- Η Triumph κατακτά τον πρώτο της τίτλο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM
- Ένα ιστορικό επίτευγμα, μόλις τρία χρόνια μετά την είσοδό της στο motocross
- Ο Guillem Farres στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM MX2 Motocross για το 2026
- Η Triumph κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών FIM MX2 Motocross και κάνει το «1-2» στο πρωτάθλημα
Η Triumph Motorcycles γιορτάζει την πρώτη νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην ιστορία της, καθώς ο Guillem Farres στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM MX2 Motocross για το 2026, οδηγώντας τη Triumph TF 250-X στο Darwin της Αυστραλίας. Ο ομόσταβλός του, Camden McLellan, ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή σεζόν στη δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας για την Triumph τον περίοπτο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών FIM MX2 Motocross.
Μόλις τρία χρόνια μετά την παρουσίαση της TF 250-X και την πρώτη της είσοδο στον χώρο του motocross, η Triumph κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2, το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και τον τίτλο των Ομάδων, πετυχαίνοντας παράλληλα το «1-2» στο πρωτάθλημα. Αυτή η ιστορική στιγμή επισφραγίζει μια εξαιρετική χρονιά στην κατηγορία MX2, με τους Farres και McLellan να κερδίζουν 11 από τα 19 Grand Prix.
Το δίδυμο της Triumph πέτυχε συνολικά 21 νίκες σε σκέλη (motos) και 26 τερματισμούς στο βάθρο, συμπεριλαμβανομένων οκτώ περιπτώσεων όπου και οι δύο αναβάτες ανέβηκαν στο βάθρο και τεσσάρων τερματισμών στις θέσεις 1-2, οδηγώντας τη Triumph TF 250-X. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα Triumph Factory Racing εξασφάλισε για την Triumph τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Κατασκευαστών FIM MX2 Motocross για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πρόκειται επίσης για την πρώτη φορά που Βρετανός κατασκευαστής κερδίζει παγκόσμιο τίτλο στο motocross από το 1965.
Ο Nick Bloor, Διευθύνων Σύμβουλος της Triumph Motorcycles, δήλωσε: «Η κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου FIM για την Triumph, μόλις τρία χρόνια μετά την είσοδό μας στον χώρο του motocross, αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας και ένα ιστορικό ορόσημο για όλους όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα. Ξεκινήσαμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα πριν από τρία χρόνια, συμμετέχοντας με εργοστασιακές ομάδες σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα πρωταθλήματα εκτός δρόμου (off-road) και λανσάροντας παράλληλα μια νέα γκάμα μοτοσυκλετών σε μια νέα κατηγορία. Δεσμευτήκαμε απόλυτα να αφήσουμε το στίγμα μας σε βάθος χρόνου και, παρόλο που είχαμε την πεποίθηση ότι θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικό προϊόν και θα πετυχαίναμε καλά αποτελέσματα στις πίστες, η φετινή χρονιά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Η κατάκτηση τόσο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM MX2 όσο και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών Motocross FIM MX2 γεμίζει με τεράστια υπερηφάνεια όλους στην Triumph. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Guillem και τον Camden, καθώς και στην ομάδα και σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το εγχείρημα».
ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΕΖΟΝ
Μετά την κατάκτηση του πρώτου βάθρου σε Grand Prix με τον Mikkel Haarup στον πρώτο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM MX2 για τον κατασκευαστή το 2024, και τη νίκη στο πρώτο σκέλος (moto) με τον Camden McLellan το 2025, η πορεία της ομάδας Triumph Factory Racing το 2026 υπήρξε εξαιρετική.
Ο McLellan πέτυχε την πρώτη συνολική νίκη σε Grand Prix και κατέκτησε την «κόκκινη πινακίδα» (του πρωτοπόρου της βαθμολογίας) για την Triumph στην Ισπανία, κατά τον δεύτερο γύρο της σειράς στα τέλη Μαρτίου, ενώ ο Farres κέρδισε το πρώτο του Grand Prix –συμβάλλοντας στο πρώτο «1-2» της Triumph στο βάθρο– στη Γαλλία, κατά τον έκτο γύρο τον Μάιο. Από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του πρωταθλήματος μετά τη νίκη του στο εντός έδρας Grand Prix της Triumph –το MXGP της Μεγάλης Βρετανίας τον Ιούλιο– ο Farres δεν έχασε ποτέ την πρωτοπορία στη βαθμολογία. Στη σεζόν που του χάρισε τον τίτλο, ο 23χρονος Ισπανός αναβάτης κέρδισε 14 σκέλη και έξι γύρους, συμπεριλαμβανομένου ενός σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών σε GP κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μαζί με έξι ακόμη παρουσίες στο βάθρο της γενικής κατάταξης, ο Farres ολοκλήρωσε τη σεζόν με διαφορά 36 βαθμών από τον McLellan.
Ο McLellan εντυπωσίασε επίσης καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας νωρίς στη σεζόν, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο στην Ισπανία. Καθώς η σεζόν προχωρούσε, ο 22χρονος Νοτιοαφρικανός συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις και κέρδισε συνολικά πέντε Grand Prix, συμπεριλαμβανομένων διαδοχικών νικών στους δύο τελευταίους γύρους, στην Κίνα και την Αυστραλία.
Πέρα από τις νίκες του, ο McLellan ανέβηκε στο βάθρο της γενικής κατάταξης οκτώ φορές, σημειώνοντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην κατηγορία MX2. Θα ξεκινήσει το 2027 ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, καθώς ο Farres θα μετακινηθεί στην κορυφαία κατηγορία MXGP με την ομάδα την επόμενη χρονιά.
Ο Guillem Farres δήλωσε: «Ήταν ένα απίστευτο Σαββατοκύριακο εδώ στην Αυστραλία και μια εξαιρετική σεζόν. Εξασφαλίσαμε τον τίτλο στον πρώτο αγώνα, με τον Camden να παίρνει τη νίκη και εμένα να τερματίζω δεύτερος – ένα συναίσθημα μοναδικό. Συνολικά, ήταν μια απίστευτη σεζόν, μια χρονιά που σίγουρα θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Απολαμβάνω την παρουσία μου στην ομάδα, δουλεύουμε πολύ σκληρά και είμαι πανευτυχής που κατέκτησα αυτό το πρωτάθλημα, καθώς είχαμε τεράστιο κίνητρο.
Είναι υπέροχο το συναίσθημα να το πετυχαίνεις αυτό· φυσικά, ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα στην Αμερική, οπότε αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια δικαίωση. Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό σου όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες —ακόμα και η σκέψη να εγκαταλείψεις το άθλημα—, αλλά εμείς συνεχίσαμε την προσπάθεια. Όταν αποφάσισα να επιστρέψω στην Ευρώπη, ο Vince και ο Thierry ήταν οι πρώτοι που με καλωσόρισαν και πίστεψαν πάντα σε μένα. Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει με την Triumph είναι απίστευτη. Πάλεψα για να βρεθώ στις πρώτες θέσεις, να φέρω αποτελέσματα, και τώρα είμαστε εδώ. Είναι ακόμα πιο ξεχωριστό το γεγονός ότι το πετυχαίνω με μια Triumph, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει αυτό για την ίδια την εταιρεία και τι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είμαι πανευτυχής και ευγνώμων για όλους όσοι βρίσκονται δίπλα μου και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς, την ομάδα και την οικογένειά μου. Η Triumph και ολόκληρη η ομάδα έκαναν εξαιρετική δουλειά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά αξιοποιήσαμε στο έπακρο κάθε κατάσταση και είμαι πραγματικά χαρούμενος και περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί».
Ο Camden McLellan πρόσθεσε: «Ήταν μια καλή σεζόν. Καταρχάς, είχαμε μια εξαιρετική προετοιμασία πριν από την έναρξη της σεζόν και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο με τη μοτοσυκλέτα και το αγωνιστικό πρόγραμμα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και, από την αρχή κιόλας, βρισκόμασταν ακριβώς στο επίπεδο που έπρεπε. Δυστυχώς, μετά από μερικούς αγώνες είχα έναν μικροτραυματισμό, αλλά επιστρέψαμε δυνατοί μετά τη διακοπή και κατάφερα να ανεβαίνω συνεχώς στο βάθρο, επιδεικνύοντας μεγάλη ταχύτητα και σταθερότητα – στοιχεία για τα οποία είμαι εξαιρετικά περήφανος. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να κατακτήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά ο Guillem ήταν ο καλύτερος αναβάτης φέτος, οπότε του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Συνολικά, πιστεύω ότι ήταν μια σπουδαία χρονιά. Είμαι περήφανος για όλη την ομάδα. Τους αξίζει αυτή η νίκη και τους αξίζει το πρωτάθλημα.
«Το γεγονός ότι η Triumph κατέλαβε την πρώτη και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα αναβατών, καθώς και το πρωτάθλημα κατασκευαστών, αποδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι. Ήταν μια απίστευτη χρονιά για την Triumph, γι' αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό».
Ο Steve Sargent, Διευθυντής Προϊόντος (Chief Product Officer) της Triumph Motorcycles, σχολίασε: «Αυτή είναι μια στιγμή-ορόσημο για την Triumph. Μπήκαμε στον χώρο του motocross με ξεκάθαρη φιλοδοξία: να κατασκευάσουμε μοτοσυκλέτες ικανές να κερδίζουν πρωταθλήματα και να καθιερωθούμε στην κορυφή του αθλήματος. Ο συνδυασμός της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης της Triumph με τις αγωνιστικές γνώσεις των Vince, Thierry και Clément μας επέτρεψε να εξελίξουμε την Triumph TF 250-X σε μια μοτοσυκλέτα ικανή να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μόλις στην τρίτη της σεζόν. Συγχαρητήρια στον Guillem, τον Camden, την ομάδα, τους συνεργάτες μας και όλους στην Triumph που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το ιστορικό επίτευγμα». Ο Ian Kimber, Επικεφαλής Παγκόσμιων Προγραμμάτων Αγώνων της Triumph Motorcycles, δήλωσε: «Η Triumph ήταν πάντα γνωστή για τα εξαιρετικά προϊόντα της, τα οποία είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις στους αναβάτες. Οι αγώνες προσθέτουν μια νέα διάσταση στη διαδικασία, καθώς επιτρέπουν την εξέλιξη του προϊόντος σε πραγματικό χρόνο. Το πάθος ολόκληρης της ομάδας μας —τόσο από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας όσο και από τις αγωνιστικές ομάδες— είναι αυτό που ωθεί τα προϊόντα μας ένα βήμα παραπέρα και υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στο εγχείρημά μας στον χώρο του off-road.»
«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, με κόπο και αφοσίωση —τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο— και το να βλέπουμε αυτή την προσπάθεια να αποδίδει καρπούς είναι πραγματικά απίστευτο. Ο Guillem και η Triumph TF 250-X αναδείχθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές FIM MX2 στο Motocross, έπειτα από μια σεζόν με κορυφαίες επιδόσεις, πάνω σε μια μοτοσυκλέτα που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής στην παραγωγή και στους αγώνες. Συγχαρητήρια στον Guillem· η προσήλωση, η αφοσίωση και το ταλέντο του παρέμειναν ακλόνητα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το γεγονός ότι κατακτήσαμε επίσης τη δεύτερη θέση με τον Camden, πετυχαίνοντας το "1-2" στο πρωτάθλημα με τόσες νίκες σε Grand Prix, καθώς και τον σημαντικό τίτλο Κατασκευαστών FIM MX2, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Και οι δύο αναβάτες επέδειξαν εξαιρετικό ζήλο στην πορεία τους προς την επιτυχία, και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στον Camden για την εκπληκτική του σεζόν.»
«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω κάθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το εγχείρημα: όλους τους χορηγούς και τους τεχνικούς μας συνεργάτες, τον Thierry, τον Vincent και την ομάδα τους, καθώς και όλους τους ανθρώπους στο εργοστάσιο και στην Triumph Factory Racing. Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ημέρα που μοιάζει με όνειρο!» Με την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικής αγωνιστικής σεζόν, ολόκληρη η ομάδα επιστρέφει τώρα στην Ευρώπη για να γιορτάσει την επιτυχία στα κεντρικά γραφεία της Triumph στο Hinckley του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια, η προσοχή στρέφεται στο FIM Motocross of Nations, όπου ο Farres θα εκπροσωπήσει την ομάδα της Ισπανίας και ο McLellan την ομάδα της Νότιας Αφρικής.
Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ TF 250-X
Η πρωταθλήτρια TF 250-X είναι ήδη διαθέσιμη στο δίκτυο αντιπροσώπων Motocross και Enduro της Triumph. Σχεδιασμένη σε συνεργασία με θρύλους των αγώνων off-road, όπως ο Ricky Carmichael και ο Ivan Cervantes, η TF 250-X αποδίδει μέγιστη ισχύ 47,3 ίππων (PS) στις 13.750 σ.α.λ. και διαθέτει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πλαίσιο –δοκιμασμένο σε αγώνες– το οποίο προσφέρει αναλογία ισχύος-βάρους που ξεπερνά τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας παράλληλα κορυφαία ευελιξία και ισορροπία.
Η TF 250-X είναι εξοπλισμένη με εξαρτήματα κορυφαίων κατασκευαστών, όπως οι κορυφαίες αναρτήσεις KYB (βασικός εξοπλισμός), φρένα Brembo, τιμόνι Pro Taper και τροχοί D.I.D, ενώ διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα βελτιστοποιημένα για αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων launch control, traction control, quickshifter και δύο χαρτογραφήσεων κινητήρα. Η κομψή σχεδίαση των πλαστικών μερών και τα γραφικά σε χρώμα Triumph Performance Yellow χαρίζουν στη μοτοσυκλέτα μια δυναμική, επιθετική εμφάνιση που ξεχωρίζει στη γραμμή εκκίνησης.
Αξιοποιώντας τη φήμη της Triumph για την εξαιρετική ποιότητα και αξιοπιστία, όλα τα off-road μοντέλα υποστηρίζονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο εξειδικευμένων αντιπροσώπων και ένα σύστημα παραγγελίας και προμήθειας ανταλλακτικών που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο (24/7). Για περισσότερες πληροφορίες, βρείτε τον πλησιέστερο αντιπρόσωπο ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Triumph.










