Κατηγορία ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2026 07:27

ISDE 2026, 5η ημέρα – Η Ισπανία κερδίζει την ημέρα, ο Pichon βάζει τέλος στο σερί του García

Η Ιταλία παραμένει επικεφαλής πριν από τον μεγάλο τελικό, όμως η Ισπανία και ο Zach Pichon κλέβουν την παράσταση στην τελευταία πλήρη ημέρα ειδικών δοκιμασιών.

Η πέμπτη και προτελευταία ημέρα του ISDE 2026 στην Πορτογαλία ολοκληρώθηκε με την Ισπανία να πετυχαίνει την πρώτη της ομαδική νίκη στο World Trophy και τον Zach Pichon να αναδεικνύεται ταχύτερος αναβάτης της ημέρας. Παρά τις επιτυχίες των αντιπάλων της, η Ιταλία κατάφερε να διατηρήσει ένα σημαντικό προβάδισμα ενόψει του τελικού αγώνα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη διαδρομή Grândola – Alcácer do Sal, με τους αναβάτες να καλύπτουν περισσότερα από 140 χιλιόμετρα και πέντε χρονομετρημένες ειδικές. Το αμμώδες τερέν απαιτούσε διαφορετική προσέγγιση από τις προηγούμενες ημέρες, ευνοώντας τους αναβάτες που μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλή ταχύτητα σε μαλακό έδαφος.

Η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε ιδανικά τις συνθήκες, παρουσιάζοντας την καλύτερη ομαδική της εμφάνιση στη διοργάνωση. Με επικεφαλής τον Josep García, επικράτησε στη βαθμολογία της ημέρας με διαφορά 47 δευτερολέπτων από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι κατάφεραν επίσης να κερδίσουν χρόνο από την πρωτοπόρο Ιταλία, μειώνοντας τη συνολική διαφορά κάτω από τα τρία λεπτά. Οι Ιταλοί περιορίστηκαν στην τρίτη θέση της ημέρας, επιλέγοντας μια προσέγγιση που τους επέτρεψε να προστατεύσουν το προβάδισμά τους χωρίς περιττά ρίσκα. Στη μάχη του βάθρου, η Σουηδία παρέμεινε τρίτη στη συνολική κατάταξη, παρότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να είναι ταχύτερες κατά ένα δευτερόλεπτο μέσα στην ημέρα. Η Ισπανία διατηρήθηκε τέταρτη στη γενική βαθμολογία, με τους Αμερικανούς στην πέμπτη θέση.

isde26ε2_f6b73322fb6316aa.jpg

Το ενδιαφέρον στην ατομική κατάταξη κορυφώθηκε, καθώς κάθε μία από τις πέντε ειδικές ανέδειξε διαφορετικό νικητή. Ο García κέρδισε την πρώτη, ο Verona απάντησε στη δεύτερη, ο Zach Pichon ήταν ταχύτερος στην τρίτη, ο Grant Davis στην τέταρτη και ο Brad Freeman στην πέμπτη. Η συνέπεια του Pichon αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Γάλλος της TM Moto πήρε την πρώτη του νίκη ημέρας σε ISDE, επικρατώντας του García με διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων. Τρίτος ολοκλήρωσε ο Freeman, μπροστά από τους Verona και Davis. Παρά την τέταρτη θέση της ημέρας, ο Verona διατηρήθηκε στην κορυφή της συνολικής κατάταξης, με μόλις 10 δευτερόλεπτα να τον χωρίζουν από τον García. Η ατομική νίκη του ISDE θα κρινόταν πλέον στο Final Cross Test του Σαββάτου. Στην Enduro3, ο Brad Freeman πέτυχε μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη, επικρατώντας του Julien Roussaly με διαφορά 43 δευτερολέπτων και περνώντας επικεφαλής της κατηγορίας.

Στο Junior World Trophy, η Ιταλία κράτησε προβάδισμα 2 λεπτών και 50 δευτερολέπτων από τις ΗΠΑ, ενώ η Ισπανία παρέμεινε τρίτη. Η Αυστραλία ήταν η ταχύτερη ομάδα της ημέρας, χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει την πρώτη τριάδα στη συνολική κατάταξη. Στο Women's World Trophy, η Brandy Richards πανηγύρισε την πέμπτη συνεχόμενη ατομική της νίκη. Οι ΗΠΑ διεύρυναν το προβάδισμά τους απέναντι στην Αυστραλία σε περισσότερα από έξι λεπτά, πλησιάζοντας την ιστορική έβδομη κατάκτησή τους.

Το ISDE 2026 μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία, με την Ιταλία να βρίσκεται μια ανάσα από τη διατήρηση του τίτλου της και τη μονομαχία Verona – García να παραμένει ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026 20:56
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon