορυφαίες θέσεις του βάθρου.

Όταν έχεις μία τέτοια μοτοσυκλέτα στα χέρια σου, είναι δύσκολο να μην απολαύσεις οδήγηση, γιατί όχι, και να πρωταγωνιστήσεις. Αρκεί να βρεθείς με την FC250 στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, κατάλληλα προετοιμασμένος!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο FC 250 2020
Αντιπρόσωπος Husqvarna Motorcycles Hellas
Τιμή (ευρώ) 8.690
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 249,9
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 78 x 52,3
Συμπίεση (:1) 14.4
Τροφοδοσία Ψεκασμός με σώμα Keihin 44 mm
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο (25CrMo4) σωληνωτό, συνθετικό υποπλαίσιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.485
Γωνία κάστερ (°) 26.1
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 950
Απόσταση εδάφους  (mm) 370
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7
Βάρος, (kg) 99,5 (χωρίς καύσιμο)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP XACT 48 mm, διαδρομή 310 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ WP XACT με μοχλικό, διαδρομή 300 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 80/100-21’’ / Michelen Tracker
Πίσω 110/90-19’’ / Michelen Tracker
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 200 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) Δ.Α.
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon