Κατηγορία Αλυσίδες
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 11:18

BMW Motorrad M Endurance αλυσίδα τελικής μετάδοσης - Δεν χρειάζεται ΠΟΤΕ λίπανση ή τέντωμα!

Η BMW Motorrad, μια εταιρεία που περηφανεύεται για τη χρήση άξονα στην τελική μετάδοση πολλών μοντέλων της, παρουσιάζει την επαναστατική αυτολιπαινόμενη αλυσίδα τελικής μετάδοσης M Endurance chain, για να σας χαρίσει αίσθηση ξεγνοιασιάς που θυμίζει άξονα, καθώς δεν χρειάζεται ΠΟΤΕ λίπανση ή τέντωμα!

Η εταιρεία αναφέρει πως η νέα αλυσίδα έχει χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά συγκρίνονται απευθείας με εκείνα του άξονα τελικής μετάδοσης, ο οποίος δεν απαιτεί συντήρηση.

Όπως οι προηγούμενες X-ring αλυσίδες της BMW, η M Endurance έχει «γέμιση» λιπαντικού στα κυλινδράκια της. Όμως ενώ στις κλασικές αυτολιπαινόμενες αλυσίδες, χρειάζεται περιοδική λίπανση από τον αναβάτη, για να «γεμίσουν» και πάλι με λάδι, αυτό δεν συμβαίνει με την M Endurance, η οποία δεν απαιτεί ΠΟΤΕ λίπανση!

Επιπλέον, η BMW διατείνεται πως η αλυσίδα της δεν χρειάζεται ΟΥΤΕ τέντωμα, όπως στις συνήθεις αλυσίδες τελικής μετάδοσης.

Αυτά τα επαναστατικά χαρακτηριστικά για αλυσίδα τελικής μετάδοσης επιτυγχάνονται χάρη σε ένα νέο υλικό επίστρωσης για τα κυλινδράκια, που ονομάζεται tetrahedrally amorphous carbon (ta-C), ήτοι άμορφος άνθρακας τετραεδρικής δομής, υλικό γνωστό και ως βιομηχανικό διαμάντι.

Η επίστρωση αυτή χαρακτηρίζεται από την ακραία σκληρότητα και ανθεκτικότητα της, ενώ για αυτά τα χαρακτηριστικά που επιδεικνύει κατατάσσεται ανάμεσα στη γνωστή επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) και στο αγνό διαμάντι.

Σε αντίθεση με τις μεταλλικές επιφάνειες που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα, η επίστρωση με ta-C ΔΕΝ φθείρεται! Την ίδια ώρα, η επίστρωση αυτή προσφέρει δραστικά μειωμένο συντελεστή τριβής.

Χάρη στα άριστα χαρακτηριστικά ξηρής λίπανσης και με την εξάλειψη της φθοράς, η επίστρωση ta-C της αλυσίδας M Endurance παρέχει ηρεμία πνεύματος και χαρακτηριστικά μηδενικής συντήρησης, όπως με τον άξονα τελικής μετάδοσης! Παράλληλα καθώς η αλυσίδα δεν χρειάζεται λίπανση, είναι έτσι και πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον.

Η αλυσίδα M Endurance σε διάσταση 525 είναι διαθέσιμη αρχικά για τα τετρακύλινδρα BMW S 1000 RR & S 1000 XR, ενώ η BMW σύντομα θα την κάνει διαθέσιμη και για άλλα μοντέλα της.

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 11:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube